• No results found

4.3 Karriärutveckling

4.3.1 Möjligheter till karriärutveckling

Karriärutveckling förekommer på alla företagen i undersökningen där majoriteten av företagen har inarbetade rutiner för hur man går till väga för att ta till vara på

personalens kompetens och möjliggöra vidareutveckling inom företaget. Dessa rutiner innehåller allt från individuella utvecklingssamtal, teamutveckling, It -program som finner vilken kompetens de anställda besitter kontra vilken kompetens företaget efterfrågar. Ett företag använder sig av coachingprogram för att hjälpa chefer att förbättra delar i arbetet som fungerar mindre bra och ett företag har en avdelning med fyra heltidsanställda enbart för kompetensutveckling. Alla respondenterna framhåller att om personalen vill utvecklas så försöker företagen hjälpa till med att tillhandahålla resurserna för kompetensutvecklingen. Respondenterna beskriver att det ofta är upp till de anställda själva hur mycket de vill utvecklas och att företagen uppmuntrar

förflyttning inom verksamheten då sådan rörlighet ses som positiv. I samtliga företag förekommer utveckling inom alla befattningar inom organisationen såsom exempelvis på högre tjänstemannanivå men även för dem som är anställda på lägre befattningar inom företagen.

Det finns ju inget givet program för det. Det finns ju ingen karriärstege, men däremot har vi ju en hel del möjligheter att söka specialtjänster, alltså även på lite lägre nivåer.

På frågan om det är viktigt att den sökande strävar efter någon form av karriärutveckling svarar alla respondenter att det är viktigt. Hos majoriteten av respondenterna är utveckling en viktig pusselbit eftersom organisationerna idag är väldigt rörliga. Eftersom arbetsuppgifterna kontinuerligt förändras är det därför viktigt att som anställd ha förmåga att följa med i den utvecklingen.

Det är klart att vi vill ju anställa dem för att dom ska jobba här. Vi vill inte att de ska sluta hos oss imorgon, så det är klart att inte karriärutveckling, utan viljan att utvecklas vidare i sin roll - det ser vi som jätteviktigt då!

Två respondenter uttrycker att det är viktigt att finna en balans i företaget då alla inte kan vilja göra karriär lika fort och lika mycket och det alltid är viktigt att det finns en stabil grupp med personal som besitter kärnkunskap. Två av personalcheferna menar att det är viktigt att fokusera på om man kan se en potentiell karriärutveckling hos personer redan när man anställer till de lägre befattningarna inom företaget och en av

respondenterna uttrycker sig så här:

Nämen jag kan tänka mig att börja där, och ok jag skulle gärna vilja sitta på inköp en dag men jag kan jobba vart som helst först, och som så. Och en del har ju väldiga ambitioner om att lära sig den långa vägen!

4.3.2

Möjligheter och kännetecken hos den anställde

På frågan vad som kännetecknar en anställd som strävar efter karriärutveckling fick vi varierande svar men de nyckelord vi finner är bland annat entusiasm, nyfikenhet, vilja, ansvar och självförtroende. Det är viktigt är att den anställde på olika sätt själv uttrycker sina önskemål om vidareutveckling, detta nämner alla personalchefer.

Men det räcker aldrig för att vidareutveckla en organisation att bara plocka på dem som har räckt upp handen själva. Man måste själv leta, det är inte alla som har det i sig att räcka upp handen och säga jag vill ha detta eller jag vill ha mer ansvar. Det kan finnas, eller det finns många som vill ha en utveckling i sitt jobb men kanske inte är alltid så duktiga på att säga det.

Två av respondenterna uttrycker också vikten av att cheferna är lyhörda då det finns anställda som vill utvecklas men inte uttrycker det lika tydligt.

Dom som hörs och syns är aldrig problemet! Utan det är ju mer majoriteten som inte saluför sig men som vi vet är intresserade av vidareutveckling.

För att cheferna ska kunna bemöta de anställdas önskningar nämner tre av fem respondenter det individuella utvecklingssamtalet som ett bra tillfälle där

respondenterna anser att den arbetssökande ska framföra sina önskemål om den utveckling de är nyfikna på att göra inom företaget. Om en anställd vill öka sin anställningsbarhet och uppnå någon form av karriärutveckling inom företaget

återkommer tre av personalcheferna till utvecklingssamtalen som en kanal för dessa önskemål. En av dessa tre menar att det är viktigt att de anställda som vill utvecklas inom företaget har mål uppsatta för deras närmaste framtid.

Jag tycker det är obligatoriskt att cheferna frågar: var ser du dig själv om tre år? Vart vill du? Jag skulle ju bli lite sådär om folk inte - nej men det vet jag inte, jag åker väl med på ett bananskal, alltså lite. Så tror inte jag att du kan göra i fortsättningen alltså, du måste bli mycket mer medveten vad vill du med ditt liv så att säga, och verkligen kanske tala om det.

Alla personalchefer nämner att möjligheterna till karriärutveckling ökar om den anställde kan tänka sig förflyttning mellan företagets olika avdelningar vilket i praktiken kan innebära en geografisk förflyttning. Att personligheten stämmer överens med vad yrket kräver bedömer en av respondenterna som en viktig del av processen att utvecklas och bredda sin anställningsbarhet. Om en anställd söker en tjänst inom företaget så är det viktigt att den sökandes personlighet är i samklang med vad tjänsten efterfrågar.

Ligger ett jobb eller en förväntan på en personlighet väldigt långt ifrån den individens personlighet, då blir det oftast inget bra utan att man ska vara så naturlig som möjligt. Man kan inte göra sig till en slimmad försäljare om man inte är det!

Related documents