• No results found

Matematiken i förskolan

In document Förskolematematik (Page 30-33)

5. Resultat och Analys

5.3 Matematiken i förskolan

Det som framgick utifrån intervjuerna var att alla pedagoger är överrens om att det finns ett intresse för matematik hos barnen på förskolan. P1 och P2 anser att det finns ett stort intresse för matematik från barnens sida. Barnen tycker det är roligt! De märker det både genom att barnen anammar det och själv exempelvis räknar, letar efter och känner igen siffror eller genom att de tar in det i sin lek, både ute och inne. Men det är väldigt

31

olika från barn till barn, eftersom man utvecklas olika. Enligt Ahlberg (2000) utvecklar barn matematikkunskaper tidigt men har svårt att sätta ord på det. De utgår ifrån sina erfarenheter för att upptäcka och utveckla nya kunskaper om storlek, form, mängd och massa.

P1 ”Till exempel om vi har varit ute och mätt någonting, kan de ju ta en pinne, åh… den här är lika lång som min arm! Så de använder det ju även i sina egna

leksituationer eller andra ute situationer.”

P5 ”Om vi har haft något i samlingen kan man se att barnen sitter o leker det själv sen. och kan ta fram grejor och fråga om de får ta fram grejor som vi har haft i samlingen. Tillexempel: ofta kommer föräldrarna o säger att de hållit på at räkna barnen, låtsas ha samling hemma[…]. Jag tror annars hade de nog inte gjort de hemma om de inte hade varit intresserade över huvud taget”. P7 ”De tycker att de e jätte roligt. Både när det gäller att räkna ute i naturen, att de kanske ska plocka fem pinnar eller tre, beroende på vilken ålder de är i. Och att de ska vara lika långa eller olika långa o man märker intresset, speciellt fem åringarna”

Intresset för matematik finns enligt pedagogerna redan hos barnen i förskolan. Men varför ska förskolorna arbeta med matematik? Pedagogerna hade alla tankar och åsikter om vikten av och varför förskolan skall arbeta med matematik. Följande citat visar pedagogernas åsikter i den frågan.

P1 ”Att man kanske har hört de här begreppen innan man sätter sig i en annan typ av lärsituation […] man ser ju att många barn tar det till sig. Och då e de ju jätte

bra att börja så tidigt som möjligt”.

P2 ”En bra grund ska läggas redan i början så fort barnen kommer ut från mamman. Det är viktigt att komma ihåg. Får barnen en slarvig eller fel taluppfattning […] kan det förstöra hela barnets framtid inom matematikundervisning”.

P3 ”Jag tror det är viktigt att börja ”rätt” med allting […]. Tillrättavisa barnen om de talar fel eller räknar fel och faktiskt sätta sig ner med barnen och gå igenom

stundtals bitar ur matematiken”.

P5 ”Jag tycker det är viktigt eftersom man alltid ofta läser att i skolan så sjunker kunskapen i matte, jag tror det e många som inte har en aning om varför de håller på med matte. Men börjar man tidigt kanske man får en större förståelse för det”. Hon påpekar även att det mer lekfulla inlärningssättet bör följa med även i skolan. P6 ”Jag ser inte att förskolan ska arbeta med så mycket matematik mer än att tillrättavisa barnen så de lär sig rätt och får en bra grund från början” […] ”Framför allt tror jag alla de nya sortens dagisfröknar lägger alldeles för stor energi på aktivitet och lektioner men jag anser det inte behövs”. P7 ”De e ju för att göra barnen mer medvetna om och inför skolan. […] de e ju ändå att man bygger lite inför skolan sen om man har gjort det i förskolan”.

32

5.3.1 Vad ska barnen ska lära sig i förskolan, enligt pedagogerna?

Pedagogerna har alla en bild av vad de anser att barnen bör känna till inom matematiken inför skolstarten. De nämner alla moment som barnen kan lära sig genom vardagliga situationer i förskolan.

P2 ”De grundläggande begreppen, kategorisering, mängd och storleksordning kan i princip alla barnen utan att de vet om det faktiskt”. P3 ”De barnen ska lära sig i förskolan tycker jag är huvudsakerna eller vad man säger inom matematik. Så som räkna enkla plus och minus, dela äpple lika […] och kategorisering”.

Moment pedagogerna nämner som de anser barnen bör känna till inför skolan är: antal, hel och halv, former, kategorisering, mängd, storleksordning, lägga pussel, dela lika, känna igen en siffra och vad den står för, lägesord, känna till begrepp som ett par, liten och stor, experimentera och pröva sig fram. På det pre-operationella stadiet (se Piagets stadieteori, sidan 20) utvecklar barnet under detta stadium ett språk som innehåller symboliskt tänkande (Evenshaug & Hallen, 2001). Det är viktigt att som pedagog sätta sig in i och förstå barnens tänkande och språk för att ta vara på och vidareutveckla deras kunskap.

5.3.2 Att synliggöra matematiken för barnen

Att det är betydelsefullt att synliggöra matematiken i förskolan ansåg sex pedagoger i studien. P6 tyckte absolut inte att det ska synliggöras: ”Absolut inte, det finns mycket annat du kan lägga krut på i förskolan, du får mycket gratis med matematiken när barnen är ute och leker med mera”. De intervjuade pedagogerna både synliggör och får in matematiken i vardagen på olika sätt. Fem av pedagogerna försöker att knyta ihop matematiken till vardagssituationer. De menar att eleverna får ett naturligt lärande när det är saker som ligger dem själva nära stärker eleverna. Det vardagliga arbetet med

33

matematiken är av stor vikt för barnen eftersom det är då den matematiska begreppsförståelsen grundläggs.

P7: ”Att det inte alltid behöver vara att vi sitter i en ring och lär oss. Utan att de även kan få in det vardagliga. Från att man ska duka till exempel, man kan räkna gafflar, hur många barn är vi och hela den biten”.

Sex av de intervjuade pedagogerna berättar också att de har ordnade samlingar med korta matematiska pass. En av pedagogerna tycker det är viktigt att poängtera att nu har vi matematik och då gör vi det här medan de andra inte lägger samma tyngdpunkt på det.

P2: ”Klart det är viktigt att synliggöra matematiken, vet barnen inte om att matte är när de räknar så kan det bli fel när de kommer upp i skolan sen”.

Pedagogerna har flera konkreta tips på vad det brukar göra under sina samlingar. Det kan vara allt från att dela frukt, räkna antal barn, duka, använda sig utav räkneväskor och lägesorden. Återigen lägger pedagogerna tyngdpunkten på att få in vardagssituationer i undervisningen. Samtliga pedagoger nämnde att matematiken finns i rutinerna, leken samt i olika teman. För att barnen ska utveckla matematiken som språk ska man utgå ifrån barnens erfarenhetsvärld, menar de att man exempelvis kan använda leken, samlingar samt vid den pedagogiska måltiden.

In document Förskolematematik (Page 30-33)

Related documents