• No results found

Mörbylånga

In document Smålands Idrottsförbund (Page 30-36)

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 38

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 20

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 10 741

ANTAL ARRANGEMANG: 433 Höjdare 2019

1 Två föreningar som har sina ungdom-sverksamheter tillsammans (RM/SSG ungdom) inledde under 2019 ett koncen-trerat arbete för att tillsammans utveckla de båda föreningarna. På konferensen på Ekerum fanns ett 60-tal ledare på plats.

Dagen handlade om att diskutera samar-bete föreningarna emellan, arsamar-betet med kvalitetsmärkningen Säker & trygg fören-ing, men också en hel del om att komma samman som grupp. Konferensen föll så pass väl ut att föreningarna planerar för ett nytt tillfälle under 2020, där flera viktiga diskussioner kan fortsätta.

2 Under våren genomfördes en upp-skattad Barnledarutbildning i Färjehallen i Färjestaden. Grunderna i ledarskap, barns utveckling, pedagogik och idrot-tens värdegrund fick deltagarna med sig. Då deltagarna representerade flera olika föreningar och idrotter fick vi under utbildningen ett väldigt fint erfarenhets-utbyte, och flera frågor behandlades med nyfikenhet. Ledare från Borg-holms Budoklubb, Färjestadens GoIF, Glömminge-Algutsrums IF, Saxnäs GK, Hulterstads AIK och Ölands Klätterklubb deltog i utbildningen.

3 Ännu ett år med kvalitetsmärkningen Säker & Trygg förening har genomförts, och 2019 certifierades 10 st. föreningar i Mörbylånga kommun. Det viktiga arbetet med de elva olika blocken i projektet har under året handlat om ex. ledarut-veckling, upprustning av anläggning och takomläggning, säker väg till anläggning-en och mycket mer. In i 2020 går följande Säker & Trygg föreningar: Färjestadens

TK, Hulterstads AIK, Saxnäs GK, Team East taekwondo, Mörbylånga GoIF, Färjestadens GoIF, Oddur Islandshästför-ening, RM IF, SSG IF och Glömminge-Alg-utsrums IF.

Nybro

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 50

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 19

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 7 795

ANTAL ARRANGEMANG: 289 Höjdare 2019

1 I juni månad så åkte en delegation bestående av tre personer från Korpen Nybro på studiebesök till Gotland för att träffa intressanta personer och även för att besöka en inomhusanläggning för kubbspel. I Visby träffade de Bibbi Olsson som är ordförande för kubb-VM på Gotland och i Gustavsvik träffade de kubb-huvuddomaren Johan Lundin. I Käl-lunge besöktes sedan en ny inomhushall för kubb som kallas för kubbladan och där träffade delegationen Tom Dahlström som ansvarar för anläggningen. Givetvis passades det även på att provspela.

Korpen Nybro arrangerar årligen både kubb-SM i singel och dubbel.

2 Idrottspsykologerna Andreas Bengts-son och Stefan GustavsBengts-son genomförde under året flera träffar med föreningens ungdomsledare kring barn- och ungdo-mars mentala utveckling. När ungdoms-ledarna utbildades så leddes barn- och ungdomsträningar av spelare från seniorlaget. Andreas och Stefan träffade även föreningens seniorspelare vid flera tillfällen och vid dessa träffar låg fokus kring personliga tankemässiga verktyg för att både kunna prestera och må bra.

3 Den 14 september så gästades Nybro av föreläsaren Måns Lööf som höll en föreläsning med rubriken ”Den förutsäg-bara ledaren – dolda utmaningar i ledar-skapet. Måns gav inspiration, tips och råd kring hur man som ledare kan förmedla en förutsägbar trygghet samt hur man kan bemöta och stötta barn och ungdo-mar med osynliga funktionsnedsättning-ar, som till exempel ADHD och Aspber-gers syndrom. Föreläsningen lockade 17 personer från sex olika idrotter. Christer Gustafsson som var en deltagarna och var mycket nöjd med föreläsningen och tyckte att både Måns och innehållet gav viktig kunskap och klokhet.

Oskarshamn

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 70

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 46

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 10 091

ANTAL ARRANGEMANG: 522 Höjdare 2019

1 Smålandsidrotten arrangerade under våren tillsammans med Oskarshamns kommun och Parasport Småland en Special Olympics School Day på Arena Oskarshamn. Elever som fick prova på de sex stycken olika idrotterna kom från grund- och gymnasiesärskolan. Efter pro-va- på aktiviteterna bjöds det på lunch och sedan fick eleverna lyssna på en inspirationsföreläsning med rullstolsten-nisspelaren Rebecka Sternisa Bellan-der. Hon berättade om sin träning och hennes stora mål som är Paralympics.

En givande dag där eleverna fick chans att prova på idrotter som de aldrig testat innan.

2 Tillsammans med Fritid på Oskars-hamns kommun genomförde vi en dragskväll med rubriken: Vad finns för bi-drag att söka och få? Vi gick igenom våra olika bidrag som finns i Smålandsidrotten och kommunen gick igenom sina. Under presentationerna försökte vi även lyfta goda exempel från våra föreningar. Efter det fick föreningarna sitta och diskutera och tipsa varandra om vad de har sökt och delge varandra. Vi lyckades nå hela 24 föreningar i kommunen den kvällen och många fick med sig ny kunskap hem.

3 ”Gör det bättre själv om du kan!”

föreläste Johan Fallby om för ett antal föräldrar och ledare. Han pratade på denna föreläsning om praktiskt ledar- och föräldraskap i idrotten vilket var mycket både tränare och föräldrar kunde ta med sig för att jobba vidare med. När Johan ändå var hos oss föreläste han på eftermiddagen om ”Hållbar talangutveck-ling” för ett antal ledare där de fick mer kunskap och senaste forskningen om talangutveckling och talangidentifiering.

Torsås

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 21

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 12

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 3 185

ANTAL ARRANGEMANG: 160 Höjdare 2019

1 Den 13 mars anordnade Smålandsidrot-ten tillsammans med Torsås Kommun en energifylld föreläsning av Jim Thuresson på Centrumbiografen i Torsås. Föreläs-ningen ”Det goda ideella ledarskapet”

inspirerade och underhöll de drygt 70 stycken föreningsaktiva som kommit för VERKSAMHET I KOMMUNERNA

att lyssna på Jim. I paus bjöds det på fika och många erfarenheter utbyttes mellan åhörarna. Jim Thuresson är till var-dags idrottslärare och har tidigare varit rådgivare i näringslivet, förbundskapten i basket under 25 år och har spelat basket i bland annat USA. Att peppa människor hör till vardagen för Jim, som har en positiv livsinställning som garanterat är smittsam.

2 Dansklubben Gullabo Swingers har många medlemmar och högt närvarande på sina danskurser i Gullabo Bygdegård.

Styrelsen vill skapa ett större engage-mang hos medlemmarna och valde då att ha en helgkonferens på Ödevata fiskecamp utanför Emmaboda. Styrelsen arbetade med ledarutveckling, värde-grundsarbete, planeringsarbete och varvade detta med god mat och aktivite-ter. På lördagskvällen bjöds alla de som på något sätt engagerat sig i förening-ens verksamhet under året på grill- och danskväll.

3 Den 4 december var det julavslutning för de ideella krafter som gör det möjligt för våra föreningar att leva och utvecklas.

Ett 40-tal föreningsmänniskor från Torsås och Emmaboda samlades i Gullabo Byg-degård för en inspirerande och energifull föreläsning av författaren och livsnjuta-ren Cathrine Tibbling. Cathrine pratade om skratt och glädje i vardagen. Humor blandades med allvarliga fakta om att vi skrattar allt mindre i dagens samhälle.

Vimmerby

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 42

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 25

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 16 294

ANTAL ARRANGEMANG: 718 Höjdare 2019

1 Under en lördag i december genom-förde vi en ”Blockdag” där vi handplockat åtta föreningar som under dagen valde

ett utbildningsblock på för- och ett på eftermiddagen. Utbildningsblocken man kunde välja mellan under förmiddagen var Ledarutveckling eller Föreningslära.

På eftermiddagen valde föreningarna antingen Styrelseutveckling eller Trygg barn och ungdomsidrott. Dagen blev väldigt lyckad med många diskussioner och med ett stort engagemang gjorde vi tillsammans dagen till en höjdare.

2 Den populäre föreläsaren Måns Lööf var i Vimmerby och trollband deltagarna under några timmar med sin intressanta föreläsning. Föreläsningen ger inspira-tion, tips och råd om hur man bemöter och stöttar barn och ungdomar med exempelvis ADHD, Aspbergers syndrom och andra osynliga funktionsnedsättning-ar. Helt enkelt hur man kan vara en förut-sägbar ledare och hur man kan bli trygg i sin ledarroll. Måns berättade om myter och fakta, funktionsnedsättning som en resurs, strategier och förhållningssätt för barn med särskilda behov.

3 Antidopingnätverket ”Ren kraft” gästa-des av Johan Öhman, projektledare på PRODIS (Prevention av doping i Sverige) och Peter Bláha, känd som gladiatorn Pantzar. Johan pratade om doping som ett samhällsproblem och han behand-lade även ämnen som kroppsideal och kosttillskott. Peter berättade varför han började träna och hur han jobbat med mål, teknik och kost. Vimmerbys tre gym stängde sina gruppträningar under före-läsningarna och tipsade sina kunder att lyssna på antidopingföreläsarna.

Västervik

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 92

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 48

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 18 612

ANTAL ARRANGEMANG: 1 056 Höjdare 2019

1 Tillsammans med föreningslotsen i

Västerviks kommun gjorde vi en resa till Bosön under hösten. Vi handplockade åtta stycken ”gamla” ledare med blanda-de bakgrunblanda-der och åldrar. Vi handplock-ade också åtta stycken utlandsfödda personer som genomgått vår förenings-utbildning. Under två dagar hade vi ett späckat program där vi jobbade med ledarskap, kulturmöten, inkluderande idrott för alla samt jämställdhet för en framgångsrik idrott. Det blev många aha-upplevelser och massor av skratt och framförallt togs det nya kontakter som säkert är positiva för föreningslivet.

2 En helg i april åkte dansklubben DK Danzvett från Västervik tillsammans med Vimmerby Sportdansklubb till en gemen-sam planeringshelg i Nässjö. Vi startade upp med att närmare 40 ledare genom-gick utbildningsblocket ”Trygg barn och ungdomsidrott”. Vi fortsatte att jobba under temat Trygg idrott med inriktning på dans och tillsammans hittade man grunderna till en egendesignad rollup samt en uppförandekod för sina medlem-mar. Dag två jobbade föreningarna var för sig med de frågor som man tyckte var viktigast från gårdagen. En gemensam avslutning genomfördes med bara positi-va ord kring helgen.

3 Korpen Västervik har som tradition sedan många år tillbaka att ha en pla-neringshelg under april månad. 2019 bar det iväg till Oskarshamn där de planerade årets aktiviteter samt tittade på nya arrangemang. För andra året i rad träffades man en dag i november på hemmaplan till en ”Återblicken” där man tittar på vad som drivits igenom av de idéer som man jobbat fram under vårens planeringshelg. Ett bra sätt att ett halvår efter planeringskonferensen se hur långt har vi kommit med våra idéer och för att i framtiden hitta rätt ambitionsnivå.

KRONOBERGS LÄN

Alvesta

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 43

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 30

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 4 209

ANTAL ARRANGEMANG: 289 Höjdare 2019

1 Under 2019 fortsatte vi idrottslyftsats-ningen i Alvesta IBK för F04 och P02-04 som startade hösten 2018. Syftet var att få så många killar och tjejer som möjligt i de äldsta ungdomslagen att stanna kvar i föreningen, med målet att återigen ha ett

herrlag och ett damlag i verksamheten.

Satsningen har varit både för aktiva och tränare. Det har varit utbildningar och föreläsningar kring kost, mentalträ-ning, målsättmentalträ-ning, personlig utveckling, coachingsamtal mm. Glädjande att de kunde starta ett herrlag hösten 2019.

2 Alvesta GIF arrangerade under somma-ren en kostnadsfri fotbollsskola för kom-munens unga. 80 barn och ungdomar födda 2006-2011 deltog. Ledare var killar

och tjejer som fick feriearbete genom kommunens satsning på sommarjobbare 15–18 år. Ledarna gick barnledarutbild-ning och fick planera, genomföra och utvärdera fotbollsskolan. Även Vislanda Skol IF & Hagaskolans IF hade somma-raktiviteter med unga ledare som ferie-arbetare. De arrangerade kostnadsfritt Idrottsfritids respektive Sommar Camp och Kvällsbasket för över 300 barn och unga. Ledarna gick ledarutbildning och fick planera, genomföra och utvärdera.

VERKSAMHET I KOMMUNERNA

3 Den 24 augusti arrangerades en Famil-jedag i idrottens tecken på Virdavallen.

Målet var att barn, ungdomar och vuxna från olika kulturer och olika delar av sam-hället skulle mötas och prova på många olika idrotter. Allt från käpphästhoppning, breakdance, fotboll 3mot3, till dragkamp, basket och bumperball. Över 500 barn, ungdomar och vuxna kom på dagen som arrangerades av Bosniska föreningen tillsammans med Alvesta Tigers Basket-ball Club, Alvesta GIF, Alvesta Ridklubb, Hagaskolans IF, Alvesta Brottningsklubb, Hovmantorps Dragkampsklubb, Små-landsidrotten och Alvesta kommun.

Lessebo

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 20

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 8

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 1 163

ANTAL ARRANGEMANG: 90 Höjdare 2019

1 I Lessebo Kommun genomförs med jämna mellanrum välbesökta förenings-träffar för idrottsföreningarna. Vid träffen i maj bjöds Smålandsidrotten, föreningar, politiker och tjänstepersoner från kom-munen till Lessebo OK:s fina klubbstuga vid Strömbergshytta. Den här gången diskuterades bl.a. Strategi 2025, idrott hela livet och jämställd idrott. Lessebo OK-ledarna hade även ordnat en oriente-ringsaktivitet där alla fick möjligheten att njuta av det fina vädret och omgivningen.

Roligt och uppskattat!

2 I december var Armando Ibrakovic och föreläste i Lessebo Kommun för c:a 300 ungdomar i åldern 13-15 år. Hans berättelse om att livet inte alltid blir som man tänkt sig och hur man lär sig att hantera motgångar, för alla möter vi dem, på ett eller ett annat sätt var uppskattad.

Efteråt hade Armando workshop i mindre grupper där de fick möjligheten att ställa frågor och diskutera tankar som kommit upp. Idag arbetar Armando som social-pedagog på en skola och i föreningslivet med barn och ungdomar som behöver stöd och hjälp.

3 I höstas invigde föreningen sin nya multiarena som man fått anläggningsstöd för och utegym med olika aktiviteter för små och stora. Dagen inleddes med att kommunalrådet Angelika Karlsson tillsammans med ordförande i Skruvs IF invigde utegymmet med att klippa bandet och blåsa en fanfar. Under trä-ningsdagen genomfördes olika aktivite-ter som lopp runt fotbollsplanen för små och stora, prova på olika friidrottsgrenar, tennismatch på multiarenan, föreläsning

och träning med Michael Fridebäck (från Biggest Looser) och tävlingar.

Ljungby

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 73

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 20

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 2 152

ANTAL ARRANGEMANG: 240 Höjdare 2019

1 Ryssby IF som initiativtagare till en helt ny aktivitetsyta i samhället färdigställdes och invigdes anläggningen 2019. Med gemensamma insatser av olika organisa-tioner, näringslivet, kommunen och lokala föreningar har detta blivit möjligt. Anlägg-ningen blev klar i augusti 2019 efter drygt två års arbete där Ryssby samhälle har gått från ord till handling. Det finns nu ett utomhusgym i metall och trä, löpslinga med hinderbana och padelbana mitt i byn för alla att nyttja. Namnet på anlägg-ningen är Lindmarkersparken.

2 Ljungby IF jobbar aktivt med sin värde-grund. Utbildning för organisationen, led-arna och de aktiva i att vara en schysst kompis och främja en god laganda. För alla ledare och tränare föreläste Jim Thuresson om ett positivt ledarskap. Att våra beteenden smittar av sig. De aktiva tillsammans med sina ledare fick en egen kväll från F/P9 upp till A-lag (18 grupper) med värderingsövningar och diskussio-ner i lagen kring laganda och ett vinnan-de team av Helena Hellström. Hur ska vi vara mot varandra för att trivas? Hur kan vi göra för att se alla och att alla ska kunna utvecklas till sitt bästa jag?

3 Ljungby Volleybollklubb genomförde en helg i september med föreläsning-ar och träningföreläsning-ar på hemmaplan strax innan deras säsong drog igång. Mellan träningar på lördagen fick alla ledare och spelare (lag) utbildning i akut omhänder-tagande av en sjukgymnast, hur vi alla kan agerar när skadan är framme? Före-byggande träning för att få våra aktiva skadefria och hålla längre. På söndagen deltog ledare, aktiva och föräldrar i ämne kost – Med koppling till träning och prestation, vad är det jag matar kroppen med? En intensiv helg där målet var att nå så många medlemmar som möjligt i föreningen.

Markaryd

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 34

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 12

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 978

ANTAL ARRANGEMANG: 83 Höjdare 2019

1 MK Tranan har medvetet utbildat

led-are kontinuerligt men i år ville föreningen satsa på de aktiva och deras möjligheter att utvecklas. Stärka deras motivation och öka engagemanget. Därför har för-eningen erbjudits föreläsningar i mental fokus, teambuilding, kost, genomfört nya träningsformer och erbjudit speciell fysträning. Även styrelsen har utveck-lats genom en styrelsekonferens och föreningen har även sökt medel och blivit beviljade för att utveckla sin anläggning för att möta både samhället krav och medlemmarnas behov.

2 Strömsnäs Skol IF etableras och ge-nomför aktiviteter och utbildningar. Vid en studiedag genomfördes en barnle-darutbildning och det kom 28 ungdomar på sin lediga dag! Vilket driv och intresse det finns. Nya aktiviteter som Kin Ball och Pickleball startades upp. Genomförde ett studiebesök till Vislanda Skol IF, viktigt för ledarna att bolla tankar och idéer med andra både för att sno och hitta nytt, föreningsutveckling. Föreningskunskap och demokrati är också en del i Skol IF:s styrelse, de genomför både vanliga styrelsemöten och sitt egna medlemsmö-tet- årsmötet.

3 Markaryds Jujutsu klubb valde att vid sitt årliga utbildningsläger för sina och andra föreningars tränare erbjuda en fö-reläsning kring barn och ungdomar med Neuropsykiatriska funktionsnedsättning-ar (NPF). Upplägget blev att genomföra föreläsningen på deras hemmaplan och i deras egna lokal vid sin årliga höstavslut-ning. Föreläsning med dialog, gruppar-bete och diskussioner berika och lyfter samtalet. Bildning och utbildning när den är som bäst.

Tingsryd

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 28

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 18

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 3 736

ANTAL ARRANGEMANG: 194 Höjdare 2019

1 I ett samarbete med Smålandsidrotten och Tingsryds bibliotek valde Tingsryds Kägelklubb att initiera ett projekt kring läsning och idrottspsykologi. De aktiva skulle förbättra sin läsförståelse och samtidigt få verktyg kring mental träning.

Smålandsidrotten bidrog med föreläsning av Idrottspsykologiskt center och böck-erna Lek med tanken. Ledarna i förening-en följde upp läsningförening-en. Som förening-en slutkläm i satsningen bjöd vi in Tina Thörner som höll en föreläsning för 51 deltagare från föreningslivet i Tingsryds kommun kopp-lat till motivation och prestation.

VERKSAMHET I KOMMUNERNA

2 I oktober arrangerade Smålandsidrot-ten föreläsningen Hållbar sponsring med hjälp av Frans Fransson från Caddie Sport & Business som är upp-vuxen i Tingsryd. I takt med att samhäl-let förändras så påverkas även synen på sponsring. Frans gav verktygen för hur föreningarna måste tänka nytt. De fick även boken Hållbar sponsring som innehåller tips och en handlingsplan.

Syftet med föreläsningen är inte bara att öka eller få en hållbar sponsring, utan att få människor inspireras att arbeta med hjälp av folkbildningens metodik.

3 Smålandsidrotten har stöttat Ryds Tennisklubb i planeringen och finansie-ringen av en ny hardcourtplan istället för en sliten grusplan. För att stödet skulle vara möjligt behövde föreningen bedriva barn- och ungdomsverksamhet vilket man inte gjorde tidigare. Idrottskonsulen-ten tillsammans med Ryds Tennisklubb tog fram en plan för barnen att lära sig spela tennis. När aktivitetsytan var klar anordnade föreningen tennisskola för barn i åldrarna åtta till elva år under sommaren. Idag är många av dessa barn medlemmar i föreningen.

Uppvidinge

ANTAL IDROTTSFÖRENINGAR: 23

ANTAL IF MED FOLKBILDNING: 14

TOTALT ANTAL UTBILDNINGSTIMMAR: 3 455

ANTAL ARRANGEMANG: 253 Höjdare 2019

1 Korpen i Åseda har under året jobbat med att skapa möjligheter för nya mål-grupper att utöva idrottsaktiviteter som de saknat. Under året har nya grupper för barngympa, innebandy för tjejgrupp och innebandy för alla och fotboll kommit igång. Man har dessutom gett ungdomar möjligheten att utvecklas som ledare och gå igenom vår barnledarutbildning.

Andra aktiviteter man startat upp är en tjejgrupp som får träffas och prova på olika aktiviteter och umgås där de t ex spelat pickleball, varit på gymmet och i simhallen, lagat mat eller spelat fotboll.

2 I april genomförde Kultur- och Fritids-förvaltningen i Uppvidinge kommun tillsammans med oss på Smålandsidrot-ten en föreningsdag för organisations-ledarna i Uppvidinges idrottsföreningar.

De flesta föreningarna var närvarande vilket var fantastiskt roligt. Ledarna fick under dagen lära sig mer om ANDTS, om hur vi kan bemöta och främja psykisk hälsa och hur vi kan jobba med detta i föreningarna. I slutet av dagen fick de en inspirerande och uppskattad föreläsning

om engagemang av Jim Thuresson med många igenkännande anekdoter som lockade till skratt.

3 Ungdomssektionen i Lenhovda Hästsportklubb fick inför förra året nya medlemmar och behövde få möjlighe-ten att lära sig hur en förening fungerar.

Ungdomssektionen (US) träffades därför för att lära sig mer tillsammans med sin idrottskonsulent. Dagen innehöll föreläs-ning, frågeställningar och diskussioner utifrån vilka olika roller som finns och

Ungdomssektionen (US) träffades därför för att lära sig mer tillsammans med sin idrottskonsulent. Dagen innehöll föreläs-ning, frågeställningar och diskussioner utifrån vilka olika roller som finns och

In document Smålands Idrottsförbund (Page 30-36)

Related documents