• No results found

Måluppfyllelse och prioritering av åtgärder

7.1 Projektmål

Ett antal projektmål finns definierade för arbetet med förstudien, dessa redovisas i kapitel 4. De åtgärder som föreslås ska så långt det är möjligt uppfylla de utpekade målen. Nedan följer en redovisning av hur väl de föreslagna åtgärderna uppfyller de redovisade målen.

Projektmål - Hitta ett lämpligt läge för ny motorvägsbusshållsplats i anslutning till ny station på Roslagsbanan. Redovisningen ska vara så detaljerad att SL kan låsa läget för ny station och gå vidare med järnvägsplan.

Förstudien har redovisat två alternativa lägen för resecentrumet och ny station på Roslagsbanan.

Det norra läget är tydligt lokaliserat med små möjligheter till justeringar för att inte göra intrång mot omgivande trafikplatsers av- och påfartsramper. Det södra läget är mer flexibelt ur vägutformningteknisk synvinkel men kan i samråd med SL och Täby kommun låsas för att passa in i kommande planering.

Båda alternativen uppfyller projektmålet -

---Projektmål - Analysera möjligheterna för att busstrafiken på E18 snabbt ska kunna ta sig till den nya motorvägshållplatsen, vilket skapar förutsättningar för snabba och enkla byten för resenärerna. Även anslutningar till övriga trafiknätet exempelvis trafikplats Arninge ska kopplas samman.

I det norra läget föreslås konventionella motorvägshållplatser medan det södra läget finns alternativa lösningar för den norrgående trafiken där angöringen mot hållplatsen antingen sker via Arninge trafikplats eller med en egen bussväg under Vaxholmsvägen.

- Det norra alternativen och det södra med egen bussväg uppfyller projektmålet medan det södra alternativet där bussen skall passera genom Arninge trafikplats inte helt uppfyller målet

- ---Projektmål - Analysera möjligheten till infartsparkeringar.

Infartsparkeringar har redovisats i båda huvudalternativen. Dessa ska vara utbyggnadsbara för att kunna möta kommande behov.

- Möjligheten till infartsparkeringar uppfylls i båda alternativen, dock bedöms utbyggbarheten vara större i det södra alternativet

-

---Projektmål - Analysera möjligheten för en anslutning till den eventuellt framtida ”Roslagspilen”.

Anpassning till en framtida Roslagspil har varit en bärande tanke i förstudiearbetet. Ovissheten om hur en den framtida spårutbyggnaden skall ske är stor men den ska kunna anpassas till det nu planerade resecentrumet.

- Möjligheten till anpassning för en framtida Roslagspil uppfylls i båda alternativen. I det norra alternativet kommer dock spårbyggnaden göra större intrång i handelsområdet

-

---Projektmål - Analysera hur oskyddade trafikanter trafiksäkert kan ta sig till bytespunkten.

Ambitionen att tillgänglighetsgöra resecentrumet för oskyddade trafikanter har varit hög i projektarbetet. För konflikten mellan oskyddade trafikanter och Roslagsbanan samt E18 är det

uteslutet med någon annan åtgärd än planskildhet - över eller under.

- Förslagen uppfyller projektmålet eftersom det finns redovisat ett nät av separerade gång- och cykelvägar mot Resecentrumet i båda huvudalternativen

-

---Projektmål - Analysera olika alternativ med kostnadsuppskattningar för genomförandet.

Förstudien har analyserat olika huvudalternativ och två stationslägen redovisas. Inom dessa lägen finns olika lösningar för Vaxholms- och Vallentunatrafiken.

Förstudien innehåller en kostnadsuppskattning för båda alternativen -

---Projektmål - Studera hur det lokala vägnätet på lämpligt sätt kan anslutas till det övergripande vägnätet vid trafikplats Arninge.

Lokalvägnätet spelar en stor roll i projektet eftersom väldigt många busslinjer trafikerar Arninge lokalt. En koppling till resecentrumet är en nödvändighet för att få full effekt i de olika kollektivtrafiklösningarna.

- Det lokala vägnätet kan anslutas till de båda föreslagna alternativen med koppling för busstrafiken ut mot E18. Hur den framtida kopplingen mellan handelsområdet och Arningevägen

skall se ut kräver fördjupade studier

- ---Projektmål - Säkerställa trafiksäkerhet och framkomlighet på E18

Motorvägshållplatserna skall lokaliseras mellan två trafikplatser med relativt kort

mellanliggande avstånd. Utformningen av hållplatslägena ska ta stor hänsyn till att god standard kan bibehållas för trafiksäkerheten och framkomligheten på E18.

- Inget av alternativen ger full måluppfyllelse eftersom det blir vissa intrång i de befintliga trafikplatsernas vävningssträckor. Det norra läget är det som ger minst påverkan för E18trafiken

- ---7.2 Transportpolitiska mål

Under kapitel 3 har de transportpolitiska målen redovisats. Dessa är uppdelade i funktions- och hänsynsmål. Bedömningen är att de föreslagna åtgärderna mycket väl uppfyller de transportpolitiska målen.

Funktionsmålet är till stor del inriktat mot ökad tillgänglighet och flexibilitet vid val av trafikslag i systemet. Förslagen i förstudien syftar till att öka attraktiviteten i kollektivtrafiksystemet och flera av förslagen har tillkommit för att öka tillgängligheten och valfriheten i

kollektivtrafiksystemet samt gång- och cykeltrafikanters möjligheter att röra sig framkomligt och säkert i området.

Hänsynsmålet handlar om säkerhet, ohälsa och miljö. Förslagen syftar inte primärt till att minska antalet omkomna i trafikolyckor men för de anläggningar som föreslås ska målet vara att de inte kommer att bidra till nya olyckstillfällen. Åtgärder som bidrar till att öka attraktiviteten i kollektivtrafiksystemet bör leda till ökad kollektivtrafikandel, vilket stark kan bidra till att målet om ”Begränsad klimatpåverkan” kan uppnås.

7.3 Samlad bedömning och rekommendation

Vid en samlad bedömning av huvudalternativen kan ett antal aspekter beaktas som talar för och emot de båda lägena:

Aspekter som talar för det norra läget

• Närmare för gående och cyklister från ny planerad bebyggelse i Arninge

• Bättre grundläggningsförutsättningar

• Gynnsammare vägutformning för E18 Aspekter som talar mot det norra läget

• Dålig lösning för Vaxholmsbussen

• Längre cykelväg från Vaxholmsvägen och området söder om Vaxholmsvägen Aspekter som talar för det södra läget

• Bättre lösning för Vaxholms- och Vallentunabussarna, speciellt vid alternativet med hållplatsläge i Arninge trafikplats

• Större flexibilitet i lokaliseringen

• Större möjligheter till integrering av befintligt handelsområdet

• Mindre intrång i handelsområdet vid en framtida anslutning till Roslagspilen

• Större samhällsekonomisk nytta än det norra alternativet Aspekter som talar mot det södra läget

• Ger intrång i kulturmiljö

• Sämre grundläggningsförutsättningar

Förstudien har valt att utgå från två olika huvudalternativ för lokaliseringen av resecentrumet.

Med utgångspunkt från den analys som gjorts under kap. 5.5 framträder starka motiv till att välja det södra läget för lokaliseringen av resecentrumet och det alternativ där motorvägsbussarna har ett eget körfält under Vaxholmsvägen. Bärande argument för detta är i första hand större möjligheter till en integrering av befintligt handelsområdet, gynnsammare framtida anpassning till Roslagspilen, större samhällsekonomiska nyttor samt bättre Vaxholmslösning än för det norra alternativet.

Då Arninge inte kommer vara fullt utbyggt inom de närmsta åren är utbyggbarheten viktig när prioritering görs mellan olika alternativ. I ett första skede bör en planskild koppling ske tvärs E18 och Roslagsbanan som i första hand integrerar funktionerna som berör Roslagsbanans nya sträckning, stomlinjen på E18, direktbussar och kommuntrafik, infartsparkeringar på västra sidan samt nät av gång- och cykelvägar.

I kommande skeden kan en integrering av handelscentrumet ske som tillför servicefunktioner av olika slag för kollektivtrafikresenärerna.

Tidsförlusten för stomlinjen till och från Vaxholm som inträffar i alla alternativen vid angöring mot resecentrumet och som drabbar den stora majoriteten av resenärer på denna linje, blir svår att motivera på kort sikt. Innan en fullständig koppling till resecentrumet kommer till stånd kan hållplatser utföras i Arninge trafikplats med gångavstånd till exempelvis Roslagsbanans stationsläge i det södra alternativet, som i kombination med möjligheten att starta en ny busslinje i relationen Vaxholm - Arninge kan säkerställa resebehoven. En direktkoppling av Vaxholmstrafiken till Resecentrumet skall definitivt utföras senast i samband med att Roslagspilen och/eller Arlandakopplingar byggs ut till Arninge.

Kapitel 8 Samråd

Ett inledande samrådsmöte hölls onsdagen den 24 februari i Jaktvillan i Arninge.

Representanter från Trafikverket, Täby kommun samt SL var närvarande samt 13 besökande varav 3 kvinnor.

Följande noteringar gjordes under kvällen:

Representant för KF diskuterade utformning av befintlig Coop-fastighet samt planerad cirkulationsplats vid Arninge trafikplats. KF hade även funderingar på hur man tar sig till de föreslagna lägena för infartsparkeringar. KF kommer att lämna synpunkter skriftligen.

Orrtornet, som representerar markägarna öster om E18 är inte intresserade att några

anläggningar utförs öster om den planerade Roslagsbanan. Orrtornet lämnade även synpunkter skriftligen.

Behov framfördes av GC-väg från Rydbo, kan möjligen ske på gamla banvallen för Roslagsbanan.

Framkom att möte bör hållas med Nordostkommunerna för att få en bredare diskussion av förslagen.

Fråga ställdes om bron vid Tpl Arninge klarar breddning med ett kollektivfält. Detta skall kollas med broarkiv.

I samband med samrådsmötet inkom nio synpunkter som kommer att biläggas förstudien för att hållas tillgängliga för beaktande i kommande skeden.

Den färdiga förstudien kommer även hållas tillgänglig för synpunkter under perioden juli-september. Under den tiden finns förstudien utlagd på kommunala anläggningar i de berörda kommunerna samt på Trafikverkets regionkontor i Solna. Förstudien kommer även hållas tillgänglig på Trafikverkets hemsida under http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/

Stockholm/. En separat samrådsredogörelse kommer att upprättas innehållande alla synpunkter som inkommit.

Förstudie/Samrådshandling kommer att hållas tillgänglig för synpunkter under tiden juli-september på följande platser under respektive kontors öppettider:

• Trafikverket Region Stockholm, Sundbybergsvägen 1, Solna

• Täby kommun, Stationsvägen 13, Roslags Näsby

• Vaxholms stad, Eriksövägen 27, Vaxholm

• Österåkers kommun, Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga

• Vallentuna kommun, Tuna torg 1, Vallentuna

• Norrtälje kommun, Estunavägen 14 i Norrtälje

samt på Trafikverkets hemsida: www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Stockholm. Synpunkter ska skickas till adress: Trafikverket Region Stockholm, att:Fredrik Emmot, 172 90 Sundbyberg eller till stockholm@trafikverket.se

Inkomna synpunkter från samrådsmötet och samrådsperioden sammanställs och kommenteras i en samrådsredogörelse som biläggs förstudien. Förstudien lämnas därefter till Länsstyrelsen för yttrande över om projektet kan antas medföra betydande miljöpåverkan.

Om och hur projektet ska drivas vidare kommer framgå av väghållningsmyndighetens

ställningstagande. Detta ska bland annat omfatta en tänkt omfattning och inriktning för MKB:n i nästa skede och motivering till detta.

Related documents