• No results found

5. RESULTAT

5.3 Likvärdighet och rättvisa

Under denna rubrik presenteras elevernas syn på huruvida betygssystemet är rättvist och likvärdigt. Med begreppet ”rättvist” avser vi i detta arbete huruvida eleven med tanke på olika aspekter upplever sitt betyg som rättvist. Med begreppet ”likvärdighet” menar vi att elever med samma betyg har likvärdiga kunskapskvaliteter. En majoritet av de intervjuade eleverna anser att betygen i hantverkskurserna är rättvisa, så till vida att de anser sig ha fått rätt betyg. I gruppen som anser att de eller andra har fått felaktiga betyg, förekommer även elever som anser att de själva har fått ett för högt betyg.

I: Upplever du att betygen är rättvisa och likvärdiga?

– Ja rättvisa tycker jag, eftersom jag är nöjd med mina. Jag vet inte vad alla har, men jag tycket att de verkar rättvisa. De jag tycker förtjänar ett MVG har fått det. Och de som har fått G har tyckt att de är nöjda, de har gjort det de skulle och så berättar de varför man får ett G och man får en förklaring och då känns det som att det faktiskt är rättvist. (Ruth)

Kring området rättvisa och likvärdighet framhåller flera elever det som mycket positivt att få sina arbeten bedömda anonymt, det vill säga utan att läraren vet vem som har gjort arbetet. De tycker också att det känns tryggt och rättvist när de bedöms av flera olika lärare, och gärna av lärare som inte undervisar dem och känner dem, då de menar att det är svårt om inte omöjligt för en lärare som känner eleven, helt bortse från hur de uppfattar eleven vid bedömning.

I: Hur tycker du att läraren skall göra för att betygen skall bli så rättvisa som möjligt?

– Alltså det är bra att när vi gör prov på dockan och när de jämför dem så vet de inte vems det är. Det är säkert ingen som tänker att ”Ja NN gillar jag, hon får ett högt betyg”, Men man kan göra det omedvetet… man trivs ju inte ihop med alla människor. Det är säkert så att läraren gillar en del elever bättre. Så det är bra att de inte vet vilka det är … (Elsa)

Den i särklass vanligaste uppfattningen om betyg kontra orättvisa och likvärdighet, visade sig vara att betygsystemet i sig var orättvist med för få betygssteg. Flera elever anger som orsak till detta att ”starka” respektive ”svaga” betyg inte kan utläsas i det slutgiltiga betygsdokumentet. Således upplever eleverna en orättvisa då de anser att det finns en diskrepans mellan en elev som har VG + och en annan som har VG -, där den ”svagare” eleven får nytta av att minuset inte syns, och den andra eleven förlorar på det, eftersom deras slutbetyg kommer att se likadant ut och det räknas som lika många poäng i slutändan.

I: Är betygen rättvisa?

– Ja alltså det här med G, VG, MVG; det borde finnas fler steg så at man såg plusen och minusen tycker jag. VG är ganska stort så här område, man borde kunna se om det är ett minus eller ett plus också. Det är orättvist att en med VG- har samma betyg som en som har VG+, som nästan har MVG. Det kan vara ganska stor skillnad på två elever med samma betyg. (Tuva)

Alla elever utom en ansåg att närvaron borde vara med i betyget eftersom de annars ansåg det orättvist, att de som går till skolan som kämpar och anstränger sig inte belönades för det. Andra aspekter som elever lade fram om orättvisa relaterat till närvaro var att en elev som på grund av sjukdom fick skjuta upp ett provtillfälle,

medgavs på så vis extra tid att öva sig inför provet och kunde således tillförskaffa sig ett bättre resultat och sedermera öka sina möjligheter till att få ett högre betyg.

I: Vilken roll spelar närvaron, är den betygsgrundande tror du?

Det känns som att vi andra som verkligen är i skolan och kämpar och försöker lära oss så mycket som möjligt, och så är det någon som kommer lite när hon känner för det och ändå kanske når upp till samma betyg… då kan det ju kännas lite… Visst den personen är ju jätteduktig om hon kan göra det, men det känns som om man kämpar men inte riktigt får tillräckligt för det. (Majken)

När det gäller likvärdighet visar det dig att många elever tror att betygen präglas av hur duktiga de resterande eleverna i gruppen är. De menar att lärarna jämför elever med varandra och att det automatiskt blir svårare att få ett högre betyg i en högpresterande klass. Därmed blir bedömningen inte likvärdig, eftersom en elev med betyget MVG i en svag klass förmodligen inte skulle ha fått samma betyg i en ”duktig” klass. Eleverna uppfattar alltså att lärarna, åtminstone till viss del, fortfarande bedömer enligt det gamla relativa betygssystemet.

I: Så är det möjligt att en hel klass skulle kunna få Mvg?

– Teoretiskt ja. Fast jag tror att lärarna alltid jämför eleverna. ”Har jag satt VG på henne så kan inte hon få det.” Typ så. Alltså om en hel klass skulle få MVG så måste de ju ändå se någon som är lite sämre och då… måste de ju jämföra henne med de andra och då tänka att: ”Nej, hon får inte MVG för att hon uppfyller inte det som de andra ..” (Thea)

I: Vad är det hon ska uppfylla då?

– Ja det är ju det som står på pappret…(Thea) I: Och om alla då uppfyller MVG?

– Ja då får de ju sätta det, fast då kanske läraren börjar fundera att: ”Så här bra kan de inte vara. Jag måste nog plocka bort vissa…” Då får de helt enkelt ta ner de som är sämst. (Thea)

Figur 4.

Diagrammet redovisar det antal elever som anser att de har fått rätt betyg i hantverkskurserna, samt de elever som anser att betygsystemet är orättvist. I kategorin ”Relativt synsätt på betygssystemet” presenteras det antal elever som menar att läraren jämför elever med varandra.

5.3 Likvärdighet och rättvisa

0 2 4 6 8 10 12 Anser sig ha fått rätt betyg

Anser att betygsystemet är orättvist

Relativt synsätt på betygsystemet

Related documents