• No results found

Marknadsundersökning framtidens Boende

Workshop körschema

Bilaga 3. Marknadsundersökning framtidens Boende

Tänk dig att du bor i ett bostadsområde där gemenskap, service och trygghet är nyckelorden. I detta framtida område har du möjlighet att även välja bort sysslor som tynger dig, din familj och din vardag. Tänk dig att du och din familj kommer hem från arbetet en fredag eller från två veckors semester och att ditt hus är städat och din gräsmatta är klippt.

Tänk dig att dina barn kan nyttja en gemensam bassäng under soliga dagar eller att du och din familj njuter av Västmanlands sköna natur och Mälarens vatten som finns ett stenkast bort.

Vi vill att din vardag ska vara din semester, detta kan bli möjligt i framtidens boende.

Med er hjälp kan vi tillsammans skapa ett nytt sorts boendekoncept där människor lever i harmoni.

Kön: Man Kvinna

Ålder: 18-24 25-34 35-44 45-54 55-65 65+

Civilstånd: Singel Sambo Särbo

Antal barn i

hushållet: 0 1 2 3 4 5 6+

Hur ser din bostadssituation ut idag?

Villa Radhus Hyreslägenhet Bostadsrätt Annan:____________________

Vad är viktigt i ditt val av hus? (du kan välja flera alternativ)

Närhet till naturen

Närhet till affärer Centralt läge Lågt pris Närhet Dagis/skolor

Energisnål bostad Annat: _______________________________________________________________________________

S

id

a

4

1

För en fast avgift på 1000kr i månaden, vad skulle du helst vilja ha av detta gemensamt i ditt bostadsområde? (Välj ut de fem viktigaste)

Pool Simskola Inomhusjacuzzi Spa (solarium) Bilpool

Gemensam lokal för fest och aktiviteter Tennis

Gym Bastu

Golf (putt green, driving range) Biltvätt Lekpark Väktare Fastighetsskötare Gemensam båtpool TV/tele/internet-leverantör Gemensamma verktyg, verkstad Vägbom in till området

Stängsel runt området Skog runt området Snöröjning Motionsspår Idrottsanläggning

Annat:______________________________________________________________________________ (om du har flera alternativ, separera med kommatecken)

Skulle du utöver denna fasta summa på 1000kr vilja ha någon av följande tilläggstjänster? (I så fall välj ut de tre viktigaste för dig?)

Städning Trädgårdsarbete Barnvakt

Handlingstjänst (matvaror etc.)

Taxitjänst (barnhämtning, andra körningar etc.) Tvättning

Annat:______________________________________________________________________________ (om du har flera alternativ, separera med kommatecken)

Skulle du kunna tänka dig att bo i ett område där dessa tillvalstjänster och gemensamma tjänster/saker finns tillgängliga?

Ja Nej Motivera:________________________________________________________

S

id

a

4

2

Bilaga 4. Idéurval Kesselring

Idé Urvalskriterier poäng Utvecklingsresurser Säkerhetsaspekt Enkelhet i genomförande Lite underhåll Utnyttjningsgrad för kund Total poäng Ranking Fortsätta med idén J/N

Kesselring Brainstorming

Lekpark Dagis

Bygga dagis Tv/It/Tele

Energisnåla hus Väktare

Gemensam lokal Städning

Gym (dusch, bastu) Trädgård

Motionsspår Snöröjning

Vägbom/porttele Fastighetsskötare

Multiidrottsplan Tvättning

Pool Handlingstjänst

Båt och badplats Bilpool

Biltvätt Larm

Pulkaback Möjlighet att designa tomt

Entré till området Möjlighet att designa hus

S id a

4

3

Bilaga 5. GANT-schema V1 V2 V3 V4 V5 V6 V7 V8 V9 V10 Förstudie Research Fokusgrupp Enkät Analys Konceptframtagning Finslipa Skriva

S id a

4

4

Bilaga 6. Projektloggbok Projektdagbok

16/10 Möte med Mälarvillan.

Tobias och Andreas är på första mötet med Mälarvillan och diskuterar ett möjligt projekt. Mälarvillan presenterade deras verksamhet och deras företagsfilosofi. Examensjobbet börjar ta form och en framtida Marknadsundersökning känns intressant från båda håll. Det enda problemet är att vi anser att Mälarvillans förslag på ett framtida projekt är allt för svårt att koppla till innovation. Vi vill att examensprojektet ska vara till nytta både för Mälarvillan och självklart för oss som

innovationsstudenter, vi måste ju bli godkända av lärarna. 21/10 Möte med Mälarvillan.

Under detta möte diskuterade vi eventuella uppdrag. När mötet nästan var klart nämnde Lars något om ett nytt bostadsområde som skulle likna en ”community”. Det var då idén om att skapa ett koncept för detta område uppstod. Under detta möte lämnade vi tanken på att göra en ren

marknadsundersökning. Det kändes inte nog så innovativt, dessutom kändes det roligare att utveckla ett koncept. Att utveckla ett koncept för en community passar oss perfekt då detta projekt verkligen håller sig inom innovationsämnets ramar. Känns kul att verkligen få arbeta med något skarpt, något som verkligen ska ske inom en snar framtid. Vi känner att vi kan tillföra något som Mälarvillan kan använda.

4/11 Gruppen träffades i biblioteket i Eskilstuna kl 13:00.

Vi diskuterade hur vi skulle komma fram till ett koncept och vad som behövdes för att göra detta. Vi kom överens om att göra en marknadsundersökning för att få fram människor åsikter gällande det nya området som skall byggas. Vi pratade om vilka avgränsningar som skulle vara passande för vår projekttid. Genom några vänner fick vi information om en tomtkö som Bostad Västerås har. Andreas ringde Bostad Västerås för att få mer information om de personer som står i tomtkö. Listan skulle kosta 2500:- exl moms. Perfekt att Mälarvillan tipsade oss om Västerås tomtkölista då det blir en naturlig avgränsning. Peter som Andreas pratade med om listan på Bostad Västerås kunde absolut tänka sig att hjälpa oss han skulle återkomma några dagar senare då han bara ville försäkra sig om att allt gick regelmässigt rätt till. Andreas pratade också med en god vän som studerar på MDH (Joakim Björkvall) om hjälp med en eventuell enkät utformning. Joakim tipsade oss om webbenkäter och en sida som samlar upp alla svar från enkäterna vilket gör att man tjänar mycket arbete och framförallt tid.

Kl 17.00 första mötet med handledare Erik Lindhult. Vi diskuterade:

Forskningsfråga. Hur skapar vi ny kunskap kring innovation. Olika faser i konceptutveckling? Modeller, metoder för konceptutveckling. Ska vi studera arbetets process eller något annat. Hur arbetar man vid konceptutveckling? Hur fungerar modellerna i förhållande till det vi gjort? Finns något allmänt sätt att ta fram ett koncept? Efter mötet kände vi oss lika säkra längre på vårat forskningsbidrag. Vi tror att arbetet måste ha två delar. Först ska vi göra ett koncept till Mälarvillan men vi måste nog också beskriva konceptutvecklingsprocessen som ett bidrag till

innovationsforskningen. Erik tipsade oss också om Bengt ”Köping” Olsson som kan mycket om Kreativitet i grupper men även annan bra itteratur. Exempelvis Joe Tidd, service innovation och Andersson, Arenfeldt, systemgrupper, visualisera, reagera.

S

id

a

4

5

5/11 Möte med Mälarvillan.

Lars berättar mer om det kommande projektet. Det ska ligga i Eriksbo. Ca 5km till vattnet och i närheten av Tidölindö. De samarbetar med en mäklare från länsförsäkringar och han bedömer det nya områdets målgrupp som människor i åldrarna 35-45 år. Perfekt att vi redan har en målgrupp och att Mälarvillan hjälper oss med avgränsningarna.

Vi diskuterade frågor som vi ville ha svar på i vår kommande marknadsundersökning. Vilken sorts villor? Vad ska vara gemensamt i området. Bilpool, gym, pool, tennis, golf, tilläggstjänster osv. Gemensam service och egen service. På mötet använder vi oss av en slags brainstorming och de svar som vi kommer fram till skriver Lars upp på en whiteboardtavla.

Vi kom också fram till att Mälarvillan skulle köpa tomtkölistan från Bostad Västerås. Eller rättare sagt vi köper listan men får pengar av Mälarvillan. Listan kommer dock skickas till Mälarvillan.

Mäklaren trodde att målgruppen var mellan 30 – 40 år, deras första husköp och att de kommer från villa/bostadsrätt. Antagligen barnfamiljer skulle vi tro.

Diskuterade enkätmöjligheter på hemnet och byggahus.se och om det skulle gå att göra några marknadsundersökningar genom dessa forum. Det är ju rätt målgrupp som samlas på dessa internetsidor.

Tobbe ringde Bjarne Hinderssen för att boka in ett möte om koncept och litteratur då vi vet sedan förgående kurs att Bjarne tycker om att arbeta med koncept.

Vi tillverkar även ett gant-schema som visar vad vi ska arbeta med och under vilken vecka vi bör arbeta med aktiviteterna.

6/11 Möte med Bjarne Hinderssen.

Vi bokade ett möte med Bjarne för att få tips på litteratur och hur vi skulle forma vårt arbete. Litteratur, artiklar hemsidor:

Information Architecture for the World Wide Web, Second Edition. Louis Rosenfeld, Peter Morville (beskrivning om ett concept I ett projekt)

Made to stick, Chip Heath, Dan Heath. (Om varför visa idéer överlever)

Observing the User Experience: A Practitioner's Guide to User Research, Mike Kuniavsky (ett bra kapitel om fokusgrupper)

http://www.cocosbrandconcept.com

Vi berättade om vår idé att bygga konceptet utifrån svaren på vår enkät. Bjarne var inte direkt övertygad om att en enkät var det bästa. Han föreslog att vi skulle sätta ihop fokusgrupper för att få ut och hitta bäst information. Under fokusgruppmötet växer saker fram som är svårt att få ut av en enkät. Bjarne är verkligen intresserad av vårt projekt och det känns bra då han verkligen tror att vi kommer lyckas. Även vi tycker att fokusgrupper låter bra och bestämmer oss för att i alla fall läsa mer om vad fokusgrupper är.

Ämnen som vi diskuterade med Bjarne var Gated Community, tankar och idéer kring koncept och om inte ett bra koncept skulle kunna vara: Kom hem på semester, Florida.

S

id

a

4

6

Bjarne tipsade oss om Ander Wikström som är duktigt inom konceptskapande. 9/11 Möte med Anders Wikström 13.00 IDT.

Anders berättar om IDEO och deras arbetssätt. Han tycker att vi kan starta processen med att titta i forum, bloggar, mäklare, SEB, sätta ihop fokusgrupper. IDEO låter intressant och enligt Anders arbetar de på ett sätt som skulle passa oss.

Anders tips på forskningsfråga: Hur designar man ett koncept kring detta boende? Han anser att vägen fram till konceptet och själva processen är det viktiga.

Anders tips på litteratur och artiklar: Michanek, Jonas, Idéagenten 2.0

Gardner, Howard, Five minds for the future Kelley, Tom, The art of innovation

Kelley, Tom, The ten faces of innovation Produktutveckling bortom kunskapens gränser Design process improvement

Design-inspired innovation

http://www.ideo.com/news/classics/ Human Center Design materialel

http://www.ideo.com/work/featured/human-centered-design-toolkit Den artikel som Carina tyckte var bra hittar ni här:

http://www.ideo.com/news/informing-our-intuition-design-research-for-radical-innovation/

Efter mötet börjar Andreas börjar kika lite närmre på en omvärldsanalys som skulle kunna ge oss en bra bild av Västerås bostadsmarknad. Tobias börjar undersöka vad fokusgrupper är och hur vi kan använda oss av dessa.

Martin tittar på all litteratur som vi blivit tipsade om och sållar bort sådant som ligger utanför våra rammar och tar vara på litteraturen som är passande. Just nu känns allt ganska stressigt och förvirrat, vi har lösa trådar överallt och vet inte riktigt hur vi ska strukturera upp arbetet. Vi får också känslan av att vi måste börja skriva snart vilket gör oss ännu mer stressade.

10/11 Granskning av litteratur, arbete med omvärldsanalys samt fokusgrupp. Tiden går åt till att leta teori. Det är också vad man ska göra i detta skede har vi kommit fram till men allt vi vill är att börja skriva, jobbigt!

11/11 Vi väntar på tomtkölistan och fortsätter att leta bra teori i den litteratur som vi lånat. Verkar som det blivit någon miss i kommunikationen mellan oss, Bostad Västerås och Mälarvillan för listan skall vara skickad och vi borde ha fått den.

12/11 Vi får bostadslistan och skapar ett utskick, äntligen! Vi går igenom listan namn efter namn och genom en tjänst på internet med namnet, birthday.se, får vi fram målgruppens ålder. De 70 första namnen som passar in på vår målgrupp får utskicket som vi skapat. Där finns info om projektet och

S

id

a

4

7

en förfrågan om dem vill delta i en fokusgrupp. Känns bra att vi kommit en bit på väg med arbetet och inte bara letar teori.

Vi bokar även lokal till fokusgruppen. Lokal blir idélab i Västerås.

Vi kontaktar Annika Löfgren för ytterligare åsikter om fokusgruppens utformad då vi vet att Annika själv har använt sig av fokusgrupper i sitt arbete.

13/11

Vi skapar ett preliminärt körschema för vår kommande fokusgrupp och skickar det till Annika Löfgren för feedback. Vi börjar skapa en enkät som komplettering i fall vi inte skulle få nog med deltagare i fokusgruppen. Enkäten får bli vår plan B. Vi tror dock fortfarande på fokusgrupp som metod och är väldigt taggade på att få genomföra det vi planerat.

16/11

Vi skickar förfrågan om deltagande i fokusgrupp till ytterligare 40 pers p.g.a. dålig respons. Det börjar bli lite nervöst nu då ingen svarar på vårt utskick. Kanske är det så att folk inte vågar träffa tre främmande studenter för att diskutera framtidens boende, den svenska mentaliteten kanske gör så att våra planer misslyckas. Vi jobbar ytterligare med enkäten och kommer fram till att vi även ska använda oss av enkäter i arbetet hur det än går med fokusgrupperna. Slutligen denna dag söker vi fakta till omvärldsanalysen.

17/11

Bygger klart körschema för fokusgruppen efter de instruktioner vi fått av Annika. Pratar med en tidigare kund till Mälarvillan angående hur hon tyckte att Mälarvillan infriade hennes förväntningar osv. Skickar även iväg ett mail till Mälarvillans tidigare kund innehållande frågor rörande vårt projekt. Ber om svar snarast.

Vi ägnar även tid åt att läsa tidigare studenters examensarbeten för att få inspiration och då framför allt gällande arbetets struktur. Vi är osäkra på hur vi ska forma själva arbetet och vilka rubriker som ska användas. Vi vet inte riktigt heller hur vi ska få in både själva konceptet och bidraget till

Mälarvillan och även processbeskrivningen. Hur skall allt redovisas? 18/11

Den enkät som ska komplettera vår marknadsundersökning finskjusteras och görs klart. Det blev en enkel enkät men som ger ett givande resultat om bortfallet inte blir för stort. Vi tror att enkäten kan enkla svar som blir lätta att analysera.

Denna dag ser vi även över vår research och den process som researchen inneburit. Vi har varit i kontakt med en mängd nyckelpersoner och läst relevant litteratur och denna process försökte vi strukturera upp. Vi fortsätter även att diskutera själva processen och hur vi tror att processen kommer att se ut då vi är klara. Det känns lite bättre idag då vi är lite mer klara över hur arbetet kan formas.

S

id

a

4

8

Den enkät som vi tillverkat registreras på internet och skickas till samtliga personer med mail som står skrivna i den tomtkölista vi använder oss av. En stor del av denna dag ägnas åt just enkäten och innan dagen är slut har redan 40 personer svarat på enkäten. Mycket tid gick just åt att föra över mailadresser från tomtkölistan till gruppens projektmail inför massutskicket. Vi pratar med sex personer som är intresserade av projektet och vill vara med i den fokusgrupp som vi ska genomföra tisdagen den 24:e november. Äntligen verkar vi ha tur och det känns som vi tagit ett stort steg idag. Att redan 40 personer svarat är riktigt bra då vi skickade enkäten till de olika mailadresserna på eftermiddagen. Många läser nog mailen på arbetet.

20/11

Vi arbetade fram ett schema över hur de kommande fokusgrupperna ska genomföras och detta efter Idéagenten. Det körschema som vi tidigare tillverkat ändrar vi igen och nå planerar vi även in

praktiska saker som fika och vilka roller vi i gruppen ska ha, vem ska leda, vem ska skriva osv. 23/11

Övar till fokusgrupperna…kom på att upplägget ej var bra, igen och utformade ett nytt. Planerade inköp till fokusgruppen, pennor, post-it lappar och vad för fika som är bra.

24/11

Martin och Tobias var på möte med Erik Lindhult. Efter mötet samlades gruppen i Västerås och handlade de saker som behövdes till fokusgruppen som vi ska hålla senare samma dag.

Fokusgruppen blev en succé och vi fick mycket mer information än vi hoppats på. Deltagarna var öppna och glada och allt var positivt. Tidsramarna hölls och det körschema som vi tillverkat

fungerade alldeles utmärkt. Vi var helt enkelt mycket överraskade över fokusgruppen och det kändes som att vi nu kunde börja koncentrera oss på själva skrivandet.

25/11

Arbetade hela dagen med att formulera om det som vi fick fram via fokusgrupperna dagen innan och sammanställa alla svar. Det tar mycket längre tid än väntat. Viktigt att allt gå korrekt till och det var bra att vi använde oss av metoder där deltagarna själva skrev ned sina åsikter på papper. Dessa papper var väldigt användbara idag. Tobias var den som antecknande under själva fokusgruppen och hans anteckningar med deltagarnas svar stämde väl överrens.

27/11

Skrev klart fokusgruppsutvärderingen. Klistrade in det i ex-jobbsdokumentet tillsammans med omvärldsanalysen.Gjorde opponering till tisdagen, skrev även ner frågor till Erik Lindehult. Vi var väldigt trötta denna dag och kände oss sega. Svårt att hålla koncentrationen uppe under många veckor.

1/12

Möte med Erik Lindehult och alla andra grupper. Opponering! Mötet var givande men gjorde oss också väldigt fundersamma då vi fick många nya infallsvinklar. Arbetar vi med rätt saker? Eller finns det andra vägar att gå? Använder vi rätt metod? Ja, många frågor kom upp men nu har vi ändå

S

id

a

4

9

kommit så långt att vi kör på som det är tänkt, givetvis tar vi till oss av de synpunkter som vi fick under mötet.

Martin och Tobbe var på möte om utlandsstudier. Efter lunch började vi att analysera de enkäter vi fått in. Vi förde in resultaten för varje enkät i Excel. Tobias skrev om enkäter i teorin. Det börjar bli ganska många sidor nu och det motiverar oss.

2/12

Gjorde klart enkäterna och införandet av resultat i Excel. Martin fortsatte att fixa med enkäterna, diagram och tabeller. Tobias och Andreas skrev en sammanfattning och om enkäter – enkätboken. Att sammanställa empiri tar väldigt lång tid och en lärdom som vi nu dragit, speciellt då vi inte är proffs på Excel. Den nervositet som vi tidigare känt börjar släppa till viss del och det känns verkligen som att vi kommer bli klara i tid. Arbetet börjar verkligen ta form och vi har kommit en bra bit i vår konceptutvecklingsprocess.

3/12

Vi skrev om olika forskningsformer och primära och sekundära källor. Arbetet med att sammanställa enkäterna fortsatte och vi skapade flera diagram. Gick igenom olika teorier som kan förknippas med processen. Det stora problemet är att hitta teorier rörande konceptutveckling och själva processen. Vi vill ju ställa teorier mot vår teori och stärka det vi säger.

4/12

Martin och Tobias fortsatte med enkätsammanställningen. Text till diagrammen utformades och själva empiridelen är näst intill helt klar, skönt! Andreas är på Öland!

7/12

Skrev om texten till diagrammen då vi inte tyckte att det första var bra. Vi skrev en analys av

diagrammen och en analys och jämförelse av fokusgrupp och enkät. Nu är empirin helt klar! Pratade om att vi behöver se över strukturen på arbetet, vi är återigen lite osäkra på hur allt ska presenteras och vad vi har kvar att göra.

8/12

Strukturerade upp arbetet med nya rubriker och gjorde allt mycket mer tydligt. Hade även en lång och givande diskussion om vad som är kvar att göra och hur vi ska göra det. Vi hade nämligen lite olika åsikter om hur själva processen ska beskrivas. Efter denna diskussion känns allt mycket mer tydligt och vi tror nu att vi kan arbeta mer effektivt.

9/12

Möte med Mälarvillan. Presentation av det vi gjort än så länge. Lars var imponerad av empirin och att vi lyckats genomföra en fokusgrupp. Det kändes verkligen som han vill ta del av resultatet. Pratade om konceptutvecklingen och om vad Mälarvillan vill förmedla. Planerande in ett till möte.

S

id

a

5

0

Eftersom vi arbetat med många olika saker samtidigt har vi inte varit så effektiva. Idag började vi gå igenom samtliga rubriker från början till slut. Satt tillsammans och skrev. Känns som vi fick hur

Related documents