• No results found

Diagram 5. Ungdomsmottagningens delaktighet i sex- och samlevnadsundervisningen.

Kurator är delaktig och medverkar i sex- och samlevnadsundervisningen

Resultatet visade att det var 13st, det vill säga nästan hälften, av respondenterna som inte tyckte att en kurator var delaktig i sex- och samlevnadsundervisningen och 7st svarade att det delvis stämmer. Det var 2 respektive 4st som ansåg att det stämde ”mycket bra” eller ”ganska bra” att en skolkurator var delaktig i sex- och samlevnadsundervisningen. Av skolkuratorerna var det 1st som tyckte att det stämmer ”mycket bra” respektive ”ganska bra” och det var 1 skolkurator som inte tyckte att det stämde alls.

Mål och strategi

I studien har frågor ställts om skolorna har definierat de områden som ska ingå i sex- och samlevnadsundervisningen och om mål för undervisningen har dokumenterats. Dessa mål skulle kunna utmynna i en plan för sex- och samlevnadsundervisningen, vilket det också frågades om. Fler än 50 % av skolorna har inte definierat de områden som ska ingå i sex- och samlevnadsundervisningen och ingen av respondenterna ansåg att alla elever känner till målen för undervisningen. Det var endast en skola som hade en särskild plan för sex- och samlevnadsundervisningen.

Skolan har definierat de områden som ska ingå i sex- och samlevnadsundervisningen

Resultatet visade att det var 6st respondenter som tyckte att det stämmer ”mycket bra”/”ganska bra” att skolan har definierat de områden som ska ingå i sex- och

Mycket Bra (13) Ganska Bra (5) Delvis (6) Inte Alls (5) Vet Inte (1)

30 samlevnadsundervisningen (se Tabell 3). Det var något fler än 50 % av respondenterna som inte visste eller inte tyckte att det fanns definierade områden inom skolans sex- och samlevnadsundervisning.

Tabell 3. Skolan har definierade områden som ska ingå i sex- och samlevnadsundervisningen.

Mycket Bra

Ganska

Bra Delvis Inte Alls Vet Inte Total

Barnmorska 0 0 0 0 2 2

Lärare 1 2 0 3 2 8

Skolkurator 1 0 0 0 2 3

Skolsköterska 1 1 7 2 6 17

Total 3 3 7 5 12 30

Skolan har tydligt nedskrivna mål för sex- och samlevnadsundervisningen som gäller varje skolår

På frågan om skolan har tydligt nedskrivna mål för sex- och samlevnadsundervisningen har 1/3 av skolsköterskorna såväl 1/3 av det totala antalet respondenter svarat att de inte vet om skolan har tydligt nedskrivna mål för sex- och samlevnadsundervisningen (se Tabell 4). Det var också en tredje del som svarade ”inte alls” på den frågan och den tredjedelen representerades av 7st skolsköterskor 2st skolkuratorer samt 2st lärare. Det var 1 skolsköterska som ansåg att skolan har tydligt nedskrivna mål för sex- och samlevnadsundervisningen.

Tabell 4. Skolan har tydligt nedskrivna mål för sex- och samlevnadsundervisningen som gäller varje skolår.

Mycket Bra

Ganska

Bra Delvis Inte Alls Vet Inte Total

Barnmorska 0 0 0 0 2 2

Lärare 0 2 1 2 3 8

Skolkurator 0 0 1 2 0 3

Skolsköterska 1 0 3 7 6 17

Total 1 2 5 11 11 30

Skolan har en särskild plan för sex- och samlevnadsundervisningen

Det fanns en särskild plan för sex- och samlevnadsundervisningen på en skola enligt en lärare inom SeSam-projektet, men på 5st skolor fanns det ingen sådan plan. På 13st skolor, det vill

31 säga på nästan hälften av skolorna, fanns det någon form av plan för hur sex- och samlevnadsundervisningen ska bedrivas. Det var nästan 1/3 av respondenterna som inte visste om det fanns en särskild plan för sex- och samlevnadsundervisningen.

Alla lärare känner till skolans ansvar för sex- och samlevnadsundervisningen

Det var 2st av respondenterna (en lärare och en skolsköterska) som ansåg att alla lärare kände till skolans ansvar inom ämnet och 13st som tyckte att det stämmer ”ganska bra” eller att det ”delvis” stämmer. Det var 4st som ansåg att det inte stämmer alls (varav 2st lärare) och 11st som inte visste om alla lärare har kunskaper om det ansvar som åligger skolan inom sex- och samlevnadsundervisning. Det var ingen lärare som svarade ”vet inte” på frågan.

Alla elever känner till målen för sex- och samlevnadsundervisningen

Av resultatet framgick att ingen av respondenterna ansåg att alla elever känner till målen för sex- och samlevnadsundervisningen. Det var 8st som svarade att det stämmer ”ganska bra”/ ”delvis”, att alla elever har kunskaper om målen. Det var 8st som svarade stämmer ”inte alls” på frågan och nästan 50 % visste inte om alla elever känner till målen för sex- och samlevnadsundervisningen. Av lärarna var det 3st som svarade ”ganska bra” respektive ”delvis” på frågan.

Åldersperspektiv

Sex- och samlevnadsundervisningen ingår i olika kurser under elevernas samantagna skoltid. Resultatet visade att det var 16st, det vill säga drygt hälften av respondenterna, som ansåg att sex- och samlevnadsundervisningen främst sker under årskurs 8. Det framgick också av resultatet att 1/3 ansåg att undervisningen också sker i årskurs 5, men det var endast 3st respondenter som ansåg att sex- och samlevnadsundervisningen genomförs i andra årskurser. Ingen av respondenterna visste om sex- och samlevnadsundervisning tas upp inom förskoleverksamhet.

Sex- och samlevnadsundervisningen genomförs mest i skolår 8

Ca hälften av respondenterna ansåg att det var främst i åk 8 som eleverna har sex- och samlevnadsundervisning (se Diagram 6). Tre av respondenterna menade att det stämmer till viss del och två tyckte inte att det stämmer alls. Nästan 1/3 svarade ”vet inte” på frågan.

32

Diagram 6. Sex- och samlevnadsundervisningen genomförs mest i skolår 8.

Sex- och samlevnadsundervisningen genomförs mest i skolår 4 (5) och år 8

På frågan om sex- och samlevnadsundervisningen är koncentrerad till åk 4och åk 8 svarade 5st av respondenterna att de stämmer ”mycket bra”/”ganska bra” och 6st tyckte att det stämmer delvis. Hälften av respondenterna svarade ”vet inte” på frågan. Av lärarna var det en som svarade delvis på frågan och 7st som svarade ”vet inte”. Av skolsköterskorna svarade 2st att det stämmer mycket bra, 6st tyckte att det delvis stämmer och 5st visste inte om det stämmer.

Sex- och samlevnadsundervisningen återkommer regelbundet under elevens hela skolgång

Det var 5st respondenter som tyckte att sex- och samlevnadsundervisningen återkommer regelbundet under elevernas skoltid, medan 1/3 ansåg att den bara till viss del återkommer (se Diagram 7). Något fler än 1/3 visste inte om undervisningen är ett återkommande inslag genom elevernas skolgång.

0 1 2 3 4 5 6

Mycket Bra Ganska Bra Delvis Inte Alls Vet Inte

Barnmorska Lärare Skolkurator Skolsköterska

33

Diagram 7. Sex- och samlevnadsundervisningen återkommer regelbundet under elevens hela skolgång.

Related documents