• No results found

MAKT OCH RÄTT

Anmälningskod: B3 Poäng: 15 högskolepoäng, 15 ECTS-credits.

Undervisningsspråk: Svenska.

Kursföreståndare: Professor ANNA-SARA LIND.

Allmänna förkunskapskrav: För att få påbörja fördjupningskurser gäller att du vid kursstarten måste ha godkänt betyg på fem terminskurser (varav terminskurserna 1 och 6 är obligatoriska) och fullgjort obligatoriet på den sjätte kursen.

Särskilda förkunskapskrav: Godkänt betyg på Terminskurs 1 och 6.

Nivå: Avancerad nivå på Juris kandidatprogrammet i Uppsala motsvarande C-nivå.

Kurstid: 8 november 2021-14 januari 2022.

Kursens innehåll: Kursen är tematisk och knyter samman offentligrättsliga frågor i vid mening med makt som den röda tråden. Ämnet offentlig rätt är präglat på och intimt sammanflätat med vårt samhälles utveckling och historia. Kursen omfattar rättsliga spörsmål som relateras till relationen mellan enskilda och det offentliga Sverige, hur det allmänna ska organiseras och vilka gränser som kan sättas för maktutövning. Hur man på bästa sätt ordnar ett samhälle, finner legitimitet och mening i beslut och regler, styr utveckling och hanterar utmaningar för enskilda och grupper är högaktuella frågor. Den nationella förvaltningen i Sverige växer och blir större. Den är ett oundgängligt medel att förverkliga såväl grundläggande juridiska krav såsom fri- och rättigheter och rättssäkerhet som politik. Privatiseringar och att fler individuella val i regelverket har trots denna utveckling blivit allt vanligare. Förvaltningen har dessutom allt fler styrmedel att förhålla sig till och ett uppdrag som blivit allt mer komplext. Regelmassan växer; nya former av nationella regler för att hantera internationella regler och nationell politik ställer idag stora krav på förvaltningens och den enskilde tjänstemannens förmåga att förvalta och utföra sina uppdrag.

Till detta kommer allt fler aktörer, fler är satta att förvalta och dessa är sinsemellan mycket olika varandra. Det kan riskera att förverkligandet av välfärd och förvaltningsuppgifter blir olika beroende på aktör och var i landet man befinner sig. Det får betydelse för hur förvaltningsrätten upplevs, hur den enskilda människan finner beslut legitima. Det ställer i sin tur krav på nya regler, mer precisa sådana och nya styrmedel.

Fler konstitutionella sammanhang, fler lagstiftare ger också fler rättighetskataloger för den nationella förvaltningen att förverkliga och förhålla sig till.

S

amtidigt som välfärdsstaten ifrågasätts och utmanas så har den enskilda människans liv aldrig varit så offentligrättsligt reglerat som nu.

Samtidigt har det aldrig funnits så många myndigheter och andra aktörer med mer eller mindre offentligrättsliga uppdrag som varit satta att förvalta människans tillvaro.

På samtliga nämnda områden aktualiseras såväl grundbegrepp som systematik.

Kursen syftar till att belysa hur den offentliga rätten påverkas och interagerar med samtida förändringar som relateras till internationalisering, teknikutveckling, en välfärdsstat i förändring och en ökad juridifiering i samhället. Med utgångspunkt i grundläggande rättsstatsvärden analyseras styrningen av förvaltningen, aktörerna i det offentliga Sverige samt individers rättsliga ställning i förhållande till det allmänna.

Ett ytterligare mål med kursen är att få studenterna att tänka och diskutera i rättspolitiska termer angående lämpliga framtida lösningar på gamla och nya problem med anknytning till den föränderliga offentliga rätten.

Undervisningsformer: Undervisningen består av grundläggande och integrerade seminarier, expertföreläsningar, handledning i samband med författandet av ett skriftligt arbete samt muntlig redovisning av det skriftliga arbetet och opposition. Därutöver förekommer en mindre skriftlig uppgift i form av ett peer-review-pm. All undervisning är obligatorisk.

Examination: För godkänt betyg på kursen krävs att alla obligatoriska undervisningsmoment fullgörs. All undervisning på kursen är obligatorisk. En skriftlig hemtentamen ingår. Betyg på kursen sätts på grundval av den skriftliga tentamen, det skriftliga arbetet och de muntliga prestationerna vid seminarierna. Vid synnerliga skäl kan examinationen utformas på annat sätt. För den som underkänts erbjuds möjlighet till omtentamen. De betyg som ges på kursen är underkänt, U, och de godkända betygsgraderna B, Ba och AB

Ansvarig institution: Juridiska institutionen.

MIGRATIONSRÄTT

Anmälningskod: B4 Poäng: 15 högskolepoäng, 15 ECTS credit points.

Undervisningsspråk: Svenska.

Kursföreståndare: Professor REBECCA THORBURN STERN.

Allmänna förkunskapskrav: För att få påbörja fördjupningskurser gäller att du vid kursstarten måste ha godkänt betyg i fem terminskurser och fullgjort obligatoriet på den sjätte kursen.

Särskilda förkunskapskrav: Godkänt betyg på terminskurs 6.

Nivå: Avancerad nivå på Juristprogrammet i Uppsala motsvarande C-nivå.

Kurstid: 8 november 2021–14 januari 2022.

Kursens syfte och innehåll: Kursens syfte är ge fördjupade kunskaper i migrationsrätt i ett nationellt och internationellt perspektiv. Migrationsrätten är ett dynamiskt rättsområde som spänner över många olika juridiska fält av vilka folkrätt, förvaltningsrätt, EU-rätt, arbetsrätt och socialrätt är några exempel. Migration som fenomen aktualiserar även frågeställningar om grundläggande värderingar, om exkludering och inkludering, och om människors grundläggande rättigheter och lika värde.

Målet med kursen är att ge studenten dels förtrogenhet med olika regelverk som påverkar och styr migranter och migration, dels förståelse för hur de olika regelverken samspelar samt utvecklad förmåga att kritiskt granska dessa. Tanken är att beröra såväl teoretiska som praktiska aspekter av migrationsrätten. På kursen behandlas särskilt skyddsrelaterad migration (asylrätt) ur ett folkrättsligt, EU-rättsligt och förvaltningsrättsligt perspektiv, EU-rättens inverkan på nationell migrationsrätt, arbetskraftinvandring, förvaltningsprocessuella principer, familjerelaterad invandring samt migration ur ett rättighetsperspektiv. Kursen har ett tematiskt upplägg vilket innebär att olika rättsområden kan behandlas inom ramen för samma seminarium eller föreläsning. Den rättspolitiska dimensionen av migration, det vill säga relationen mellan juridik och politik, är en integrerad del av kursen.

Kursinnehållet uppdateras löpande med aktuella ämnen.

Undervisningsform: Undervisningen, som är obligatorisk, består primärt av seminarier och föreläsningar. Den största delen sker i form av seminarier. Lärarna är både teoretiker och praktiker.

Studiebesök vid migrationsdomstol eller annan relevant myndighet ingår.

Examination:Kursen examineras genom författande av en skrivuppgift under kursens gång samt en avslutande skriftlig tentamen eller skriftlig hemtentamen. För att bli godkänd på kursen krävs även att samtliga obligatoriska moment på kursen har fullgjorts.

Ansvarig institution: Juridiska institutionen.

Related documents