• No results found

Mål med undervisningen – lärares och kursplanens

In document ”High risk, high reward” (Page 39-50)

Ytterligare en av studiens forskningsfrågor har gällt huruvida lärares beskrivningar av målen med sin verksamhet som innefattar drama överensstämmer med de mål som beskrivs i kursplanen för engelska. Intervjuade lärare har presenterat sin verksamhet och genomgående

35

kopplat det de säger sig göra till styrdokument och de mål och det centrala innehåll som beskrivs där.

I studien dyker begreppet ”att våga” upp hos samtliga intervjuade lärare. Det uttrycks både kring att lärare ska våga röra sig bortom läromedel och våga prova att använda drama i undervisningen, och för att utmana eleverna att våga uttrycka sig på engelska genom drama och ingjuta självförtroende inför att använda språket. Att våga uttrycka sig genom drama, till följd av den estetiska distansen (se 2.1.3) tycks bland intervjuade lärare i denna studie vara en anledning att de väljer att använda drama i just språkundervisning.

Resultat från både denna studie och Fredrikssons (2013) material visar att lärare använder drama i syfte att skapa lustfyllt lärande. Lärare i båda studier uttrycker att de upplever att eleverna ges tillfälle att utveckla djupare ämneskunskaper genom drama, vilket i engelskundervisningen beskrivs som skapa förståelse för begrepp och förankra språket i verkliga situationer och naturliga dialoger.

Slutligen har lärare i studien i stor utsträckning uttryckt att drama leder till utveckling av sådant som kan anses vara sekundärt kopplat till kunskapskrav och förmågor i engelskämnet. Lärarna har tagit upp att elever tränas i att våga uttrycka sig och övar upp sitt självförtroende i att stå inför andra elever. Att våga tala är en förutsättning för att kunna formulera sig i talad engelska. Det kan därför argumenteras vara nödvändigt för vissa elever, som beskrivs i studien, att spela hund ett par lektioner för att slutligen närma sig målet att kunna kommunicera på engelska.

36

7 Sammanfattning och avslutning

En slutsats av studien är att lärare använder drama i syfte att nå ett lustfyllt lärande genom variation av klassrumsmetoder och engagemang hos elever och lärare. De beskriver arbetet med pedagogiskt drama i engelskundervisningen som olika typer av övningar, där dialogen och konsten att tala engelska står i fokus. Bland fördelarna med att använda pedagogiskt drama i engelskundervisning anges främst elevernas ökade lust att lära sig språket, samt den möjlighet som ges genom drama att öva dialoger i nära autentiska sammanhang. Mängden tid som anses krävas för planering och genomförande är sådant som nämns som nackdelar med att använda drama. Kursplanen i engelska ses som utgångspunkt för de intervjuade lärarna, där kunskapskrav som har med det talade språket kan uppnås. Lärarna beskriver även sådant som kan sägas vara utanför kursplanen i engelska, men som kan ses som ett nödvändigt mellansteg för att elever ska våga uttrycka sig på engelska. En tolkning är att vissa elever når kunskapskrav genom och under tillfällen med drama, medan andra elever behöver drama för att bygga nödvändiga kunskaper för att vid annat tillfälle kunna nå kunskapskraven.

Sammanfattningsvis är lärarna i stort överens om att drama ses som en del av en långsiktig metod för att variera undervisningen och arbeta med elever kring de förmågor och mot de kunskapskrav kursplanen i engelska beskriver.

En möjlig utveckling av studien kan vara att närmare studera på vilka sätt lärare kan se att elever arbetar mot kunskapskrav genom drama även vid mindre uppenbara tillfällen. En sådan undersökning skulle kunna bidra till idéen om drama som långsiktig metod för att bygga upp kunskaper inom engelskämnet.

Ytterligare en möjlig utveckling av studiens ämne vore att undersöka alternativ till den estetiska distansen. Lärare i studien beskriver drama som nödvändigt för att göra språket verkligt och för att utveckla elevers förmåga att tala engelska. Samtidigt nämner lärare elever som inte kan eller vill delta i dramaövningar. Vilka andra möjligheter finns för dessa elever att bredda sina språkliga kunskaper i engelska, när de inte lever sig in i andra roller vilka tvingar dem att utforska olika språkliga territorium och utveckla sitt språk bortom det egna intresseområdet? Vidare forskning skulle kunna utröna vilka alternativ som ges dessa elever.

37

8 Referenser

Alexandersson, U., & Swärd, A.-K. (2015). Estetiska lärprocesser. I Tematiska arbetssätt och

digitala verktyg. Skolverket.

Bolton, G. (2008). Drama för lärande och insikt: Om dramapedagogik i teori och praktik (A. Grünbaum, Red.; A. Sörmark, Övers.). Daidalos.

Bryman, A., & Nilsson, B. (2018). Samhällsvetenskapliga metoder. Liber.

Cameron, L. (2001). Teaching languages to young learners. Cambridge University Press. Dewey, J. (1999). Demokrati och utbildning (N. Sjödén, Övers.). Daidalos.

Dysthe, O. (1996). Det flerstämmiga klassrummet: Att skriva och samtala för att lära (B. Nilsson, Övers.). Studentlitteratur.

Erberth, B., & Rasmusson, V. (1991). Undervisa i pedagogiskt drama. Studentlitteratur. Fredriksson, K. (2013). Drama som pedagogisk möjlighet: En intervjustudie med lärare i

grundskolan. Linköpings universitet, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier,

Pedagogiskt arbete.

Galante, A. (2018). Drama for L2 Speaking and Language Anxiety: Evidence from Brazilian EFL Learners. RELC Journal, 49(3), 273–289.

https://doi.org/10.1177/0033688217746205

Grünbaum, A. (2008). Förord. I G. Bolton, Drama för lärande och insikt: Om

dramapedagogik i teori och praktik (s. 7–13). Daidalos.

Gustafsson, H. (2017). Pedagogiskt drama i engelskundervisningen. En empirisk studie för

drama som metod i engelskundervisning för åk 4 till 6. [Examensarbete]. Jönköping

Universitet.

38

Jacquet, E. (2011). Att ta avstamp i gestaltande: Pedagogiskt drama som resurs för skrivande. Stockholms Universitet, Institutionen för didaktik och pedagogiskt arbete.

Johansson, B., & Svedner, P. O. (2010). Examensarbetet i lärarutbildningen. Kunskapsföretaget.

Kvale, S., & Brinkmann, S. (2014). Den kvalitativa forskningsintervjun (S.-E. Torhell, Övers.). Studentlitteratur.

Lindström, G., & Pennlert, L.-Å. (2016). Undervisning i teori och praktik: En introduktion i

didaktik. Fundo Förlag.

Piazzoli, E., & Kennedy, C. (2014). Drama: Threat or Opportunity? Managing the ‘Dual Affect’ in Process Drama. Scenario, 2014(1), 19.

Piazzoli, Erika. (2018). Embodying Language in Action The Artistry of Process Drama in

Second Language Education. Springer International Publishing :

http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-77962-1

Polias, J., Lindberg, I., & Rehman, K. (2017). Stöttning på olika nivåer. I Nyanländas

språkutveckling (s. 17). Skolverket.

Rousseau, J.-J. (1977). Emile eller Om uppfostran (C. A. Fahlstedt & I.-B. Hansson, Övers.). Stegeland.

Selander, S. (2017). Didaktiken efter Vygotskij: Design för lärande. Liber.

Selander, S., & Kress, G. R. (2010). Design för lärande: Ett multimodalt perspektiv. Norstedt. Skolverket. (1994). Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och

fritidshemmet Lpo 94. Skolverket.

Skolverket. (2017). Kommentarmaterial till kursplanen i engelska. Skolverket.

Skolverket. (2018a). Kursplan—Engelska. I Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och

39

Skolverket. (2018b). Läroplan för förskolan. Skolverket.

Skolverket. (2018c). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Skolverket.

Skolöverstyrelsen. (1980). Läroplan för grundskolan. Liber Förlag.

Sternudd, M. M. F. (2000). Dramapedagogik som demokratisk fostran? Fyra

dramapedagogiska perspektiv—Dramapedagogik i fyra läroplaner. Institutionen för

pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Uppsala Universitet.

Säljö, R. (2014). Lärande i praktiken: Ett sociokulturellt perspektiv. Studentlitteratur.

Vetenskapsrådet. (2012). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig

forskning (s. 1–17). Vetenskapsrådet.

Vetenskapsrådet. (2017). God forskningssed. Vetenskapsrådet.

Vygotskij, L. S. (1995). Fantasi och kreativitet i barndomen. Daidalos.

Vygotskij, L. S. (1999). Vygotskij och skolan: Texter ur Lev Vygotskijs Pedagogisk psykologi

kommenterade som historia och aktualitet (G. Lindqvist & L. Magnusson, Red.).

Studentlitteratur.

Winner, E., Goldstein, T., & Vincent-Lancrin, S. (2013). Art for Art’s Sake?: The Impact of

Arts Education. OECD Publishing. https://dx.doi.org/10.1787/9789264180789-en

Wood, D., Bruner, J. S., & Ross, G. (1976). The Role of Tutoring in Problem Solving. Journal

of Child Psychology and Psychiatry, 17(2), 89–100.

40

9 Bilagor

Bilaga 1

Informationsbrev på svenska

Informationsbrev och förfrågan att delta i intervjustudie med titeln: Drama i engelskundervisningen – en undersökning om lärares användande av drama i engelskundervisning för årskurs 4–6.

Hej! Jag heter Elin Sundberg och läser sista och åttonde terminen på grundlärarprogrammet vid Karlstads Universitet. Utbildningen avslutas med en examensuppsats på 30hp, vilket motsvarar en termins studier på heltid. Jag har valt att ägna examensarbetet åt att undersöka lärares upplevelser av att använda drama i engelskundervisningen i syfte att bygga vidare på ett pågående samtal kring dramas plats i skolan med fokus på årskurs 4–6.

Deltagandet i studien innebär att en intervju genomförs via webbaserat kommunikationsmedel. Intervjun beräknas ta cirka 30 minuter. Intervjun kommer att spelas in. Intervjumaterialet kommer att behandlas i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning och innehållet kommer att avidentifieras vid transkribering. Inspelningar av intervjuer kommer att raderas efter transkribering. Deltagande i studien är frivilligt och deltagare har rätt att när som helst avbryta sin medverkan utan konsekvenser.

Vill du delta i studien? Då kommer vi tillsammans överens om tid och medium för intervju. Vänliga hälsningar,

Elin Sundberg Handledare: Nicklas Hållén

Karlstads Universitet Universitetslektor

[e-mailadress] [e-mailadress]

[mobiltelefonnummer] Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk, litteratur och interkultur Engelska

41

Bilaga 2

Samtyckesblankett på svenska

Samtycke till att delta i studien: Drama i engelskundervisningen – en undersökning om lärares användande av drama i engelskundervisning för årskurs 4–6.

Jag har skriftligen informerats om studien och samtycker till att delta. Jag är medveten om att mitt deltagande är helt frivilligt och att jag kan avbryta mitt deltagande i studien utan att ange något skäl. Min underskrift nedan betyder att jag väljer att delta i studien och godkänner att Karlstads universitet behandlar mina personuppgifter i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning och lämnad information.

... Underskrift

... Namnförtydligande

Ort och datum

Elin Sundberg Handledare: Nicklas Hållén

Karlstads Universitet Universitetslektor

[e-mailadress] [e-mailadress]

[mobiltelefonnummer] Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk, litteratur och interkultur Engelska

42

Bilaga 3

Informationsbrev på engelska

Information and inquiry to participate in the interview study titled: Drama in the teaching of English: A qualitative study of teachers’ use of drama when teaching English in grades 4-6.

Hi! My name is Elin Sundberg and I am currently taking my final semester studying to be a teacher in grades 4-6 via Karlstad University. The programme ends with 30hp (ECTS) thesis work, which is one semester full time studies. I have chosen to research teachers’ experiences of using drama when teaching English to continue on an ongoing discussion about the place for drama in Swedish schools, focusing of school years 4-6.

Participation in the study consists of an interview via Zoom or other web-based form of communication. The interview is estimated to take approximately 30 minutes. The interview will be recorded. The interview material will be managed according to applicable data protection legislation and the material will be anonymized at transcription. Recordings of interviews will be deleted after transcription. Participation in the study is voluntary and participants have the right to withdraw their consent at any time without consequence. Would you like to take part in the study? We will then find a date for the interview together. Kind regards,

Elin Sundberg Mentor: Nicklas Hållén

Karlstads Universitet Senior lecturer

[e-mail address] [e-mail address]

[telephone number] Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk, litteratur och interkultur Engelska

43

Bilaga 4

Samtyckesblankett på engelska

Consent to participate in the study: Drama in the teaching of English: A qualitative study of teachers’ use of drama when teaching English in grades 4-6.

I have been informed about the study in writing and give my consent to participate. I am aware that participating is voluntary and that I can cancel my participation in the study without giving any reason. My signature below means that I chose to participate in the study and accept that Karlstad University treats my personal details according to applicable data protection legislation and the information given.

……… Signature

………. Printed name

Place and date

Elin Sundberg Mentor: Nicklas Hållén

Karlstads Universitet Senior lecturer

[e-mail address] [e-mail address]

[telephone number] Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk, litteratur och interkultur Engelska

44

Bilaga 5

Intervjuguide på svenska

Kan du berätta lite om dig själv och din arbetsplats?

Berätta hur du definierar begreppet drama, eller pedagogiskt drama? Vad innefattas i det, för dig?

Beskriv din personliga relation till drama?

Vad har du för erfarenhet av drama? (Utbildningar, praktisk erfarenhet, egen skolgång) Del 1:

Berätta om dina erfarenheter av drama i engelskundervisning. Möjliga följdfrågor:

- Beskriv olika situationer där du arbetat med drama i engelskundervisningen - Den senaste aktiviteten! Det senaste året!

- Hade du något särskilt syfte? Vokabulär, uttal, våga tala engelska, som underlag för skrivande eller läsförståelse?

- Arbetade du utifrån något specifikt kunskapskrav? Vilket/vilka? - Hur arbetade ni? Gruppstorlek? Din egen roll?

- Har du funderat över vilken betydelse som drama kan ha för barnen?

- Vad uttryckte eleverna före, i och efter arbetet? Vad kunde du observera hos eleverna? Berätta om dina upplevelser av att arbeta med drama i engelskundervisningen.

- Minns du hur innehållet kom till? Hur det skapades? Minns du något innehåll? - Tycker du att du har sett några spår från elevernas egen värld i dramaarbetet? - Kan du se andra tecken på att eleverna tar in sin egen livsvärld i arbetet med drama? Del 2:

Berätta hur du tänker kring att arbeta med drama i skolan idag, med dagens läroplan? Möjliga följdfrågor:

(Relatera till Lgr 11)

- Vilken betydelse har ramar som t.ex. tid, ekonomi och egen kunskap för ditt dramaar-bete?

- Vilka delar av kunskapskraven eller det centrala innehållet ser du kan uppfyllas genom att använda drama i engelskundervisningen?

- Vilka negativa effekter av att använda drama i engelskundervisning kan du se? - Ser du något som är specifikt för drama gentemot annan verksamhet i skolan?

45

Bilaga 6

Intervjuguide på engelska

Could you tell me a little bit about yourself and where you work?

Tell me how you would define “drama” or pedagogical drama? What does that include? Tell me about your relationship to drama? What kind of experience do you have with drama? (Training, practical experience, your own school years)

Part 1:

Tell me about your experiences of drama in the teaching of English! Possible follow up questions:

- Describe different situations where you’ve worked with drama in English class - Your latest activity! The last year!

- Did you have a specific purpose? Vocabulary, pronunciation, the courage to speak Eng-lish, to prepare for or achieve understanding in writing or reading?

- Did you work from a specific part of the curriculum (läroplanen) – which? - How did you work? Group size? Your own role/part?

- Have you thought about what impact drama might have on the children?

- What did the pupils express before, during and after working with drama? What could you observe in the pupils?

- Do you remember how the material came about? How is was first created? Do you remember any part of it?

- Do you think you’ve seen traces of pupils’ world outside of school when using drama? From books, tv shows or personal experiences?

- Can you see any other signs of pupils bringing in their own life when working with drama?

Part 2:

Tell me about your thought on how it is to work with drama today, with the curriculum we have now, LGR 11?

(Relating to what LGR 11 says about including drama, dancing and other art forms, and also specifically for English being able to use strategies to make themselves understood)

What are your thoughts about that?

- What impacts does the framework of time, economy, perhaps teachers’ own experience have for using drama?

- What parts of the core content and/ or knowledge requirements do you think can be covered when using drama in English class?

- Can you see any negative effects from using drama?

- Do you see anything that can be taught though drama specifically, that can’t be taught though other methods? Or anything that can be achieved through drama, that’s not in the curriculum?

- What advice would you give to a teacher who wants to use drama when teaching Eng-lish?

In document ”High risk, high reward” (Page 39-50)

Related documents