• No results found

Mockups

In document En riktig jul i iPhone (Page 42-45)

5.3 Konceptfas

5.3.3 Mockups

Nästa steg efter skapande av Lo-Fi prototyper är att utveckla dessa i mer detalj. Genom att digitalisera skisserna med en dator får man en bättre känsla av hur konceptet kommer att te sig på en mobilskärm. Det resultat som uppkommer från digitaliseringen brukar man referera till som en Mockup 3. Under projektet skapades som tidigare nämnts en stor mäng med konceptförslag genom Lo-Fi skisser, de koncept som i samarbete med ICA valdes ut att jobba vidare med digitaliserades för att sedan utvärderas återigen. För att skapa Mockups utifrån de Lo-Fi skisser som tagits fram användes program från Adobepaketet. Ofta digitaliserades två versioner av koncepten för att inte fastna i något spår vid val av färger.

Nedan följer en redogörelse för några av de valda koncepten, dessa är utvalda på basis att de varit betydelsefulla för slutresultatet.

Meny

De olika koncepten som valdes att arbeta vidare med, alltså gå från skissbordet till att göras digitala var något som tog lång tid och en grov gallring av kon-cept utfördes. Just för menydelen fanns det många olika krav som skulle tänkas på när den designades. Viktigt var att designa menyn på ett vis som innebar att den var oberoende av hur många delar av applikationen som skulle finnas, på grund av att denna information än så länge var okänd. Detta innebar att applikationen kunde bestå av mellan 4 - 7 delar beroende på tid och vilja från beställare. Ett annat väsentligt krav på denna meny var att bygga något som såg annorlunda och unikt ut, då menyn alltid är i centrum av applikationen. Kravet fanns också att applikationen endast skulle fungera som en kampanjap-plikation under en begränsad tid. Detta gjorde att viss lekfullhet gavs utrymme i applikationen, det stora fokusen för ICA var att se hur man kan använda iP-hone i deras verksamhet och testa vad som fungerar och vad som inte fungerar. Nedan beskrivs några av de menykoncept som digitaliserades.

3En Mockup kallar man en mer detaljerad illustration av en idé eller ett koncept, gärna digitaliserat och färgsatt.

– Olika julattribut i menyn är återkommande på olika sätt, detta koncept visar hur en julkula ses uppifrån och genom att snurra på denna navigerar man mellan delarna i applikationen se figur D.1 till vänster. Detta sätt att navigera var tänkt att gå igenom hela applikationen och det som skall föreställa centrum på julkulan kan även ses en hem-knapp med den tänkta funktionen att gå till huvudmenyn.

– Anslagstavlan är ofta en central del i köket och de flesta är familjära med den. Därför var ett koncept att använda sig av denna som ett sätt att navigera i applikationen se figur D.1 till höger.

– Pepparkaka är även det något som förknippas med julen, tanken här var alltså att när man snurrar på pepparkakan navigerar man mellan de olika delarna i applikationen se figur D.2 till vänster.

– Detta koncept var att ha en julkula som för användaren har en tredimen-sionell effekt, den skall se ut som en riktig julkula som hänger i granen och när man snurrar på denna motsvarar varje del av kulan en del av ap-plikationen se figur D.2 till höger. Detta koncept var mycket uppskattat från alla inblandade, dock ansågs risken vara för stor med ett sådan kon-cept på det tekniska planet därför vidareutvecklades inte detta konkon-cept längre.

– Konceptet att hänga pepparkaksfigurer i granen där alla delar represen-teras av en hängande pepparkaka var även de populärt. Detta koncept har en mycket tydlig koppling till julen se figur D.5 till vänster.

Recept

Receptdelen av denna julapplikation var på ett tidigt stadie fastställt som en del av applikationen. Det var dock inte klart hur stor denna del skulle bli och hur pass central receptdelen skulle bli av applikationen. Några av de koncept som visas i denna del har förutsatt att den skulle vara i centrum, det vill säga att de andra delarna skulle vara delar som byggde på receptdelen. T.ex inköpslista och favoritrecept.

– Kokbokskonceptet som kan ses i figur D.3 till höger bygger på hur man kan använda det traditionella sättet med en kokbok med olika kapitel, dessa kapitel motsvarar en kategori av recept i applikationen. Interaktio-nen för detta koncept fungerar så att man drar en av flikarna till andra ändan av skärmen och på så sätt öppnas denna kategori av recept.

– Konceptet med att visa ett recept som i en anteckningsbok var ett utav väldigt många se figur D.5 till höger. Tanken här var att man skulle kunna bläddra mellan olika recept genom att dra/trycka på fliken i hörnet.

– Ett koncept med att visa hur man kan dela upp olika delar av innehållet för att enklare kunna skilja på t.ex ingredienser och instruktionen se i figur D.5 till höger.

– Ett koncept för att visa upp alla recept i en receptkategori visas i figur D.4 till vänster. Tanken är att på ett snabbt och enkelt sätt kunna skapa sig en uppfattning om vilka recept som finns och även visa en liten bild på hur maten ser ut detta för att ge inspiration till användaren.

– Hyllplanskonceptet som kan ses i figur D.4 till höger, den visar hur man kan använda olika vägar in till att visa recept. Här är tanken t.ex att det skall genereras olika recept beroende på vilket humör man är på och hur mycket tid man har att laga mat på.

Julskiva

ICA har under några år använt sig av artister som spelar in en julskiva i samar-bete med Childhood foundation4som en del av julkampanjen. Detta var något som ansågs vara lämplig som en del i applikationen, alltså att låta iPhonean-vändare lyssna på smakprov av ICAs julskiva. Under arbetets gång kom det fram att endast tre låtar skulle finnas tillgängliga i applikationen. Dessa låtar var kortare versioner på ca 45 sekunder.

Det koncept som kan ses i figur D.6 till vänster visar julskiva-delen på ett tidigt stadie. Tabellen med låtnamn är klickbar och när någon låt spelas så visas en ikon att just den låten spelas.

Splash screen

Splash screen är den första bilden som visas under laddningstiden när applika-tionen startas. Detta är öppningen av programmet och ett utmärkt tillfälle att på ett bra sätt välkomna användaren till applikationen. Ett koncept för var att ha liknade ett paketpapper som var förseglat med ett lacksigill se i figur D.6 till höger. När applikationen har laddat färdigt knäcks lacksigill och huvudmenyn visas.

Julkort

Konceptet med att ha julkort som en del av applikationen kan ses i figur D.7 till vänset. Tanken är att man skriver in sitt namn i julkortet och därefter kan man skicka detta julkort till den man önskar via MMS eller epost. Detta koncept har även tagit med Childhood foundation för att visa hur man kan integrera detta i applikationen.

Att ha med ett spel i applikationen var även det ett koncept som satte prägel på applikationen. Tanken här är nämligen att man skall ordna de olika bitarna av pusslet i rätt ordning, när spelet startas kommer alla delar huller om buller och det gäller att ordna dessa i den korrekta ordningen där bilden som ses i figur D.7 till höger visas.

4Childhood grundades 1999 av H.M. Drottning Silvia.Syftet är att arbeta för barns rätt till en trygg barndom och särskilt arbeta för bättre levnadsvillkor för barn som lever i utsatta miljöer över hela världen. (www.childhood.org)

In document En riktig jul i iPhone (Page 42-45)

Related documents