• No results found

Barn är ofta mer aktiva utomhus och andas mer i förhållande till sin kroppsvikt. Det gör att de kan exponeras för luftföroreningar i större utsträckning än vuxna. Barn har även ett relativt omfattande transportbehov, som medför att de vistas i trafikmiljöer med höga luftföroreningshalter. I BMHE 03 ansåg 24 % av 12-åringarna att de varit besvärade av lukter från avgaser någon gång under den senaste månaden. 4 % av landets 12-åringar upplever obehag av avgaser från bilar, lastbilar eller bussar flera gånger i veckan.

Detta gäller såväl hemmiljö som i skolan. Av 12-åringarna i Landskrona uppgav 26 % att de någon gång den senaste månaden har upplever obehag av avgaser i närheten av hemmet och hela 8 % att de flera gånger i veckan upplever obehag av avgaslukt.

(diagram 3) Att biltrafiken är en av de vanligaste orsakerna till obehaglig lukt framkommer även i MHE 04 där 27 % av allmänheten uppgav att de någon gång besväras av avgaser.

0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40%

Avgas er från bilar, las tbilar eller bus s ar Rök från cigarett, cigarr, pipa Rök från eldning m ed ved Rök från eldning av löv och kvis tar Lukt från blom m or Lukt från ladugård, s tall Lukt från fabriker Lukt från tidningar och tryck-s värta Lukt från m ålarfärg, lim m m Lukt från parfym , deodoranthårgelé m m Lukt från doftljus , doftande oljor, rökels e

flera gånger i veckan någon gång den senaste månaden

Diagram 3. Andel (%) av 12-åringarna som har upplevt obehag av olika lukter flera gånger i veckan samt flera gånger i veckan eller mer sällan den senaste månaden. Källa: BMHE 06.

Avgaslukt och tobaksrök är de lukter som flest barnen besväras av och som en stor andel störs av flera gånger i veckan. (diagram 3) 36 % av 12-åringarna svarar att de har besvärats av tobaksrök någon gång den senaste månaden., varav 10 % besväras flera gånger i veckan. Det är jämförbart med Skåne och landet som helhet där 41 respektive 40 % besvärats någon gång den senaste månaden och 8 respektive 9 % besväras flera gånger i veckan.

De barn i Landskrona som har föräldrar som röker inne i bostaden är överrepresenterade bland dem som besväras av röklukt flera gånger i veckan (38 % bland barn till inomhusrökare, jämfört med 9 % av alla 12-åringar) En stor andel (19 %) av 12-åringarna upplever också obehag av lukt från parfym, deodorant, hårgelé mm med dessa obehag uppstår mer sällan.

Obehaglig lukt från industrier har tidigare varit till stort besvär för Landskronaborna. I boendemiljöundersökningen för Landskrona från 1982 (Lannarheim 1983) rangordnades dålig lukt från industri och damm/sot från industri som de största upplevda besvären följt av besvär av trafikavgaser. I dag upplevs inte fabrikslukt alls som ett lika stort problem. Endast drygt 1 % av 12 åringarna upplever obehaglig lukt från fabriker flera gånger i veckan och motsvarande siffra hos den vuxna befolkningen är, enligt MHE 04, 2

%.

De besvär som 12-åringarna främst upplever av obehagliga lukter är huvudvärk, hosta och illamående (diagram 4). Nästan var fjärde 12-åring lider av huvudvärk till följd av obehagliga lukter någon gång i månaden.

0% 5% 10% 15% 20% 25% 30%

Diagram 4. Andel (%) av 12-åringarna som har lidigt av olika besvär till följd av obehagliga lukter den senaste månaden. Källa: BMHE 06.

En del barn är mer känsliga för luftföroreningar än andra. Det gäller t.ex.

barn som redan har astma eller allergi. Bland de barn i Landskrona som har en astmadiagnos är det 48 % som har upplevt obehag av avgaser någon gång den senaste månaden, vilket är en större andel än i Sverige som helhet. 13 % av barnen med astma upplever avgaser obehagliga flera gånger i veckan. Barn med astma tycker också att lukten av parfymer och dylikt är

obehagliga i större utsträckning än andra barn. Bland dessa barn är det även vanligare med olika besvär till följd av obehagliga lukter. Bland astmatikerna är det fler som har besvär med svidande eller kliande ögon, irriterad eller svidande hals, snuvig eller täppt näsa, pipande eller väsande andning samt tung andning jämfört med andra barn.(tabell 20)

Tabell 20 Besvär som barn med astma lider av, till följd av obehagliga lukter, i större utsträckning en andra barn. Andel angivet i procent (%).

Astma? Ja, flera

Ögonen kliar och/eller svider (p=0,0094)

ja 14 36 50

nej 3 12 84

Halsen svider och/eller känns irriterad (p=0,0001)

ja 15 38 46

nej 1 10 89

Snuvig och/eller täppt i näsan (p=0,0000)

ja 29 29 43

nej 2 15 83

Pipande eller väsande andning (p=0,0000)

ja 21 21 57

nej 0 1 99

Även barn med allergisnuva eller hösnuva upplever avgaser som mer besvärande än andra barn. Liksom astmatikerna besväras de i högre utsträckning av snuvig eller täppt näsa, irriterad eller svidande hals, hosta och tung andning men även av huvudvärk och hosta till följd av obehagliga lukter. (tabell 21)

Tabell 21. Besvär som barn med ”hösnuva” eller allergisnuva lider av, till följd av obehagliga lukter, i större utsträckning än andra barn. Andel angivet i procent (%).

Ögonen kliar och/eller svider (p=0,0000)

ja 33 44 22

nej 3 9 86

Halsen svider och/eller känns irriterad (p=0,0000)

ja 22 44 33

Nej 1 9 90

Snuvig och/eller täppt i näsan (p=0,0000)

ja 44 33 22 mögelskador i bostaden är det en större andel som besväras av luftföroreningar i form av trafikavgaser och tobaksrök. Detta skulle kunna bero på att de som har varit utsatta för mögel blir känsligare för luftföroreningar. En troligare förklaring är dock att mögelskador är vanligare i vissa bostadsområden som också är mer trafikerade och där rökning är vanligare.

Summering av luftföroreningar

Avgaser och tobaksrök är de lukter som 12-åringarna i Landskrona besväras mest av. 8 % besväras av avgaslukt flera gånger i veckan vilket är mer än Sverige som helhet. Var tionde 12-åring besväras av tobaksrök flera gånger i veckan, vilket är jämförbart med landet i stort. Barn till personer som röker i bostaden besväras i högre utsträckning av tobaksrök än andra barn.

Nästan var fjärde 12-åring lider av huvudvärk till följd av obehagliga lukter någon gång i månaden. Barn som har astma eller allergi besväras i större utsträckning av luftföroreningar än andra barn.

Buller

Buller eller oönskat ljud är en miljöstörning som berör de flesta barnen i Sverige. Buller påverkar koncentration, vila och uppmärksamhet och mycket höga nivåer kan orsaka hörselskador och tinnitus (öronsus).

Barn utsätts främst för buller från trafik, industrier, diskotek, lekplatser, andra barn och fyrverkerier och andra smällare. Enligt BMHE 03 känner var sjunde 12-åring obehag av buller i eller nära hemmet, och var fjärde känner obehag av buller i eller nära skola/fritidshemmet.

Bullerberäkningar i Skåne har visat att vuxna i flerbostadsområden oftare är utsatta för vägtrafikbuller som överstiger gällande riktvärden för dygnsmedelvärde (52 %) jämfört med den vuxna befolkningen som helhet (29 %). Barnen själva anger sällan att de störs av trafikljud. De störs mer av ljud från andra barn och skrapljud från stolar i skolan.(BMH 06)

I Landskrona upplevs ljud från andra barn, ljud i samband med lek och skrapljud från stolar främst som obehagliga för 12-åringar i skolan. Hela 43 % besväras av ljud från andra

barn. (diagram 5) De ljud som störst andel trafikbuller som obehagligt flera gånger i veckan jämfört med dem som inte har fönster mot trafikerad gata (3 %). Bland de 12-åringarna som bor på andra våningen eller högre upp i ett flerbostadshus är det färre som aldrig störs av trafikljud hemma följt av dem som bor i lägenhet på bottenvåningen och i småhus. En rimlig förklaring till detta är just att det är fler i denna grupp som har fönster mot en trafikerad gata. Bland de barn som bor i småhus är det en större andel som aldrig störs av grannar eller lekande barn i närheten av hemmet. Av dem som svarat på enkäten är det fler utlandsfödda 12-åringar som störs av annat buller i närheten av hemmet men p.g.a.

små svarsfrekvenser bör resultatet tas med viss försiktighet.

Jämfört med Skåne och Sverige i stort är det fler av 12-åringarna i Landskrona som flera Ljud från tåg, tunnelbana, spårvagn Ljud från flygplan Ljud från fabriker, verkstäder Ljud från grannar

Annat buller I eller i närheten av skolan

I eller i närheten av hemmet

Diagram 5. Andel (%) av 12-åringarna som upplevt olika ljud som obehagliga någon gång den senaste månaden. Källa: BMHE 06.

Många barn upplever ljud så störande att de har svårt att utföra olika vardagliga aktiviteter (tabell 22). 28 % av 12-åringarna har haft

hörselnedsättning. 36 % av barnen har lyssnat på hög musik i hörlurar eller hörsnäcka vid något tillfälle den senaste månaden. Vanligast är det bland 12-åringarna där 56 % har lyssnat på hög musik i hörlurar. Var tionde förälder har bett sitt barn att sänka ljudnivån på TV, dator eller musik så gått som dagligen den senaste månaden.

16 % av Landskronas 12-åringar upplever att de ibland hör sämre och 19 % att det ringer, piper, tjuter eller susar i öronen efter att ha lyssnat på hög musik eller andra starka ljud.

Motsvarande siffror i Skåne är 13 respektive 23 % och i Sverige 13 respektive 22 %. Mer än dubbelt så många Landskronabarn uppger att de alltid eller ofta har öronsus (9 %) jämfört med barn i Skåne och Sverige som helhet (4 %).

Summering buller

I Landskrona upplevs ljud från andra barn, ljud i samband med lek och skrapljud från stolar som de mest störande ljuden för 12-åringar i skolan. De ljud som störst andel uppfattar som obehagliga i hemmet är ljud från vägtrafik, grannar och andra barn samt hög musik. Barn som har sovrumsfönster mot trafikerad gata besväras i större utsträckning än andra barn av trafikljud. 28 % av 12-åringarna har haft svårt att göra sina läxor någon gång den senaste månaden p.g.a. störande ljud.

En större andel av barnen i Landskrona uppger att de alltid eller ofta har öronsus jämfört med övriga Skåne och Sverige.

Skola och fritid

Related documents