• No results found

Möjliga indikatorer bakom studentavbrott

6. Analys

6.2 Möjliga indikatorer bakom studentavbrott

Oavsett en students orsak till varför den valde att avbryta sina studier framkom det dock att det kan ha funnits indikatorer som påverkat studenternas upplevelse av sin utbildning i en negativ riktning. Oavsett huruvida respondenten upplever dessa indikatorer som avgörande, eller att de har påverkat överhuvudtaget, för sitt egna beslut att avbryta sina studier är det samtidigt indikatorer som kan medföra att en negativ bild av sin studiesituation på en utbildning kan uppstå. Därför har dessa indikatorer kanske påverkat andra studenters upplevda studiesituation.

Ingen av respondenterna hade exempelvis en förväntad bild av utbildningen, alternativt av studier på högskola, som helt motsvarade den upplevda när utbildningen väl började. Exempelvis beskrev Sven hur han saknade den hjälp som han förväntade sig inför utbildningen. Även Lars beskrev hur förväntningarna skiljde sig, då han upplevde att utbildningen krävde mer och var svårare än förväntad. Oavsett vad dessa förväntningar grundat sig på kan dessa medföra en annorlunda upplevelse än vad studenten förväntat sig när den väl började på utbildningen. Det kan även innebära att studentens motivation och engagemang till att gå utbildningen minskar, eftersom den blir svårare än förväntad.

Tinto beskriver i sin avhoppsmodell att en faktor som kan påverka en students intresse av att fortsätta sina studier är dennes studieresultat, som tidigare nämnts (Tinto, 1993, 116). Samtidigt framkommer det hos respondenterna indikatorer som upplevs kunna försämra eller försvåra möjligheten som respondenterna hade till att skaffa bra studieresultat. Indikatorer som respondenterna nämnde som kan upplevas som negativa och försvåra studierna var:

• Lärarnas pedagogiska kunskap • Lärare med begränsad kunskap

35 • Inte alltid får den hjälp som man behöver

Att påstå att en lärares pedagogiska kunskap och sätt att lära ut, vilket respondenter upplevt, kan påverka en students möjlighet att lära sig upplevs inte som avlägset eftersom detta medför att studenten inte lyckas ta in all den information som ges på en utbildnings lektioner. Eftersom en students möjlighet att lära sig kan påverkas negativt av detta kan även möjligheten till att få goda studieresultat försvåras.

Att beskriva begränsad kunskap hos lärare, som försvårar möjligheten till att ställa frågor och få hjälp, som problematisk när det gäller studenters möjlighet till att få goda studieresultat upplevs på intet sätt som märkvärdigt. Detta kan, tillsammans med det som beskrevs i föregående stycke, leda till att studenter både kan ha svårt att ta in den information som ges vid lektioner och att få kvalitativ hjälp av lärare när studenterna inte förstår. Detta försvårar ytterligare studenternas möjligheter till goda studieresultat.

Samtidigt beskrivs det hur det kan vara många på vissa lektioner som vill ha hjälp där det inte finns tillräckligt med lärare, vilket medför att studenten inte upplever att den får den hjälp som den behöver. Detta kan medföra att en student kan uppleva att den inte blir sedd av lärarna och att den inte får den individuella uppmärksamhet som just den behöver för att klara sina studier. Detta skulle även kunna vara en indikator i en utbildning som skulle kunna försvåra studentens möjlighet till att få goda studieresultat.

Tinto beskriver även att relationen till lärare och annan personal på en utbildning kan påverka en students intresse av att fortsätta på en utbildning (Tinto, 1993, 116). Även om respondenterna upplevde lärare som trevliga och hjälpsamma framkommer även här indikatorer som skulle kunna försvåra för studenterna att få goda studieresultat. Följande indikatorer framkommer hos de tidigare studenterna:

• Svårt att få tag på lärare utanför lektionstid

• Förklaring av lärare att det kan vara svårt att ta ikapp studier när man ligger efter Flera av respondenterna beskrev det som att det var svårt att få tag på lärare och att det kunde ta tid att få svar ifall en student frågade om något. Samtidigt som inte en lärare kan vara tillgänglig alltid, kan denna svårighet i att få kontakt med lärare innebära att studenter kanske har mindre tid till att göra skoluppgifter ifall den inväntar svar som krävs för att göra uppgiften rätt. Därför kan detta innebära att studentens möjlighet att få goda studieresultat försvåras.

36

En av respondenterna förklarade att lärare beskrivit att det kan vara svårt att ta ikapp ifall studenten ligger efter med sina studier. Denna förklaring, som förhoppningsvis är av ren välvilja, kan vara det som gör att en students motivation och engagemang till att klara sina studier samtidigt som den försöker klara de uppgifterna som den har efter sig, sjunker. Det är inte orimligt att detta kan få studenter att tappa den sista studiemotivation som dessa har till att fortsätta och klara sina studier på en utbildning, när även lärare beskriver att det kommer bli svårt. Detta upplevs även kunna vara en indikator som medfört att studenter har valt att avbryta sina studier istället för att fortsätta kämpa.

Som det presenterades tidigare i denna analys kan en student på en utbildning, där många studenter väljer att avbryta sina studier, ha valt att avbryta sina studier av faktorer utanför utbildningen. Samtidigt upplevs en utbildning som innehåller indikatorer, likt de som presenterats ovan, kunna bidra till varför en förstaårsstudent väljer att avbryta sina studier. Detta eftersom oönskade studieresultat kan bidra till att såväl en students engagemang för att fortsätta sina studier på sitt andra år sjunker eller att studenten helt enkelt inte får börja andra året på sin utbildning på grund av sina studieresultat. Därför kan dessa indikatorer i utbildningen lägga grunden för utbildningens ökande mängd studentavbrott och studentavhopp. Att samtidigt då förmedla känslan av att studierna kommer bli svåra för en student som redan har problem med sina studier kan även vara ett tillvägagångssätt som gör studenten ännu mindre motiverad för sin framtid på utbildningen och vara det som lägger grunden för att denne kanske inte vill fullfölja sin utbildning överhuvudtaget.

Huruvida dessa indikatorer, gällande utbildning och kontakt med lärare, existerar på andra utbildningar som har mycket studentavbrott kan givetvis inte garanteras. Däremot skulle det kunna argumenteras för att dessa indikatorer skulle kunna förklara varför vissa utbildningar har ett stort antal studentavbrott, eftersom dessa indikatorer kan förklara varför många studenter på en specifik utbildning väljer att avbryta när studenter på andra utbildningar inom samma lärosäte inte gör det. Eftersom en student kan ha individuella faktorer, till exempel ett upplevt felval, som argument till att avbryta sin utbildning riskerar alltid en utbildning att drabbas av studentavbrott. Men när de indikatorer som presenterats ovan existerar inom en utbildning och kan försvåra studierna för studenterna, kan detta leda till att den specifika utbildningen sannolikt riskerar ett större antal studentavbrott och studentavhopp.

37

Sammanfattningsvis framkom det att en student som avbrutit sina studier från en högskoleutbildning, som har mycket studentavbrott, kan grunda avbrottet på såväl faktorer inom som utanför utbildningen. Det är därför viktigt att vara medveten om att alla studenter som avbryter utbildningar där det sker mycket studentavbrott inte nödvändigtvis gör detta på grund av själva utbildningen utan av andra orsaker. Samtidigt framkom det att det kan finnas flera indikatorer i en utbildning, gällande exempelvis undervisning och lärare, som skulle kunna försvåra studenternas studiesituation och därigenom dessa studenters studieresultat och motivation till sina studier. Resultatet av dessa indikatorer skulle i slutändan kunna medföra till att studenter väljer eller till och med blir tvungna att avbryta sina studier och därigenom vara en förklaring till varför vissa utbildningar har mer studentavbrott än andra utbildningar. Då detta även skulle kunna ses som en bidragande faktor till att en student inte vill fortsätta sin utbildning kan detta även medföra att studenten väljer att inte återkomma för att slutföra sin utbildning och då gör ett avhopp från utbildningen.

38

Related documents