• No results found

Lo-Fi prototyper

In document En riktig jul i iPhone (Page 39-42)

5.3 Konceptfas

5.3.2 Lo-Fi prototyper

Med Lo-Fi prototyper menar man väldigt enkla och ej genomarbetade pap-persskisser. Detta är ett väldigt effektivt sätt att snabbt illustrera koncept och idéer. Under konceptfasen användes Lo-Fi prototyper för att visa alla de idéer och förslag som uppkom under brainstormingen. Genom att skissa ned dessa koncept kan man på ett bättre sätt förklara idéen samt plantera nya idéer och tankar. Dessutom är det väldigt enkelt att ändra eller utveckla en Lo-Fi pro-totyp eftersom allt som behövs är papper och penna. En viktig del när man skapar prototyper är att inte begränsa sig själv, utan helt enkelt skissa allt

man kommer att tänka på. Dessa skisser kan man sen utvärdera för att kunna minska ned antalet och belysa de idéer som man kan gå vidare med.

Under projektet har mängder av Lo-Fi prototyper uppvisats för beställaren och detta har varit mycket uppskattat och har lett till nya koncept. För att bättre få en uppfattning om storlek och form på konceptet har en mall använts. Denna mall består av bilden på en telefon med samma skärmstorleken som iPhonen, man skissar hel enkelt på samma yta som skärmen har i verkligheten. Nedan följer en kort beskrivning av ett urval från den Lo-Fi prototyper som skapades efter brainstorming sesioner.

Meny

En stor del av arbetet från början gick ut på att skapa en meny som kändes intuitiv och naturlig för en iPhoneanvändare. Det stod klart tidigt att huvud-menyn skulle vara själva centrum i applikationen samt det första som mötte användaren. På grund av detta och en uttrycklig önskan om att applikationen skulle kännas annorlunda och unik gjorde att stor vikt lades på denna del. Nedan nämns några av förslagen mer i detalj, bilder på dessa kan ses i bilaga C.

– Pepparkakor som hänger i en grankvist var ett tidigt koncept som job-bades länge med. Den första skissen av detta koncept ses i figur C.1 till vänster. Vid ett tryck på en av pepparkakorna öppnas den delen av ap-plikationen.

– En hängande julkula är även den inspirerad av pynt som hänger i granen se figur C.1 till höger. Konceptet fungerar så att kulans olika delar illu-strerar olika delar av applikationen (som en klassisk badboll). Med fingret kan man snurra på julkulan för att navigera till rätt del i applikationen.

– Ett julbord med mat på var ett koncept som tidigt togs bort men kom att bli mer intressant senare i utvecklingen. Detta koncept kan ses i figur C.2 till vänster.

– Anslagstavla var ett koncept som senare vidareutvecklades se figur C.2 till höger. Detta koncept blev omtyckt då anslagstavla i hemmet ofta kan vara en central plats där familjen samlas.

– Julkula uppifrån var ett annat koncept på hur menyn skulle styras se figur C.3 till vänster. När man snurrar på kulan ändras den delen som ser ut som ett blad mellan meny alternativen som finns tillgängliga.

– Ett roulettehjul kom även upp som ett koncept, tanken var att dela in hjulet i menyalternativ och navigera genom att snurra hjulet, se figur C.3 till höger.

Recept

Receptdelen av applikationen var den del som först blev fastslagen att den skulle vara med. Det konstaterades tidigt att denna del av applikationen skulle bli den mest omfattande. För att förstå hur denna del skulle utformas gjordes många olika förslag, några av dessa kan ses i bilaga C. Trots att denna del tidigt fastslogs som en del i applikationen beslutades inte innehållet av denna del förens senare i projektet. Nedan följer en mer detaljerad beskrivning av några av de tidigaste koncepten kring receptdelen.

En Kokbok är ett bekant inslag för den som ofta lagar mat, alltså hur den ser ut och hur man kan hitta olika recept i ett index längst bak och så vidare. Det är en utmaning att få en användare som skall laga mat att se iPhonen som en ersättare till en kokbok. Dock har fler och fler börjat använda Internet och de stora receptsidorna där istället för kokboken. En iPhone har svårt att konkurrera med en dator med tanke på fysiska begränsningar så som skärmstorlek. Tanken med designen var att skapa ett komplement till datorn och inspirera användarna i användningen.

– Att göra en grid med bilder som skulle representera olika kategorier av applikationen var en tidig idé som skulle visa sig vara med hela vägen fram till slutet se figur C.4 till vänster. Detta sätt att presentera objekt är standard för huvudmenyn på iPhonens operativsystem, vilket underlättar för användaren att känna igen sig med interaktionen.

– Kokbok var ett förslag som även var med och förfinades länge i processen se figur C.4 till höger. Tanken med konceptet var att användaren skulle känna igen sig med kokbokstanken fast nu skulle kokboken vara på en iPhone.

– Att visa upp själva receptet har under hela skapandet av denna applika-tionen varit en av de designelement som tagit längst tid att komma fram till. Receptkonceptet som skapades visar på hur man kan leka med bilden för att få en mera tilltalande design. På just detta koncept kan man se hur bilden placerats utanför ramen se figur C.5.

– Hyllplan var ett koncept som har klar koppling till ICA butiken, konceptet var tänkt att fungera så att man kan sortera recepten på t.ex klassiskt julrecept som är vegetariskt se figur C.5 till höger.

Julkort

I syfte att sprida denna applikation ansågs det lämpligt att kunna skicka något från själva applikationen. Då ligger julkort nära tillhands när man pratar om julen. Denna del har även varit föremål för många diskussioner som behandlat på vilket sätt man ska kunna skicka ett julkort. Ett tidigt förslag på hur denna del skulle kunna se ut kan ses i figur C.6 till vänster.

ICA har sedan länge ett samarbete med Childhood foundation [8], det an-sågs lämpligt att på något vis få in denna organisation i applikationen. Jul-kortsdelen ansågs passande för detta ändamål.

Splash screen

Splashscreenen visas när applikationen öppnas, detta sker automatiskt när ap-plikationen startas och under själva laddningen visas en bild upp. Konceptet för denna del var tidigt att imitera ett lackförseglat papper som öppnas när applikationen har laddat klart se figur C.6 till höger.

In document En riktig jul i iPhone (Page 39-42)

Related documents