• No results found

MARKETINGOVÝ VÝZKUM - CÍL A PROVEDENÍ

Cílem marketingového výzkumu bylo zmapování materiálů používaných na výrobu funkčního prádla v České Republice. Do tabulky 1 jsou zpracovány vlastnosti a typy nejpoužívanějších vláken pro výrobu funkčního prádla [1], [22], [23], [38]. Tato textilní vlákna byla prozkoumány na čtyřech webových stránkách z důvodu ověření správnosti a zpracována do tabulky 1. Dalším bodem bylo prozkoumat známé výrobce funkčního prádla na českém trhu, kteří byli stručně popsáni v tabulce 2. Jako poslední částí výzkumu bylo získat co nejvíce informací o konkrétním výrobku od různých firem a porovnat je mezi sebou. Informace o výrobcích obsahuje tabulka 3.

K provedení marketingového výzkumu byly využity sekundární zdroje dat, získané z internetu.

7.1 VLASTNOSTI POUŽÍVANÝCH TEXTILNÍCH VLÁKEN

Následující tabulka obsahuje přehled základních vlastností jednotlivých vláken. Při výrobě funkčního prádla se ve většině případů používají kombinace vláken. Výsledný textilní materiál má potom rozšířené vlastnosti. V tabulce 1 jsou zobrazeny tečkou vybrané vlastnosti vláken, jež jsou pro daná vlákna typická [1], [22], [23], [38].

Tabulka 1: Vlastnosti textilních vláken

Fyziologické vlastnosti výrobku ovlivňuje také druh a struktura pleteniny. Jiné vlastnosti bude vykazovat pletenina zátažná jednolícní, oboulícní, obourubní, interloková případně osnovní. Vlastnosti výrobku mohou být dále změněny vložením chytových

polypropylen polyester polyamid merino vlna

případně podložených kliček či jiných vazebních prvků. Záleží i na charakteru a vlastnostech nitě, jestli se jedná o staplovou přízi, kadeřené či hladké hedvábí aj.

V experimentu bude sledován vliv vstupního materiálu a vazby na vlastnosti pletenin používaných pro výrobu funkčního prádla.

7.2 VÝZNAMNÍ ČEŠTÍ VÝROBCI FUNKČNÍHO PRÁDLA

Při porovnávání byly vybrány nejznámější firmy na našem trhu. Označení „český výrobce“ nemusí znamenat, že uvedená společnost provádí celou produkci v České republice. Někteří výrobci nemají např. vlastní pletárnu, avšak nejedná se společnosti, které pouze funkční prádlo prodávají. Uvedené firmy disponují, buď výrobou od úpletu nebo pletáž nakupují a následně šijí funkční prádlo. Níže jsou uvedeny informace o těchto podnicích. Tyto informace byly získány z oficiálních webových stránek těchto firem.

Tabulka 2: Významní výrobci funkčního prádla v ČR

Alpine Pro Vyrábí funkční spodní prádlo a sportovní oblečení (především na lyžování). Představuje příznivý poměr mezi kvalitou, cenou a designem. Využívá progresivní technologie [25].

Canard Vyrábí sportovní funkční oblečení pro outdoorové i halové aktivity – z kvalitních zahraničních materiálů zpracovaných v tuzemsku. Toto oblečení firma také vyváží [26].

Hannah Firma s tradicí od roku 1991 vyrábí outdoorové a lyžařské oblečení z kvalitních funkčních materiálů. Oblečení se také vyváží na trhy střední a východní Evropy [27].

Jitex Firma založená roku 1949 vyrábí vedle tradičního pleteného zboží také funkční prádlo a termoprádlo, především z propylenových vláken [20].

Kalas Vyrábí funkční sportovní oblečení – především pro cyklistiku. Funkční prádlo je vyrobeno z polyesterových mikrovláken a ze zateplených materiálů [28].

Klimatex Firma má 40let zkušeností s vývojem a výrobou funkčního oblečení a termoprádla.

Kombinuje moderní design s pokročilými technologiemi a materiály [29].

Lasting Firma se specializuje na výrobu funkčních sportovních ponožek a spodního prádla z moderních funkčních vláken [30].

Litex Firma je tradiční český výrobce plavek a sportovní oblečení. Převážnou část kolekce představují dámské plavky, fitness sportovní oblečení a sportovní legíny [31].

Moira Firma působí na českém trhu přes 20 let. Vedle výroby funkčního prádla se zabývá také jeho vývojem a testováním. Svoje produkty vyváží do celého světa [32].

Nanospol Při výrobě prádla využívá firma poznatky z oboru nanotechnologií, které dodávají textilním materiálům nové funkce [33].

Progress Firma založená roku 2002 vyrábí kvalitní funkční prádlo a sportovní oblečení [34].

Sensor Vyrábí funkční prádlo a termoprádlo z materiálu Coolmax Fresh a z dvouvrstvého PES materiálu Double Face. Materiály mají antibakteriální úpravu (ionty stříbra) [35].

Suspect Animal

Firma s 13letou tradicí výroby se zaměřila na výrobu funkčního prádla a sportovního oblečení pro motorkáře. Používá antibakteriální materiály a moderní sportovní střihy [36].

V další fázi průzkumu bylo provedeno porovnání ceny konkrétního výrobku v internetovém obchodě: http://www.sportovni-obleceni.cz/eshop/. Tento e-shop byl vybrán z důvodu nabízeného velkého sortimentu zboží a také měl v nabídce výrobky od výše uvedených výrobců. Výrobek, který byl porovnáván, je dámské funkční triko s krátkým rukávem, určené pro základní vrstvu oblečení.

Tabulka 3: Porovnání ceny dámského trika s krátkým rukávem

Ve výše uvedené tabulce jsou trička od různých výrobců rozdělena podle materiálu a ty materiálově totožné dále seřazena podle ceny od nejnižší po nejvyšší.

Z tabulky je zřejmé, že firma Klimatex a. s. má nejdražší tričko z

, 2XL celoročně 100% polypropylen

(Moira TG 900) 550 Kč

uvedených podniků nemají vlastní pletárnu a také že použili k výrobě trička speciální vlákno, které se používá na výrobu funkčního prádla. Naopak tričko od výrobce Jitex Comfort s. r. o. je nejlevnější ze všech. Cenou podnik konkuruje všem ostatním výrobcům.

Jitex Comfort s. r. o. má sice nejlevnější tričko, ale nepokrývá celý velikostní sortiment.

Více velikostí nenabízí tato firma ani na jiných internetových obchodech. Tento faktor mohl také ovlivnit cenu produktu. Tričko od firmy Jitex Comfort s. r. o., která poskytla vzorky pro experiment, je podrobně popsáno na následující webové stránkce:

http://www.sportovni-obleceni.cz/damsky-natelnik-kratky-rukav-jitex-ikoha.html

Related documents