• No results found

mars 2021 Ärende 4 Signalistens årsredovisning

Godkännande av digitalt deltagande

Kommunstyrelsen 29 mars 2021 Ärende 4 Signalistens årsredovisning

YTTRANDE

Vi socialdemokrater har länge varit kritiska till att ”Projekt 1000”, som innebar att 1000 nya hyresrätter skulle produceras i Signalistens regi mellan åren 2008–2018, slutade i att färre än 200 nya bostäder tillskapades under denna tioårsperiod och att ombildningar resulterade i att antalet totalt minskade.

Vi är kritiska till att nyproduktionstakten är otillräcklig. Årsredovisningen för 2020 visar att det under verksamhetsåret endast tillskapats två nya bostäder. Sedan 2018 har endast 70 nya hyresrätter byggts. Med tanke på den stora bostadsbrist som råder i vår region är det viktigt att nya hyresrätter inte ständigt skjuts på framtiden.

Vi ser positivt på att nya byggprojekt initierats i Signalistens regi under året 2020. Vi befarar dock att det inte är tillräckligt för att hålla en högre årlig byggtakt framgent.

För att påskynda nybyggnationen av hyresrätter i Solna vill vi att kommunen inför ett snabbspår för utbyggnaden av just hyreslägenheter i kommunen.

Arne Öberg (S)

Bilaga 4 till KS/2021-03-29 § 22

Solna den 29 mars 2021 Kommunstyrelsen, ärende 4 KS/2021:42 Årsredovisning för Bostadsstiftelsen Signalisten år 2020

Yttrande

Hyresrätten är den enda möjliga bostadsformen för många människor och har därför en central del i att skapa en blandad stad för alla våra invånare. Ändå visar statistik från SCB att endast 12 % av bostäderna som har byggts i Solna de senaste tio åren har varit hyresrätter. I regionen är det bara Danderyd och Vaxholm som har byggt en mindre andel hyresrätter än Solna. Oviljan att bygga hyresrätter har lett till att kötiden för en hyresrätt i Solna idag är 13 år och i övriga regionen åtminstone 10 år. Bostadskön kan endast krympa om fler hyresrätter byggs och det är därför bra att Signalisten har växlat upp sitt byggande. Tyvärr tycks detta ske på bekostnad av de nuvarande hyresgästerna.

Den ombyggnadsstrategi som Signalisten har antagit innehåller nödvändiga renoveringar av stammar, el och ventilation – men leder också till hyreshöjningar på 60 %. I nästan alla lägenheter gör man ombyggnad till nybyggnadsstandard trots att en varsam ombyggnad, enligt underlaget till Affärsplan 2018–2022, ger ett bättre ekonomiskt resultat. Hyresgäster evakueras under ett års ombyggnation för att sedan inte ha råd att flytta tillbaka till sin lägenhet. Inte sällan är det de allra mest trogna hyresgästerna, äldre personer som har bott hos Signalisten i 30, 40, 50 år, som tvingas flytta. Vänsterpartiet var det enda partiet som motsatte sig dessa kraftiga hyreshöjningar i ombyggnadsstrategin. Nu ser vi konsekvenserna av det. Strategin, tillsammans med en politisk ovilja att ta till sig hyresgästernas protester, skapar stora problem för befintliga hyresgäster, men på sikt också för stiftelsen.

Parallellt med ombyggnationen arbetar Signalisten nu för att driva upp hyrorna i flera av sina bostadsområden som inte omfattas av renoveringarna. Utöver det påslag som förväntas följa när årets hyresförhandlingar är klara kräver man även hyreshöjningar på 15–20 % i

Råsunda, och framöver även i Ritorp och Försunda, eftersom man hävdar att hyrorna är lägre än bruksvärdet. Signalisten är en politiskt styrd stiftelse och den §10 i Signalistens stadgar lyder att stiftelsen ska ”sträva efter att tillhandahålla sina bostadshyreslägenheter till lägsta möjliga pris.” Vi anser att det är viktigt att man värnar om den principen och inte tar till alla tillgängliga medel för att driva upp hyrorna.

Bostad är en mänsklig rättighet som inte får reserveras endast för människor med höga inkomster. Som en allmännyttig bostadsstiftelse är det viktigt att Signalisten motverkar segregering genom att verka för att människor med olika inkomstnivåer har råd att bo, och inte minst har råd att bo kvar, i stiftelsens bestånd.

Detta yttrande är nästan identiskt med det vi lämnade in förra året. Det är för att vi inte ser att några förbättringar har skett eller är planerade för de hyresgäster som är allra mest utsatta.

Sandra Lindström Vänsterpartiet

Bilaga 5 till KS/2021-03-29 § 22

Kommunstyrelsen 29 mars 2021

Principöverenskommelse och markanvisning med Besqab Projektutveckling AB avseende

kvartersmark inom del av fastigheterna Blåmesen 1, Huvudsta 3:1 och Huvudsta S:1 inom

stadsdelen Huvudsta

YRKANDE

Generellt är vi socialdemokrater positiva till att det byggs bostäder i Solna. Vi motsätter oss sällan nybyggnation, då vi anser att det gagnar en positiv utveckling i Solna. Att vi

socialdemokrater röstar nej till nybyggnation av bostäder tillhör således ovanligheten. Vi gör det i detta ärende då vi finner att förslaget om att riva nuvarande Tallbackaskolan, bygga bostäder på skoltomten samt uppföra en ny skola inom ramen för kvarteret Blåmesen 1 har flera brister.

I takt med att Solna växer blir det allt viktigare att värna barnens ytor och behovet av nya skolor och förskolor kommer att öka. För att säkerställa att det ska finnas både lämpliga lokaler och lämplig utemiljö som uppfyller barnens behov anser vi det vara fel att sälja av de få markytor i Solna som lämpar sig väl för just skolor och förskolor.

Beslutet att sälja marken vid Tallbackaskolan har motiverats med att intäkterna kan användas för att bygga den nya föreslagna skolan. Logiken i resonemanget brister. Solna säljer

fortlöpande mark för både bostäder, kontor och kommersiella ytor i vår kommun. Dessa intäkter är omfattande och kan användas för kommunala investeringar. Det finns således inget behov av att sälja av delar av skoltomten för att finansiera en skolinvestering på samma tomt.

Inför rivningsbeslut saknar vi en bra analys för statusen på den nuvarande fastigheten som utgör Tallbackaskolan. Vi tycker att Solna stad i alla lägen ska göra livscykelanalyser av klimat- och miljöskäl innan vi river några fastigheter för att utröna om delar av befintliga skollokaler bör behållas och utvecklas. Om delar av tomten inte säljs – går detta att göra.

Vid samrådsmötet fick vi även kännedom om att Augustendals förskola ska avvecklas. Det är idag ett hårt tryck på förskolor i Västra skogen. Det är därför direkt kontraproduktivt att avveckla den välbehövda förskolan.

Slutligen är den starkaste anledningen till att vi motsäger oss förslaget det återigen

förbisedda barnperspektivet. En ny skola ska byggas på den befintliga skolgården samtidigt som barnen går kvar i Tallbackaskolan. När den nya skolan är tänkt att stå färdig och barnen kan nyttja den, påbörjas nästa fas, rivning av Tallbackaskolan och byggnation av bostäder.

Detta innebär att barnen kommer att befinna sig på en byggarbetsplats i minst fem år. När allting är klart så belönas barnen med en betydligt mindre skolgård än vad som är fallet idag.

Bilaga 6 till KS/2021-03-29 § 27

Kommunstyrelsen 29 mars 2021

Principöverenskommelse och markanvisning med Besqab Projektutveckling AB avseende

kvartersmark inom del av fastigheterna Blåmesen 1, Huvudsta 3:1 och Huvudsta S:1 inom

stadsdelen Huvudsta

Solnas barn behöver fler och större ytor för lek – inte färre och mindre.

Med hänvisning till ovanstående

- yrkar vi på avslag av principöverenskommelsen.

Arne Öberg (S)

Solna den 29 mars 2021 Kommunstyrelsen, ärende 9 KS/2021:57 Principöverenskommelse och markanvisning med Besqab Projektutveckling AB avseende kvartersmark inom del av fastigheterna Blåmesen 1, Huvudsta 3:1 och Huvudsta S:1 inom stadsdelen Huvudsta

Yrkande

Vänsterpartiet är starkt kritiska till denna principöverenskommelse. Överenskommelsen har en kraftig påverkan på eleverna i Huvudsta och det går därför inte att hantera detta ärende utan att samtidigt se vilka konsekvenser det får för Tallbackaskolans elever och de boende i närområdet.

Vi ser med oro på en nedläggnings- och rivningstrend av våra äldre 60-talsskolor.

Hanteringen av Tallbackaskolan är ytterligare ett exempel på hur styrets politik tycks vara att låta skolor förfalla och bygga nytt, istället för att ta ansvar för de befintliga skollokalernas skick. Vi vill inte att Solnas elever går i lokaler som tillåts bli så förfallna att de slutligen måste rivas. Istället vill vi se skolbyggnader som kontinuerligt underhålls, rustas upp och renoveras för att möta skolornas föränderliga behov.

När inriktningsbeslutet för ny skola i Huvudsta fattades i december 2019 var vi lättade över att se en tydlig förbättring vad gäller skolans placering i jämförelse med den katastrofala placeringen på den gamla bensinmackstomten, men den föreslagna lösningen är långt ifrån vår ideala lösning. I vårt yrkande på inriktningsbeslutet var vi tydliga med att vi inte vill låsa oss fast vid att skulle byggas bostäder på Tallbackaskolans plats. Vi ansåg att det vore bättre att hålla det öppet för fler alternativ, såsom förskola eller skola, och därigenom låta

framtidens behov avgöra den bästa användningen för tomten. I den händelse att det skulle visa sig att behovet av bostäder var större än andra behov för tomten påpekade vi att bostäderna skulle upplåtas som hyresrätter. Denna hållning har vi fortsatt, och vi vill därutöver hävda att eventuella bostäder i så fall bör bli ett tillskott i Signalistens bestånd.

Därtill vet vi att det finns en stor oro från de boende i området om hur praktiska bekymmer kring vägdragning, parkeringsplatser och olika passager ska lösas, vilket visar på behovet av en bättre dialog med de boende.

Inga av våra synpunkter på inriktningsbeslutet har beaktats i den principöverenskommelse som nu presenteras, vilket gör att vi omöjligt kan ställa oss bakom den i sin nuvarande form.

Mot bakgrund av ovanstående yrkar jag att principöverenskommelsen avslås.

Sandra Lindström Vänsterpartiet

Bilaga 7 till KS/2021-03-29 § 27

Kommunstyrelsen 29 mars 2021

Related documents