• No results found

5.   Empiri 24

5.3   Lunds Kommuns Fastighets AB 33

Lunds Kommuns Fastighets AB är ett helägt kommunalt fastighetsbolag som äger och förvaltar cirka 9 000 hyreslägenheter i Lund (LKF 2013).

I de flesta av LKF:s lägenheter ingår kostnaden för värme och varmvatten i hyran men mätning och debitering av värme och varmvatten sker även på lägenhetsnivå i en del av bolagets områden (LKF 2014a). Mats Olsson, VS-tekniker på LKF berättar att IMD av tillförd värme tillämpas i 285 lägenheter, komfortvärmedebitering i cirka 3 000 lägenheter och varmvattendebitering i cirka 1 000 lägenheter. LKF har installerat vattenbesparande utrustning i hela beståndet. Företaget inför sällan IMD i befintligt bestånd men alltid individuell mätning och debitering av varmvatten i nyproduktion. Eftersom behovet av tillförd värme är relativt litet i nya och täta hus har LKF numera upphört med att installera värmemätning i nya bostäder och kommer inte att debitera värmen separat i de lägenheter som produceras framöver.

Bolaget har ingen särskild internutbildning om IMD men en informatör är anställd för att kunna ge bra information till hyresgästerna. Vid implementering av IMD i befintligt bestånd sänder LKF ut ett informationsbrev om IMD och meddelar att ett bostadsmöte kommer att hållas om en och en halv månad. I det informationsutskick vi tar del av och som berör IMD av varmvatten poängteras att en minskning av varmvattenanvändningen är bra för både miljön och för plånboken. LKF meddelar vad införandet innebär för den enskilde lägenhetsinnehavaren, när installationen påbörjas och beräknas vara klar samt när debiteringen börjar. Bolaget förklarar också att de företag som utför installationen kommer informera respektive hushåll några dagar innan de vill ha tillträde till lägenheten. De som inte har möjlighet att komma på informationsmötet men som vill ha svar på frågor ombeds kontakta VS-teknikern alternativt områdeschefen. LKF meddelar också att Hyresgästföreningen stödjer införandet och hänvisar till en bifogad folder för mer information om varmvattenmätningen. På informationsmötet finns personal på plats för att berätta om IMD och besvara frågor. Det presenteras information om varför varmvattenmätning införs, hur mätningen fungerar, hur vattenförbrukningen i aktuella fastigheter ser ut och vad det innebär ekonomiskt. Efter installation av nödvändig utrustning inleds en mjukstartsperiod på tre månader där hyresgästerna lär sig följa sin egen förbrukning. Därefter påbörjas den individuella debiteringen.

LKF föredrar inte att kommunicera på ett visst sätt utan Mats menar att information bör förmedlas genom informationsbrev och broschyrer, via hemsidan och muntligen vid såväl kollektiva som individuella möten. Mats anser att det är svårt att veta hur hyresgästerna vill bli informerade eftersom det vid muntliga möten ofta dyker upp ett flertal andra frågor som tar fokus från huvudfrågan. LKF ger inte fortlöpande information utan de anser att muntliga svar på specifika frågor kombinerat med den information som finns på hemsidan räcker för att hyresgästerna ska få erforderlig information om tillämpande av IMD. LKF ger återkoppling på hushållens energianvändning genom att presentera hyresgästernas förbrukning vid avräkning en gång per år eller varje månad för de som bara har varmvattendebitering. De som bor i en lägenhet med varmvattenmätning och komfortvärme kan följa sin förbrukning och kostnad via en display i lägenheten och på ”Mina sidor” på LKF:s hemsida. De som enbart har varmvattenmätning kan följa sin förbrukning på Mina sidor. Hyresgästerna

motsvarande hushåll använder och på hyresavierna presenteras heller inga grafer över olika kunders energianvändning under samma tidsperiod.

5.3.1  Information  via  LKF:s  hemsida  

På LKF:s hemsida ges information om   individuell värmemängdsmätning och komfortvärme. Vid individuell värmemängdsmätning mäter LKF värme och varmvatten som tillförs lägenheten. Här förklaras att mätningen pågår under hela året och att debitering sker månadsvis eller en gång om året. En del hyresgäster betalar en preliminär avgift varje månad. Avgiften gäller en beräknad kostnad som sedan justeras mot verklig värme- och varmvattenanvändning (LKF 2014b). LKF nämner att mätningen leder till en mer rättvis fördelning mellan hyresgästerna samtidigt som valmöjligheten för individen ökar att välja vilken inomhustemperatur man vill ha och hur mycket varmvatten man vill använda. LKF menar också att mätningen ger ett mervärde för både hyresgästen och för bostadsbolaget eftersom hyresgästen kan påverka sin boendekostnad och bostadsbolaget får möjlighet att sänka sina kostnader (LKF 2014a).

På LKF:s hemsida finns ”Manualer till komfortvärme” med information om hur komfortberäkningen går till och hur LKF:s komfortvärmedisplayer fungerar. I manualen informerar LKF om hur hyresgästerna kan avläsa lägenhetstemperaturen och värmekontot och på så sätt följa vilken temperatur man har och har haft och om saldot visar att man är skyldig pengar eller kommer få sänkt hyra. I manualen ges även information om hur kostnaden för värme beräknas. Det poängteras att systemets huvuduppgift är att hjälpa hyresgäster och fastighetsförvaltare att reducera energiförbrukningen och därigenom reducera boendekostnaden (LKF 2014c).

I manualen informerar LKF att 21 grader ingår i hyran och att komfortberäkningen sker under uppvärmningsperioden mellan 1 oktober och 31 april men endast om utomhustemperaturen har varit under 12 grader hela dygnet. Tio procent av de högsta värdena som uppmäts räknas inte med. Alla värden lagras i databasen och går att avläsa via display eller på lägenhetens webbsida. Det meddelas också vilka temperaturer som är möjliga att välja och vad olika val får för konsekvenser för debiteringen. Slutligen presenteras ett beräkningsexempel (LKF 2014c).

LKF ger också via instruktionsfilmer information om hur komfortvärmedisplayen fungerar och hur hyresgästerna kan sänka sin temperatur genom att justera termostaten på elementet. Hyresgäster som vill ha varmare än de 21 grader som ingår i hyran ombeds kontakta sin bovärd. Instruktionsfilmen om varmvattendebitering visar hur man läser av sin varmvattenförbrukning. I instruktionsfilmen uppmanas hyresgästen att vara sparsam när denne exempelvis duschar och badar (LKF 2014d). LKF ger även energibesparingstips och de som har fler bra förslag uppmanas att dela med sig av dem till LKF. I de olika spartipsen poängteras hur mycket vatten som åtgår vid olika aktiviteter och hyresgästerna uppmanas att göra en felanmälan när vattenkranar droppar och toaletter smårinner (LKF 2014e).

Hyresgäster som bor i lägenheter där IMD av värme och varmvatten tillämpas får broschyrer med information om hur systemen fungerar och tips på hur de kan minska sin energianvändning. Broschyrerna finns tillgängliga på LKF:s hemsida under fliken ”Miljö”. Här förklarar LKF att skälen till att hyresgästernas användning av varmvatten mäts och debiteras individuellt är för att det skapar ett rättvist system, minskar energiförbrukningen och ökar hyresgästernas möjligheter att påverka sina kostnader. I broschyren om varmvattenmätning framgår det att LKF kommit överens med Hyresgästföreningen om hur mycket hyran ska sänkas i olika lägenhetstyper när IMD av varmvatten implementeras samt att förbrukningen mäts varje månad och redovisas på hyresavin månaden efter. I broschyren redovisas allmän information om kall- och varmvattenanvändningen i Sverige och även här förekommer de vattenspartips som presenteras på LKF:s hemsida. Hyresgäster som har ytterligare funderingar och frågor ombeds kontakta sitt områdeskontor (LKF 2011; 2012).

5.3.2  Enkätundersökning    

Enkätundersökningen bland hyresgäster boende hos LKF utfördes på Boplatsen i Lund där LKF utförde installationer av system för komfortvärmemätning 2006 och varmvattenmätning 2008. Den individuella komfortvärmedebiteringen startade 2008 och den individuella debiteringen av varmvatten startade 2011. 25 hyresgäster besvarade våra frågor.

56 procent av deltagarna upplever att LKF:s information om IMD är bra och 12 procent att den är tillräckligt tydlig. 20 procent anser att informationen inte är tillräckligt tydlig och 12 procent att den är dålig. Drygt hälften av respondenterna föredrar att få information om IMD via utskick av broschyrer. En av fyra vill helst ha muntlig individuell information och 16 procent föredrar att få information via LKF:s hemsida. Endast 7 procent efterfrågar kollektiva informationsmöten som första informationskälla. Nästan sex av tio föredrar att få information om sin förbrukning via hyresavin, 34 procent via lägenhetsdisplay och 10 procent går helst in och följer sin

förbrukning via ”Mina sidor” på LKF:s hemsida. Hälften svarade att de minskar sin

värme- och varmvattenanvändning till följd av den IMD-relaterade information de får från LKF. Övriga angav att de inte låter sig påverkas. Knappt hälften av de deltagande hyresgästerna anser att information om lägre kostnader är den faktor som framförallt motiverar dem att vidta ett mer energibesparande beteende. 34 procent angav att det först och främst är miljöhänsynsinformation som föranleder minskad

energianvändning. 36 procent svarade att de vill ha ytterligare information med

anknytning till IMD av värme och varmvatten. Någon vill ha mer allmän information och visning av hur displayen fungerar. En annan angav att det vore önskvärt med mer information om hur ”Mina sidor” på hemsidan kan användas. Det efterfrågades också e-postinformation, muntlig information och informationsbroschyrer. Vid våra samtal med respondenterna framkom även uppfattningar om att hyresgästerna ej har fått komma till tals och att LKF inte lyssnar på sina hyresgäster. Några tyckte att informationen var helt ointressant och att LKF borde avveckla systemen för individuell mätning och debitering av komfortvärme och varmvatten. Andra var mer positivt inställda och nöjda med den service som LKF i allmänhet och kundvärden i synnerhet ger. För att ta del av enkätfrågorna i sin helhet och hur svaren fördelade sig bland respondenterna, se bilaga 6.

Related documents