• No results found

7. Analys

7.4 Madicken och Junibackens Pims (1976)

Madicken framställs genomgående som en “omtänksam”, “känslosam” karaktär som värdesätter andra människors behov framför sina egna. Hon reflekterar mycket över andra människors livssituationer och funderar över orättvisor, framförallt kopplade till klass. Ett tydligt exempel på Madickens omtänksamhet framgår när hon besöker sin pappas kontor. Madickens pappa jobbar på tidningen och en dag när Madicken är på besök läser hon ett brev som henne pappa mottagit.

I slutet av brevet står det ”skrivet i sorg och förtvivlan över fattigdomens hjälplöshet” (Lindgren, 1976, ss. 32-33). Trots att Madicken inte riktigt förstår tycker hon det låter sorgligt. Vidare frågar Madicken sin pappa om vad fattigdomens hjälplöshet betyder och han förklarar för Madicken hur det är att vara fattig. Madicken reflekterar en stund över detta och känner sig sorgsen. Detta är ett

av flera exempel på Madickens “omtänksamma” och “emotionella” personlighetsdrag, vilket Nikolajeva klassar som typiskt kvinnliga egenskaper. Dessa egenskaper förstärks då det genom berättelsen framgår hur Madicken fortsätter reflektera över fattigdom och orättvisor. Madicken känner sig inte enbart sorgsen när hon läser brevet för att sedan inte tänka på det mer, utan fortsätter reflektera över detta: “Men Madicken ligger där i sängen och kan bara tänka på tant Nilsson. Då och då suckar hon. “Vad suckar du för”, frågar Lisabet. “För fattigdomens hjälplöshet”, säjer Madicken” (Lindgren, 1976, s. 48).

Madicken beskrivs som en omtänksam, godhjärtad person av andra karaktärer i boken vid ett flertal tillfällen: ”Du är en liten snäll och envis unge, det har du alltid varit” säger doktor Berglund efter att Madicken valt att ge bort sina egna pengar för att hjälpa tant Nilsson, som är fattig (Lindgren, 1976, s. 52). “Hon har ett ädelt hjärta”, säger farbror Nilsson efter att de har fått reda på Madickens goda gärning (Lindgren, 1976, s. 54). “Du är snäll du Madicken” säger Abbe, som är son till tant Nilsson (Lindgren, 1976, s. 53). Händelsen förmedlar även Madicken som “självuppoffrande” då hon värdesätter tant Nilssons välmående som viktigare än att behålla pengarna för sig själv.

Beskrivningarna av Madicken överensstämmer därmed med flera av Nikolajevas kvinnliga egenskaper.

Madicken framställs även som “emotionell” när hon bråkar med den jämnåriga flickan Mia. Mia retar Madicken för hennes nya sandaler. ”Sånt tar Madicken inte emot utan att ge igen. Mia får en knuff för bröstet så att hon drattar baklänges, och där sitter hon i blötan” (Lindgren, 1976, s. 25).

Flickorna bråkar och brottas och tillslut kastar Mia Madickens nya sandal långt bort bland folksamlingen. ”Jag ska slå ihjäl dej”, lovar Madicken (Lindgren, 1976, s. 26). Händelsen visar på att Madickens emotionella sida utspelas på ett varierat sätt. Samtidigt som hon är “emotionell” i form av omtänksam och hjälpsam står hon upp för sig själv när hon känner sig orättvist behandlad.

Då visar hon känslor i form av aggressivitet och som utdraget visar, även till viss del våld.

“Aggressiv”, “våldsam” och “tävlande” är kategoriserade som stereotypiskt manliga egenskaper enligt Nikolajevas schema och därmed bryter Madicken mot denna norm. Efter utspelet med Mia är Madicken förtvivlad. Hon gråter och känner ånger över att hon tog på sig de nya sandalerna till majelden, särskilt för att hennes mamma sagt att hon inte fick det. Madicken visar sig återigen

“emotionell” och “sårbar”.

7.4.2 Skyddande, starka och självständiga Madicken

Madicken är en modig, ”aktiv” och fysiskt stark tjej som vågar klättra högt upp i träd och även på tak. En händelse ur boken presenterar dessa egenskaper hos Madicken särskilt tydligt. Den utspelar sig när familjen är på utflykt på en äng, för att fira Madickens mamma som fyller år. Plötsligt kommer en grupp tjurar som springer mot familjen som måste ta skydd. De klättrar upp i ett träd och blir sittandes där länge, då tjurarna väntar precis under dem:

Lisabet börjar gråta igen borta i kunskapens träd när hon hör så hemska ord. Men Madicken känner hur det börjar pirra till i henne, tänk att bo i en björk en hel sommar, skulle inte det vara underbart? Den här utflykten liknar inte deras vanliga, den här är ett äventyr, och det gillar Madicken, när den värsta förskräckelsen är över.

Förresten är hon van att ha utflykt på höga höjder, ända sen hon och Lisabet hade en på vebodtaket. Men på utflykter ska man äta, och sitta i träd blir man hungrig av… ja, matsäckskorgen står ju där nere rakt under henne, men hur kommer man åt den när den är bevakad av vilda tjurar? Det skulle Madicken bra gärna vilja veta. Kanske om man klättrar ner fort och högg den, innan någon hann märka det, inte tjurarna och inte mamma, framför allt inte mamma. Hon skulle inte gilla det, det inser Madicken. Hon suckar tungt och tittar ner på korgen. Och så gör hon det (Lindgren, 1976, s. 75).

Exemplet beskriver tydligt Madickens normbrytande egenskaper. Hon är en “aktiv” tjej som uppskattar äventyr, hon är “stark” och har lätt för att klättra samt modig och “självständig” när hon bestämmer sig för att hämta korgen med matsäcken. Samtliga tre egenskaper är enligt Nikolajevas schema stereotypiskt manliga. När de sitter uppe i trädet börjar det åska och blixtra samtidigt som ett skyfall brakar ner över dem. Följande utdrag förstärker Madickens mod: ”Madicken är också rädd, visst är hon rädd, men under den rädda Madicken finns en annan Madicken som sitter där och ryser av hemlig fröjd över att nånting kan vara så hemskt och så vackert och så farligt och härligt. Om igen känner hon livet i sig!” (Lindgren, 1976, s. 80). Utdraget beskriver att Madicken är rädd samtidigt som hon njuter av situationen, då hon älskar äventyr och spänning. Madicken är därmed en “rund” karaktär med en kombination av flera egenskaper och dimensioner.

Madicken är storasyster till Lisabet och tar ofta på sig den “skyddande” rollen, vilket är en av de egenskaper Nikolajeva kategoriserar som typiskt manlig. Lindgren (1976) beskriver hur Madicken hjälper Lisabet när de leker: ”Hon klarar av att baxa upp Lisabet på trollstenen också, när Lisabet inte själv vill förstå hur man ska sätta upp fötterna” (s. 71) och när Lisabet gråter i trädet när regnet öser ner tröstar Madicken henne: ”Mamma,” skriker hon. Jag vill fara hem”. Madicken slår

armarna om henne och försöker trösta. ”Lilla Lisabet, det går snart över, gråt inte!” (Lindgren, 1976, s. 80).

Sammanfattningsvis är Madicken både en normbärande och normbrytande karaktär. Hennes känslosamma egenskaper är genomgående i hela boken. Hon är en genomgod, varm och omtänksam person som reflekterar över andra människors behov, vilket är egenskaper kopplade till det kvinnliga könet i Nikolajevas schema. Samtidigt är hon även normbrytande i olika avseenden. Hon tillåter inte andra sätta sig över henne, vilket bryter mot den kvinnliga egenskapen

“passiv”. Hon är också fysiskt “stark” och uppskattar äventyr, vilket också är stereotypiskt manliga egenskaper. Hon är också beskyddande mot sin lillasyster, men även gentemot andra människor omkring henne när de behöver hjälp. Madickens mångsidiga personlighet gör henne till en rund karaktär vars egenskaper både samspelar med stereotypiska könsnormer samtidigt som flera av hennes egenskaper bryter mot dem.

Related documents