• No results found

Områdets historik indikerar att inga större förorenade verksamheter funnits på platsen. I samband med en miljöteknisk markundersökning så har man däremot hittat ett område i anslutning till där det tidigare funnits en bondgård, där riktvärdet för Känslig Markanvändning med avseende på PAH-H överskrids. En avgränsning av det förorenade området har uppskattats till cirka 2000 m2 och djupet antas vara 0–0,5 m.

Eftersom delar av området planeras användas för bostäder ska gällande riktvärden för Känslig

Markanvändning uppfyllas, varför området åtgärdas genom sanering/bortschaktning ned till 0,5 m djup, innan planen får laga kraft. (PM Miljö Björklunda, etapp 2, Kompletterande miljöteknisk provtagning, Ramböll, 2019)

Radon

Byggnader inom lågriskområde kan normalt utföras utan särskilda skyddsåtgärder utan att högsta tillåtna radonhalt kommer att överskridas i byggnaden. Byggnader inom normalrisk-/högriskområde ska normalt utföras med radonskyddande/radonsäker konstruktion eller motsvarande åtgärder vidtas så att högsta tillåtna radonhalt inte kommer att överskridas i byggnaden. Ansvaret för att bedöma den faktiska radonrisken på varje byggplats och vidta tillräckliga skyddsåtgärder åligger exploatören.

Verksamhetsområde öster om planområdet

I öster gränsar planområdet till ett verksamhetsområde. Här har dock inte funnits några äldre

verksamheter sedan tidigare, däremot finns flertalet nyetablerade verksamheter i närheten, bl.a. en biltvätt och en bowlinghall. Eftersom verksamheterna är nyetablerade och har kontinuerlig tillsyn samt separat avrinning vid behov är risken minimal att området har eller kommer att förorenas.

Buller Trafikbuller

Tyréns AB har utfört en översiktlig bullerutredning för planområdet, rapport Björklunda

trafikbullerutredning, 2017-07-07, reviderad 2019-09-04. Eftersom detaljplanen planläggs enligt den äldre plan- och bygglagen (SFS 1987:10) är de riktvärden som redovisas i infrastrukturpropositionen de som är vägledande för utvärderingen av bullersituationen för såväl den nya som den befintliga

bostadsbebyggelsen inom planområdet.

Beräkningarna visar att man klarar riktvärdena för befintlig bebyggelse överallt inom

planområdet. Beräkningarna visar också att man klarar infrastrukturpropositionens riktvärden för ny bostadsbebyggelse och uteplats överallt inom planområdet, oavsett vilken hastighet som väljs för Södra Kringelvägen framöver. Maximalnivåerna från vägtrafiken är dock något höga i ett flertal punkter utmed Österåsgatan varför det kan bli aktuellt med någon form av åtgärd i bygglovsskedet, exempelvis behov av fönster och fasad med viss dämpning, för att säkra inomhusnivåerna nattetid.

För förskolan har Naturvårdsverket ”Riktvärden för buller på skolgård från väg- och

25 Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande detaljplan för del av Hässleholm 87:22 m.fl. (Björklunda)

spårtrafik” (NV-01534-17) från 2017 använts. Vid förskolan beräknas bullernivåerna på skolgården överskrida Naturvårdsverkets riktvärden för ekvivalentnivån med 1 dBA, vilket Hässleholms kommun bedömer är acceptabelt. Möjligheten att skapa mindre ytor, uteplatser/sovplatser, med lägre nivåer finns däremot inom skolgården genom bland annat möjligheten att sätta upp bullerplank.

Verksamhetsbuller

Planområdet gränsar i öster till ett befintligt verksamhetsområde. De verksamheter som finns här är av ej störande karaktär, bl.a. en biltvätt och en bowlinghall.

Detaljplanen medger småindustri och verksamheter inom området. Bestämmelser finns om minsta avstånd till bostäder enligt Boverkets riktlinjer (varierar i området mellan 50-200 meter skyddsavstånd till bostäder). Den fördjupade översiktsplanen för Hässleholms stad (antagen 2018, laga kraft 2020) markerar ut verksamhetsområdet som ”befintlig blandad stadsbebyggelse”.

Verksamhetsområdet avgränsas mot bebyggelsen av naturmark i detaljplan, dock med varierande bredd. I verkligheten avgränsas verksamheten av jordvallar samt trädridåer. Dessa bevaras för att säkra en visuell barriär mot industriområdet.

Närhet till djurhållning

Inom och i närheten av planområdet finns betesmarker och djurhållning. Betesmarkerna inom planområdet betas av kor, medan Annedals gård i södra delen av planområdet har hästhållning.

Planområdet är lokaliserat i en zon mellan landsbygd och tätort. Betesmarkerna och hästhållningen i området är en del av landskapet och skänker området karaktär. Planområdets styrka grundar sig just i närheten och kontakten med det omkringliggande landskapet och de djur som betar i närområdet.

När det gäller allergenspridning är det framförallt hästhållning som kan utgöra en risk för personer med överkänslighet, men ny forskning har visat att hälsorisken är mindre än man tidigare trott. Boverket använder därför inte längre tidigare riktlinjer för skyddsavstånd till djurhållning. (Boverket, Rapport 2011:6, Vägledning för planering för och invid djurhållning).

Enligt Boverkets rapport (Rapport 2011:6) har studier visat att hästallergen kan visa höga halter i direkt anslutning till verksamheten, men redan på ett avstånd av 50-100 meter från källan visar studier att halterna är mycket låga, eller till och med under detektionsgränsen. Forskning visar dock att vegetation, kullar eller liknande har kan begränsa eventuella störningar.

Översvämningsproblematik

Vid stora vattenflöde kan det bräddas med avloppsvatten i det öppna dagvattendiket. Detta kan utgöra en risk för människans säkerhet och smittorisk. Med eftersom det finns planer på att kulvertera diket kommer denna hälsorisken att åtgärdas vid genomförandet av planen.

Eftersom större delen av planområdet utgörs av båtnadsområde och hela området ligger lågt i landskapet (med flertalet lågpunkter) finns i dagsläget risk för översvämningar och stillastående vatten under delar av året eftersom högt och ytligt grundvatten förekommer i området. Ramböll och Tyréns har i samarbete utrett markens egenskaper och kommit med förslag på grundläggning, nya markhöjder, hantering av dagvatten och skyfall.

26 Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande detaljplan för del av Hässleholm 87:22 m.fl. (Björklunda)

Utredningarna visar att det inte finns stabilitets- eller sättningsproblem samt inte heller behov av förstärkningsåtgärder. I enlighet med PM Grundvatten (Ramböll, 2010) ska delar av planområdet hållas fritt från bebyggelse och istället fungera som infiltrations- och fördröjningsytor för dagvatten.

Dagvattendammarna inom planområdet kommer fortsättningsvis att kunna fördröja befintligt upptagningsområde trots belastning från den nya exploateringen, bland annat på grund av att planen möjliggör för en ny torrdamm inom området. Betesmarkerna inom området kan komma att behöva användas för dagvattenhantering i framtiden. Det är därför viktigt att kommunen även i fortsättningen har rådighet över betesmarkerna, vilket planförslaget möjliggör.

Skyfall

Marken i området består till stor del av sand och silt med goda möjligheter för infiltration, vilket betyder att mycket vatten kan sjunka undan när det regnar. Ramböll har utrett hantering av skyfall i området med utgångspunkten 100-årsregn med en varaktighet på 6 timmar och planförslaget är anpassat efter de föreslagna skyfallslederna.

Befintliga lågpunkter inom föreslagen kvartersmark kommer att byggas bort i enlighet med ny höjdsättning av planområdet. (PM-Björklunda etapp 2-Förutsättningar för höjder, Ramböll, 2018)

Alternativ B (Max exploatering)

Alternativet innebär att ny bostadsbebyggelse hamnar inom gränsavståndet för Magle våtmark och inom påverkansområde från reningsverket och dess vassbäddar. Detta innebär inte risk för hälsa och säkerhet, men kan innebära att de boende påverkas av lukter från reningsverket.

Närheten till Magle våtmark är annars en fördel för boende i området eftersom det nyttjas som

rekreationsområde. Det är dock viktigt att förtydliga att våtmarkerna i första hand har en reningsfunktion.

Alternativet innebär däremot en fortsatt risk för smittspridning ifall det stora öppna dagvattendiket i norr inte kulverteras.

Djurhållning försvinner i området med alternativ B, vilket innebär att det inte blir ett problem för den nya bostadsbebyggelsen.

I övrigt har alternativ B ungefär samma påverkan på hälsa och säkerhet som alternativ A med undantag för att hänsynstagande för buller bör förflyttas från förlängning av Österåsgatan till Björklundavägen som i alternativ B är enda in- och utfartsväg till ”stadsdelscentret”. Det kan också finnas behov av åtgärder för att säkra bullernivåerna för bostäderna längst söderut, som hamnar nära Södra Kringelvägen.

27 Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande detaljplan för del av Hässleholm 87:22 m.fl. (Björklunda)

Related documents