• No results found

Många oberhöriga lärare

De svarande som anser att denna bild är rättvisande menar rimligen att den relativt negativa bilden av offentlig service i medierna är korrekt – så ser verkligheten ut. De som hävdar att mediebilden är missvisande anser rimligen att den negativa bilden av barnomsorg och andra serviceområden inte är så negativ som mediebilden vill göra gällande.2

Men frågan är då varför människor gör olika bedömningar. som nämndes tidi-gare ska vi i detta kapitel främst fokusera på dem som antingen direkt eller indirekt är brukare av offentlig service: föräldrar, elever, patienter, vårdtagare eller nära släk-tingar till personer som utnyttjar olika former av dessa serviceområden. Dessa är involverade i den kommunala/regionala servicen och har därmed givetvis andra erfarenheter än dem som inte är i kontakt med vård, skola och omsorg. Man kan därför förutsätta att de har mer kunskap om hur verksamheterna faktiskt fungerar. Även om de kanske inte har en helhetsbild har de konkreta erfarenheter av verk-samheterna som kan kontrasteras mot mediebilden. Dessutom är det rimligt att anta att de också har känslomässiga band till verksamheterna på ett annat sätt än dem som inte har kontakt med offentlig service.

tidigare forskning har visat att brukare generellt sett är nöjdare än icke-brukare. De som använder offentlig service är mer nöjda än dem som inte har samma erfa-renheter (nilsson 2006). en tolkning av dessa resultat är att det finns en medieeffekt

Bengt Johansson

knuten till hur servicen värderas. De som inte har någon kontakt med offentlig service har bara mediebilden att hämta erfarenheter från för att göra sin bedömning, medan de som har kontakt som brukare är mer positiva eftersom de ser att verk-samheten trots allt fungerar relativt tillfredställande.

mediekritiska brukare?

Frågan är då hur brukare och icke-brukare ser på medierapporteringen. om vi utgår från att mediebilden skiljer sig från människors egna erfarenheter som bru-kare borde dessa rimligen bedöma mediernas bevakning av samhällsservicen mer negativt. Förutom de ovan nämnda förklaringarna finns det inom opinionsforsk-ningen flera byggstenar som kan hjälpa till att stärka argumentationen. senare års forskning har visat att människor som på olika sätt är starkt engagerade i en fråga tenderar att bedöma mediernas rapportering annorlunda än andra. Fenomenet kallas för hostile-media perception och visar att människor som är starkt engagerade i en fråga tycker att mediebilden är ogynnsam för dem själva.

ett exempel på forskning som påvisat engagemangets betydelse är en studie där nyhetsinslag om konflikten mellan palestinier och israeler visades för en grupp personer med starka sympatier för Israel, en pro-palestinsk grupp och en kontroll-grupp som varken hade starka sympatier för israelerna eller palestinierna. Resultaten visade att grupperna med starka sympatier för Israel och palestinierna trodde att samma inslag skulle påverka en neutral publik, men i olika riktning. De med Isra-elsympatier antog att inslagen skulle påverka publiken i en pro-palestinsk riktning, medan de som stödde palestinierna menade att publiken skulle påverkas i en pro-israelisk riktning. De med neutral inställning i konflikten antog inte att inslagen skulle påverka någon grupp överhuvudtaget (Vallone m fl 1985).

Fenomenet har bekräftats i flera andra studier där andra frågor varit i fokus (strej-ker, djurförsök, och presidentvalkampanjer). tre underliggande psykologiska för-klaringar till att man gör dessa bedömningar har förts fram inom forskningen. Den första handlar om selektiv minne, där logiken är att människor som är engagerade i en fråga fäster större uppmärksamhet eller använder mer tankekraft när de möter argument som går emot deras egna, vilket gör att den uppfattas som dominerande. om detta stämmer borde med andra ord brukare minnas mediebilder som inte stämmer med deras erfarenheter mer än andra bilder av hur servicen fungerar. I så fall borde också en rapportering av exempelvis sjukvård där lika många ”positiva” som ”negativa” nyheter uppmärksammas bedömas som negativt vinklad. en andra förklaring kan kallas för selektiv kategorisering, vilket innebär att man tenderar att bedöma samma innehåll olika. De som är engagerade i en fråga tycker att innehåll som av andra uppfattas relativt neutralt stödjer andras uppfattningar. Logiken bakom detta är lite förenklat att: ”alla som inte är med mig är mot mig!”. Den tredje förklaringen är att man som engagerad har olika standard för hur information bedöms. argument som går emot den egna uppfattningen bör överhuvudtaget inte

Rättvisande nyhetsmedier?

uppmärksammas, de bedöms inte som relevanta och borde inte uppmärksammas överhuvudtaget (gunther & schmitt 2004).

Med tanke på att brukare dels generellt sett är mer nöjda med servicen än icke-brukare, dels rimligen är mer engagerade i sakfrågorna, finns det skäl att tro att de gör en annan bedömning av medieinnehållet. Rimligen borde de ifrågasätta medi-ernas bevakning av barnomsorgen, skolan, sjukvården och äldreomsorgen mer än icke-brukare. nyttjare av offentlig service borde helt enkelt tycka att mediebilden är mer missvisande jämfört med icke-brukare. Frågan är om denna hypotes har något stöd i resultaten.

Figur 2 Bedömning av mediernas rapportering om olika serviceområden fördelat på grad av egen erfarenhet (medelvärde)

I figur 2 visas hur de som utnyttjar service, har anhöriga som gör det och icke-bru-kare bedömer mediernas rapportering. Det första som kan konstateras är att det finns skillnader mellan brukare och icke-brukare i bedömningen av mediernas bevakning vad gäller barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg. Däremot skiljer sig

6,00

5.00 5,50

Brukare Anhöriga Ej brukare

Sjukvård Barn-omsorg Skola Äldre-omsorg Missvisande Rättvisande

Bengt Johansson

inte synen på mediernas rapportering av skolan beroende vilken kontakt man har med skolan. Där har alla i princip samma åsikter.

Det andra är att hypotesen om att brukarna skulle vara mer kritiska till medie-bilden knappast får något stöd av resultaten. endast när det gäller de som själva utnyttjar äldreomsorgen stämmer antagandet att brukarna anser att mediebilden av servicen är mer missvisande. Bland dem som utnyttjar äldreomsorg tenderar fler att vara kritiska till mediernas rapportering om äldreomsorg jämfört med anhöriga eller icke-brukare. Men när brukare av barnomsorg och sjukvård gör sin bedömning är det snarare så att brukarna anser att mediebilden är mer rättvisande än anhöriga och icke-brukarna är de som anser att mediebilden är mest missvisande.

tanken om att bedömningen av medierapporteringen av servicen skulle kunna ses i ljuset av hostile media perceptions verkar därmed inte särskilt trolig. endast synen på mediebevakningen av äldreomsorg fanns en sådan tendens, men å andra sidan ska det påpekas att det statistiska underlaget är ganska litet eftersom endast 59 personer i urvalet utnyttjar äldreomsorg.

en intressant fördjupning av analyserna är att se om det finns någon skillnad i synen på mediernas bevakning bland brukare som är nöjda respektive missnöjda med servicen. Det är inte orimligt att anta att brukare som är nöjda med vården också är något mindre benägna att ge mediebilden godkänt. Däremot borde miss-nöjda brukare tycka att deras erfarenheter bekräftas av en negativ mediebild av serviceområdena. Materialet tillåter knappast denna analys på alla serviceområden eftersom antalet svarande blir för litet för en tillförlitlig analys. Men för sjukvården är antalet brukare tillräckligt stort för en sådan nedbrytning av materialet. analysen visar dock att nöjda brukare är något mer tillfreds med mediernas rapportering än de brukare som är missnöjda med servicen (5,84 – 5,71). Med andra ord hittar vi inte heller här ett resultat som ligger i linje med vad vi kunde förvänta oss. Istället är de som utnyttjar sjukvården och är nöjda med den service de får allra mest po-sitiva till mediernas rapportering.

mediemisstro och medietilltro?

egen erfarenhet är kopplat till hur mediebilden bedöms, men inte på det sätt som vi antog utifrån vad vi vet om människors perception av sådant som ligger dem nära och de är engagerade i. Förklaringar till om människor ser mediebilden som rätt-visande eller missrätt-visande måste därmed troligen sökas på annat håll. I inledningen nämndes att en annan trolig förklaring till hur man bedömer mediernas rapporte-ring kan kopplas till en mer generell misstro eller tilltro till medierna. De kausala mekanismerna är knappast självklara, men det kan vara rimligt att anta att personer med en mer generell mediekritisk inställning också är mer kritiska till mediernas sätt att rapportera om olika sakområden. Logiken i resonemanget är alltså att be-dömningen av mediernas eventuella rättvisande eller missvisande rapportering inte bygger på direkta erfarenheter av dessa områden utan en generell mediesyn.

Rättvisande nyhetsmedier?

ett stort hot mot journalistikens trovärdighet är att det som publiceras visar sig vara påhittat. när det avslöjades att Jayson Blair, reporter på new York times, hit-tat på eller plagierat flera av sina uppmärksammade reportage gick det kalla kårar längs ryggraden på hela medievärlden. nog för att man kanske inte alltid är över-tygad om sanningshalten i skandalblaskorna, men när ett av journalistikens flaggskepp visar sig ha publicerat fabricerade nyheter skakade grundvalarna. Men vi har även i sverige haft flera uppmärksammade debatter om mediernas mer eller mindre bristande tillförlitlighet. Vill man knyta an till en aktuell göteborgshändelse fick rapporteringen om de påstådda upploppen i nordöstra göteborg under ett ström-avbrott hösten 2006 stort genomslag. Men det som i vissa tidningar framställdes som ”våldsamma upplopp”, ”totalt kaos” och ”sönderslagna köpcentra”, visade sig vara kraftiga överdrifter. slutsatserna var att det inte varit värre än en vanlig helg3. Kritiken mot medierna var hård, men även den journalistiska självrannsakan.

att medievärlden reagerar så starkt på dessa avslöjanden är inte så märkligt. san-ningsanspråket, att det man berättar är faktiskt har hänt, är det som kännetecknar journalistik (Rosenberg 2000). Det som presenteras i nyhetstexter och reportage är fakta och inte fiktion. när man börjar hitta på och fabulera lämnar man journalis-tiken och går in i skönlitteraturen.

I Väst-soM-undersökningen ställs också frågor kring vilken generell tilltro man har om olika lokala mediers rapportering, om det som rapporteras om upplevs som tillförlitligt. För att analysera vad människors mer generella tilltro till mediers rap-portering, dvs. hur tillförlitligt den bedöms att vara konstruerades ett additivt index av hur respondenterna upplevde tillförlitligheten hos lokala nyhetsmedier. I in-dexet uteslöts dock gt/expressen eftersom resultaten visade att inin-dexet uppvisade en sämre kvalitet när den ingick4.

generellt bedöms mediernas tillförlitlighet att vara hög. För public servicemedi-erna (sR och sVt) samt den lokala morgontidningen är det ca 90 procent som uppger att mediernas rapportering är mycket eller ganska tillförlitlig. För Metro och privat lokalradion är siffrorna något lägre, men en mycket klar majoritet bedö-mer ändå rapporteringen som tillförlitlig. I figur 3 redovisas graden av tillförlitlighet mellan dem med som bedömt alla medierna sammantaget som mycket eller ganska tillförlitliga (medietilltro) med dem som i något fall angett att något medium är mindre tillförlitligt (mediemisstro).

givetvis är denna analys en grov förenkling, men den visar ändå en klar tendens – ju mer man ser lokala medier som tillförlitliga, desto sannolikare är det också att man tycker att mediernas bild är rättvisande. synen på vad som är en rättvisande bild hänger tydligt samman med en allmän tilltro eller misstro mot mediernas tillförlitlighet. skillnaderna mellan hur de olika sakområden kvarstår dock, även om nivåerna är lägre för dem som misstror medierna. Rapporteringen om sjukvår-den och äldreomsorgen bedöms något mer rättvisande jämfört med nyheter om skola och barnsomsorgen. Men skillnaderna är inte särskilt stora. Dessutom bör det

Bengt Johansson

påpekas att den grupp som är något mer mediemisstroende ändå generellt sett be-dömer att bilden är mer rättvisande än missvisande eftersom medelvärdet är över fem för alla undersökta grupper.

Figur 3 Bedömning av medierna rättvisande eller missvisande rapportering fördelat på grad av tilltro till lokala mediers nyhetsrapportering (medelvärde)

som avslutande analys bör kanske också de undersökta analysvariablerna studeras i samma modell för att få en större förståelse för hur de hänger samman. Vi har ju inte heller diskuterat vad som ligger bakom en generell uppfattning om mediernas tillförlitlighet, vilket gör att även demografiska variabler såsom ålder och utbildning kanske bör finnas med som kontroller i analysen. I tabell 2 görs därför ett antal multipla regressionsmodeller där de två centrala förklaringsfaktorerna (egen erfa-renhet samt huruvida man anser medierna vara tillförlitliga) relateras till i vilken utsträckning mediernas rapportering bedöms vara rättvisande eller missvisande.

6,00 5.00 5,50 Medietilltro Mediemisstro Sjukvård Barnomsorg Skola Äldreomsorg Missvisande Rättvisande

Rättvisande nyhetsmedier?

Tabell 2 Förklaringsfaktorers effekt på bedömningar av mediernas rapportering (standardiserade regressionskoefficienter)

Barnomsorg Skola Sjukvård Äldreomsorg

Egen erfarenhet ,048 ** ,014 ,063 *** -,011 Medietilltro ,272 *** ,236 *** ,212 *** -,200 *** Ålder -,038 ,004 -,008 -,030 Utbildning ,000 ,071 *** ,066 *** ,056 * Kön ,053 ** ,042 ** ,032 ,029 Kommentar: Barnomsorg, n=1649, Skola, n=1952, Sjukvård, n=2205, Äldreomsorg, n=1986. * = p <.10, ** = p <.05, *** = p <.01.

Koefficienterna i modellen visar hur stor effekt de olika faktorerna (egen erfarenhet, medietilltro mm) har på synen på mediernas rapportering. enkelt uttryckt så är effekten starkare ju större koefficienten är. Förutom storleken på koefficienten be-döms också om resultaten är statistiskt säkra, i enlighet med de säkerhetsnivåer som används inom samhällsvetenskapen. De koefficienter med en eller flera asterisker kan då ses som tillförlitliga.

Modellen visar inga egentliga nyheter jämfört med tidigare analyser, men det är helt klart att människors bedömning om mediernas rapportering är rättvisande/ missvisande till större del förklaras av en generell bedömning av mediernas tillför-litlighet. effekten av att se medierapporteringen som tillförlitlig är överlägset störst av de undersökta förklaringsfaktorerna. Ju högre grad man anser att det går att lita på att mediebilden är korrekt, desto mer övertygad är man att den också är rättvis (positivt värde på koefficienten). På samma sätt som de bivariata analyserna visade finns det en koppling mellan att vara brukare (ha egen erfarenhet) och att se me-dierapporteringen som rättvisande. För synen på skola finns ingen sådan koppling. Bedömningen av äldreomsorg visar att de med egen erfarenhet anser mediebilden något mer missvisande, men denna blir inte signifikant när fler variabler läggs med som förklaringar.

ser vi kort också på kontrollvariablerna visar det sig att särskilt utbildning och i viss mån kön kan förklara varför man anser att mediebilden är rättvisande eller inte. Ju högre utbildning man har desto mer tenderar man att anse att mediebilden är rättvisande och män verkar i högre grad mena att mediernas rapportering är rättvi-sande jämfört med kvinnor.

Bengt Johansson

Rättvisande nyhetsmedier?

analyserna har både visat överraskande och mer förväntade resultat. att människor som generellt är skeptiska till mediernas tillförlitlighet också är mer mediekritiska vad gäller hur rättvisande rapporteringen är av olika sakområden är inte så konstigt. teoretiskt är visserligen inte begreppen identiska. tillförlitlighet handlar om att något är sant eller inte, medan rättvisande/missvisande gäller om mediebilden fångar in helheten, komplexiteten eller ger vissa saker för stort utrymme och andra för lite. I människors bedömning hänger dessa begrepp trots allt relativt starkt sam-man (även om det långt ifrån är något deterministiskt samband). Vad som däremot var förvånande och som inte alls gick i hypotesens riktning var det faktum att bru-kare och anhöriga generellt sett anser att mediebilden av barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg är mer tillförlitlig än de som inte har kontakt med verksamhe-terna.

Frågan är då hur detta ska förklaras. Varför är de som har mer erfarenhet av ser-vice (barnomsorg och sjukvård) mer positiva till mediebilden än de som saknar denna erfarenhet? Det kan finnas ett antal olika förklaringar. en är att brukarna anser att medierna gör en helt riktigt spegling av verksamheterna. Man tycker det är precis så illa som medierna skriver. Vad gäller icke-brukarna kanske det också där finns en mediemisstro som avspeglar sig i ett de uppfattar att medierna svartmålar och därför anser att mediernas bild är mindre rättvis än brukarna. en annan för-klaring är att brukarnas mer positiva bild av rapporteringen kanske inte behöver kopplas till mediebildens utseende utan att man som brukare blir positivt inställd för att det man har erfarenhet uppmärksammas överhuvudtaget. en analogi kan göras till de berömda hawthorne-studierna. Fabriken gick sämre än ägarens övriga fabriker. när man ökade ljuset ökade också produktionen. Men sedan visade det sig att produktionen ökade ytterligare när man försämrade ljuset. slutsatsen som drogs var att när de anställda kände sig sedda, uppskattade ökade motivationen och därmed produktionen. Kanske kan synen på mediernas rapportering tolkas i termer av en samtida hawthorne-studie? när medierna skriver om det man har erfarenhet av är man mer benägen att se positivt på bevakningen, oavsett om den stämmer med ens egna erfarenheter.

noter

1 I analyserna ingår boende i kommunerna i Västra götaland och Kungsbacka. Resultaten ändras dock inte så att några huvudslutsatser förändras även om boende i Kungsbacka exkluderas från analyserna.

2 Det finns ytterligare ett alternativ till vad de som svarat att mediebilden är miss-visande kan ha menat. De skulle kunna mena att mediebilden inte är tillräckligt kritisk.

Rättvisande nyhetsmedier? 3

http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/ovrigt,ett_femtontal_tra-siga_rutor_facit_for_kaos_i_nordost

4 I indexet ingick sR göteborg, privat lokalradio, Västnytt i sVt, göteborgs-Posten, den lokala morgontidningen samt Metro. Cronbach’s alpha, som används för att testa reliabiliteten i additiva index, hade värdet .87. ett godtagbart värde för att slå samman variabler på detta sätt brukar sättas till .70, vilket innebär att indexet väl fångar in hur respondenter bedömer lokala nyhetsmediers tillförlit-lighet.

Referenser

Djerf-Pierre, M och Weibull, L (2001): Spegla, granska, tolka: aktualitetsjournalistik

i svensk radio och TV under 1900-talet. stockholm: Prisma.

edström, M. (2006): TV-rummets eliter. göteborgs universitet: JMg.

ekström, M.; Johansson, B.; Larsson, LÅ (2006): ”Mot en allt mer oberoende kom-munal journalistik?”, i Nordicom-Information (2006:4).

gunther, a.C. & schmitt, K. (2004): ”Mapping boundaries of the hostile media effect“, i Journal of Communication (2004 (1):55-69.

holmberg, s. & Weibull, L. (2006): ”Flagnande förtroende”, i holmberg, s. & Weibull, L. (red.): Du stora nya värld. göteborgs universitet: soM-institutet. Johansson, B. (2005): ”Medierna, politiska kriser och sjukvården”, i nilsson, L.

(red): Svensk samhällsorganisation i förändring, Västsverige vid millennieskiftet. göteborgs universitet: Utvärderingsprogrammet: Västra götalandsregionen. Johansson, B. (1998): Nyheter mitt ibland oss. göteborgs universitet: JMg. Lippman, W. (1922): Public opinion. new York: Free Press.

nilsson, L. (2006): ”servicedemokratins återuppståendelse”, i holmberg, s. & Weibull, L. (red.): Du stora nya värld. göteborgs universitet: soM-institutet. Rosenberg, g. (2000): Tankar om journalistik. stockholm: Pan/Bokförlaget

Pris-ma.

Rosengren, Ke: (1977): ”Värderade nyheter”, i Statsvetenskaplig tidskrift 1977:3.

Vallone, R. P.; Ross, L. & Lepper, M. R. (1985): ”the hostile Media Phenomenon: Biased Perceptions and Perception of Media Bias in Coverage of the Beirut Massacre”, i Journal of Personality and Social Psychology Vol. 49:577-588. Weibull, L. & Wadbring, I. (2005): ”Medieförtroende – en framgångsfaktor?”, i i

holmberg, s. & Weibull, L. (red.): Lyckan kommer, lyckan går. göteborgs

uni-versitet: soM-institutet.

Westerståhl, J. & Johansson, F. (1985): Bilden av Sverige. Studier av nyheter och