• No results found

Mötesanteckningar revisionsöverläggning Boden 2019-04-29

Kl. 08.30 Lokal: A3 Kallade

Inger Lundström

Leif Nordström Robert Larsson

Michael Sundberg Eija Andersson

P-O Planting Kent Barkestedt

Robert Lund Jenny Engelmark, PwC

1. Mötets öppnande

Inger hälsar välkommen och öppnar mötet.

2. Godkännande av dagordning Dagordningen godkänns.

3. Föregående mötesanteckningar Läggs med godkännande till handlingarna.

4. Revisionsplan 2019

- Granskning av EKO-frågor – projektplan bifogas

Revisorerna diskuterar projektplanen och beslutar att revisionsobjekt i granskningen blir Ks, Bodenbo och Miljö- och byggnämnden. PwC får i uppdrag att uppdatera projektplanen utifrån revisorernas inspel.

- Ev nya granskningsuppslag Inga nya uppslag just nu.

- Intervjuer i pågående granskningar

Insatser till barn och unga: Intervjuer med verksamheten blir 13/5 och intervju med

socialnämndens ordförande blir 8/5, PwC skickar ut tider och intervjuguide. Jenny informerar om att det har varit svårt att boka intervjuer med socialchef och representant för oppositionen och att arbete pågår för att boka dessa.

Kulturgranskningen: 17/5 Leif, Kent och Robert deltar. PwC skickar ut intervjuguide.

5. POP-rapport och information om pågående granskningar Oförändrat läge sedan sist då inga nya beställningar har gjorts.

6. Protokollsinfo

Överförmyndarnämnden: under senaste mötet 11/4 behandlades ett flertal enskilda ärenden och budgetförutsättningarna för 2020.

Tekniska utskottet: bland annat togs under senaste mötet upp ändring av taxor för ungdomskortet och pensionärskort (buss) upp liksom kameraövervakning inom

kollektivtrafiken och att inte införa bälten på kollektivtrafikens bussar. Medborgarförslag hade lagts angående utökade busstider till Vittjärv – resandeunderlag bedöms ej finnas för att erbjuda större utbud varför det avslogs.

Handlingsplan budget i balans behandlades av Ks 18/4, återremitterades till tekniska utskottet.

Belysning gång- och cykelväg på Erikslund beviljas. Budgetförutsättning 2020-2022 godkänns, processas vidare till strategisk plan. Omfördelning investeringsmedel från bl.a. Storheden till Kusån.

Socialnämnden: vid möte 23/4 togs bland annat under förvaltningschefens information upp att personal vid Åcenter och Migårdarna erbjuds att följa med till nytt boende eller nytt

motsvarande arbete inom socialtjänsten, tackar personal nej inträder LAS-regler och ev.

uppsägning p.g.a. arbetsbrist tar vid. Boendesituationen nu är fyra lediga platser på

korttidsboende och 77 individer i kö till särskilt boende, väntetid 12 månader. Satsningen heltid för alla arbetas det med, Harads ligger långt framme här. Chef för boende- och stöd är tillsatt f.o.m. augusti. Socialnämndens handlingsplan avseende budget i balans – revidering av riktlinjer tas upp. Budgetförutsättningar – skickas vidare till Kf. Nämnden följer upp aktuellt verksamhetsområde enligt det års-hjul som finns. Yttrande över revisionsrapport och uppdrag ges att förtydliga ärendeprocessen och återrapportera till nämnden i juni. Verksamheten personlig assistans förflyttas från Boende och stöd till verksamheten för ordinärt boende.

Bodens ridklubb får bidrag för instruktörstjänst för funktionsanpassad ridning. Revidering av riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning.

Utbildningsnämnden: nämnden har i tre ärenden yttrat sig med nej till Skolverket om

skoletableringar i Luleå, hänvisar till hur konkurrens kan komma att påverka den kommunala gymnasieskolan i Boden och möjligheten att bedriva den. Nämnden har svarat på ett antal ungdomsmotioner, nämnden tar till sig det som framkommit och avslår en del motioner och bifaller andra, bl.a avseende att elever får dra el i elevbyggnationer. Tittar på administrativa besparingar och kommande behov av utbyggnationer i befintliga lokaler.

Kultur-, fritids- och ungdomsnämnden: nytt avtal avseende Havremagasinet har träffats med Region Norrbotten. Information om bl.a. byte av plexiglas i ishallen, att besök på Nordpolen ökar, läget vid kommunens anläggningar såsom exempelvis konstgräsplanerna. Information om biblioteksverksamheten där det är rörigt med ungdomsgrupper som uppehåller sig på

biblioteket, vaktbolag har fått anlitas vilket kostar pengar. Försvarsmuseet och aktiviteter som genomförs där. Konstregistreringen pågår och har hög prioritering. Ungdomsgården i centrum har en stor ökning av besökare. Stor efterfrågan på utlåning från fritidsbanken. Uppdrag till förvaltningen att komma med förslag på vilka anläggningar som ska avvecklas, omvandlas, utvecklas, byggas om m.m. inklusive prioriteringsordningar, ska redovisas till nämnden 2019-12-11.

Miljö- och byggnämnden: bland annat tas svar på revisionsrapport avseende

tillsyns-verksamheten upp liksom taxa för tillsynen avseende läkemedel och försäljning av folköl m.m., yttrande över motion kring enskilda avlopp, föreläggande av rivning av Frörenseriet. Sbk-rapport april bl.a. fortsätter arbete med Boden raketen. Kommunen är näst bäst på bygglov i Sverige. Övrigt som tas upp är ny tobakslag, livsmedelskontroller pågår, fysisk planering pågår liksom arbetet med översiktsplan.

7. Löpande ekonomisk uppföljning av styrelse och nämnder (månadsrapport) – bifogas

Socialnämndens ekonomiska uppföljning visar för perioden -17,1 mnkr, för helåret 2019 prognostiseras ett underskott på -30,7 mnkr. Bland annat hänvisas till rambrist.

Utbildningsnämndens ekonomiska uppföljning visar för perioden på -3,4 mnkr och på ett underskott på – 13,7 mnkr för helåret 2019. Gymnasieskolan uppges stå för en stor del av underskottet.

Kultur-, fritid – och ungdomsnämnden prognostiserat underskott på några hundra tusen kr för helåret.

Miljö- och byggnämnden prognostiserar ett överskott på ca en mnkr för helåret.

8. Inkomna yttranden och beslut avs tidigare granskningar

Yttranden för tidigare granskningar har inkommit från fastighetsnämnden, socialnämnden och miljö- och byggnämnden.

9. Information från ordförande

- Mötesdag/-ar för möte med Kf:s presidium

Revisorerna beslutar att flytta datumet för träffen med Kf:s presidium från 16/5. Inger för dialog med ordförande och föreslår 28/5 kl. 8.30 alternativt 11/6 kl. 8.30.

- Stockholmsresan 13-14/5

Inger skickar information och tips för visning av Riksdagshuset till alla i revisionsgruppen.

10. Avtalsförlängning – utdrag ur avtalet bifogas

Revisorerna behöver endast besluta om avtalet inte ska förlängas, innan halvårsskiftet. I annat fall frlängs det automatiskt.

11. Kurser och konferenser Inget att ta upp.

12. Övriga frågor Inget att ta upp.

13. Nästa möte

Nästa revisionsmöte hålls 28/5. Från PwC medverkar Jenny Engelmark.

14. Avslutning

Inger tackar deltagarna, önskar trevlig Valborg och avslutar dagens möte.

Vid datorn med vänliga hälsningar / Jenny

Related documents