• No results found

5. Analys och resultat

5.3 Lisen Adbåge

I böckerna nedan finns det två karaktärer, Koko och Bosse. Vi kommer att analysera Koko då hen är ett barn och syftet med studien är att analysera hur barn gestaltas i bilderböcker. Det framgår inte vilket kön Koko tillhör, därför benämner vi Koko som hen.

Koko och Bosse

Boken handlar om Koko och Bosse. De bor tillsammans, Bosse är en vuxen person och Koko är ett barn. Koko vill absolut inte göra det som Bosse säger de ska göra, till exempel gå hem från lekplatsen och stiga upp på morgonen.

Koko och Bosse törs inte!

Koko och Bosse är i simhallen. Koko vågar inte hoppa från kanten, Bosse vågar inte hoppa från hopptornet. Koko törs inte titta hur skrynkliga hens händer har blivit när de har badat jättelänge. Bosse låser in sig på toaletten men törs inte ropa efter hjälp. På vägen hem törs inte Koko gå genom en park. När de är hemma igen ringer det på dörren, tillsammans törs de öppna dörren.

- Vad gör barnen?

Koko och Bosse

Koko vill inte göra något som Bosse säger. Det finns exempel av detta på nästan varje sida. Såsom när Koko inte vill gå upp fastän Bosse säger att det är morgon (s. 9). Koko gör många saker i boken, bland annat gungar, handlar och löser korsord. Detta har vi sett eftersom det i texten står beskrivet vad Koko gör men vi tolkar även att bilden visar samma sak, till exempel på s. 9 där Koko löser korsord.

Törs inte!

Det framgår av bilden (s. 7) att Koko duschar, det säger inte texten på sidan innan. I texten (s. 13) står det att Koko säger Dyk! till Bosse och att Koko säger till en kille, som retar Bosse, att killen själv ska dyka om han törs. På bilden (s. 15) håller Bosse en handduk om Koko och torkar Koko, texten på bilden innan säger att Koko inte vågar titta på sina skrynkliga händer och att Bosse gnuggar dem torra med en handduk. Koko står utanför en toalett där Bosse precis har varit inlåst, vi tolkar bilden som att Koko säger något till Bosse för att hens mun är öppen (s. 19). Texten bredvid styrker detta. På en bild trycker Koko på en stoppknapp (s. 21), det framgår också av texten. I texten står det att Koko stannar i en park och inte vågar gå längre, av bilden tolkar vi detsamma då Koko sitter ihopkrupen i Bosses famn (s. 22). Texten säger att både Koko och Bosse vågar öppna dörren (s. 26), vi tolkar bilden bredvid på samma sätt som texten eftersom de båda två håller i dörren.

Sammanfattning

Koko är aktiv i båda böckerna och tar egna initiativ om vad hen ska göra.

- Vilka känslor visar barnen?

Koko och Bosse

Texten beskriver inga känslor hos Koko så de känslor hen visar har vi tolkat från bilderna. Kokos känslor är inte så tydliga i bilderna heller, utan hens ansiktsuttryck är utifrån våra tolkningar därför väldigt neutrala. De känslor vi kunnat tyda är glädje och ilska. På en bild tolkar vi att Koko är glad då det ser ut som hen ler (s. 9). Vi tolkar att hen är sur på två bilder utifrån hens ansiktsuttryck (s. 19, 21).

Törs inte!

Av bilderna i boken tolkar vi att Koko visar känslor såsom glad och rädd, vissa

ansiktsuttryck är helt neutrala. Texten säger att Koko inte törs hoppa ner i vattnet (s. 8). Vi tolkar det som att hen är rädd för vattnet, då Koko liksom kryper ihop och håller ena handen för ansiktet så att hen inte ska få något vatten på sig (s. 9). Vi tolkar även en bild att hen rädd då hen befinner sig i Bosses famn (s. 22). På en annan bild tolkar vi det,

genom hens ansiktsuttryck, att Koko är förnöjsam och glad över att hen vågade hoppa i vattnet (s. 11).

Sammanfattning

Vi tolkar att Koko i båda böckerna visar många känslor såsom glädje, ilska, ledsamhet, rädsla och förnöjsamhet.

- Vilka egenskaper har barnen?

Koko och Bosse

Vår tolkning av Kokos egenskaper är att hen är väldigt envis eftersom hen inte vill göra som Bosse säger. Vi tolkar därför också att Koko är självständig och bestämd. Detta har vi tolkat utifrån texten i hela boken. Vi har även tolkat att Koko är bestämd då hen på en av bilderna håller armarna i kors och tittar ner (s. 21). Vi tolkar även Koko som

beroende då hen hela tiden kommer tillbaka till Bosse som till exempel då Koko först inte ville gå in från lekplatsen men när Bosse gått in ville Koko inte längre vara ute (s. 4, 7).

Törs inte!

Vi tolkar det som att Koko är modig då hen står naken i omklädningsrummet, då inte Bosse vågar göra det (s. 4). Vi tolkar Koko som aktiv då hen till exempel duschar och trycker på en stoppknapp på en buss (s. 6, 20). På några andra sidor tolkar vi Koko passiv, som när hen befinner sig på bassängkanten (s. 8, 12). Vi tolkar det även som att Koko är sårbar och beroende av Bosse när hen befinner sig i Bosses famn (s 14, 22).

Sammanfattning

Utifrån våra tolkningar kan vi se att Koko är envis, självständig, bestämd, passiv, aktiv, beroende och sårbar.

5.3.1 Sammanfattning och resultat- Lisen Adbåge

Om vi jämför de tolkningar vi gjort av Koko med Nikolajevas (2004) schema ser vi att Koko överensstämmer med de könsmönster som finns för båda könen. Vi ser å ena sidan att Koko stämmer överens med den maskulina sidan eftersom hen är självständig,

skyddande och aktiv. Vi ser å andra sidan att Koko stämmer överens med den feminina sidan då hen är emotionell, sårbar och beroende. Vi ser ingen direkt skillnad mellan böckerna i förhållande till Nikolajevas schema då Koko både bryter och följer schemat i båda böckerna.

Related documents