• No results found

UTBILDNINGSRÄTT – INDIVID OCH SYSTEM

Anmälningskod: A3 Poäng: 15 högskolepoäng, 15 ECTS-credits.

Undervisningsspråk: Svenska.

Kursföreståndare: Professor Lotta Lerwall och universitetslektor Victoria Enkvist

Allmänna förkunskapskrav: För att få påbörja fördjupningskurser gäller att du vid kursstarten har godkänt betyg på fem terminskurser och fullgjort obligatoriet på den sjätte kursen.

Särskilda förkunskapskrav: Godkänt betyg på Terminskurs 1 och Terminskurs 6.

Nivå: Avancerad nivå på Juristprogrammet i Uppsala motsvarande C-nivå.

Kurstid: 30 augusti 2021–5 november 2021.

Kursens innehåll:

Förskola, skola och annan utbildning står ständigt i fokus för den politiska och samhälleliga debatten och utbildningsområdet präglas av en stark politisk styrning. Denna styrning tar sig bland annat uttryck i en ökande rättslig reglering och statlig kontroll samtidigt som den enskildes rättssäkerhet betonas. Trots ämnets aktualitet kan konstateras att rättsliga perspektiv på utbildning har lyst med sin frånvaro i både samhällsdebatten och rättsvetenskapen, samtidigt som behovet av kunniga jurister på området är stort.

Denna kurs behandlar frågor som rör utbildning på olika nivåer och ur olika aspekter. Både individen och samhället har intresse av att den utbildning som erbjuds i landet är av god kvalitet och genomförs på ett rättsenligt sätt. För individen kan tillgången till utbildning vara livsavgörande för framtiden. I ett vidare sammanhang utgör utbildning en hörnsten i det demokratiska samhällsbygget.

Det finns många viktiga frågor inom det utbildningsrättsliga området. Grundläggande frågor handlar om rätten till utbildning och vad denna ska innehålla, men det kan också handla om vem som ska besluta om innehållet i utbildningen, innebörden av krav på likvärdig utbildning, lärares och elevers/studenters yttrandefrihet och disciplinfrågor. Dagens utbildning ställs också inför olika samhälleliga utmaningar och förändringar såsom en ökad internationalisering, privatisering och digitalisering.

Kursen spänner över utbildning från förskolenivå upp till och med högre utbildning och belyser utbildningsrättsliga frågor utifrån såväl individens som samhällets perspektiv. Exempel på frågor som kan behandlas på kursen är juridikens roll, statlig styrning, den internationella rättens påverkan, ansvarsfördelning, rättssäkerhet, integritetsskydd, individens rättigheter, arbetsmiljö, lika villkor, tvångsåtgärder och skadestånd. I kursen ingår således folkrättsliga, konstitutionella, förvaltningsrättsliga, men även civilrättsliga perspektiv, på utbildning. Kursen är därmed en fördjupning i offentlig rätt i bred mening med fokus på utbildningsområdet.

Kursens mål:

Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper inom utbildningsrätten, men även att ge fördjupade kunskaper om allmänna frågor inom den offentliga rätten. Kursen syftar även till att utveckla förmågan till avancerad juridisk analys och argumentation.

Undervisningsform:

Undervisningen är problembaserad och sker huvudsakligen i form av seminarier med i förväg framtagna uppgifter som studenter (enskilt och i basgrupper) ska förbereda inför varje undervisningstillfälle. I seminarieserien ingår även en s.k. peer review work shop där studenters utkast till kortare uppsatser diskuteras. Även föreläsningar ingår i undervisningen. Om det är möjligt att genomföra ingår studiebesök.

Examinationsform:

All undervisning förutom föreläsningar är obligatorisk. Kursföreståndarna kan meddela dispens från närvarokravet om särskilda skäl föreligger. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska moment har fullgjorts. Betyg på kursen sätts på grundval av en individuellt författad uppsats.

Ansvarig institution: Juridiska institutionen.

VÅLD I NÄRA RELATIONER

Anmälningskod: A4 Poäng: 15 högskolepoäng, 15 ECTS-credits.

Undervisningsspråk: Svenska.

Kursföreståndare: Universitetslektor MALOU ANDERSSON.

Allmänna förkunskapskrav: För att få påbörja fördjupningskurser gäller att du vid kursstarten måste ha godkänt betyg på fem terminskurser och fullgjort obligatoriet på den sjätte kursen.

Särskilda förkunskapskrav: Som särskilt förkunskapskrav krävs godkänd tentamen på terminskurs 4.

Nivå: Avancerad nivå på Juris kandidatprogrammet i Uppsala motsvarande C-nivå.

Kurstid: 30 augusti 2021-5 november 2021.

Kursens innehåll:

Kursen är problemorienterad och innehåller djupgående teoretisk såväl som praktiskt användbar kunskap om rättsregler och principer samt internationella åtaganden inom området våld i nära relation. Kursen tar sin utgångspunkt i mäns våld mot kvinnor som ett identifierat samhällsproblem men omfattar såväl kvinnors våld mot män och våld i samkönade relationer som föräldrars våld mot barn och barns våld mot föräldrar. Därmed har kursen beröringspunkter med flera rättsområden, både nationell lagstiftning och internationella åtaganden. Särskilt utrymme på kursen ges de straff- och processrättsliga aspekterna på våld i nära relation, från upptäckande till brottsutredning till eventuell dom. Härutöver behandlas hur våldet påverkar och hanteras inom andra rättsområden. Det handlar t.ex. om de familjerättsliga aspekterna vårdnad, boende och umgänge, socialrättsliga aspekter om skydd och stöd till barn och deras familjer och olika myndigheters och privata aktörers skyldigheter och möjligheter.

Förväntade studieresultat:

Efter genomgången kurs förväntas studenterna visa förmåga att självständigt kritiskt bedöma och värdera juridiska frågeställningar som rör våld i nära relation och de rättspolitiska och ideologiska

- visa fördjupad kunskap om de centrala internationella konventioner och nationella regleringar som behandlar våld i nära relation

- visa förmåga att relatera rättspolitisk diskussion till rådande reglering, internationell utveckling och pågående reformarbete inom området

- visa fördjupad förmåga att såväl muntligt som i skrift tillämpa rättsregler och rättsprinciper på frågeställningar för våld i nära relation och bedöma lösningarnas samhälleliga

konsekvenser

- ha kunskap om samspelet mellan processuell och materiell reglering på straffprocessens område och en förståelse för svårigheter att upptäcka, utreda och lagföra denna typ av våld

- ha kunskap om hur våld i nära relation påverkar olika rättsområden, t.ex. familje- och socialrätt och hur de olika rättsområdena förhåller sig till, och interagerar med, varandra - ha kunskap om barns påverkan av våld i ett rättsligt perspektiv

- ha kännedom om olika myndigheters samverkan och skyldigheter

- visa fördjupad kunskap och förståelse i juridisk metod och terminologi med särskilt fokus på våld i nära relation

Undervisningsformer:

Undervisningen består av seminarier, författande av individuell PM, muntliga redovisningar samt studiebesök. Seminarierna kan ha olika krav på förberedelse och aktivitet från studenterna.

Undervisningen är baserad på studenternas arbete i basgrupper med tre till fem medlemmar per grupp. Deltagande i seminarieundervisning samt basgruppsarbete är obligatoriskt. Kursföreståndaren kan ge dispens från obligatorisk undervisning om särskilda skäl föreligger.

Muntlig redovisning: Studenterna ska, basgruppsvis, muntligt presentera och redovisa samt förbereda diskussionsfrågor inom ett visst angivet område som behandlas på kursen.

PM: Studenterna ska under kursen författa en individuell PM i ett inom ramen för kursen valfritt ämne.

Skriftlig tentamen: Skriftlig hemtentamen sker vid kursens slut.

Examination:

Kursen omfattar 15 högskolepoäng. För godkänt betyg på kursen krävs godkänt resultat i såväl deltagande i muntliga som och skriftliga moment.

I kursen ingår tre examinationsmoment, aktiv närvaro och muntlig redovisning, hemtentamen samt författande av och opponering/försvar på individuell PM. Kursbetyget baseras på en sammanvägning av kursens delmoment.

För att bli godkänd på kursen fordras att samtliga förväntade studieresultat är uppfyllda. Som betyg används något av vitsorden Med beröm godkänd (AB), Icke utan beröm Godkänd (BA), godkänd (B) eller Underkänd (U). För högre betyg (Ba eller AB) fordras att en sammanvägning av de resultat som uppnåtts beträffande de förväntade studieresultaten, enligt examinators bedömning motsvarar det högre betyget.

En student med intyg om behov av särskilt pedagogiskt stöd utfärdat av Uppsala universitet har möjlighet att få anpassad examination.

Kursens betygskriterier framgår av undervisningsplanen eller bilaga till denna. I undervisningsplanen meddelas också föreskrifter om tillåtna hjälpmedel vid tentamen.

Litteratur:

I bilaga

Ansvarig institution: Juridiska institutionen.

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (RoA)

Anmälningskod: A5 Poäng: 15 högskolepoäng, 15 ECTS credits.

Undervisningsspråk: Svenska.

Kursföreståndare: Docent MARIANNE DAHLÉN.

Allmänna förkunskapskrav: För att få påbörja kursen gäller att du vid kursstarten måste ha godkänt betyg på fem terminskurser och fullgjort obligatoriet på den sjätte kursen.

Nivå: Avancerad nivå på Juristprogrammet i Uppsala motsvarande D-nivå.

Kurstid: 30 augusti 2021–5 november 2021.

Kursens innehåll: Kursen skall genom ett komparativt historiskt och ett rättsteoretiskt perspektiv fördjupa de rättsvetenskapliga kunskaper och insikter som inhämtats under Terminskurs 1-6 av Juristprogrammet.

Kursen omfattar komparativ rättshistoria och allmän rättslära.

Komparativ rättshistoria innehåller följande teman:

Komparativ och historisk teori och metod.

Från ius commune till den europeiska unionen, Den kontinentala rättstraditionen.

Den anglo-amerikanska rättstraditionen.

Den svenska rättstraditionen.

Religion och rättstradition.

Allmän rättslära innehåller följande teman:

Juridisk argumentations- och metodanalys.

Rättsteorins historia.

Modern rättsteori.

Analys av klassiska och moderna rättsteoretiska originaltexter.

Undervisningsform: Undervisningen är problembaserad och inriktad på seminarier som bygger på studenternas egen aktivitet. Seminariearbetet förbereds i mindre arbetsgrupper.

Examinationsform: Examination sker genom PM och essäer i anslutning till seminarierna samt ett skriftligt prov vid kursens slut.

Ansvarig institution: Juridiska institutionen.

COMPARATIVE LEGAL HISTORY AND CONTEMPORARY JURISPRUDENCE

Related documents