• No results found

Mål för kollektivtrafi ken

3. Kollektivtrafi kens marknad imorgon (2025)

4.2 Mål för kollektivtrafi ken

De tre övergripande målen konkretiseras i delmål för kollektivtrafi ken. De visar hur vi vill att kollektivtrafi ken ska utvecklas för att bidra till de övergripande målen på bästa sätt. Målen har inordnats under de tre övergripande målen, även om vissa av dem kommer att bidra till fl era övergripande mål samtidigt. De olika delmålen ska ses som en helhet där enskilda mål kompletterar varandra. Mätetal och indikatorer för mätning av respektive måls måluppfyllelse redovisas i separat bilaga.

A. Skaraborg skall utvecklas till en mer attraktiv och konkurrenskraftig region för boende, näringsliv och besökare.

A1. Kollektivtrafi ken ska utvecklas med tydliga och prioriterade stråk för vilka utbud, pålitlighet och god framkomlighet prioriteras.

A2. Knutpunkter och bytespunkter mellan regionala stråk och mellan lokal och regional kollektiv trafi k utvecklas med hög attraktivitet, tillgänglighet och servicenivå utifrån ett hela-resan-perspektiv.

A3. Kollektivtrafi kresandet till/från/inom Skaraborg ska öka med 50 % 2006-2025.

A4. Kundnöjdheten ska successivt öka.

Mål A1 betonar vikten av att utveckla starka stråk med hög standard, både i regionala relationer och för stadstrafi -ken. Dessa prioriteras bl a genom att utvecklingsinsatser och resurser i högre grad än idag koncentreras hit. Denna inriktning förväntas ge en större nytta och en större total resandeökning än mer generella åtgärder i hela trafi ken.

Hela-resan-perspektivet är också viktigt, inte minst måste anslutningar till stråken via knutpunkter och matartrafi k fungera väl. Med servicenivå i mål A2 avses öppettider, information, pendlarparkering, väderskydd, cykelanslut-ningar, etc. Att knutpunkter och bytespunkter ger effektiv på- och avstigning samt effektiva byten är en förutsättning för hög attraktivitet.

Kollektivtrafi kresandet ska öka (A3) i syfte att bidra till de övergripande målen. Ett ökat kollektivtrafi kresande där det fi nns ledig kapacitet kan bidra till en bättre ekonomi, men generellt sett innebär ett ökat resande behov av ökat utbud och därmed också ökade driftskostnader.

Kollektivtrafi ken ska ha nöjda kunder och missnöjda kunder är alltid ett misslyckande. Detta ställer stora krav på alla involverade aktörer, såväl Västtrafi k som kommunerna, entreprenörerna och de statliga trafi kverken.

B. Skaraborg skall utvecklas till en region med god tillgänglighet till arbete och studier, såväl inom som till och från Skaraborg.

B1. Restidskvoten jämfört med bil ska för utpekade stråk vara max 1,2 för expressbuss, max 1,3 för regionbuss och max 0,8 för tåg.

B2. Resor inom Skaraborg:

Lokal och regional kollektivtrafi k skall successivt förbättras för att underlätta arbets- och studie-pendling. Regionala stråk och stadsbusstrafi k skall prioriteras.

B3. Resor till och från Göteborg:

Det skall fi nnas regelbundna möjligheter att resa mellan kommunhuvudorterna och Göteborg samtliga veckodagar. Resmöjligheter och standard skall förbättras.

B4. Resor till och från regionala centrum utanför Skaraborg:

Det skall vara möjligt att arbets- och studiependla mellan kommunhuvudorter och närmaste regionala centrum utanför Skaraborg. Resmöjligheter och standard skall förbättras.

B5

B6.

Resor till och från Stockholm:

Det ska fi nnas goda möjligheter att resa mellan kommunhuvudorterna och Stockholm.

Resor till och från Landvetter fl ygplats:

Kommunhuvudorter ska successivt få bättre kollektiva resmöjligheter till och från Landvetter fl ygplats samtliga veckodagar. Möjlighet till ankomst/avresa kl 07.00-09.00 på morgonen res-pektive kl 20.00-22.00 på kvällen skall eftersträvas.

B-målen syftar till att förbättra tillgängligheten med kollektivtrafi k till viktiga målpunkter. Fokus är på arbets- och studieresor men även tillgängligheten för andra resändamål bör förbättras. Störst potential för ökat resande, genom förbättrad tillgänglighet med kollektivtrafi k, fi nns i stråk och städer med stadstrafi k.

Bra tillgänglighet beror av fl era faktorer. Olika resenärer värdesätter i viss mån olika saker men generellt är restiden, utbudet (resmöjligheter) samt standard i form av bytesmöjligheter, information, tillgång till sittplats och komfort viktigt. Målsättningen är att samtliga dessa faktorer ska förbättras, med restid (restidskvoter) och resmöjligheter särskilt utpekade.

Med regionala centrum utanför Skaraborg avses Jönköping, Örebro, Karlstad, Tvåstad (Trollhättan och Väners-borg), Borås samt Göteborg. För tillgänglighet till Göteborg fi nns ett särskilt mål (B3) eftersom denna relation bedöms som särskilt viktig. Till och från Göteborg är det också viktigt med bra resmöjligheter för andra resändamål än arbete och studier. Även resor till Stockholm ska beaktas i målbilden (B5). Goda resmöjligheter till Stockholm ska eftersträvas.

C. Skaraborg skall utvecklas till en region med hållbar tillväxt.

C1. Bebyggelse och infrastruktur ska utvecklas utifrån kollektivtrafi kens förutsättningar och behov, i syfte att uppnå mer hållbara resmönster. Vid åtgärdsprioriteringar mellan kollektivtrafi k och bil ska kollektivtrafi ken prioriteras högt.

C2. Kollektivtrafi ken ska stärka turistnäringen och miljöanpassa fritidsresandet i Skaraborg.

C3. Kollektivtrafi ken ska drivas av minst 90 % förnybart bränsle 2025.

C4. Kollektivtrafi ken i Skaraborg ska i så hög grad som möjligt energiförsörjas genom lokalt produ-cerad bioenergi.

Hållbar tillväxt är en övergripande målsättning för såväl Skaraborg som Västra Götaland. C-målen visar på priori-terade målsättningar för kollektivtrafi kens utveckling i syfte att bidra till hållbar regional tillväxt.

Möjligheterna att uppnå en förbättrad tillgänglighet och ökat kollektivtrafi kresande är i hög grad beroende av hur väl samspelet mellan kollektivtrafi ken, bebyggelseplaneringen och infrastrukturutvecklingen fungerar. Kol-lektivtrafi ken måste prioriteras högre än idag och bebyggelsen bör i så hög grad som möjligt ske utmed utpekade kollektivtrafi kstråk.

Kommunerna i Skaraborg satsar stort på att utveckla turismen och besöksnäringen. Kollektivtrafi ken ska stödja denna utveckling och skapa bättre förutsättningar för ett mera miljöanpassat fritidsresande.

Kollektivtrafi ken i Skaraborg ska bidra till en mer klimatanpassad transportsektor, både genom en ökad andel resor med kollektivtrafi k och med fordon som drivs av förnyelsebara bränslen. För att samtidig bidra till en större marknad för lokalt producerad bioenergi ska kollektivtrafi ken eftersträva att använda sådana bränslen.

5. Strategi för kollektivtrafi kens utveckling

Related documents