• No results found

Matdistribution i hemtjänsten på flera sätt

In document Tekniska nämnden 2021-04-20 (Page 75-79)

Här följer en beskrivning av olika modeller för matdistribution i hemtjänsten.

Matdistribution av varm matlåda med leverans varje dag

På följande figur (se figur 4) ses flödesbeskrivningen avseende distribution av portionsförpackade varma måltider från tillagningskök till brukare med beviljat bistånd i hemtjänsten. Matdistribution av varma måltider sker genom tillagning i tillagningskök. Packning av varma portionsförpackade matlådor sker dagligen i köket. Hemtjänstens utförare distribuerar och leverans sker varje dag till brukare med beviljat bistånd. I modellen med varm matlåda består måltidsutbudet av:

Varm Lunch (två rätter att välja mellan), råkost, dessert, mjölk 3dl.

Figur 4 Flödesbeskrivningen avseende matdistribution av portionsförpackade varma måltider i hemtjänsten från tillagningskök till brukaren.

Utredning

2021-03-30 19(60)

En produktion och matdistributionsmodell med varma portionsförpackade matlådor ställer höga krav på att hålla tider i hela produktions- och distributionskedjan. Det kräver en noggrann planering ”på minuten” för att ha måltiden så nylagad som möjligt och portionsförpackningar med komplett måltid färdigpackade så nära distributionstillfället som möjligt. Om något oväntat händer i köket kan blir det leveransförsening som följd. Transporter och distributionen som utförare i hemtjänsten utför måste följa ett noggrant tidschema noga och brukaren av måltiden vara redo att omgående äta måltiden när hemtjänstens utförare anländer till hemmet.

Vissa körturer är långa. Om det blir förseningar på vägen kan det även medföra förseningar i leveransen till brukaren. Det kan påverka måltidskvaliteten negativt.

Måltidens temperatur kan vara för låg vilket medför risk för bakterietillväxt, näringsinnehållet, utseende och smak kan ha påverkats av för lång varmhållningstid. Detsamma kan ske om delar av måltiden är färdigtillagad i tillagningsköket i allt för god tid innan leveransen ska hämtas av transportören.

Då står maten på varmhållning för länge i köket i väntan på leverans. Brukare förväntas vilja äta måltiden vid samma tidpunkt som leverans av matlåda sker.

Brukare möter varje dag hemtjänstens utförare som levererar måltiden. Om brukaren har beviljade tilläggstjänster utöver matdistributionen som hjälp vid måltiden eller andra tjänster så utförs dessa som vanligt.

Matdistribution av kyld matlåda med veckovisa leveranser

På kommande sida visar figuren (se figur 5) flödesbeskrivningen avseende matdistribution med leverans av kylda portionsförpackade matlådor från tillagningskök till mottagande brukare.

Måltiderna levereras färdiglagade och snabbt kylda till brukare med beviljat bistånd för matdistribution i hemtjänsten. Efter tillagningen av måltiden sker en snabb nedkylning under 90 minuter till 3 grader för att bevara näringsinnehåll, ett nylagat utseende, alla smaker och hållbarheten förlängs på måltiden. Packning av kylda portionsförpackade matlådor sker därefter i en obruten kylkedja då packningsyta och utleveranslager är kyld. Temperaturen i kylutrymmet påverkar matens hållbarhet - lägre förvaringstemperatur ger längre hållbarhet.

Förpackning kan ske på olika sätt och beroende av vilken förpackningsmetod som används får måltiderna olika hållbarhet. Det mest resurssnåla sättet för distributionen är leveranser till brukaren en gång per vecka. För att måltiderna då ska få tillräckligt lång hållbarhet krävs snabbkylningen efter tillagning och därefter en portionsförpackning med hjälp så kallad modifierad atmosfär, en särskild livsmedelsgas. Detta sker i särskilda packningsmaskiner avsedda för portionsförpackade måltider.

Varje brukares veckobeställning packas och transport sker i obruten kylkedja av separat distributör en gång per vecka. Transportboxarna med kyla måste transporteras med lastbil och dessa behöver vara utrustade med eluttag så att boxarna kan elanslutas under transport för att bevara kylkedjan. Brukaren tar emot leveransen och förvarar måltiderna i kylskåp. När det är dags att äta väljer brukaren en av veckans måltider och uppvärmning av måltiden sker i vanlig ugn i 120 grader eller i mikrovågsugn i 3 minuter. Förpackningen är försedd med instruktioner för uppvärmning samt innehållsförteckning. Dofter sprids i

Utredning

2021-03-30 20(60)

anslutning till serveringen och måltiden kan serveras som nylagad i rätt temperatur när brukaren ska äta.

I tillagningsköket krävs tillräckligt med plats för hantering av kylda måltider i en obruten kylkedja med tillräcklig plats för packning av veckoleveranser, och lagringsyta med möjlighet att angöra transportskåpen med strömförsörjning i köken samt i transportkedjan för att det ska bli en obruten kylkedja från tillagningskök till brukaren. Brukare tar emot leverans av veckans beställda matlådor av en separat distributör. Brukare behöver ha tillgång till kylskåp med möjlighet att lagra veckans måltider.

Transporten mellan tillagningskök och brukaren är mycket flexibel i tid och kan ske oberoende av tidpunkt. Det underlättar logistikflödet. Även måltidsproduktionen i tillagningsköket kan utföras mer effektivt och det finns möjlighet att tillaga måltider oberoende av tidpunkten när brukaren ska äta måltiden. Det möjliggör mer flexibla former för produktionsplanering och utförande. För utförare i hemtjänsten frigörs en hel del resurser och minskar tidspress som annars kan uppstå vid matdistribution av varma matlådor varje dag.

Distribution av kylda måltider bidrar totalt sett till en mer flexibel måltidsproduktion och genereras en bättre arbetsmiljö både i kök och hemtjänst.

De brukare som endast har matdistribution utan några andra tilläggstjänster kan mer fritt välja tidpunkt för måltiderna. Om brukaren har beviljade tilläggstjänster utöver matdistributionen som daglig hjälp vid måltiden eller andra tjänster så utförs dessa som vanligt av hemtjänsten. Brukaren kan välja bland veckans alla måltider i vilken ordning de ska ätas vilket ökar valfriheten.

Utredning

2021-03-30 21(60)

Figur 5 Flödesbeskrivning avseende matdistribution med leverans av kylda portionsförpackade matlådor i hemtjänsten från tillagningskök till brukare med separat transportör som distribuerar måltiderna.

Utredning

2021-03-30 22(60)

In document Tekniska nämnden 2021-04-20 (Page 75-79)