• No results found

På frågan vilka de tre viktigaste lokala frågorna i Landskrona är inför framtiden prioriterade både föräldrarna och företagsrepresentanterna lägre kriminalitet högst. Föräldrarna ser även en bra skola, lägre arbetslöshet och fler naturområden som viktiga frågor, medan företags-representanterna prioriterar lägre arbetslöshet och bra företagsklimat högst följt av en bra

skola (diagram 10). För båda grupperna var fler kommuninvånare, bra vägar och gator, ökad bostadsbyggande och bra kulturutbud i kommunen lågt prioriterat. Jämfört med MHE 04 prioriterar föräldrarna en bra och hälsosam miljö samt en bra barn- och äldreomsorg betydligt lägre än vad allmänheten gjorde 2004. I stället prioriterades minskad kriminalitet, bra skola och fler naturområden betydligt högre.

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

1. lägre kriminalitet 2. (4.) bra skola 3. (2.) lägre arbetslöshet 4. (17.) fler naturområden 5. bra äldreomsorg 6. (7.) integration mellan folkgrupper 7. (3.) bra företagsklimat 8. (9.) låg kommunalskatt 9. (13.) bra fritidsverksamhet 10. (16.) bra socialvård 11. (14.) bra kulturutbud i kommunen 12. (10.) ökat bostadsbyggande 13. (6.) bra och hälsosam miljö 14. (15.) bra vägar och gator 15. (8.) bra barnomsorg 16. (11.) fler kommuninvånare 17. (12.) annat

föräldrar företag

Diagram 10. Andel (%). Lokala frågor som föräldrar respektive företagsrepresentanter i Landskrona anser vara viktigast inför framtiden. De fick ange tre svarsalternativ. Siffran framför svarsalternativet visar i vilken ordning föräldrarna och företagsrepresentanterna angivit detta alternativ. Siffran inom parantes visar företagsrepresentanternas ordning i de fall denna skiljer sig från föräldrarnas.

Summering av viktiga lokala frågor

Både föräldrarna och företagsrepresentanterna tycker att lägre kriminalitet, bra skola och lägre arbetslöshet är viktiga lokala frågorna i Landskrona inför framtiden. Föräldrarna prioriterar även fler naturområden medan företagsrepresentanterna tycker att ett bra företagsklimat är viktigt. Jämfört med MHE 04 prioriterar föräldrarna en bra och hälsosam miljö samt en bra barn- och äldreomsorg betydligt lägre än vad allmänheten gjorde 2004. I stället prioriteras minskad kriminalitet, bra skola och fler naturområden betydligt högre.

SLUTSATSER

problem i Sverige i dag. I Landskrona är det en större andel av 12-åringarna som lider av oro eller nedstämdhet jämfört med Skåne och Sverige som helhet.

Enligt MHE 04 drabbas personer med låga inkomster i högre utsträckning av miljörelaterad ohälsa, och låginkomsttagare och personer som är födda utanför Norden drabbas av fuktskador i större utsträckning.

Även barnens hälsa verkar påverkas av familjens ekonomiska situation. I Landskrona är det vanligare att barn bor i lägenhet jämfört med resten av landet. Det är främst bostadsområden än skånska barn som helhet.

De områden där barnen trivs sämst är de områden som domineras av flerfamiljshus.

Dålig luftkvalitet och förekomst av fukt- och mögelskador är vanligare i lägenheter än i småhus och därmed mer förekommande i Landskrona.

Vägtrafiken orsakar mycket obehag hos barnen i Landskrona. 12-åringar i kommunen besväras av avgaser i större utsträckning än i övriga Sverige och de som bor i de mer centrala delarna av Landskrona är värst drabbade. Besvär från övre och nedre luftvägarna i samband med kall luft är också vanligare bland de 12-åringar som bor inne i staden, vilket kan vara en följd av högre halter av luftföroreningar. Barn som har astma eller allergi är extra känsliga och besväras i större utsträckning av luftföroreningar än andra barn. I Landskrona

upplever en större andel av barnen med astma obehag av avgaser än i övriga Sverige.

Även buller från trafik upplevs av många

Bullerstörningar i skolmiljön är ett vanligt problem som berör många barn i Sverige. För mycket buller kan påverka barnens koncentration och uppmärksamhet. Många barn har också svårt att göra sina läxor p.g.a.

störande ljud i hemmet, vilket kan leda till sämre resultat i skolan.

Rökning är vanligare i Skåne än i övriga Sverige. I Lanskrona är andelen rökande pappor ungefär det samma som i Skåne, medan andelen rökande mammor är något mindre. Det är dock inte otroligt att denna skillnad beror på att rökande mammor valt att inte besvara frågan, med tanke på att ganska många valde att inte svara. Vilket bostadsområde barnen bor i påverkar hur mycket de utsätts för och besväras av tobaksrök. De områden där barnen besväras mest är områden med mycket lägenheter. Det finns även en tendens att barn besväras mer av rökning i områden där en större del av föräldrarna har lägre utbildning eller fler föräldrar är arbetslösa. Att det finns ett samband mellan dessa faktorer går dock inte säkerställas statistiskt.

Låg fysisk aktivitet kan vara en bidragande orsak till fetma hos barn. Fetma hos barn är inte valigare i Landskrona än i övriga landet även om det är en större andel av 12-åringarna som aldrig tränar. Att barnen inte rör på sig kan ändå vara en hälsorisk på längre sikt.

Både föräldrar och företagsrepresentanter i Landskrona oroas av rapporter som ges om olika miljö- och hälsorisker, men de tycker det är viktigt att myndigheterna rapportera om de risker som finns. Oron för barnens hälsa och miljön i Landskrona i dag, samt för

kommande generationers framtida miljö på jorden är stor bland föräldrarna.

Föräldrarna i Landskrona är idag mer positiva till trådbussarna än vad allmänheten var 2004.

En stor del av Landskronaborna är fortfarande negativa till att exercisfältet bebyggs, men andelen som tycker att fältet kan bebyggas om markbristen för nya bostäder blir för stor är större nu än 2004.

Minskade utsläpp från industri och trafik samt minskad spridning av giftiga ämnen är enligt både föräldrarna och företagsrepresentanterna viktiga miljöfrågor som man bör satsa på i Landskrona. Att komma till rätta med den höga kriminaliteten är den lokala fråga som invånarna prioriterar högst. Att ha en bra skola och få ner arbetslösheten är andra frågor som anses viktiga för framtiden.

REFERENSER

Hansson H. Hellberg L, 2004, Miljörelaterad hälsoenkät, Landskrona kommun 2004, Rapport 2004:8, Miljöförvaltningen Landskrona kommun

Jakobsson K, Yrkes- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Lund, 2006, Barn, miljö och hälsa, Rapport från Skåne, Blekinge, Hallands och Kronobergs län 2006, Länsstyrelsen i Skåne län, Region Skåne, Region Halland, Landstinget Halland, Landstinget Kronoberg och Landstinget Blekinge, Elanders Tofters AB, Östervåla 2006.

Lannerheim, L, 1983. Boendemiljöundersökning avseende bullerstörningar och luftföroreningar i Landskronas tätort 1982.

Socialstyrelsen, Institutet för miljömedicin, Arbets- och miljömedicin, Stockholms läns landsting, 2005, Miljöhälsorapport 2005, Edita Norstedts Tryckeri.

Related documents