• No results found

RF-SISU Örebro län driver ett flertal intressepolitiska frågor med syfte att

förändra och förbättra förutsättningarna för idrottsrörelsen. Under 2020 har stort fokus legat på coronapandemin som verkligen visat hur viktig idrottsrörelsen är. Stort fokus har riktats mot folkhälsa, idrottsanläggningar och idrottsmiljöer och jämställhet.

Intressepolitik - en viktig del för utvecklingen av idrottsrörelsen

RF-SISU är representerade lokalt i varje kommun av en hälsoutvecklare som har en nära kontakt med kommunföreträdare och ledande tjänsteper-soner. Vår styrelse har utsett ledamöter till en folkhälsogrupp som har ansvar att leda, utveckla och följa folkhälsoarbetet. RF-SISU Örebro län har en långsiktig samverkan med Region Örebro län för att främja en god och jämlik hälsa i befolkning-en.

Fokusfrågor

• Folkhälsa och idrott

• Idrottsanläggningar och idrottsmiljöer

• Jämställdhet för en framgångsrik idrott

• Idrottsrörelsens förutsättningar och finansie-ring under corona

I varje kommun

Vi representeras lokalt i varje kommun av en hälsoutvecklare som har en nära kontakt med kommunföreträdare och ledande tjänsteperso-ner. Vår styrelse har utsett ledamöter till en folkhälsogrupp som har ansvar att leda, utveck-la och följa folkhälsoarbetet. RF-SISU Örebro län har en långsiktig samverkan med Region Örebro län för att främja en god och jämlik hälsa i befolkningen.

Idrottspolitiska nätverk och mötesplatser Som en viktig del i det idrottspolitiska arbetet har vi varit aktiva och representerade i ett 80-tal olika nätverk, styrelser, råd och mötesplatser.

Framträdande idrottspolitiska områden är folkhälsa, jämställdhet, civilsamhället, demokra-ti, integration, folkbildning, ADNT, regional utveckling och sociala innovationer. Exempel

på nätverk och mötesplatser är: Integrationsrå-det, Handelskammaren, Sveriges kvinnolobby, Nätverket för integration och hälsa, Örebro föreningsråd och Demokratinätverket.

Nätverk för idrottsfrågor tillsammans med kommunerna

Under 2020 startades ett nätverk för kultur- och fritidsansvariga i länets kommuner upp. Initiativet och önskemålet kom från Hällefors och Örebro kommun och RF-SISU Örebro län tog på sig rollen att driva nätverket och vara sammankallande.

Under året som gått har det genomgående behovet och temat varit att samråda och informera varandra kring det aktuella coronaläget. Alla kommuner är representerade och närvaron och deltagandet har varit högt. Under året har sex nätverksträffar genomförts.

Strategiska besök i varje kommun

Varje år genomför styrelsen för RF-SISU Örebro län kommunbesök med rubriken ”En timme med idrotten”. Det är en viktig aktivitet i vårt strategiska påverkansarbete och mycket uppskattade av alla parter. Vi möts med stort intresse och får åter-koppling på att idrotten är en stark samhällsaktör.

Det är också meningsfullt att projekt och insatser från såväl idrottsföreningar som förbunds förmed-las till kommunledningarna. Detta för att stärka alla de ideella och operativa insatser som görs av ideella ledare och av våra medarbetare i samver-kan med kommunernas tjänstepersoner och förvaltningar. Vid besöken träffar vi kommunens högsta ledning, ofta kommunstyrelsens ordföran-de, kommunchef och representanter från politik och tjänstemannasidan som är kopplade till idrottsfrågorna. Som diskussionsunderlag har vi sammanställt en broschyr till varje kommun som beskriver idrottsverksamheten, statistiska underlag, ekonomiska resurser som via idrotten fördelats ut, särskilda satsningar i respektive kommun samt folkbildningsverksamheten.

Gemensamma angelägenheter för oss och kommunerna har varit att lyfta frågorna kring idrottsanläggningar och idrottsmiljöer, idrotten ur ett folkhälsoperspektiv, flickors idrottande och samverkan. Särskilt fokus har naturligt idrottens situation under corona varit och hur vi med gemensamma krafter kan stötta och skapa förutsättningar för våra idrottsföreningar att fortsatt bibehålla sin verksamhet i relation till de restriktioner som gäller. Vid årets digitala kom-munbesök har vi träffat nio av våra tio kommuner i idrottsdistriktet.

Riksidrottsforum

Vartannat år samlas Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas medlemsförbund för att under sina respektive stämmor fatta beslut i för idrottsrörelsen viktiga frågor. Vår ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson och

distrikt-35

STYRELSENS BERÄTTELSE

sidrottschef Charlotta Stenhem deltog från RF-SISU Örebro län och bevakade dom för vårt distrikts angelägna frågor. Aktuella frågor på RIF lyftes återkommande vid våra sdf-dialoger under hösten.

Hela organisationen kommunicerar Vi är en tydlig aktör på sociala medier och i samhällsdebatten. Vi har intagit ett proaktivt arbetssätt och en kommunikationsstrategi som även innehåller en strategi för intressepolitik. Vi har valt ett antal kanaler som våra påverkanska-naler där alla medarbetare involveras i arbetet.

Facebook

Facebook används för att väcka uppmärksamhet till idrottens viktiga arbete och utmaningar. Här visar vi de goda exemplen som inspiration, bjuder in till aktiviteter, interagerar, nätverkar och ger

Filminspelning med Charlotta Stenhem med anledning av lokala allmänna råd.

tyngd åt föreningars angelägna frågor. Inlägg kan göras av samtliga medarbetare utifrån en policy.

Under 2021 handlade mycket om kommunikatio-nen på Facebook om corona . Några inlägg som sticker ut i form av synbarhet mer än andra. Filmen om Mirza Sarkisian som kom som flykting till Laxå och startade ny basketverksamhet är något som engagerat många följer, liksom vår serie "Idrott-skonsulenten tipsar". Allra mest har filmen med Charlotta Stenhem nått ut, där Charlotta uppma-nar idrottsrörelsen att lyssna på de allmänna råden och som Twitter används av distriktsidrottsche-fen och riktas mot en initierad grupp av idrotts-debattörer, experter, forskare, myndighetsre-presentanter, politiker och journalister.

Traditionell media

Under året har vi förekommit i regional media i olika sammanhang. Årets Idrottsledare, Stjärnor till slottet, Idrottens dag, Örebro läns jämställd-hetspris... Men också i samband med coronas påverkan på idrotten i olika sammanhang.

Tillverkningen av käpphästar till rörelsenätver-ket vållade stor medial uppståndelse, Idrottens dag såklart och när projektet Kvinna i Fokus uppmärksammades i samband med Örebro läns jämställdhetspris 2020. Det har även skrivits debattartiklar från både RF-SISU Örebro län, men också från rörelsenätverket under året.

Josefin Gullbrand intervjuas av SVT med anledning av idrottens påverkan av corona.

33

STYRELSENS BERÄTTELSE

Emma Johansson, intervjuas av Andreas Morén, P4 Örebro på Idrottens dag.

Kommunikation

Året har varit mycket intensivt inom kommunika-tionsområdet. Strax efter att den nya grafiska profilen, den nya webbplatsen och redaktions-gruppen Ester kommit på plats i början av 2020 bröt coronapandemin ut. RF:s Kommunika-törsnätverk i hela landet enades kring en gemensam kriskommunikationsstrategi som RF har lett och där vi 19 olika distrikt i landet varit samstämmiga kanaler. Pandemin innebar också stort fokus på den interna kommunikationen som har varit en gemensam ledstång under året. I samband med kommunikatörsnätverks-träffen i höstas bjöds Susanne Dahlman in för att föreläsa om strategisk intern kommunikation.

Under året har ett 25-tal filmer producerat, för internt och externt bruk. Bland annat gjordes fem filmer i samband med Balansera mera-veck-an som inträffar vecka 40 varje år, som en ersättning för de fysiska sammankomster som normalt brukar ske. I samband med att vi fick regionala allmänna råd i november spelades en film in där distriktsidrottschefen vädjade till idrottsrörelsen att följa dessa. Den filmen delades även på NA:s nyhetssajt.

Anja Ek förbereder för filminspelning av Erik Hellmén till en nationell digital föreläsning om doping.

37

Årets Idrottsledare Niclas Eklöf Hovsta IF Den 8 oktober delades priset för Årets idrottsle-dare ut på Örebro galan 2020, som genomför-des digitalt.

De nominerade var Thomai Granberg, Girlfigh-ters BK, Daniel Nätterdal och Daniel Schön, Örebro Skateboard samt Niclas Eklöf, Hovsta IF.

Alla värdiga vinnare, men det blev Niclas Eklöf, Hovsta IF som fick ta emot priset.

Related documents