• No results found

Receptdel

In document En riktig jul i iPhone (Page 51-60)

5.5 Implementation

6.1.3 Receptdel

Den största delen i applikationen är Receptdelen, denna del innehåller det kanske viktigaste området för ICA, nämligen julrecept med ingredienser som användaren kan inköpa på närmsta ICA butik. Målet med denna del av appli-kationen var att få iPhone användare att använda sig av ICAs julrecept när julmaten skall lagas. Receptdelen är uppdelad i kategorier för att enklare och

snabbare kunna navigera sig till de typer av recept som man är intresserad av. Recepten visas upp genom en grid med recept bilder, detta för att användaren skall inspireras inte bara av namnet utan också av utseendet av rätten. För att användaren inte skall distraheras av något annat än av själva receptet har beslutet tagits att titelhuvud samt sidfot ej skall vara närvarande på skärmen när en användare läser ett recept, dessa delar kan användaren välja att klicka fram vid behov. Under receptdelen kan användaren också välja att spara recept som verkar intressant till Mina favoriterdelen.

Den vänstra bilden i figur 6.3 illustrerar applikationens recept kategorier, detta är den första vy som användaren möts av när recept har valts i menyn. Som bilden visar finns det nio stycken olika kategorier, var och en av dessa kategorier illustreras med hjälp av en text samt en bild.

Den högra bilden i figur 6.3 visar på när användaren har valt en kategori, i detta fallet bakat kategorin. Som man kan se på bilden visas de recept som finns under kategorin som bilder med tillhörande text. Dessa biler ligger i en lista som tillåter att användaren scrollar. Notera även Sökknappen som befinner sig högst upp i vänsterhörnet på både höger samt vänster bild, vid tryckning på denna knapp kommer man till sökdelen av applikationen se figurerna 6.6, 6.7.

Figur 6.3: Till vänster hur receptkategorierna visas upp. Bilden till höger visar recepten i en vald kategori, i detta fallet kategorin bakat.

Till vänster i figur 6.4 kan man se hur ett valt recept visas upp, recepten är uppdelade i två olika delar, ingredienser samt beskrivning. Användaren kan genom en fingerrörelse bläddra mellan recept eller scrolla i ett recept. Notera även Läggtill favorit knappen som ligger till höger om receptbilden. Genom att trycka på denna knapp lägger användaren till receptet i Mina favoriter. Den högra bilden i figur 6.4 illustrerar när titelhuvudet samt sidfoten är framme. När dessa visas får användaren fram alternativet “tillbaka“ samt pilar som il-lustrerar möjligheten att bläddra mellan recept i kategorin finns. Titelhuvudet samt sidfoten är synliga i ett antal sekunder och försvinner sedan om ingen interaktion från användaren har registrerats under dessa sekunder.

Figur 6.4: Den vänstra bilden visar ett enskilt recept. Bilden till höger visar ett enskilt recept med header och footer vy nere.

“Mina favoriter“ delen av applikationen skapades för att ge användarna möj-ligheten att kunna spara undan de recept som upplevdes intressanta och på så sätt enklare kunna hitta tillbaka till dem. Denna del av applikationen har sam-ma funktioner som receptdelen men utan kategoriuppdelning. Favorit recepten visas alltså i en grid med bilder där man kan klicka på det recept som man vill läsa. Receptet visas då upp på samma sätt som beskrivits i receptdelen. Mina favoriter hjälper användaren att få en känsla över kontroll i applikationen, då dennes handlingar förenklar sökvägen till favorit recepten.

Den vänstra bilden i figur 6.5 illustrerar den del som möter användaren när denna klicka på meny objektet Mina Recept. Som bilden visar så läggs de sparade recepten i en grid med bilder och en tillhörande text. Skulle användaren inte har sparat undan några favoriter skulle denna vy vara helt tom. Den högra bilden i figur 6.5 visar på hur ett enskilt recept under mina favoriter visas upp, som man kan se är detta samma vy som i Receptdelen, enda skillnaden är att knappen till höger om receptbilden har ändrat text till “Ta bort“ favorit.

Figur 6.5: Den vänstra bilden visar de undansparade recepten som en användare har valt som favoriter. Den högra bilden visar recept vyn via enskilda recept.

Sökdelen i applikationen fungerar precis som namnet antyder, nämligen som ett verktyg för användaren att söka efter specifika recept eller ingredi-enser. Sökdelen finns med för att snabbt och enkelt kunna hitta det recept som man söker efter genom att söka med hjälp av fritext. Sökfunktionen är implementerad så att användaren skal kunna söka på antingen recept namnet eller på någon ingrediens som receptet använder sig av. Detta resulterar i två typer av sökningar, dels när användaren är säker på vad namnet på receptet är, dels när användaren söker inspiration att skapa en maträtt med ett visst innehåll. Sök funktionen använder sig av den databas som internt är integrerad i applikationen. Se figurer 6.6, 6.7.

Figur 6.6: Bilden illustrerar när användaren kommer in i Sökdelen, sökfältet är markerat och ett tangentbord visas för att underlätta sökningen för användaren. Sökningen sker genom fritext och om inget resultat hittas av sökningen kommer inget recept att visas.

Figur 6.7: Bilden till vänster visar på hur en användare kan tänkas söka på receptnamnet Janssons, hittas receptet visas detta upp på samma sätt som tidigare, nämligen genom en bild samt tillhörande text. Den högra bilden vi-sar det andra sättet som sökfunktionen kan användas till, nämligen att söka på recept som innehåller en ingrediens. I detta fallet kommer alla recept som har ingrediensen grädde att visas i gridden. Klickar användaren på något av träffresultaten kommer receptet att visas på samma sätt som i Receptdelen.

Julmusik-delen av applikationen skapades för att marknadsföra gruppen EMDs julskiva som tagits fram i samarbete med ICA och Childhood. Under denna del i applikationen kan man lyssna på smakprov av tre stycken låtar från EMDS julskiva. Ser man applikationen som en helhet är detta en av de minsta delarna. Julmusiken fungerar så att man klickar på den låt man vill lyssna på och för att sedan stänga av musiken klickar man på låten igen. Går användaren ut ur Julmusik-delen medan en låt spelar kommer musiken att avslutas. Låtarna som finns med i applikationen är Ave Maria, Jul jul strålande jul samt Välkommen hem. De låtar som finns med är bara ett smakprov och längden på dessa är ca 45 sekunder. Se figur 6.8.

Figur 6.8: Bilden visar hur Julmusik-delen av applikationen ser ut. De tre eti-ketter som man kan se längst ned i bilden är metaforer för de tre låtar som användaren kan lyssna på. Klickar en användare på någon av dessa etiketter kommer den valda låten att spelas upp.

Ett annat media än musik som förekommer i applikationen är Matfilmer. Denna del av applikationen är likt Julmusiken inte någon stor del, valet finns att se på sex stycken olika Matfilmer. Dessa filmer är inspelade av ICA och kocken på filmerna är ICAs egen kock. Receptfilmerna har inget ljud utan de illustrerar bara hur man går tillväga när man skapar de sex olika rätterna. Filmer som finns med är hur man gör pepparkakshus, lägger in sill, bakar knäckebröd, skapar pannacotta samt hur man skapar två olika typer av nyårskanapéer. Filmerna strömmas från en av ICAs webplatser och därför måste användaren ha 3g täckningen eller WiFi anslutning för att kunna titta på filmerna. Se figurer 6.9, 6.10

Figur 6.9: Denna bild illustrerar hur Matfilmerna visas. Tanken är att även filmerna skall visas i en grid, detta för att användaren skall känna igen sig i interaktionssättet genom hela applikationen. Playikoner är tillagda på varje film ikon för att få en känsla av att det är filmer som man väljer mellan.

Figur 6.10: Denna bild visar på när en film spelar, som man kan se spelas filmen upp i liggande läge detta för att inte behöva dra ned på filmformatet.

att marknadsföra ICAs julapplikation. Genom att man kan skicka ett julkort, antingen genom MMS eller E-mail, där det står att kortet är skickat från ICAs iPhoneapplikation är tanken att fler skall ladda hem den. Eftersom iPhonean-vändare ofta är flitiga aniPhonean-vändare av den digitala världen så ansågs det vara ett bra alternativ att i stället för att skriva vanliga julkort och skicka med posten ge användarna möjligheten att skicka ett digitalt julkort. Julkorten fungerar dessutom som reklam för de mjukisdjur som ICA säljer under julen i samar-bete med Childhood. De julkort som man har att välja på som användare är färdiga mallar som pryds av tidigare nämnda mjukisdjuren.

Den vänstra bilden i figur 6.11 illustrerar första vyn som användaren möts av när denna väljer att skicka julkort från menyn. Tanke med grid konceptet speglas återigen i denna del av applikationen. De sex olika alternativen som användaren har att välja på är uppradade i en grid och varje ikon visar det mjukisdjur som finns på julkorts mallen. Den högra bilden i figuren 6.11 visar då användaren valt ett kort att skicka och får möjligheten att skriva in sitt namn på kortet.

Figur 6.11: Bilden till vänster visar vyn som möter användaren när denne kom-mer öppnar julkortsdelen. Den högra bilden visar hur användaren får möjlig-heten att skriva in sitt namn.

Den vänstra bilden i figur 6.12 visar hur ett julkort ser ut, i detta fallet har användaren valt julkortet med mjukisdjuret sköldpaddan. Samma tanke som

med de enskilda recepten har använts på denna delan också. För att kunna se hela kortet har titelhuvudet samt sidfoten valts att gömma undan. Den högra bilden i figur 6.12 illustrerar när användaren klickat fram huvud och sidfoten. Möjlighet finns även att bläddra mellan de olika julkortsmallarna.

Figur 6.12: Bilden till vänster visar ett julkort utan huvud och sidfot. Den högra bilden visar när huvud och sidfot är synliga.

In document En riktig jul i iPhone (Page 51-60)

Related documents