• No results found

medborgarförslag digitalt

In document 2021-04-26 1/99 (Page 85-100)

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att 1. bifalla medborgarförslaget,

2. uppdra till kommunstyrelsen att införa möjligheten att lämna in

medborgarförslag digitalt via en e-tjänst i kommunens e-tjänsteplattform och att detta ska implementeras snarast möjligt, dock senast 2022-12-31.

Yrkanden

Björn Karlsson (SD), Catharina De Geer (KD), Hanna Lindahl (C) och Niclas Samuelsson (STRP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Till kommunfullmäktiges sammanträde 2019-11-18 inkom ett medborgarförslag, från Helena Stridell, om att införa en möjlighet att skicka in medborgarförslag digitalt, genom ett digitalt formulär eller via e-post. Förslagsställaren motiverar det med att nuvarande tillvägagångssätt, att enbart tillåta att medborgarförslag lämnas in på en pappersblankett, utgör ett hinder och inte uppmuntrar till att lämna förslag.

Kommunfullmäktige beslutade att lämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Efter beredning av kommunstyrelsen beslutade

kommunfullmäktige, KF § 303, 2020-10-26, att återremittera ärendet till kommunstyrelsen med motiveringen att ytterligare utredning krävs.

Strängnäs kommun har genom 4M-samarbetet möjlighet att ta del av information som ger förutsättningar för en effektiv utveckling samt införandeprocess av

medborgarförslag som e-tjänst i kommunens e-tjänsteplattform. En sådan e-tjänst bedöms också vara rättssäker då förslagsställaren kommer att behöva identifiera sig med hjälp av e-legitimation, således säkerställs om förslagsställaren har rätt lämna in medborgarförslaget eller inte i enlighet med förutsättningarna i kommunfullmäktiges arbetsordning samt kommunallagen.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Kostnaden för att utveckla e-tjänsten i kommunens e-tjänsteplattform bedöms som marginell. Om kommunfullmäktige i ett senare skede, efter implementeringen av e-tjänsten, beslutar om att avveckla tjänsten e-förslag, som idag används, kommer detta innebära en kostnadsminskning på 6 000kr/månad exklusive moms.

Övriga konsekvenser

Vid bifall till medborgarförslaget bedöms invånarnyttan öka för kommunmedlemmarna. Detta eftersom att möjligheten att lämna in

medborgarförslag digitalt via en e-tjänst i kommunens e-tjänsteplattform bedöms öka möjligheten till medborgardialog och därmed bidra till uppfyllanden av kommunfullmäktiges mål Invånare.

Uppföljning

Uppföljning av beslutet sker i samband med den rapport över inkomna motioner, medborgarförslag och e-förslag som kommunfullmäktige behandlar två gånger per år.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 92, 2021-03-31, Medborgarförslag om möjlighet att skicka in medborgarförslag digital

Tjänsteutlåtande, Medborgarförslag om möjlighet att skicka in medborgarförslag digitalt, 2021-02-26

Medborgarförslag om möjlighet att skicka in medborgarförslag digitalt, 2019-10-16 Beslutet skickas till

Kommunstyrelsen Förslagsställaren

KF § 76 Dnr KS/2021:12-037

Medborgarförslag om återbetalning av tillsynsavgifter för servering och livsmedel

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. bifalla medborgarförslaget i den del som avser återbetalning av tillsynsavgifter för serveringstillstånd enligt alkohollagen för år 2020.

Återbetalningen skall inte omfatta tillsynsavgifter för försäljning av folköl inom detaljhandeln.

2. ge miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att omgående verkställa utbetalning av medlen och införa efterhandsdebitering inom taxeområdet i enlighet med Kommunfullmäktiges beslut, KF 2020-12-14 § 370.

3. medel motsvarande återbetalningen tas från den av Kommunfullmäktige beslutade coronafonden avsedd för olika typer av stödinsatser med

anledning av coronapandemin, KF 2020-04-27 § 119, och belastar därmed inte miljö- och samhällsbyggnadsnämndens resultat för 2021.

4. medborgarförslaget föranleder inte någon åtgärd i övrigt då förslaget håller på att genomföras i linje med fullmäktigebeslut om återbetalning inom livsmedelstillsynen, KF 2020-12-14 § 372 samt beslutet om ny taxa för tillsyn inom alkohollagstiftningens område KF 2020-12-14 § 370, vilken bland annat innebär efterhandsdebitering av tillsynsavgifterna med

utgångspunkt från den restaurangrapport som tillståndshavaren lämnat in till tillståndsenheten föregående år.

Yrkanden

Björn Karlsson (SD), Roger Steen (C) och Catharina De Geer (KD) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

2020-01-05 inkom ett medborgarförslag från Alexandra Wedel Hedqvist, KS/2021:12, gällande den situation som flera branscher inom restaurang- och caféverksamheter med flera befinner sig i med anledning av den utdragna pandemin. Förslagsställaren lyfter ett antal åtgärder inom de aktuella

taxeområdena som denne önskar att kommunen vidtar. Dels avser det omgående återbetalning av 2020-års tillsynsavgifter inom livsmedels- och serveringstillstånd, dels så menar förslagsställaren att kommunen ska övergå till efterhandsdebitering inom taxeområdena och redogör för att flera kommuner redan fattat sådana beslut.

Kommunfullmäktige har överlämnat medborgarförslaget till miljö- och samhälls- byggnadsnämnden för beredning. Nämnden har arbetat med taxefrågan under 2020 vilket har resulterat i ny taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen.

Taxan antogs av Kommunfullmäktige 2020-12-14 § 370. Taxan gäller i sin helhet från 1 jan 2021 med undantaget för § 7 i taxan som ska börja gälla 2020-12-15 och innebär bland annat en övergång till efterhandsdebitering samt att nämnden framgent själva kan hantera en del taxefrågor vid extraordinära händelser i framtiden. För de avgifter som debiterats för 2020 gäller den gamla taxan vilket kräver att fullmäktige fattar beslut om taxan och eventuella efterhandsjusteringar som en återbetalning innebär.

Kommunfullmäktige har även 2020-12-14 § 372, på förslag av miljö- och samhälls- byggnadsnämnden, beslutat om återbetalning av livsmedelstillsynen för särskilt utsatta branscher. När miljö- och samhällsbyggnadsnämnden föreslog

återbetalning av tillsynsavgifterna inom livsmedelstillsynen, utifrån den situation som då förelåg och till de branscher som nämnden identifierat som särskilt utsatta inom området, berördes inte frågan om avgifterna för serveringstillstånd.

Med den utveckling av pandemins bedömda varaktighet och de ytterligare restriktioner som påverkat de branscher som nämnden tidigare identifierat och som tillkommit efter att förslaget om återbetalning ställdes, gör miljö- och samhällsbyggnadsnämnden nu bedömningen att ytterligare insatser för dessa branscher är nödvändiga. Nämnden föreslår därför i enlighet med

förslagsställarens intensioner att även frågan om avgifterna för serveringstillstånd bör omfattas av återbetalning för verksamhetsår 2020 i enlighet med förslaget.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet innebär en återbetalning av 2020-års avgifter för tillsyn inom

alkohollagstiftningen. Eftersom beslutet om återbetalning görs under 2021 kan inte nämndens resultat för 2020 reduceras med motsvarande belopp. För att inte återbetalningen ska påverka resultatet för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden under innevarande år, tas medel från den av Kommunfullmäktige beslutade coronafonden, avsedd för olika typer av stödinsatser med anledning av coronapandemin, KF 2020-04-27 § 119.

Fonden kommer därmed att belastas med summan av de återbetalade avgifterna som bedöms uppgå till 426 tusen kronor. Miljöenheten kommer att behöva prioritera arbetet med utbetalningar vilket kan medföra påverkan på övrig verksamhet.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 54, 2021-02-24, Medborgarförslag om återbetalning av tillsynsavgifter för servering och livsmedel

Delegationsbeslut, Medborgarförslag om återbetalning av tillsynsavgifter för servering och livsmedel, 2021-02-2

Medborgarförslag om återbetalning av tillsynsavgifter för servering och livsmedel, 2021-01-03

Beslutet skickas till

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Förslagsställaren

KF § 77 Dnr KS/2020:359-0061

Rapporter ej verkställda beslut enligt SoL och LSS från socialnämnden 2020

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. lägga nedanstående rapport till handlingarna.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Socialnämnden ska, enligt 16 kapitlet 6f-i § socialtjänstlag (2001:453), en gång per kvartal lämna uppgifter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kommunens revisorer samt kommunfullmäktige om gynnande beslut enligt 4 kapitlet 1 § socialtjänstlag (2001:453) samt 9 § lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, som inte har verkställts inom tre månader alternativt verkställts men avbrutits och inte åter verkställts inom tre månader.

I tabellen nedan redovisas uppgifter för kvartal 3, 2020 om socialnämndens beslut där verkställigheten har överskridit tre månader eller avbrutits. (Ärendenummer är en årlig nummerserie där varje brukare kan följas från kvartal till kvartal, till dess beslutet är verkställt/avslutat. En serie för LSS-beslut och en för SoL-beslut.) Nio LSS-ärenden och 25 SoL-ärenden har rapporteras enlig följande:

Åtgärder

Socialnämnden har vidtagit följande åtgärder för att korta ner verkställighetstiderna:

Behov av boendeplatser inom LSS har kartlagts och beställning har gjorts till Strängnäs Bostads AB, SBAB, i augusti 2017 för ett boende som skulle tas i bruk 2020. Beställningen är inte effektuerad eftersom den

returnerades av SBAB och har därför makulerats av kontoret på begäran av SBAB. Orsaken till att beställningen returnerades var att förutsättningarna för att inrätta service- lägenheter har förändrats. Det har gjorts en ny beställning till SFAB 2020-03-17.

Ansvaret för att rekrytera familjehem, kontaktpersoner och kontaktfamiljer är from september 2020 flyttat från utförarenheten Individ och familjestöd till enheten Myndighet. Ändringen ger en sammanhållen process med beslut och verkställighet inom samma enhet, vilket ökar förutsättningarna för att hitta rätt uppdragsgivare till rätt brukare.

En avvikelse har registrerats avseende SoL–ärende nr 12 och är under analys.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Kommunen kan få betala en sanktionsavgift om den dröjt oskäligt länge med att verkställa ett beslut.

Övriga konsekvenser Inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ej verkställda beslut följs upp en gång i kvartalet för rapport till fullmäktige, IVO och revisorerna.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 56, 2021-02-24, Rapporter ej verkställda beslut enligt SoL och LSS från socialnämnden 2020

Protokollsutdrag, SN § 148, 2020-11-24, Ej verkställda beslut kvartal 3 2020 Beslutet skickas till

Socialnämnden

KF § 78 Dnr KS/2020:359-0061

Rapporter ej verkställda beslut enligt SoL och LSS från socialnämnden 2020, kvartal 4

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. lägga nedanstående rapport till handlingarna.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Socialnämnden ska, enligt 16 kapitlet 6f-i § socialtjänstlag (2001:453), en gång per kvartal lämna uppgifter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kommunens revisorer samt kommunfullmäktige om gynnande beslut enligt 4 kapitlet 1 § socialtjänstlag (2001:453) samt 9 § lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, som inte har verkställts inom tre månader alternativt verkställts men avbrutits och inte åter verkställts inom tre månader.

I tabellen nedan redovisas uppgifter för kvartal 4, 2020 om socialnämndens beslut där verkställigheten har överskridit tre månader. Ärendenummer är en årlig nummerserie där varje brukare kan följas från kvartal till kvartal, till dess beslutet är verkställt/avslutat. En serie för LSS-beslut och en för SoL-beslut.

Enligt LSS har 9 ärenden rapporterats.

Enligt SoL har 17 ärenden rapporterats.

Åtgärder

Nämnden har vidtagit följande åtgärder för att korta ner verkställighetstiderna:

Behov av boendeplatser inom LSS har kartlagts och beställning har gjorts till Strängnäs Bostads AB, SBAB, i augusti 2017 för ett boende som skulle tas i bruk 2020. Beställningen är inte effektuerad eftersom den

återreturnerades av SBAB och har därför makulerats av kontoret på begäran av SBAB. Orsaken till att beställningen returnerades var att förutsättningarna för att inrätta servicelägenheter har förändrats. Det har gjorts en ny beställning till SFAB 2020-03-17.

Ansvaret för rekrytering av familjehem, kontaktpersoner och kontaktfamiljer är from september 2020 organisatoriskt flyttat till Myndighet, från att tidigare ha legat på en utförarenhet (Individ och familjestöd). Åtgärden är orsakad av svårigheter med rekryteringen.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Kommunen kan få betala en sanktionsavgift om den dröjt oskäligt länge med att verkställa ett beslut.

Övriga konsekvenser Inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ej verkställda beslut följs upp en gång i kvartalet för rapport till fullmäktige, IVO och revisorerna.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, KS § 93, 2021-03-31, Rapporter ej verkställda beslut enligt SoL och LSS från socialnämnden 2020, kvartal

Protokollsutdrag, SN § 9, 2021-02-24, Ej verkställda beslut kvartal 4 2020 Beslutet skickas till

Socialnämnden

KF § 79 Dnr KS/2021:56-101

Meddelandeärenden till kommunfullmäktige 2021-04-26

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. lägga föreliggande meddelandeärenden till handlingarna.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Kommunfullmäktige har att lägga föreliggande meddelanden till handlingarna.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Ordförandeförslag, Meddelandeärenden till kommunfullmäktige 2021-04-26, 2021-04-08

Protokoll, SEVAB Strängnäs Energi AB nr 162 2020-12-15, justerat Protokoll, SEVAB Nät AB nr 141 2020-12-15, justerat

Rapport, Strängnäs kommuns revisorer - riksanalys och revisionsplan 2021, 2021-01-27

Rapport, Revisionsplan 2021, 2021-01-27

Protokoll, Överförmyndarnämndens sammanträdesprotokoll 2021-01-20 Protokoll, Överförmyndarnämndens sammanträdesprotokoll 2021-02-10 Protokoll, SKFAB 2021-02-15

Skrivelse, Revisionsskrivelse, Revisorernas granskning av kommunens krishantering med anledning av Covid-19, 2021-02-17

Rapport, Granskning av kommunens hantering av covid-19-krisen, 2020, 2021-02-17

Skrivelse, E-post, Region Sörmlands inriktning för det internationella arbetet, 2021-02-08

Skrivelse, Region Sörmlands inriktning för det internationella arbetet, 2021-02-08Rapport, Säkerhetsbokslut Socialnämnden och Överförmyndarnämnden 2020, 2021-01-18

Rapport, Överförmyndarnämndens slutrapport för internkontroll 2020, 2021-01-19Rapport, Överförmyndarnämndens verksamhetsberättelse 2020, 2021-01-19 Protokoll, SEVAB Strängnäs Energi AB extra styrelsemöte 2021-01-29

Delegationsbeslut, Beslut att övergå till fjärr- och distansundervisning 1-5 mars för den kommunala gymnasieskolan signed, 2021-02-17

Delegationsbeslut, Beslut om förlängning av distansutbildning vid den kommunala vuxenutbildningen till och med 2021-06-30 signed, 2021-02-17 Protokollsutdrag, KN § 12, 2021-02-16, Årsrapport 2020 för kulturnämnden Rapport, Årsrapport 2020 för kulturnämnden, 2021-02-11

Protokollsutdrag, SN § 5 2021-02-24, Ändrade kostnader för måltider 2021, 2021-02-24

Protokollsutdrag, TFN § 17 Remissvar - genomförande av EU:s

engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning, 2021-02-23

Remiss, Remiss från Regeringskansliet, genomförande av EU:s

engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning, 2020-12-15

Remiss, Remissmissiv, genomförande av EU:s engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning, 2020-12-15

Rapport, Uppföljning av privata utförare socialnämnden 2020, 2021-02-08 Rapport, Internkontroll Socialnämnden Rapport 2020, 2021-02-08

Rapport, Årsrapport för socialnämnden 2020, 2021-02-24

Protokollsutdrag, SN § 6 02-24, Årsrapport för socialnämnden 2020, 2021-02-24

Rapport, Årsrapport 2020 Barn- och utbildningsnämnden, 2021-01-20 Protokollsutdrag, BUN 2021-03-02 § 31, Årsrapport 2020, 2021-03-02

Protokollsutdrag, MSN § 32 Beslut om godkännande av årsrapport samt förslag till KF om överförande av överskott investeringsbudget till 2021, 2021-02-25 Rapport, Årsrapport 2020 för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, 2021-02-12 Protokoll, SEVAB Strängnäs Energi AB 2021-02-17

Protokoll, SEVAB Nät AB 2021-02-17 Protokoll, SKFAB 2021-03-04

Protokoll, SKFAB 2021-03-22 Protokoll, SKFAB 2021-03-31 Protokoll, SKFAB 2021-04-07

Protokoll, Gemensamma patientnämnden 2021-02-18

Protokoll, Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård, 2021-03-04 Rapport, Verksamhetsberättelse 2020 Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård, 2020-12-31

Rapport, Verksamhetsberättelse 2020 för Gemensamma patientnämnden, 2020-12-31

Rapport, Internkontrollplan 2020 för Gemensamma patientnämnden, 2020-12-31Synpunkt, Synpunkt gällande Måltidspolitisk program, 2021-03-29

Protokoll, SEVAB Strängnäs Energi AB 2021-03-24 Protokoll, SEVAB Nät AB 2021-03-24

Protokollsutdrag, TFN § 20 Årsrapport 2020 för Teknik- och fritidsnämnden, 2021-02-23

Synpunkt, Synpunkt angående Måltidspolitiskt program, 2021-04-21 Protokoll SKFAB 2021-04-12

Protokoll SKFAB 2021-04-13 Protokoll SKFAB 2021-04-15

Skrivelse, Revisionsskrivelse - Revisorernas granskning av kommunens årsredovisning och bokslut 2020, 2021-04-21

Rapport, Granskning av bokslut och årsredovisning 2020, 2021-04-21

Detta dokument har elektroniskt undertecknats av följande undertecknare:

NAMN: LEIF LINDSTRÖM

IDENTIFIKATIONSTYP: Svensk e-legitimation

IDENTIFIKATIONS-ID: _098f08c082d7b28f3e7e50be96902a065d DATUM & TID: 2021-05-03 10:12:05 +02:00

NAMN: ANNIKA HEDENGREN

IDENTIFIKATIONSTYP: Svensk e-legitimation

IDENTIFIKATIONS-ID: _06197617bc620ce3d7e77b51f071ae2057 DATUM & TID: 2021-05-03 12:34:50 +02:00

NAMN: Anders Lennart Kroné

IDENTIFIKATIONSTYP: Svensk e-legitimation

IDENTIFIKATIONS-ID: _05afd1c1b0a5b6c974aa8400c68af094fb DATUM & TID: 2021-05-03 14:41:51 +02:00

Certifierad av Comfact Signature Accepterad av alla undertecknare 2021-05-03 14:41:57 +02:00 Ref: 1086487

www.comfact.se

Validera dokumentet | Användarvillkor

In document 2021-04-26 1/99 (Page 85-100)

Related documents