• No results found

2025 är målet att idrottsrörelsen har ett starkt ledarskap i alla delar av

organisa-tionen. Tränare, ledare och förtroende-valda leder enligt idrottsrörelsens värde-grund. Ledarskapet är individanpassat och förutsättningarna för att vara idrotts-ledare är anpassade efter olika individers livssituation. Samtal om utveckling, normer och värderingar är levande i föreningar och förbund. Att ha varit idrottsledare är en stark merit och idrotts-rörelsen är Sveriges ledande ledarskola.

Vad betyder ett starkt ledarskap för idrotten För ett stärkt ledarskap är samverkan inom idrottsrörelsen en framgångsnyckel. RF-SISU Örebro län ser därför gemensamma och samplanerade insatser inom idrottsdi-striktet som bärande för att vi tillsammans når målen 2025.

Utbildnings- och folkbildande insatser är viktiga för ett framtidsorienterat ledarskap. Flexibelt lärande har fått fäste under 2020 där bla vår veckovisa podd spelar en viktig roll.

Vi har under året haft ett särskilt fokus på ”trygga idrottsmil-jöer”.

Insatsområde 1

Samordna, stödja och leda regionala förbund och föreningar att omsätta Strategi 2025, idrottens värdegrund (Idrotten vill) och uppfö-randekod (etisk kod).

SDF-Dialoger - folkbildning i samverkan Under 2020 har sdf:en bjudits in till dialog vid fem olika tillfällen. Tillfällena har genomförts i april, augusti, oktober och december och sammanfallit med för idrotten viktiga beslut och besked vad gäller corona. Vid varje dialogtillfälle har tre till fyra olika

mötestider erbjudits för att möjliggöra för så många som möjligt att delta samt att deltagarna vid varje tillfälle då varit färre. Sammanlagt har således 17 dialogträffar genomförts. Vår ordförande, vår vice ordförande och flera ledamöter har lett samtalen och innehållet har i huvudsak handlat om coconasituatio-nen. Lägesbeskrivningar och erfarenhetsutbyte har varit återkommande punkter till dagordningen.

Närvaron och deltagandet har varit högt. Samman-lagt har 23 olika distriktsförbund deltagit vid ett eller vanligtvis alla tillfällen. Deltagande förbund är;

akademisk idrott, bangolf, bandy, bilsport, bowling, fotboll, friidrott, Friskis & svettis, golf, gymnastik, handboll, innebandy, ishockey, kanot, konståkning, orientering, parasport, segling, skyttesport, simning, SWEMO, tennis och volleyboll.

Bättre tillsammans

Svenska fotbollsförbundet (SvFF) och RF/SISU:s

distriktsorganisationer diskuterar samverkan och har tagit fram en handlingsplan för att tillsammans kunna ge det bästa möjliga stödet till fotbollens föreningar och deras medlemmar i utvecklingen mot fotbollens Strategi 2018–2022. RF-SISU Örebro län bidrar utifrån sitt folkbildningsuppdrag med bildnings- och utbildningsinsatser för utveckling av fotbollsförening samt individ. Vi finns med i roller som processledare och utbildare vid behov för att stödja förening i sitt utvecklingsarbete. Vi är också behjälpliga i att tillhandahålla pedagogiska metoder och utbildnings-material. Detta i ett tätt samarbete med ÖLFF för föreningarnas bästa. Genom ett nära gemensamt arbete skapar vi en effektivare resursanvändning i arbetet med våra fotbollsföreningar och vi stärker den gemensamma kommunikationen och kompeten-sen.

Insatsområde 2

Folkbilda och utbilda ledare på alla nivåer och erbjuda attraktiva utbildningsmöjligheter i samarbete med regionala förbund och förening-ar.

GUTGrundutbildning för tränare (GUT) är det första obligatoriska steget i det idrottsövergripande utbildningsutbudet och riktar sig till den som är eller vill bli tränare för barn, ungdomar eller vuxna i någon av våra idrotter. Utbildningen bygger på aktuell forskning och ger deltagarna en bra grund att stå på i rollen som tränare. Grundutbildning för tränare är till stor del webbaserad och sker via egenstudier i en digital utbildningsplattform. Utbildningen avslutas med en fysisk träff som består av både teoretiska och praktiska inslag. Under 2020 arrangerades två utbildningar i Örebro län med 25 deltagare. Dessa fick helt och hållet genomföras i digital form.

27

STYRELSENS BERÄTTELSE

Insatsområde 3

Erbjuda kunskap, metoder och arbetssätt kring trygga idrottsmiljöer och en idrott fri från doping.

Podcast - "Här pågår föreningsidrott"

I Podcasten Här Pågår Föreningsidrott är lyft vi folkbild-ningen på ytterligare ett sätt. Ledare har möjlighet till kunskapsinhämtning och avsnitten fungerar också bra som diskussionsunderlag i olika grupper inom idrotten. Flera föreningar har under året använts sig av poddavsnitt för att få igång diskussioner och samtal. 2020 gick podcasten från att vara regional till nationell med stöd från Riksidrottsförbundet. Den stora förändringen det inneburit är att förutom de tre programledarna i Örebro så finns nu också fem reportrar som är stationerade i Växjö, Lidköping, Stockholm, Sundsvall och Umeå. Under året har 48 avsnitt publicerats. Avsnitten har bland annat gästats av idrottsföräldern och tränaren Helena Duplantis, skidexperten Johanna Ojala och fotbolls-spelaren Anders Svenssonmed flest landskamper av samtliga herrspelare på sin meritlista. Totalt ström-mades podden vid drygt 20 000 tillfällen under kalenderåret 2020, och flest lyssningar hade avsnitt 69 – Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer med idrottsforskaren vid Linnéuniversitetet, Mats Glemne.

Trygga idrottsmiljöer/Barnens spelregler Den första januari 2020 blev konventionen om barns rättigheter lag i Sverige. Barn som rättighetsbärare har stärkts. Det påverkar oss inom idrotten också. I RF:s stadgar står inskrivet att all idrott ska bedrivas i enlighet med barnkonventionen. Arbetet med att bedriva idrott i enlighet med Barnkonventionen har aktualiserats under 2020, dels för att den blivit lag, men även på grund av ett intensifierat arbete kring exempelvis trygga idrottsmiljöer för barn. Barn har rätt att idrotta i en trygg miljö. Barn har rätt till skydd mot alla former av våld och övergrepp och det är vi inom idrotten som har uppdraget när de befinner sig i idrottens verksamheter. Som ett led i att förebygga att barn far illa i sin idrott, har arbetet med att skapa trygga idrottsmiljöer och att utbilda föreningsledare och idrottsföräldrar i barnrättsperspektivet varit i fokus. Att ha ett barnrättsperspektiv innebär att se

barn som rättighetsbärare med Barnkonventionen som grund. Sakkunnig för barn och ungdomsidrott har även fått hantera 15 barnrättsärenden under 2020 och har varit stöd för såväl föreningar, förbund och medarbetare på RF-SISU Örebro län. Ca 400 ledare inom barn och ungdomsidrotten har fått utbildning i Barnkonventionen och trygga idrottsmil-jöer.

ANDTRF-SISU har sedan många år tillbaka arbetat med att arbeta förebyggande mot alkohol, narkotika, tobak och doping. Kring ANT frågorna har arbetat mest bestått i att vara en resurs och ett kunskapsstöd mot idrottsföreningar samt SDF. För dopingfrågan har mycket fokus inriktats mot sambandet och riskerna med vissa kategorier av kosttillskott, främst ergoge-na tillskott (PWO, muskel okäre, fettförbränergoge-nare, växtpreparat).

Idrott fri från doping

RF-SISU tillhandahåller rådgivning till idrottsutövare, ledare och föräldrar i frågor som rör doping inom idrotten. De flesta samtalen har handlat om utövares, ledares och föräldrars oro för att olika mediciner som ordinerats finns på dopinglistan eller olika typer av kosttillskott och risk för doping. En del av arbetet handlar om vägledning för att söka dispens för läkemedel som finns med på dopinglistan. Under året har det varit fokus på information och utbildning om risker med att använda kosttillskott. I samband med dopingkontroller har vi uppmärksammat att kosttillskott används relativt flitigt. Ju högre idrottslig nivå, desto mer används kosttillskott. De senaste åren har ca 17 % av dopingfallen inom tävlings- och elitidrotten kommit via kosttillskott. Det är vanligt med kosttillskottsanvändande från ungdomsåren och uppåt. RF-SISU Örebro län har medverkat som expert för studentuppsatser och elevarbeten på området. Utbildning har skett på uppdrag av föreningar, SDF och SISU. Utbildningsinsatser har främst skett i form av föreläsningar fysiskt och digitalt samt genom uppsökande insatser för att initiera arbetet med ”Vaccinera klubben” samt e-utbildning-en ”Re-utbildning-en Vinnare”. Viss utbildning sker äve-utbildning-en i samband med dopingkontroller även om antalet dopingkontroller har varit lägre under året i och med Corona pandemin. Sakkunnig i antidoping har haft ett centralt uppdrag åt svensk antidoping med arbetsomfattningen 20 %. Arbetets inriktning har varit att bevaka och stötta verksamheten kopplat till den doping som sker utanför tävlingsidrotten samt för att utveckla distriktens antidopingarbete i landet.

31

STYRELSENS BERÄTTELSE

Dopingkontroller

Som tidigare år så har RF-SISU förfogat över att fördela 30 dopingkontroller, förebyggande kontroller på egen hand. Dessa har dock inte kunnat genomför-as på grund av Coronapandemin. Vi har under året haft sju dopingkontrollanter verksamma, tre som dopingkontrollansvariga och fyra som dopingkon-trollbiträden. Sakkunnig i antidoping är även utbildad Internrevisor och genomför intern-revisioner på dopingkontroller nationellt. Normalt brukar vi i distriktet genomföra mellan 100–150 prover per år, men under 2020 kommer denna siffra bli betydligt lägre. (Statistiken kommer inte förrän i vår) Vaccinera klubben

Under 2020 har RF-SISU Örebro län fortsatt att stötta idrottsföreningar i att implementera de rekommen-derade utbildningsinsatserna från RF inom antido-ping (Ren Vinnare och Vaccinera Klubben). Vi har stöttat två föreningar med nämnda insatser under året, kompletterat med föreläsningar, vilket har resulterat i att föreningarna har vaccinerat sig och upprättat antidopingplaner, samt infört Ren Vinnare som obligatorisk antidopingutbildning för en del av idrottsutövarna. Målet med ÖLIF:s antidopingarbete är att vi vill ha Sveriges bäst utbildade elitidrott i antidopingfrågor. Detta för att värna om rent spel och förebygga doping inom idrotten. Vi vill även minime-ra idrottsutövarnas risk att lämna ett positivt doping-prov på grund av okunskap samt bidra till att föreningarna får den kunskap om antidoping som de enligt RF:s stadgar har skyldighet att känna till.

Noterbara

folkbildningsinsatser

• 290 idrottsföreningar har genomfört folkbildning

• 68 261 lärgruppstimmar har genomförts

• 17 284 unika deltagare har deltagit i folkbildningsaktivite-ter

• 400 ledare har fått utbildning i barnkonventionen och trygga idrotts-miljöer

• De fem föreningar som haft flest folkbildningstimmar är Örebro SK Ungdomsklubb 9 219 timmar, Karl-slunds IF Fotbollklubb 2 056 timmar, Örebro Black Knights Idrottsklubb 2 004 timmar, Örebro Simallians 1 976 timmar, Gymnastikföreningen Örebro 1 969 timmar

Lägg märke till

• 48 avsnitt i podcasten "Här pågår föreningsidrott" har producerats och publicerats och hade drygt 20 000 lyssningar.

• 17 SDF-dialoger har genomförts med

totalt 23 olika distriktsförbund.

29

STYRELSENS BERÄTTELSE

06 Ett levande

Related documents