• No results found

Slutsatser och rekommendation

In document Tekniska nämnden 2021-04-20 (Page 115-120)

I denna utredning var syftet att kartlägga renoveringsbehov i kök och bedöma investeringsbehovet samt att utifrån en helhetssyn utvärdera och se över organisering, rutiner och kostnader för att kostverksamheten ska nå en budget i balans. Resultatet visar att ett omfattande renoveringsbehov föreligger i flera köksanläggningar och investeringsbehovet uppgår till totalt 49 380 tkr enligt investeringsalternativ ett. Utöver detta tillkommer redan beslutade investeringar

Utredning

2021-03-30 59(60)

avseende nyanläggning av köken Paradisskolans tillagningskök och Linnéskolans nya tillagningskök vilka omfattar cirka 65 000 tkr.

En viktig slutsats är att resultatet indikerar att det finns flera möjligheter till att effektivisera kostverksamheten för en god ekonomi, uppnå högre måltidskvalitet, ökad kompetens, och goda förutsättningar för säkra måltider samt hållbarhetsfaktorer.

En viktig slutsats är att ett primärt fokus på kvalitetsfaktorer och kompetensförsörjning förefaller vara avgörande för att kostverksamheten ska ha en förutsättning att ligga i framkant bland offentliga måltidsverksamheter i framtiden.

Utifrån de sammanlagda resultaten i denna utredning kan slutsatsen dras att det är flera strukturella förändringar i driftmodellen som verkar krävas för att investeringar på bästa sätt ska kunna tillvaratas. En av de viktigaste strukturförändringarna förefaller vara en omställning från matdistribution av varm matlåda varje dag till matdistribution av kyld matlåda med veckoleverans. En annan förändring är att ställa om några mindre tillagningskök till mottagnings- och serveringskök och att centralisera utskicken till dessa till ett fåtal tillagningskök för att uppnå största samordningseffekterna.

Baserat på resultatet i denna utredning är förslaget till beslut att anta investeringsalternativ 1.

Implikationer

Vidare utredning är nödvändigt för att komma fram till en optimal och kostnadseffektiv logistiklösning avseende veckovis distribution av matlådor som är kylda. Det har inte rymts inom ramen för denna utredning att utvärdera ett alternativ till hemtjänstens omfattande insats på 123 timmar per vecka.

Vidare utvärdering av drifteffekter krävs för att få en detaljerad helhetsbild på driftkostnader så som transporter av måltider mellan tillagningskök och serveringskök. Dessutom krävs en mer detaljerad översyn av bemanningsbehov beträffande enheterna Ryfors skola, Elmeskolans och Paradisskolan när utbildningsnämnden fattat beslut.

Det är troligen värt att överväga att närmare utreda frågan om hur kompetensförsörjning kan stärkas på ett bredare plan inom ramen för köksarbete för att öka förmågan till kompetensförsörjning i verksamheten på lång sikt.

Det skulle vara värt att titta närmare på hur en hållbar drift kan utformas och uppnås i de minsta förskolorna i ytterområdena. Det är rimligt att anta att de små förskolorna är kostsamma att driva för alla berörda verksamheter.

Reservation att mindre justeringar kan ske fram till budgetdialog 21-04-20.

Utredning

2021-03-30 60(60)

Referenser

Andersson, L. Brannelid, M. (2014). Kylda matlådor inom äldreomsorgen - en studie om kundernas upplevelse kring beställning, leverans och mat. Umeå Universitet.

Gregoire, M. (2013). Foodservice organizations, A Managerial and Systems Approach – 8th edition. New Jersey: Pearson Education.

Helsedirektoratet. (2021). Nordic Nutrition Recommendations 2022. Hämtad 2021-03-19 https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022 Keller, H. (2006). Meal Programs Improve Nutritional Risk: A Longitudinal Analysis of Community-Living Seniors. Journal of the AMERICAN DIETETIC ASSOCIATION, 7(106), 1042–1048.

Jönköpings kommun. (2019). Olika möjligheter att tillhandahålla hemsänd, lagad lunchmat - som biståndsbedömd insats – inom äldreomsorgen hemtjänstverksamhet, BILAGA TILL TJÄNSTESKRIVELSE Utredning matdistribution hemtjänst Än/2019:140 730.

Livsmedelsverket. (2016). Nationella riktlinjer för måltider i förskolan. Uppsala:

Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket. (2018). Nationella riktlinjer för måltider i skolan. Uppsala:

Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket. (2019). Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen. Uppsala:

Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket. (2020a). Krisberedskap för offentliga kök. Uppsala: Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket. (2020b). Miljösmarta matval. Hämtad från https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2 Livsmedelsverket. (2020c). Uppdrag att verka för fortsatt utveckling av offentliga måltider inom ramen för livsmedelsstrategin 2017–2019 SLUTRAPPORT. Uppsala:

Livsmedelsverket.

Nollundernäring. (u.å). Nollvisionen för undernäring hos äldre. Hämtad:

https://www.nollundernaring.se/

Shamei, J., Lignell, K. (2015). Maten som en insats för Sveriges äldre. En kvantitativ studie om hur matdistributionen ser ut i Sveriges kommuner. Institutionen för kostvetenskap, Uppsala Universitet.

SKR. (2021) Branschriktlinjerna för Offentlig säker mat.

SFS 2010:800. Skollag. Stockholm: Utbildningsdepartementet.

Skolmat Sverige. (u.å). Skolmat Sverige. Hämtad 2021-03-27 http://www.skolmatsverige.se/

Vinnova. (2021). Fyra kommuner blir spjutspetsar för framtidens hållbara skolmåltider.

Hämtad 2021-02-03 https://www.vinnova.se/nyheter/2021/02/fyra-kommuner-blir-spjutspetsar-for-framtidens-hallbara-skolmaltider/

Älmhults kommun. (2013). Kostpolicy för Älmhults kommun. Dnr 2012/202 195.

Sammanträdesprotokoll

2020-04-28 Sidnummer, beslut 1(2)

Tekniska nämnden

Justerandes signaturer

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

§ 40 Motion om förebyggande skador orsakade av vildsvin

Ärendenummer TN 2019/28

Tekniska nämndens beslut

1. Tekniska nämnden beslutar att uppdatera och utforma en ny kostpolicy som inbegriper en tydligare miljö- och klimatsmart utgångspunkt enligt nationella livsmedelsstrategin och de globala miljömålen. Ny policy föreslås antas under 2021.

2. Tekniska nämnden beslutar att i samband med nästa upphandling utvärdera möjligheterna att kunna köpa in viltkött för att kunna variera med viltkött vid måltidsservering och matsedlarnas utformning.

Tekniska nämndens förslag till kommunfullmäktige

3. Kommunfullmäktige anser motionen vara besvarad.

Beslutsnivå

Tekniska nämnden, punkt 1–2 Kommunfullmäktige, punkt 3

Sammanfattning av ärendet

Tekniska nämnden har mottagit en motion gällande förebyggande av skador orsakat av vildsvin där ett av fyra förslag avser att utreda möjligheten att tillaga och servera viltkött i kommunens kök. Förvaltningen ställer sig positiv till att utreda frågan inom ramen för utformning av en ny måltidspolicy som inbegriper en tydlig miljö- och klimatsmart utgångspunkt samt utreda möjligheten att inköpa viltkött för att bredda utbudet av animalier vid nästa livsmedelsupphandling.

Beslutsunderlag

 Tekniska förvaltningens tjänsteskrivelse daterad 2020-03-13

Sammanträdesprotokoll

2020-04-28 Sidnummer, beslut 2(2)

Tekniska nämnden

Justerandes signaturer

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

_____

Beslutet skickas till Kommunstyrelsen

Tjänsteskrivelse

2021-04-09 1(2)

Teknisk förvaltningen Emelie Lindholm

emelie.lindholm@almhult.se

Tekniska nämnden

Tjänsteskrivelse - Utlåtande om upplåtelse av

In document Tekniska nämnden 2021-04-20 (Page 115-120)