• No results found

Målbilder och strategier med bäring på kollektivtrafiken i Sörmlands län

En bättre sits

En bättre sits är namnet på en bred och långsiktig process inom infrastrukturområdet i

Stockholm-Mälarregionen som har pågått under flera år. Inom ramen för En bättre sits har fyra gemensamma mål tagits fram för transportsystemet i Mälardalsregionen. Målet är att skapa ett transportsystem:

 som utvecklar både regionens och nationens internationella konkurrenskraft och bidrar till en attraktiv Stockholm-Mälarregion.

 som är långsiktigt hållbart; ekonomiskt, socialt och ekologiskt.

 som främjar regional balans genom flerkärnighet och som kompenserar vår internationellt sett relativa gleshet så att vi ändå når kritisk massa.

 som är effektivt genom samverkan, helhetssyn och utnyttjandet av alla fyra trafikslagen.

Gemensam systemanalys för Stockholm-Mälarregionen

I den gemensamma systemanalysen som togs fram för Stockholm-Mälarregionen pekades ett antal strategier ut, bland annat utifrån de mål som formulerades inom En bättre sits av särskilt nedanstående har bäring på kollektivtrafiken i regionen.

Snabbare regionaltåg

I Stockholm-Mälarregionen har funktionen för arbetspendling mellan de storregionala kärnorna konkretiserats genom tydliga mål om att nå kortare restider med tåg. Restider på 45 minuter bör nås mellan flera städer för att därmed skapa en bättre integration av arbetsmarknaderna. Det innebär att genomsnittshastigheten på spåren bör öka från cirka 90 till 130 km per timme. Om dessa regionala mål förverkligas får det också betydelse för långväga tågresor till målpunkter som t.ex. Malmö, Sundsvall och Oslo.

Effektiva och attraktiva knutpunkter för kollektivtrafiken

”I varje utpekad regional kärna bör en intermodal knutpunkt finnas, som binder ihop den storregionala, regionala och lokala kollektivtrafiken. På sikt bör dessa omfattas ett serviceutbud på en bestämd lägstanivå. Även i andra viktiga tätorter och noder utvecklas knutpunkter som gör resan med kollektivtrafik effektiv från dörr till dörr.”

Stärkt kollektivtrafik i de större stråken

”Andelen resande med kollektivtrafik bör öka. För att klara detta är strategin att stärka stomtrafiken, dvs. den kollektivtrafik som tar hand om de stora resandeflödena in och ut från länens centrala delar och större arbetsplatser. Denna trafik ska ha hög turtäthet och vara snabb, punktlig och kapacitetsstark. Förutom spårsatsningar sker detta genom att busslinjer rätas ut och anpassas till den dagliga arbets- och studiependlingen.”

Bättre trafik i glesare områden

”Väghållningen förbättras och trafiksäkerheten ökas i landsbygdsområdena mellan städerna, där människor är beroende av egen bil. Det behövs också en basnivå för kollektivtrafiken med tillfredsställande hållplatser och tillräcklig trafiksäkerhet. Stomtrafiken kompletteras med busstrafik av mer lokal karaktär. I de glesbebyggda delarna av länet finns landsbygdstrafiken som utgörs av busslinjer med glesare trafikering.”

Sörmlandstrategin och målbild för pendling

Länets RUP, Sörmlandsstrategin, har som vision att ”Det ska vara enkelt att förverkliga sina ambitioner, idéer och framtidsplaner i Sörmland!” I strävan att uppnå visionen anges sex utmaningar. I utmaningen ”Det ska vara enkelt att verka lokalt, regionalt och globalt” beskrivs

31

hur Sörmland ingår i en snabbt växande funktionell region inkluderande Stockholm – Mälarregionen, kringliggande län samt Skandinavien och Östersjöområdet. Goda kommunikationer ses här som viktigt och skapar möjligheter, samtidigt som transportsystemet lider av kapacitetsproblem och kommunernas förutsättningar varierar avseende möjligheter att dra nytta av tillväxtmöjligheterna. ”Såväl sysselsättning som befolkningstillväxt är bättre i de delar av länet som ligger nära storstaden och som är integrerade i Stockholm – Mälardalens arbetsmarknad”.

Utmaningen byts ner i fem punkter, bland annat ”att det ska vara enkelt att resa och

pendla effektivt och hållbart genom ett ökat utbud av främst spårbunden kollektivtrafik och ett samordnat system för taxor trafikutbud och effektiva bytespunkter”.

År 2005 antogs en gemensam vision för pendlingen med kollektivtrafik i Sörmland. Visionen innebär att:

”hälften av arbetspendlingsresorna bortom 2020 i de största stråken i länet ska ske med kollektivtrafik – tåg eller buss”

Idag sker i genomsnitt cirka 10-15 procent av arbetspendlingen med kollektivtrafik.

”För att uppnå visionen behövs nytänkande, ökad ambitionsnivå och ett långsiktigt förändringsarbete för både tåg och busstrafiken i Sörmland”.

Regionförbundet har lyft fram ambitionen att kommunerna och landstinget skapar en överenskommelse om nya expressbusslinjer, som komplement till nuvarande tågtrafik.

Bakgrunden är potentialen och utvecklingen av arbetspendlingen, utbildningspendlingen och fritidsresandet där kollektivtrafiken bättre behöver motsvara dagens behov.

Järnvägen pekas också ut som stommen i kollektivtrafiksystemet och för det interregionala tågsystemet i länet. 10

Mål och behov av regional tågtrafik

Som underlag för trafikförsörjningsprogram i Stockholm - Mälarregionen har MÄLAB tagit fram förslag till strategier och åtgärder för den regionala tågtrafiken11. I dokumentet betonas vikten av att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i regionen kommer överens om ett gemensamt basåtagande för den regionala tågtrafiken och att garantera den långsiktiga fordonsförsörjningen inklusive depåkapacitet för den regionala tågtrafiken. Ett storregionalt stomnät med kollektivtrafik för arbets- och vardagsresande föreslås definieras där:

Trafiken ska bedrivas med fasta linjesträckningar och enhetligt uppehållsmönster

Trafikens ska, där infrastrukturen så medger, bedrivas med styva tidtabeller med avgångar på fasta minuttal för såväl stomtåg som insatståg

Trafiken ska bedrivas med enhetliga, moderna och för regional kollektivtrafik ändamålsenliga fordon

Jämfört med dagens trafik föreslås fler genomgående linjer genom Stockholm för att möjliggöra bättre nord-sydliga förbindelser och ge fler städer en direkt koppling till Arlanda. Även om ett storregionalt stomnät i första hand utgår från TiM-området poängteras också möjligheten att

10 Regionförbundet Sörmland, Transport och resande i Sörmland 2010-2021, Planer och satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik, november 2010

11 MÄLAB, Mål och behov av regional tågtrafik, Underlag till Trafikförsörjningsprogram i Stockholm – Mälarregionen, PM 2011-11-03

32

inkludera anslutande system, såsom Tåg i Bergslagen i det regionala stomnätet, åtminstone planeringsmässigt.

Utbudsmässigt menar MÄLAB att det storregionala stomnätet ska ha en omfattning motsvarande timmestrafik under hela trafikdygnet (06-23) under vardagar med förstärkning till halvtimmestrafik under rusningstid. Detta ses som ett nödvändigt grundutbud för att möjliggöra resande för större grupper och bör vara den miniminivå vilket samhället garanterar.

Exempel på linjer med regionaltåg inom TiM-området i ett möjligt storregionalt stomnät (Källa: Mälab)

Länstrafikens vision

Länstrafikens vision ”Dubbelt så många ska åka kollektivt 2020”ska fungera som motor och energigivare i bolagets fortsatta utveckling av kollektivtrafiken. Den tar fasta på det nödvändiga, att allt fler ska tycka att det är bra att åka kollektivt och är enkel att komma ihåg.

33

Related documents