• No results found

Livskvalitets förändring

Livskvalitet för Ylva:

Jaa, det är väl att resa och att träffa människor. Få kontakt… att bli respekterad. Att kunna respektera andra fast man har olika syn på livet.

/---/

Jag är intresserad av heminredning och det lade mycket energi på det när vi flyttat till huset. Sen tycker jag om att titta på konst, det är en jättebra grej, då stör man hjärnan lite (Ylva).

En av respondenterna uppger att livskvalitet är att få göra det man trivs med. Det är för några av dem viktigt att vara kreativa. Att uppskatta livet mer i vardagen nämns också.

Livskvalitet för mig… det är att må bra! Att man tänker på sig själv och omgivningen, och att det fungerar. Att man känner att man klarar saker men att man också har rätt att misslyckas. Man ska inte sätta för höga krav på sig själv utan ta det lugnare. För min del betyder livskvalitet att jag får ta det i min takt. Det är livskvalitet att lära sig nya saker men även att ta lärdom av sina misslyckanden. (Pia)

Respondenterna anger även faktorer som att ha en familj och en bra bostad grundläggande betydelse i sin tillvaro. Ekonomiska aspekter tas också upp av några av dem. De menar att ekonomin har stor betydelse för dem samtidigt beskriver de att de har haft svårigheter att hantera sin ekonomi. Det är svårt att få pengarna att räcka till när man inte har ett lönearbete uppger de.

Livskvalitets förändring

Tre av intervjupersonerna talar om att de tidigare ibland ville ta sitt liv för att allt var så jobbigt för dem. De såg inget framtidshopp och inte heller fanns det särskilt mycket tro på tillfrisknande hos dem. Men de har inte de känslorna eller tankarna längre. Några av

något annat än sina problem. Någon nämner att ridningen gör att man blir fokuserad på annat och har då lättare att koncentrera sig.

Ylva säger:

Om jag tänker tillbaka på 2002 så är det otroligt att jag sitter här idag. /---/

Jag har fyllt i hälsoenkäten SF-36, och då märkte jag att det faktiskt var skillnad! Fast vissa frågor är svåra att svara på. (Ylva)

En av respondenterna är inom verksamheten Nymålen som är en mindre lantgård med djur, bland annat hästar, höns, grisar kaniner och kor. Respondenten beskriver att det är skönt och härligt att arbeta med djur. Djur är sig själva och ställer inte så mycket krav på människan. Respondenten säger att man kan vara sig själv och man behöver inte föreställa sig inför dem.

Alla respondenter poängterar att deras handledare är ett väldigt bra stöd för dem. De känner sig trygga och kan prata om svåra saker. En av respondenterna säger att handledarna ofta ser att hon/han mår dåligt innan hon/han behöver säga något.

Pia säger:

Det känns lite som en räddning att jag har fått vara där… jag har fått stöd och jag har fått lära mig att utvecklas. Det är roligt! Jag tror att det är bra för människor att ha något att gå till. Att ha en trygghet! (Pia).

Samtliga respondenter tar upp ordet trygghet som ett påtagligt avgörande för sitt välmående och för sitt självförtroende. Ett tryggt boende eller en arbetsplats med människor man känner som man kan vara sig själv inför.

Alla respondenter beskriver också sitt funktionshinder som en slags kamp. De uppger att de hittar på egna knep och strategier för att klara den svåra vardagen som de upplever. Någon av dem nämner att han har en känsla av att vara stark, trots sin svaghet.

När jag började här hade jag en väldigt svår ångest på morgonen. Det började alltid under bilfärden, på samma ställe varje! Det var jätte jobbigt varje morgon att kliva innanför dörren till jobbet (Teodor).

Teodor har på kort tid kommit väldigt långt i sitt tillfrisknande. Från att ha börjat inom Kustkraft i maj 2006 har han nu fått en OSA anställning (Offentligt skyddad anställning) på 75 %. Teodor anser att det är positivt med OSA därför att då behöver han inte känna så stor stress, utan ta det i sin egen takt. Han uppger att nu vågar han att ta egna beslut och är inte lika osäker längre. Teodor tar nu egna initiativ till saker och ting, och han vill ha ordning och reda, säger han.

För några år sedan då trodde jag aldrig att jag kunde sitta så här och prata med dig – då hade jag suttit bakom skynket där borta. (Teodor ler…)

Alla anser sig ha svårigheter med att säga Nej. Någon säger att man vill vara alla till lags, en annan tycker att det är ett större krav på människor i dagens samhälle och en tredje säger att det är svårt att säga ifrån när självkänslan är låg. Samtliga respondenter poängterade hur viktigt det var att ha något att göra på dagarna. De upplever att det fått arbetsglädjen tillbaka vilket leder till ökat självförtroende och självkänsla.

En av intervjufrågorna lyder: Om du inte hade börjat inom Kustkrafts verksamheter vad tror du hade gjort idag då?

Nisse svarar:

Det hade jag aldrig orkat med. Arbetslöshet, sjukskriven och behöva gå hemma det hade jag aldrig klarat. För att kunna sova behöver jag hålla igång kroppen och jag tycker inte om att sitta still… Det är konstigt att jag sitter här nu och inte gör någonting (skrattar). Alla mina kompisar jobbar ju på dagarna, så det hade varit jättejobbigt att inte ha något att gå till. Och så vill jag prata med folk. (Nisse)

Tre av respondenterna berättar att de inte trodde att de själva skulle kunna komma tillbaka till arbete. De beskriver att deras känsla och förmåga till att göra något åt sin situation var låg och nästan omöjlig. Det krävs verkligen motivation säger en av respondenterna.

En annan av respondenterna säger att hon inte ens vet om hon varit i livet idag om hon inte kommit ut i sysselsättning.

Jag har alltid varit omtyckt på jobbet och är känd för att vara en positiv kille som kunde prestera. (Nisse)

/---/

Jag kan arbeta 75 % nu men alla vill inte ha deltidsanställda utan de vill ha heltidsanställda. Så är det idag, och det är inte så lätt att hitta ett arbete som kan anpassas efter mina behov. (Nisse)

Intervjupersonerna nämner att avslappningsövningar, problemlösningshantering och samtalsbehandling också med säkerhet varit faktorer som under denna tid påverkat deras livskvalitet.

Framtidsvisioner

Framtidstro är viktigt för intervjupersonerna och samtliga anser att de under denna tid har ökat sin framtidstro. I början av insjuknandet saknades tron på en framtid och en plats i samhället.

Nisse säger:

Jaa, det är ju att få ett arbete… det är mitt största mål! Det har även betydelse med ekonomin för min del. Min ekonomi har börjat bli bättre i alla fall. Så nu kan jag åka till IKEA och handla nytt, det har jag inte kunnat på flera år. Åh, förstå det… vilken känsla! (Nisse)

Samtliga respondenter utrycker att de önskar att få ett ”riktigt arbete”. Några av dem kan till och med tänka sig att ha någon form av egen verksamhet i framtiden. Några medger att det är svårt att få ett arbete på den öppna arbetsmarknaden, eftersom de saknar högskoleutbildning

som många arbetsgivare kräver idag. Helst ska man ha arbetserfarenhet också men om man har problem med stress är det svårt att skaffa sig den erfarenheten. Samtliga respondenters upplevelser av arbetsmarknaden är att det ställs höga krav på de anställda, man ska vara effektiv, stresstålig och klara av att lösa problem. För att lyckas få ett arbete måste man kunna vara helt arbetsför.

Det är inte vem som helst som klarar av det (Pia).

Under intervjuerna sade flera av intervjupersonerna att de vill känna sig ”normala” och att de vill vara som andra. Det uppmärksammas att de själva anser sig vara annorlunda i jämförelse med personer som har ett lönearbete.

Related documents