• No results found

MÅL OCH KONKRETA ÅTGÄRDER 2016-2017, UTIFRÅN DISKRIMINERINGSGRUNDERNA . 14

Kön/könsöverskridande identitet Etnisk eller kulturell tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning

Sexuell läggning

Inga elever/barn ska känna sig utsatta för diskriminering eller trakasserier på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk eller kulturell tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.

Detta är ett arbete som är pågående i den dagliga undervisningen. Det är alla som arbetar på Bläshammar skolas/fritids ansvar att arbeta främjande utifrån diskrimineringsgrunderna kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion/annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet/uttryck. En del av detta arbete redogörs i kapitel 4

”Främjande, förebyggande och förhindrande arbete”.

De flesta arbetslagen har planerat ett mer specifikt målinriktat främjande arbete utifrån vissa diskrimineringsgrunder.

Etnisk tillhörighet

Mål

Vi kommer att ha ett fortsatt arbete kring ”olika är bra” som vi påbörjade förra läsåret. I F-klasserna kommer vi att arbeta med nationaliteter, länder och kulturer. I år 1 kommer vi att ha fokus på olika familjebildningar.

Målgrupp F-klasserna Åtgärder

Få ökad förståelse för olika nationaliteter och kulturer.

Hur

Vi kommer att läsa böcker, få in dans, filmer och musik (skapande skola projekt). För övrigt är vi noga med att få in alla diskrimineringsgrunderna i den dagliga verksamheten.

Ansvar

Pedagogerna i år F och 1 När

Under läsåret 2016/2017

Verbala kränkningar och ”Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.”

Mål

Vi kommer dels att arbeta aktivt för att förbättra elevernas språkbruk. Vi kommer också att arbeta med Barnkonventionen, som blir lag 1/1 2018.

Målgrupp År 2-3 Hur

Vi kommer dels att arbeta mer aktivt med elevernas språkbruk. Detta gör vi genom att diskutera olika ordval, tonfall, kroppsspråk m.m.

Vi kommer att arbeta med Barnkonventionen, bland annat i samarbete med Teater Halland, Kulturarvet i Grimeton samt Clowner utan gränser.

Ansvar

Pedagogerna i år 2-3 När

Under läsåret 2016/2017

Kön

Mål

Vår skola ska aktivt arbeta för att främja flickors och pojkars lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter att motarbeta stereotypa könsroller med allt vad begränsningar det innebär för individen.

Målgrupp

Personal och elever i år 4-6.

Vad

- Höja medvetenheten kring förväntningar på respektive kön.

- Stärka elevernas möjligheter att vara den de vill vara.

Hur

- Arbeta med boken ”Dårfinkar och dönickar” i läsloggsform, med uppgifter kopplade till texten.

- Arbeta med materialet ”Mediasmart” löpande under året.

- Ha ämnet som en stående diskussions- och utvärderingspunkt på våra arbetslagsmöten.

Ansvar

Klasslärarna i år 4-6.

När

Under året, när det passar för klassen.

Funktionsnedsättning

Mål

Att uppnå största möjliga acceptans för olikheter.

Målgrupp Eleverna i år 7 Åtgärder Hur

Vi kommer under vårterminen att arbeta med arbetsområdet Identitet (Samhällskunskap /svenska). Samarbete med Blindworks (nätverk för unga synskadade i väst) och handikapp-idrotten.

Ansvar

Personal ansvarar i sina ämnen för att arbetet utförs.

När

Under vårterminen

Kränkande behandling

Mål

Utifrån trivselenkäten under vårterminen 2016 uppmärksammades att det förekommer kränkningar på sociala medier. Arbetslaget vill ha ett mer förebyggande arbete kring hur man är på nätet. Målet är att arbeta förebyggande kring kränkande behandling mellan eleverna i vardagen och på sociala medier.

Målgrupp Elever i år 7-9 Hur

Vi kommer att arbeta med olika värderingsövningar.

Ansvar

Personal ansvarar för att arbetet genomförs i sin klass.

Kurator kommer ta fram material om hur man är på nätet.

Tidpunkt

På K-tid och integrerat i det vardagliga arbetet.

Funktionsnedsättningar

Mål

Vi vill arbeta med olika funktionsnedsättningar för att vi vill att eleverna ska acceptera att folk är olika.

Målgrupp

Alla elever på Kärnhuset Hur

Genom samtal, filmklipp, böcker och självupplevda händelser och diskussioner.

Ansvar

All personal på Kärnhuset När

Under läsåret 2016/2017.

7. Handlingsplan vid trakasserier och kränkande behandling

Handlingsplan för Bläshammar skola – Kränkningar/trakasserier Arbetsgång vid kränkning

1. KONTAKTLÄRARE

När skolan får kännedom om att en elev känner sig kränkt så ska det i första hand utredas av kontaktlärare eller av annan involverad personal som fortast möjligt har samtal med de inblandade och klargör vad som har hänt och vilka som varit inblandade. Händelsen ska dokumenteras skriftligt (se anmälningsblankett och dokumentationsblankett) och förvaras i avsedd pärm inlåst i arbetslagets rum.

1) Personal som uppmärksammar kränkningen har ansvar att meddela elevens kontaktlärare om händelsen.

2) Kontaktläraren talar med den som utsatts för kränkningen för att klargöra vad som hänt.

3) Kontaktläraren tar kontakt med kontaktläraren till eleven/eleverna som har utsatts för att utreda vad som hänt. Samtal med de involverade eleverna tas och dokumenteras (se dokumentationsmall i ”Alla duger”-pärm).

4) Om den elev som upplevt sig utsatt vill ha ett samtal med den/de som utsatt eleven görs detta för att reda ut situationen. Samtalet hålls alltid av en vuxen person som kan styra samtalets karaktär.

5) Kontaktläraren klargör för eleverna att samtalet kommer att följas upp om en vecka (se dokumentationsmall). Hen klargör också att eleven genast ska komma till kontaktläraren om något händer innan dess.

6) Kontaktläraren för de involverade eleverna kontaktar elevernas

vårdnadshavare och berättar vad som hänt och om vilka åtgärder som görs.

7) Händelsen ska också dokumenteras skriftligt på anmälningsblankett som lämnas till rektor samt kopieras och dokumenteras i ”Alla duger”- pärmen i arbetslagets rum samt läggs i kurators fack. När ärendet är avslutat ska dokumentationen skrivas under av rektorn. (Detta sköter 2Alla duger”. Alla avslutade ärenden sparas och arkiveras av rektorn. Ett ärende beräknas avslutat om inget nytt hänt under ett halvår).

8) Efter en vecka hålls ett uppföljningssamtal med de inblandade eleverna.

(dokumenteras i dokumentationsmallen i ”Alla duger”-pärmen). Sker ingen förändring får ”Alla duger” ta över ärendet. Vissa händelser kan vara av sådan karaktär att ett arbete utförs direkt av ”Alla Duger”- gruppen.

2. ARBETSLAGET

Vid tillfällen då kontaktläraren/den personal som uppmärksammat händelsen, inte har möjlighet att reda i situationen direkt (om situationen är av sådan karaktär) tar

personen hjälp av sina kollegor i arbetslaget. Hjälp med att ta pågående lektion eller att reda i situationen.

 Det finns en stående punkt på veckans elevhälsoarbeten i A-lagsträffar där man tar upp eventuella ärenden. De berörda eleverna hålls under uppsikt av alla i

arbetslaget.

 Vid behov tar kontaktläraren hjälp av EHT och/eller de i ”Alla Duger”

vuxengrupp.

 Information om pågående ärenden och process skall alltid ges till elevhälsan via A-lagsledaren.

3. ALLA DUGER – vuxen gruppen

Om kränkningarna eller trakasserierna är allvarliga eller inte upphört kallas den

elev/elever som utfört kränkningar till samtal med ”Alla Duger” vuxengrupp. Samtalet dokumenteras och en handlingsplan upprättas. Vid ”Alla Duger” – samtal med elev ska alltid vårdnadshavare informeras av klassföreståndaren.

4. ELEVHÄLSOTEAMET (EHT)

De ärenden som varit föremål för ”Alla Duger” rapporteras på EHT av kurator. På EHT diskuteras ärendet. Om kränkningarna och trakasserierna inte upphört beslutar rektor om vidare åtgärder.

5. MÖTE MED VÅRDNADSHAVARE

Om kränkningarna eller trakasserierna inte upphört kallas den elev/elever som utfört kränkningarna till ett möte med vårdnadshavare, rektor och representant för EHT.

Rektor beslutar om uppföljning och åtgärder.

6. KONTAKT MED ANDRA MYNDIGHETER

Upphör inte handlingarna så övervägs en anmälan till socialtjänst och/eller polisanmälan. Vissa händelser kan vara av sådan karaktär att polisanmälan görs omgående.

Diskriminering/ kränkning av elev

Den elev som blir utsatt för diskriminering/kränkning anmäler händelsen till rektor.

Om annan elev eller vuxen upptäcker, eller får kännedom om, en kränkning anmäls händelsen till rektor. Rektor har samtal med eleven och dennes vårdnadshavare både enskilt och med den anställde. Rektor utreder, åtgärdar och följer upp ärendet.

Dokumentation görs av rektor. Rektor träffar regelbundet den person som kränkt eleven och samtalar om hur undervisningen med berörd elev fungerar. Om rektor kränkt går grundskolechef in såsom rektor.

Related documents