• No results found

Man får inte slåss

In document Se barnet på nytt varje dag (Page 34-38)

4 Presentation av empirin

4.3 Man får inte slåss

Följande observation filmades på Solens förskola förmiddagen den 28 maj 2010

Det är fredag och vi är på Solens förskola och deras avdelning för tre- och fyraåringar. Felix 3,1 och Linus 3,7 har lekt hela förmiddagen tillsammans. Efter samlingen är det dags att gå ut och pojkarna fortsätter sin lek ute på gården. Gården är belägen i ett villaområde och består av mycket grönska såsom buskar, fruktträd och gräsmattor. Det finns också sandlådor, gungor, klätterställningar, rutschkanor, asfalterade ytor samt två förråd med cyklar och annat utematerial.

Strax efter tio kommer Hugo 3,2 (Felix kusin) till förskolan och riktar direkt sin blick mot pojkarna, som nu är upptagna med att ”laga” sina cyklar. Han iakttar dem en lång stund utan att gå fram. Då Felix upptäcker kompisen springer han fram och kramar om honom. Hugo berättar att han har sett Blixten filmen igår och att hans pappa har köpt en tröja med Blixten på som han har på sig idag. Felix lyssnar noga och säger att han är stark och att även han har en ny tröja fast med ”splindelannen” på. Linus förblir ensam med cyklarna medan de båda andra pojkarna visar för varandra hur högt de kan hoppa.

Efter en stund vill Hugo ha Linus cykel, samtidigt som Linus protesterar högt: ”Neeejjj”. Hugo säger till Linus att han inte får vara med. Då Linus stannar kvar och håller hårt i cykeln slår Hugo honom och säger högt till Linus ”du e dum”. Felix tittar på Linus utan att säga något samtidigt som han försöker få ögonkontakt med Maria. Fia 2,8 som har under längre tid iakttagit händelsen kommer fram till pojkarna och säger ”Ajjj Linus”. Hugo sparkar Linus och tittar på Maria som nu är på väg mot pojkarna. Linus börjar gråta och Hugo springer och gömmer sig i buskarna. Fia kramar och pussar Linus på kinden och Felix ser på honom och ler samtidigt som han säger tyst:

Man får inte slåss!

Maria backar och Hugo riktar sin blick mot pedagogen som nu samtalar med en annan pedagog. Han ler.

4.3.1 Diskussionsmöte 3

Med verksamma pedagoger på Solens förskola.

Under vårt tredje gemensamma diskussionsmöte, denna gång återigen på Solens förskola ber Maria om att få se filmen som precis spelades upp ännu en gång. Hennes ansiktsuttryck visar på att hon funderar. Ingrid bryter tystnaden och uttrycker att hon är glad över metoden som vi valde att använda oss av ”Jag ser så otroligt mycket här, som jag annars säkerligen hade missat”. Vi väljer att fråga pedagogerna hur de ser på den inspelade konflikten.

Jag ser tydligt det jag alltid brukar se när det gäller Felix, Hugo och Linus. Det är ett försök att positionera sig i gruppen. De ska alltid bevisa för varandra vem av dem som kan springa snabbare, hoppa högre eller vem som har den nyaste tröjan. (Ingrid 2010-09-02)

Ingrid tillägger att deras lek handlar ofta om makt och att de konkurrerar om sina positioner i gemenskapen. Vidare vill Maria gå tillbaka till stunden, där Fia försöker avleda Linus

uppmärksamhet från Hugos handling, trösta honom och sätta ord på hans smärta. Hon påpekar kompetensen som redan små barn besitter. Ingrid i sin tur vill prata om Felix leende och uttalandet ”Man får inte slåss”. Hon säger att det får henne att börja fundera varför Felix visar medkänsla först efter att Hugo är borta. ”Är Felix gemenskap med Hugo starkare än hänsyn till Linus?”

Vi är nyfikna på vad pedagogerna anser om Hugos flykt i den inspelade konflikten. Maria

resonerar kring att det kan vara så att han faktiskt är medveten om sin felaktiga handling, men att det även kan röra sig om att undvika klander från de vuxna. Ingrid ser bekymrad ut, hon berättar att de i arbetslaget verkligen har försökt träna barnen i att lösa sina konflikter, att de har samtalat samt låtit barnen på egen hand få uttrycka sin åsikt om det som de känner och om det som just då händer. Vi ställer frågan till Maria om hur hon ser på sin egen roll i den inspelade konflikten.

Jag väljer att backa i den här situationen för att barnen i observationen enligt mig är kompetenta nog för att ta itu med konflikten själva. De löser det på egen hand, fast de är så små. Vi vuxna måste ge barnen chansen, vi blir överraskade och kommer att se att de kommer fram till sina egna lösningar. (Maria, 2010-09-02)

Att på egen hand lösa konflikter är enligt Ingrid något som måste tränas. Hon anser dessutom att det inte var någon lösning på konflikten att Hugo sprang iväg. Hon hävdar att Maria borde gå in, sätta ord på det som har hänt och erbjuda en utväg. ”Här behövs det den vuxnes vägledning. Hugo måste förstå att han handlade fel.” Maria tillägger att hon var så koncentrerad på Felix, Linus och Fia att hon helt glömde bort Hugo. Hon håller med Ingrid och är inte säker på att Hugo har förstått allvaret i situationen.

4.3.2 Diskussionsmöte 4

Med pedagoger från Regnbågens förskola, 2010-08-23.

Som tidigare beskrivits får pedagogerna från Regnbågen även se den videoobservation som filmats på Solens förskola, för att bidra med nya synvinklar.

Redan under tiden som filmen spelas upp börjar Sara och Klara att diskutera barnen som visas. De tycker att det verkar vara en fin relation som Felix och Hugo har och de suckar förtjust när de kramar om varandra. Samtidigt uttrycker de oro över att Felix lämnar sin kamrat, Linus. Efter filmen hävdar Sara att pojkarna borde fått hjälp att starta om leken alla tre. ”Det brukar fungera med pojkar, det är värre med flickor, de kan bara leka två och två.” Hon fortsätter och påpekar att det är lättare att tala med de lite större barnen, så att de förstår att alla får vara med och leka. Pedagogerna är upprörda över att läraren, Maria, inte alls verkar bry sig om att det pågår en maktkamp mellan pojkarna.”Hon ser ju att de bråkar, ändå står hon bara där” säger Klara och Sara håller med om att det är väldigt konstigt. När vi frågar vad det kan bero på att pedagogen inte agerar resonerar Klara så här:

Det kanske är så att hon står och tänker på något? För vi kan ju se att hon uppmärksammar situationen, det kan vi, så det är ju inte som att har ögonen på något annat som händer. Eller så kan det ju vara så att hon låter dem sköta det själv, vilket är förargligt när bråket resulterar i sparkar och slag. I den inspelade situationen kan man tydligt se att barnen inte klarar av att lösa det själva. Men hon måste ju se vad som händer, konstigt. (Klara, 2010-08-30)

Vidare börjar Sara precis som Maria resonera kring Hugos flykt. Hon ställer sig liknande frågor, om det kan handla om att pojken vet att det blir tillrättavisningar eller om han faktiskt är

medveten om att han gjorde fel? Klara ber oss att spola tillbaka till sekvensen då Fia väljer att trösta Linus, hon upptäcker något som pedagogerna på Solen inte alls diskuterade, nämligen det faktum att Fia innan hon väljer att trösta Linus under lång tid söker ögonkontakt med Maria. Samt att det är först efter att hon ser att pedagogen inte har för avsikt att komma som hon själv väljer att ingripa. Sara frågar sig om det kan vara hennes sätt att kalla på hjälp? Eller om det är hennes roll i barngruppen? Flickor tar ju ofta på sig rollen som ”extrafröken” menar Klara och

5 Analys

Nedan följer det en analys där empirin från både Regnbågens samt Solens förskola kopplas ihop med de teoretiska utgångspunkterna som presenterades i kapitel två. Vårt syfte, vilket är att få inblick i pedagogens barnsyn i samband med konflikterna är i det här stycket avgörande, då vi tolkar samt strukturerar vårt innehåll.

In document Se barnet på nytt varje dag (Page 34-38)

Related documents