• No results found

 

Såväl MKB, Helsingborgshem som LKF har tydliga handlingsplaner för hur de ska gå tillväga när de informerar berörda hyresgäster om IMD. Bolagen har framförhållning och tillämpar en strategi där de inför IMD stegvis. Under införandeprocessen tillämpas olika informationsmetoder och företagen förser berörda intressenter fortlöpande med detaljerad och tydlig information för att därigenom öka parternas kunskap, medvetenhet och förståelse för IMD. Att de inom organisationerna som har daglig kontakt med hyresgästerna får kunskap om IMD är ett tecken på att MKB, Helsingborgshem och LKF prioriterar att ge sina kunder bra och korrekt information. Mindre boendemöten föredras framför stormöten som riskerar att domineras av ett fåtal negativt inställda personer. Utan att individanpassa informationen riktar sig företagen till hyresgäster med olika intressen genom att berätta att IMD kan bidra till en bättre miljö, lägre kostnader och en mer rättvis kostnadsfördelning. Tips och goda exempel, samt webbaserad återkoppling används för att inspirera de boende att minska sin energianvändning. Ju mer dagsaktuell mätdataåterkopplingen är, desto bättre. Respektive företag borde dock undersöka hur många som använder sig av tjänsten och om nödvändigt öka kännedomen om den. Bolagen verkar sträva efter ett kommunikativt samspel med sina hyresgäster och lämnar personlig information till de som har behov av sådan. MKB:s hemsida innehåller i dagsläget lite information om IMD men de arbetar med att utöka informationsmaterialet. Det är viktigt att informationen är relevant och lättförståelig. Sådan information presenterar Helsingborgshem och LKF på sina hemsidor. Nya hyresgäster informeras om IMD direkt. På så sätt kan långsiktig acceptans och positiv inställning byggas upp. Att föra en dialog med de som beklagar sig och ifrågasätter sin förbrukning har visat sig framgångsrikt. Det är sådan typ av personlig information tidigare forskare lyft fram som effektiv för att få fler positiva till IMD och som ett sätt att uppnå minskad energianvändning. Informationsmaterialet som företagen skickar ut anpassas inte för olika typer av hushåll. Tidigare forskning visar dock att olika hyresgäster föredrar olika sätt att bli informerade på. Våra egna undersökningar visar också att så är fallet. Dessutom verkar det finnas behov av ytterligare information. Ett positivt resultat som visar på att det finns potential att påverka hyresgästerna att bli mer energimedvetna är

att 64 respektive 52 procent uppger att de minskar sin värme- och

respektive LKF. Dock angav endast 28 procent av de respondenter vi talade med att den IMD-relaterade informationen från Helsingborgshem får dem att minska sin värme- och varmvattenanvändning. De kommentarer vi fick vid våra samtal med hyresgästerna tyder på att information bör utformas med hänsyn till skillnader i kunskap, förståelse, kultur, beteende och motivation. Att individanpassa informationen i minsta detalj är naturligtvis en omöjlighet men att i viss mån anpassa den muntliga och eventuellt en del av den skriftliga informationen beroende på vem som är mottagare kan visa sig vara en god idé.

 

 

 

 

 

 

 

8.  Rekommendationer  

 

Med denna rapport vill vi uppmärksamma fastighetsföretag i allmänhet och MKB, Helsingborgshem och LKF i synnerhet på vilken typ av IMD-relaterad information som är effektiv och därigenom inspirera företagen att samarbeta med såväl varandra som med hyresgästerna för att åstadkomma en så bra informationsgivning som möjligt. Vi kan konstatera att MKB, Helsingborgshem och LKF har väl genomtänkta handlingsplaner för hur de ska gå tillväga när de informerar berörda hyresgäster om IMD och vi rekommenderar bolagen att fortsätta på den inslagna vägen med stegvist införande och löpande information under denna process. Den information företagen förser sina hyresgäster med är enligt vår bedömning tillräckligt detaljerad, tydlig och lättförståelig. Det är dock inte alla som tycker det och därför bör de tre fastighetsbolagen i viss mån anpassa den muntliga och eventuellt en del av den skriftliga informationen beroende på mottagarens kunskap, förståelse, kultur, beteende och motivation. I områden där många har andra modersmål än svenska skulle informationen kunna ges på ett antal olika språk för att försäkra sig om att verkligen alla förstår vad IMD innebär och hur systemet fungerar. I arbetet med att utforma informationen bör bolagen samarbeta och utbyta erfarenheter med varandra. MKB skulle kunna hämta inspiration från Helsingborgshem och LKF när de utvecklar informationsmaterialet på hemsidan. LKF tillhandahåller korta informationsfilmer. Att på hemsidan ha ett bildspel med text och en röst som förklarar hur systemet fungerar ser vi som en god idé. Enligt vår bedömning är Helsingborgshems arrangemang av Öppet hus ett bra upplägg för informationsgivning och både MKB och LKF skulle kunna inspireras av Helsingborgshems mötesform. Det ska vara lätt att följa sin förbrukning. I likhet med Helsingborgshem bör MKB och LKF föra en dialog med sina hyresgäster och fråga dem vad de tycker om mätdataåterkopplingen och utforma tjänsten så att den tillfredsställer brukarnas identifierade behov. Företagen skulle kunna föra statistik över hur många som loggar in och använder sig av förbrukningstjänsterna på bolagens hemsidor. Kännedom om detta skulle kunna tillföra värde till företagen eftersom de då lättare kan avgöra i vilken utsträckning det är nödvändigt att marknadsföra tjänsten bland sina hyresgäster. När det gäller enkätundersökningar har vi bara skrapat på ytan. Företagen bör i egen regi göra mer omfattande undersökningar bland sina hyresgäster för att identifiera attityder, möjligheter och problem samt eventuella informationsgap som behöver fyllas.

Related documents