• No results found

Vilka möjligheter för ökad ASIC-användning öppnar B-ASIC upp inom olika

inom olika områden?

Utifrån litteraturstudien dras slutsatsen att prototyper av en ASIC-design är värdefullt inom undervisning. Vidare går det att dra slutsatsen att de EDA-verktyg som används inom ut- bildning och industri idag är generellt komplexa i sin struktur, vilket kan förhindra förståelse och snabbt prototypskapande. Detta medför att produkten B-ASIC är värdefullt för att bidra med en ökad ASIC-användning då produkten möjliggör ett enkelt gränssnitt för design av en ASIC.

A

Hur påverkas ett projekt

beroende på involveringen av

kunden av Adam Jakobsson

A.1

Inledning

Idag är det viktigt att kunna skapa en bra relation mellan kund och projektgrupp för att kunna ta fram en bra produkt. Det är också viktigt att kunden involverar sig för att kunna få ut den bästa möjliga produkt. Trots det hur mycket ska en kund involvera sig i ett projekt? Denna rapport kommer utreda vilka kriterier en projektgrupp behöver uppfylla för att få en bra involvering med kund och vad kan det ge för olika konsekvenser för projektet.

A.1.1

Syfte

Syftet med denna rapport är att undersöka vilka kriterier en kandidatprojektgrupp behöver uppfylla för att kunna få ut den bästa möjliga interaktionen med en kund, samt vad det ger för konsekvenser för projektgruppen om kriterierna uppfylls eller ej. Hur mycket eller lite en kunds involvering beror på hur många eller få av kriterierna uppfylls av projektgruppen, som uppfyller syftet med vad för- och nackdelar en projektgrupp kan få av en kunds involvering.

A.1.2

Frågeställning

Rapportens undersökning ämnar besvara följande frågeställningar:

1. Vad för fördelar respektive nackdelar får projektet beroende på hur mycket en kund involverar sig själv?

A.2. Bakgrund

A.2

Bakgrund

I kursen TDDD96 delades studenterna in i 15 projektgrupper. Varje projektgrupp fick ut- veckla en produkt och bemöta en kunds olika krav för vad produkten skulle utvecklas till. Kunderna var från både olika företag och från Linköpings universitet med olika förutsätt- ningar krävs varierande hantering från de olika studentgrupperna. Vad är det som gör att en kund är lättare att hantera gentemot en annan kund som är svårhanterlig? Vad kan en grupp av studenter göra för att få bäst interaktion med sin kund för att underlätta sitt arbete? Att det ser olika ut från grupp till grupp är en slutsats som inte är svår att inse men finns det inte några generella kriterier alla kan använda sig av? Det är kriterierna som binder samman interaktionen mellan kund och projektgrupp och hjälper att kunden får en önskad produkt av projektgruppen.

A.3

Teori

I detta kapitel definieras de kriterier som skulle kunna hjälpa en projektgrupp att få bäst interaktion med en kund. I teorin beskrivs de kriterier för frågeställning 2. Samtliga kriterier är tagna från en och samma källa [46], där den här rapporten har valt de kriterier som anses vara de viktigaste kriterierna för kundinvolvering.

A.3.1

Kundinvolvering

Kundinvolvering är definierat som att kunden är en person som arbetar kontinuerligt med en projektgrupp fram tills kunden får det resultat den önskar på den slutgiltiga produkten eller tjänsten.[46]

A.3.2

Kundkommunikation

Kundkommunikation är definierat som att dela information mellan kund och projektgrupp på ett effektivt sätt för att kunna uppnå mål och syfte med projektet, samt att kunna uppnå en gemensam förståelse för projektet.[46]

A.3.3

Kundsamarbete

Kundsamarbete är definierat som att projektgruppen använder sig av kundens deltagande för att uppnå ett lyckat samarbete.[46]

A.3.4

Kundkunskap

Kundkunskap är definierat som att kundens förmåga att beskriva hur produkten fungerar för projektgruppen för att bilda en gemensam kunskapsbank om produkten.[46]

A.4. Metod

A.3.5

Kundinflytande

Kundinflytande är definierat som att till vilken utsträckning kunden har för påverkan på aktiviteter i projektet.[46]

A.3.6

Kundflexibilitet

Kundflexibilitet är definierat som förmågan att omförhandla krav samt att planera om möten efter diskussioner mellan kund och projektgrupp.[46]

A.4

Metod

Detta kapitel tar upp metodiken för att besvara frågeställningarna.

A.4.1

Metodik för frågeställning 1

Metodiken för att besvara frågeställning 1 är att göra en kvalitativ enkätundersökning. Enkä- ten besvaras av de studenter, från de olika projektgrupperna i kursen TDDD96, som har haft relationer med kunden och har skaffat erfarenheter från att jobba med en kund. I enkäten ska intervjupersonerna besvara följande frågor:

1. Vad har gått bra när du har haft kontakt med kunden? Varför? 2. Vad har gått dåligt när du har haft kontakt med kunden? Varför? 3. Vad för konsekvenser har det gett gruppen?

4. Vad skulle du kunna göra annorlunda för att få bättre kontakt med kunden?

De här enkätfrågorna har tagits fram för att få en djupare bild av vad som kan vara bra eller mindre bra med arbetet kring en kund. Frågorna är öppna frågor för att den som besvarar enkäten ska tänka till en extra gång för at förstå vad som har gått bra eller mindre bra, vilket förhoppningsvis ger hög kvalité på svaren.

A.4.2

Metodik för frågeställning 2

Metodiken för att besvara frågeställning 2 är göra en litteraturstudie [46]. Litteraturstudien ska besvara vilka de olika kriterierna är för att få bäst interaktion med en kund. Metodiken för att hitta litteraturstudien, användes sökordet "Client Involvement"i databasen IEEE. Artikeln valdes ut efter att ha uppfyllt kriterierna att det ska vara en projektgrupp som arbetar enligt en agil arbetsprocess med en produkt från en kund, samt att artikeln nämner perspektiv om vad som är viktigt i arbetet mellan projektgrupp och kund. Artikeln som valdes ut stämde bra överens med de två kriterierna eftersom det fanns få artiklar som arbetade enligt en agil arbetsprocess.

För att besvara vilka av kriterierna hjälper projektgruppen att få bäst interaktion med kunden har en kvantitativ enkätundersökning gjorts. Enkätundersökning är en utökning på enkät- undersökningen som beskrivs i A.4.1. De studenter som besvarar enkätundersökningen får

A.5. Resultat

besvara om kunden eller projektgruppen lever upp till kriterierna på en fyrgradig skala. En etta definieras som mycket dålig och en fyra definieras som mycket bra. De sex frågorna som kommer efter de fyra första i enkäten i A.4.1:

5. Hur är kundens involvering i projektet?

6. Hur är kommunikationen med kunden i projektet? 7. Hur är samarbetet med kunden i projektet?

8. Hur är kundens kunskap i projektet? (kundens kunskap definieras som att kundens förmåga att beskriva hur produkten fungerar för projektgruppen)

9. Hur är kundens inflytande i projektet?

10. Hur är kundens flexibilitet i projektet? (flexibilitet definieras som omförhandla krav samt boka om möten)

De här enkätfrågorna har tagits fram för att jämföra med resultatet från litteraturstudien[46]. Frågorna är av den orsaken liknande med de frågor som finns i litteraturstudien. De är utfor- made efter den fyrgradiga skala som beskrivs ovan för att kunna få ut ett medelvärde som sedan kan jämföras med litteraturstudien.

A.5

Resultat

Detta kapitel tar upp resultatet av frågeställningen. Svarsfrekvensen på enkätundersökning- en är 14 i alla underrubriker.

A.5.1

Resultat av frågeställning 1

Resultatet som visas nedan är en sammanställning av de svaren på enkätundersökningen där liknande svar sammanfogas till ett svar. En avgränsning av presentationen på resultatet från enkätundersökning är att inga känslor bakom texten kommer att analyseras, utan det som analyseras är bara svarstexten.

Nedan listas de svaren för enkätfråga 1:

• Kunden svarar bra och snabbt på frågor. Svaren är tydliga och om kunden inte kan besvara frågan, vidarebefordras frågan till en expert inom frågans område.

• Det som har gått bra är att vi har enkelt kunnat få kontakt med kunden eftersom kunden är nära till hands.

• Det har gått bra när vi utvärderar olika prototyper för då får vi feedback och kan rätta till saker tidigt.

• Kunden har till exempel varit konsekvent i sina önskemål, antagligen därför att hen har en bra bild av vad hen vill ha och själv har erfarenhet av mjukvaruutveckling.

• Kunden är trevlig, är öppen för förslag och ser fram emot/uppskattar arbetet kring produkten.

A.5. Resultat

• Kunden är entusiastisk i arbetet och delaktig under och innan utvecklingen. • Har inte haft kontakt med kunden.

Nedan listas svaren för enkätfråga 2:

• Kunden har varit svår att kontakta och otydlig i sina svar. • Det har gått mindre bra när gruppen inte är förberedda.

• Problemet är snarare avsaknaden av kontakt med kunden. Han har varit väldigt svår att få tag på, svarar inte på mejl och missar inbokade möten.

• Olika referenspersoner från kundens sida hade olika åsikter. • Kunden har varit sjuk och därför svår att kontakta.

• En dålig sak är att vår kund har ett två personer som hjälper honom i projektet. I början av projektet försvann en av dessa personer och har inte kommit tillbaka förens nu. Den andra personen var med i början, men har försvunnit helt för ca 1 månad sedan. Vi har inte fått särskilt bra kontakt med dessa personer.

• Vår kund har varit väldigt dålig på att svara på mejlen och ta fram till exempel kund- kontrakt då han har mycket att göra. Vi har fått väldigt öppna svar från kunden då han själv inte vetat exakt hur han vill att produkten ska fungera, då deras del i projektet inte är färdigutvecklat heller. (Vi är en liten del av ett större projekt).

• Har inte haft kontakt med kund.

• Har inte någon negativ erfarenhet med kunden.

Nedan listas svaren för enkätfråga 3:

• Arbetet stod stilla en kort/längre tid när svar från kunden dröjde och oklart vad som ligger på kundens bord och vårt.

• Arbetet har gått smidigt.

• Det som gått bra har gjort att gruppens kravspecifikation har kunnat cementerats på önskvärt sätt.

• Vi har tragglat fram och försökt att ta många beslut som vi har varit osäkra på om kunden kommer uppskatta eller ej.

Nedan listas svaren för enkätfråga 4:

• Vi skulle kunna ringa/mejla oftare och tidigare för att ge kunden mer tid att besvara frågan, samt att inte tveka på att ställa frågor.

• Vi skulle kunna ha möten oftare, utvärdera design oftare och skicka statusrapporter. • Bättre struktur från början. Se till att båda vet vad som ska ske om den andra tar för

lång tid för att svara.

• Mejla påminnelser till kunden om obesvarade frågor. • Be kunden om en enda referensperson.

• Vi har skapat ett uppsamlingssystem för frågor som vi går igenom med kund på möten. • Ta mer initiativ själv.

A.6. Diskussion

A.5.2

Resultat av frågeställning 2

Resultatet från litteraturstudien gav de sex kriterierna kundinvolvering, kundkommunika- tion, kundsamarbete, kundkunskap, kundinflytande och kundflexibilitet.

Resultatet av enkätundersökningen för kriterierna visas i Tabell A.1 nedan. Tabell A.1: Svar på enkätfrågor 5-10.

Enkätfråga Mycket dålig Dålig Bra Mycket bra Medelvärde

5 0 % 35.7 % 50.0 % 14.3 % 2.8 6 7.1 % 14.3 % 28.6 % 50.0 % 3.2 7 0 % 21.4 % 28.6 % 50.0 % 3.3 8 0 % 21.4 % 14.3 % 64.3 % 3.4 9 7.1 % 21.4 % 42.9 % 28.6 % 2.9 10 7.1 % 21.4 % 35.7 % 35.7 % 3.0

A.5.3

Resultat av enkäten i sin helhet

Under rubriken I.2 i bilagor redovisas resultaten av enkätfrågorna 1-4 i Tabell I.1 i sin hel- het. De resterande enkätfrågorna, 5-10, visas i Tabell A.2. Resultatet för de båda tabellerna presenteras anonymt där en person motsvarar en siffra.

Tabell A.2: Svar på enkätfrågor 5-10 i sin helhet. Svars- nummer Enkät- fråga 5 Enkät- fråga 6 Enkät- fråga 7 Enkät- fråga 8 Enkät- fråga 9 Enkät- fråga 10 1 3 4 4 4 4 3 2 3 4 4 2 3 3 3 2 3 2 4 2 4 4 2 1 2 4 3 1 5 3 4 4 4 4 4 6 4 4 4 4 3 4 7 2 3 4 3 1 3 8 3 4 3 4 3 4 9 3 4 4 4 2 2 10 2 2 2 4 4 2 11 3 2 3 2 3 2 12 4 4 4 2 3 4 13 3 3 3 3 3 3 14 2 3 3 4 2 4

A.6

Diskussion

Detta kapitel diskuterar resultatet av frågeställningen, samt metodiken för att besvara fråge- ställningen.

A.6. Diskussion

A.6.1

Diskussion om frågeställning 1

Utgående från resultatet i A.5.1, är de fördelar projektet får när kunden är mycket involverad, att arbetet har gått smidigt fram. Det beror på att kunden har varit delaktig i arbetet både före och under utvecklingen av produkten. Kunden har svarat på frågor snabbt och tydligt, vilket har underlättat arbetet med utvecklingen av produkten.

Utgående från resultatet i A.5.1, är de nackdelar projektet får när kunden är lite involverad, att arbetet stod stilla en kort eller längre tid. Det beror på att kontakten med kunden har varit obefintliga eller väldigt liten då kunden tar lång tid på att svara på mejl eller inte dyker upp på bokade möten. Det har funnits olika referenspersoner från kundens sida som har försvårat arbetet eftersom de har antingen inte funnits till hjälp eller haft olika åsikter.

De nackdelar en projektgrupp kan få när kunden är mycket involverad är att kunden är för delaktig i utveklingen på produkten. Kunden kan ha åsikter om hur strukturen på koden ska se ut eller hur en specifik metod ska fungera. Det är en nackdel för projektgruppen eftersom de inte kan utveckla produkten efter de krav som kund och projektgrupp kommit överens om enligt kravspecifikationen. Att kunden ingriper på hur kod ska se ut eller fungera, kan skapa ett ojämnt arbetsflöde eftersom projektgruppen behöver återgå till färdigimplementerad kod och ändra dess funktionalitet eller struktur.

Sammanfattningsvis är för- och nackdelarna i stora drag motsatser till varandra. För vissa projektgrupper flyter arbetet på bra för att kunden är involverad och delaktig i projektet kring produkten. För andra projektgrupper står arbetet stilla för att kunden inte involverar sig och tar lång tid att svar på frågor och boka möten. Den gemensamma faktorn för att kunden ska var involverad är att ha en fungerande kommunikation. Lösningen för det är att från början, gemensamt bestämma regler eller rekommendationer för hur kontakten mellan parterna ska ske. I resultatet för enkätfråga 4 har de svarande önskat att förbättringen parterna emellan är att frågor ska skickas direkt de uppstår, alternativt samla dem till ett bokat möte, ha en bättre struktur från början för att veta vad för ansvar parterna har när svarstiden är lång, samt att ha möten, utvärdering av design och statusrapporter oftare för att kunna få feedback från kunden. De förbättringsalternativen spelar in i lösningen om hur kunden och projektgruppen kan involvera sig mer inom projektet och få ett flytande arbetsflöde.

A.6.2

Diskussion om frågeställning 2

De sex kriterier som togs fram i litteraturstudien [46] var kundinvolvering, kundkommu- nikation, kundsamarbete, kundkunskap, kundinflytande och kundflexibilitet. I enkätunder- sökningen svarade över två tredjedelar av de svarande på de alla sex enkätfrågorna bra eller mycket bra. Mest anmärkningsvärt är att nästan en tredjedel av de svarande tycker att det har gått dåligt angående kriteriet kundinvolvering.

För att jämföra resultatet från enkätundersökningen med litteraturstudien presenteras me- delvärdet i tabell A.1 eftersom litteraturstudien presenterar sitt resultat i tabell 3 som ett me- delvärde. Jämförelsen mellan medelvärdena kan ses i Tabell A.3 nedan.

A.6. Diskussion

Tabell A.3: Jämförelser mellan medelvärde på kriterierna. Enkätfråga Litteraturstudie Enkätundersökning

5 - 2.8 6 3.6 3.2 7 3.8 3.3 8 3.8 3.4 9 3.8 2.9 10 3.1 3.0

I Tabell A.3 är medelvärdet för de sista fem kriterierna från litteraturstudien mycket högre än de medelvärden från enkätundersökning denna rapport har gjort. En orsak är att de svaran- de i denna rapports enkätundersökning inte har stora erfarenheter med att arbeta med agila projekt gentemot litteraturstudien där över 50 % har fem eller flera års arbetserfarenhet med agila projekt. Det kan göra att litteraturstudien har ett större medelvärde än enkätundersök- ningen.

Ett kriterium som den här rapporten inte tar upp är om projektet lyckas. Ett tydligt bevis på att interaktionen med kunden har lyckats är om kunden får en slutgiltig produkt. Den- na rapport kunde inte undersöka detta kriterium eftersom enkätundersökningen inte kunde genomföras efter kursen TDDD96 slut. Det resultat som enkätundersökningen gav kan fort- farande användas för att dra en slutsats.

A.6.3

Diskussion om frågeställningarna i sin helhet

Utgående från resultatet i Tabell I.1 under rubriken I.3 i bilagor och Tabell A.2 kan uppfyll- da kriterier och vad svarspersonerna har för bra och mindre bra erfarenheter jämföras med varandra. För att visa att uppfyllda kriterier och erfarenheter som är bra och mindre bra hänger ihop väljer den här rapporten att jämföra två svarpersoner med svarsnummer 4 och 13.

I svarsnummer 4 svar på enkätfrågorna 1-4 i Tabell I.1 beskriver personen att den har haft svårt att få kontakt med kunden. Kunden har varit svårtillgänglig eftersom kunden inte svara på mejl och inte dyker upp på bokade möten. Samma svarsnummer har svarat 1 på enkätfrå- ga 6 och 10 i Tabell A.2, som är kriterierna kundkommunikation respektive kundflexibilitet. Dessa kriterier ligger under det medelvärde som presenterades i Tabell A.1 och kraven är inte uppfyllda, vilket kan bekräftas av svarsnummer 4 mindre bra erfarenheter från enkätfråga 2. I svarsnummer 13 svar på enkätfrågorna 1-4 i Tabell I.1 beskriver personen att kunden har varit initiativtagande med att ta fram material för att hjälpa projektgruppen samt att kunden har gjort många förundersökningar innan projektets start för att bygga om en bra kunskap om hur produkten ska fungera. Samma svarsnummer har svarat 3 på samtliga kriterier i Tabell A.2. Det motsvarar att 50 % av kriterierna är över medelvärdet från Tabell A.1. Att just alla kriterier är uppfyllt till en trea, vilket motsvarar bra som svar på enkätfrågorna, anser denna rapport som att kriterierna är uppfyllda.

A.7. Slutsatser

A.6.4

Metod

Metodiken för en enkätundersökning ska användas med försiktighet. Den låga svarsfrekven- sen 14 är smal och ger inte tillräckligt med information att utgå ifrån. Det förekom svar där de svarande inte hade haft kontakt med kunden eftersom deras roll inte bestod att ha kontakt med kunden. Det resultat som presenterades i A.5 bör därför användas med aktsamhet för att dra mer generella slutsatser.

En viktig aspekt att ta hänsyn till från de svarande på enkätundersökning är att de flesta har lite erfarenhet med att jobba mot en kund. Det är en del av kursen TDDD96 att få erfarenheter om hur det är att jobba mot en kund och därför har de flesta antingen lite eller nästan ingen erfarenhet att jobba mot en kund. En annan aspekt att ta hänsyn till är att det kan finnas olika erfarenheter hos kunden de svarande på enkätundersökningen har utgått efter. Vissa av kunderna kan ha arbetat som kund en längre tid och har goda erfarenheter för att få fram sin önskan medan vissa kunder kan ha färre eller nästan inga erfarenheter av att vara kund. Sammanfattningsvis förkommer det med stor sannolikhet att det finns olika erfarenheter med arbetet mellan kund och projektgrupp hos både kund och projektgrupp. En sista aspekt att ta hänsyn till är att i metodiken för litteraurstudien, har bara en källa använts. Det ger inga perspektiv mot andra studier och kan bringa en viss osäkerhet om det finns fler eller färre kriterier som kan påverka interaktionen mellan kund och projektgrupp.

A.7

Slutsatser

Detta kapitel tar upp slutsatserna av frågeställningen.

A.7.1

Slutsats av frågeställning 1

De fördelar en projektgrupp får när kunden är mycket involverad är att arbetet flyter på, vilket medför att produkten kan bli klar i tid med potentiell utökad funktionalitet. De nack- delarna en projektgrupp upplever när kunden är lite involverad är att arbetet står stilla, vilket medför att produkten inte blir klar i tid eller saknar viss funktionalitet. För att inte hamna i ett stillastående arbete ska kund och projektgrupp från början bestämma en struktur för hur kommunikationen mellan dem ska ske eftersom i rapporten har kommunikation varit en vik- tig faktor för vilka för- och nackdelar projektgruppen fått.

A.7.2

Slutsats av frågeställning 2

De kriterier som kan hjälpa en projektgrupp att få bäst interaktion med kunden är kundin- volvering, kundkommunikation, kundsamarbete, kundkunskap, kundinflytande och kund- flexibilitet. De kriterier som har gjort att projektgruppen har fått bäst interaktion är kundsam- arbete och kundkunskap eftersom de hade högst medelvärde i Tabell A.1 i resultatet i A.5.2. Utifrån diskussionen är det svårt att avgöra om projektgruppen har fått bäst interaktion med de kriterierna eftersom det inte finns en slutgiltig produkt men med tanke på de höga me- delvärdena för kriterierna är projektgrupperna på god väg att kunna få fram en produkt och haft bäst interaktion med kunden.

A.7. Slutsatser

A.7.3

Generell slutsats

De generella slutsatser som kan dras från båda frågeställningarna och från diskussionen om frågeställningarna i sin helhet, är att de personer som har kontakt med en kund behöver upp- fylla de kriterierna för att kunna få en bra interaktion med kunden och skapa bra erfarenheter med kunden. De personer som har en mindre bra erfarenhet med kunden har att vissa kriteri- er inte uppfylls. Kundkommunikation har varit ett viktigt kriterium för att projektgrupperna

Related documents