• No results found

...when they think about sex workers, a lot of them still think like: oh, sex workers are females rather than males.

I majoriteten av intervjuerna framkommer att det föreligger en brist på medvetenhet i det thailändska samhället gällande manliga sexarbetare. Flera respondenter nämner att många i samhället associerar sexarbetare som kvinnor. Vid fråga om hur respondenternas bild av manliga sexarbetare såg ut innan de började arbeta på organisationen nämner flera att de själva saknade insikt i problematiken, bortsett från de som hade tidigare erfarenhet från att arbeta på liknande icke-statliga organisationer. En respondent nämner att innan hen började arbeta på organisationen brukade hen ofta köra förbi ett känt turistområde inne i stan helt ovetandes om att det var ett område där manliga sexarbetare stod och väntade på kunder under kvällarna. Respondenten nämner att hen var helt ovetandes om problemet, att manliga sexarbetare existerade. En respondent nämner även att dennes förståelse av manliga sexarbetare och orsaker

33

till att de hamnat inom sexindustrin förändrats sedan hen började arbeta på organisationen. Flera av respondenterna beskriver även att de när de berättar om sitt arbete för andra ofta får reaktioner som att “Finns det verkligen manliga sexarbetare i den här staden?”. Många av respondenterna uppger att andra verkar förvånade över att den målgrupp de arbetar med överhuvudtaget existerar.

Två respondenter talar om att det skett en ny trend där det idag finns fler manliga sexarbetare jämfört med förr. Båda respondenterna nämner att det i samhället finns en brist på medvetenhet kring den nya trenden vilket leder till att många inte tror att manliga sexarbetare existerar. En respondent beskriver att kvinnliga sexarbetare är mer synliga i samhället jämfört med män då kvinnliga sexarbetare ofta kan sitta uppradade utanför exempelvis massage-ställen och gör reklam för de sexuella tjänsterna de erbjuder. Det är på så vis lättare att upptäcka kvinnliga sexarbetare medan respondenten beskriver att manliga sexarbetare däremot är mer dolda. Män, till skillnad från kvinnor, gör reklam för sina tjänster till en viss typ av kunder och inte till vem som helst. Samma respondent nämner även att det inte finns någon aktuell statistik över manliga sexarbetare. Respondenten menar att det är svårt att få fram statistik då polisen stänger ned många ställen där sexuella tjänster av män tillhandahålls men att de snart öppnas igen på en ny plats.

Några av respondenterna tar även upp att bristen på medvetenhet kring manliga sexarbetare kan bero på stereotypa föreställningar kring kön såsom att män är de som har makt och ska vara starka medan kvinnor är svaga och i behov av hjälp. En respondent uttrycker att i det traditionella thailändska samhället är mannen den som har makt, och förr kunde en man även vara gift med flera kvinnor, vilket påverkar föreställningar om mäns och kvinnors roller även idag:

Thai society is a male dominated society where men has power. So, the gender perception towards men and women are different. That is why when we talk about sex industry, sexual exploitation, people always think about women.

Avseende stöd och hjälp från samhällets sida framhåller flera respondenter att det i samhället föreligger brist på medvetenhet gällande manliga sexarbetare och att det stöd som finns till störst del riktas till kvinnor, trots att problemen är desamma oavsett kön.

...both males and female sex worker are facing the same problems by being judged and being stigmatized by people in the society… They face the same problems, but they get different help.

Vid fråga om vilka typer av stöd som är tillgängliga för manliga sexarbetare nämnde många först och främst att det nästan uteslutande är icke-statliga organisationer som erbjuder olika typer av stöd till sexarbetare. Flera av respondenterna nämner dock att majoriteten av de icke- statliga organisationer som riktas till sexarbetare fokuserar på just kvinnliga sexarbetare. Två av respondenterna menar att en anledning till att fler insatser riktas till kvinnor kan bero på att de kan bli gravida och därmed finns en risk för illegala aborter eller att barn hamnar på barnhem. När det kommer till olika insatser från regeringens sida nämner många att det inte finns något direkt fokus på att utforma insatser och stöd till manliga sexarbetare på grund av att regeringen saknar medvetenhet om problemet. En av respondenterna nämner dock att enligt hens åsikt kan det finnas en viss medvetenhet om problemet men att regeringen inte vill acceptera det på grund av kulturella normer.

34

It's possible that maybe they try to hide it because it will be based on the culture, you know if the government really accept that we have male sex workers in Thailand, this is another issue that will impact the image of the country.

En annan anledning till att manliga sexarbetare inte syns på samma sätt som kvinnliga sexarbetare i det thailändska samhället menar några av respondenterna kan bero på medias bild av sexarbetare. En av respondenterna tar upp att media för många är den huvudsakliga källan till information. Den information som framkommer i media påverkar därmed människors medvetenhet om sexarbetare då det är den enda information de tar emot. En annan respondent uppger även att när manliga sexarbetare nämns i media fokuseras det till störst del på transsexuella eller homosexuella och att det är få medier som verkligen fokuserar på problemet med manliga sexarbetare.

En av respondenterna nämner att kvinnliga sexarbetare i större utsträckning har lättare att berätta för andra om att de är sexarbetare jämfört med manliga sexarbetare. I några intervjuer framkommer att många av de unga män respondenterna möter i organisationen inte berättar för andra att de är sexarbetare. En respondent beskriver att de manliga sexarbetarna ofta inte berättar för andra i samhället att de är sexarbetare på grund av risken att bli dömda av andra människor. Vanligtvis brukar männen säga att de arbetar i en restaurang där de tar hand om disken. Genom att ingen i samhället får reda på att manliga sexarbetare finns så förblir dessa män osynliga i samhället, beskriver respondenten. Respondenten menar att anledningen till att männen inte berättar att de är sexarbetare beror på att de känner skuld och skam samt att de inte vill göra sina familjer besvikna.

IP: Majority of the male sex workers don’t allow other people in the society, or people surrounding them, to know what they actually are doing. So, they normally tell other people: "oh I work in a restaurant, I wash the dishes”

I: Why do you think the boys don´t tell others what they actually do?

IP: Because they feel guilty and they are ashamed, and they don´t want to disappoint their families.

En annan respondent berättar att det kan förekomma att männen säger att de haft sexuellt umgänge eller relation med en annan man istället för att säga att det är sexarbetare. Dock förklarar respondenten att en möjlig anledning till att hen aldrig upplevt att manliga sexarbetare berättar om sin sysselsättning kan bero på respondentens arbetsroll. Denna respondent arbetar mer förebyggande mot sexuell exploatering och det medför att hen inte har samma relation till männen som kommer till organisationen i jämförelse med annan personal.

Analys

I resultatet framkommer att det finns en brist på medvetenhet kring manliga sexarbetare i samhället. Några respondenter förklarar att bristen på medvetenhet i samhället kan bero på de stereotypa föreställningar som finns kring kön, där män förväntas ha makt och vara starka medan kvinnor är svaga och i behov av hjälp. Flera respondenter nämner att många i det thailändska samhället direkt associerar sexarbetare som kvinnor. En respondent uttrycker att i medier uppmärksammas sällan manliga sexarbetare utan mestadels kvinnliga sexarbetare. Om manliga sexarbetare talas om i medier så fokuseras det till största del på transsexuella och homosexuella. När det kommer till att förstå varför kvinnliga sexarbetare visas mer i media än manliga sexarbetare så kan heteronormativitet appliceras. Heteronormativitet innebär att heterosexualitet görs till norm och på så sätt överordnas andra sexualiteter. Andra sexuella läggningar anses på så sätt vara avvikande och onaturliga på grund av heteronormen (Mattsson, 2015). I intervjuerna framkommer att majoriteten av kunderna inom sexindustrin är män oavsett

35

om sexarbetaren är kvinna eller man. Anledningen till att kvinnliga sexarbetare är mer synliga i media jämfört med män kan tolkas bero på att sexarbetare utifrån heteronormen förväntas vara kvinnor. Detta på grund av att kunderna till största del är män och då heterosexuella relationer överordnas andra sexualiteter förväntas sexarbetarna vara kvinnor. Däremot avviker de manliga sexarbetarna från heteronormen då det manliga sexarbetet innebär samkönade sexuella handlingar och på så sätt anses vara onaturligt och avvikande. Det kan därför tolkas att män utifrån heteronormen inte förväntas vara sexarbetare och därför inte syns i media på samma sätt som kvinnliga sexarbetare.

Flera av respondenterna uppger att det finns en brist på medvetenhet kring manliga sexarbetare i det thailändska samhället. Flera av respondenterna nämner även att många i det thailändska samhället direkt associerar sexarbetare som kvinnor, trots att det enligt flera av respondenterna skett en ny trend där det idag finns fler manliga sexarbetare jämfört med förr. Flera respondenter anger att det flesta samhälleliga insatser som riktas till sexarbetare kommer från icke-statliga organisationer och att majoriteten av dessa insatser riktas mot kvinnliga sexarbetare. En respondent uttrycker bland annat att manliga och kvinnliga sexarbetare möter samma sorts problematik men blir behandlade olika. Begreppet inramning handlar om hur vi uppfattar och definierar vår verklighet beroende av den kontext vi befinner oss i. Enligt Goffman är verkligheten relativ och påverkas av den kontext människan befinner sig i, på så sätt kan uppfattningar om verkligheten innefatta olika inramningar (Arvidsson & Johansson, 2017). Goffman framhåller även att underliggande kontroverser gällande normalitet, det vill säga vad som anses vara normalt är föränderligt och kan variera beroende på sammanhangets inramning. Bristen på medvetenhet gällande manliga sexarbetare kan tolkas med hjälp av begreppet inramning på så sätt att manliga sexarbetare är något som kan tänkas skilja sig från den uppfattning många thailändare har om sexarbetare. Som framkommer i resultatet associerar många thailändare sexarbetare som kvinnor vilket kan tolkas bero på att det i det thailändska sammanhanget anses vara det normala. Det framkommer i resultatet att såväl manliga som kvinnliga sexarbetare möter samma problem men får olika hjälp vilket också kan tolkas som att det finns olika uppfattningar kring samma situation beroende på den kulturella inramningen. Bristen på medvetenhet trots den nya trenden med fler manliga sexarbetare kan tolkas bero på att den sociala inramningen gällande uppfattningen av sexarbetare fortfarande endast innefattar kvinnor. Däremot kan det tänkas att det i och med den ökande trenden av manliga sexarbetare skulle detta kunna påverka den sociala inramningen och därmed förändra vad som anses normalt gällande sexarbetare. Detta enligt vad Goffman hävdar om att kontroverser gällande normalitet är föränderligt.

Attityder

Attityder mot unga män som sexuellt exploateras har undersökts utifrån två aspekter: medborgare i samhället samt myndigheter. Nedan kommer dessa att presenteras under rubrikerna samhällets attityder och myndigheters attityder.

Samhällets attityder

Som tidigare nämnts framkommer i intervjuerna att många i samhället inte är medvetna om problematiken kring manliga sexarbetare utan är mer medvetna om det kvinnliga sexarbetet som sker. Dock förklaras det i en intervju att många i samhället är medvetna om att det finns manliga sexarbetare i Thailand men blundar för det på grund av att det är oacceptabelt. En respondent förklarar att de individer i samhället som är medvetna om manliga sexarbetare kan delas in i två olika grupper med skilda attityder. Den första gruppen har en mer positiv attityd till männen och de ser männen som offer av sexuell exploatering och vill hjälpa dem. Den andra

36

gruppen har en negativ attityd och stigmatiserar dem. Det framkommer dock i samtliga intervjuer att majoriteten av individer i samhället har en negativ attityd mot manliga sexarbetare. En respondent uppger att individers bakgrund påverkar deras uppfattning om manliga sexarbetare. Respondenten beskriver att en grupp som är medvetna om manliga sexarbetare är kunderna till männen men deras uppfattningar kring manliga sexarbetare kan skilja sig avsevärt från övriga befolkningen. Respondenten förklarar att kunderna ser fram emot att träffa de manliga sexarbetarna och kan se på dem som potentiella livskamrater samt kunna ha en vilja att understödja männens situation.

Den negativa attityd som finns i samhället mot manliga sexarbetare beskriver flertalet respondenter yttras på så sätt att majoriteten människor i samhället dömer och stigmatiserar de manliga sexarbetarna. Respondenterna förklarar att i det thailändska samhället anses manligt sexarbetare som oacceptabelt och att det är de manliga sexarbetarna som är problemet. Flertalet respondenter förklarar att individer i samhället ser männens situation som deras egna val och ifrågasätter varför de har valt att involvera sig i sexindustrin, vilket en respondent uttrycker på följande vis:

I know that a lot of people in the society look at them like: why would you choose to be a sex worker? Like why would you? You're so silly, there's no reason for you to choose to be in this path.

Vidare förklarar några respondenter hur den negativa attityden mot manliga sexarbetare kan uttryckas genom blickar eller genom språket. En respondent beskriver att männen ofta möter nedlåtande blickar samt att de blir tilltalade på ett otrevligt och nedlåtande sätt. Flera respondenter beskriver att det sätt som männen talas om i samhället är i termer av att de orsakar bråk, är farliga och att de är dåliga människor. I flertalet intervjuer framkommer även att majoriteten människor i samhället inte vill beblanda sig med dessa män på grund av att de anser att männen bara kommer att orsaka problem för dem. Många i samhället anser också att männen är hopplösa fall med få möjligheter till att förändras. En respondent beskriver att de unga männen själva inte tror på, precis som individer i samhället, att de kan förändras. Men respondenten uttrycker dock ett hopp för målgruppen och berättar att genom sitt arbete motbevisas uppfattningen att manliga sexarbetare inte kan förändras. I flertalet intervjuer beskrivs att majoriteten individer i samhället anser att manliga sexarbetare inte angår dem. En respondent använder ett thailändskt begrepp som betyder att “det är ett problem långt ifrån en själv” och det innebär att det inte påverkar det egna vardagslivet och att individer därför inte vill beblanda sig med de manliga sexarbetarna. I en intervju framkommer att stigmatiseringen och dömandet som sker gentemot de manliga sexarbetarna inte bara innebär individuell påverkan utan det påverkar även de unga männens familjer. Respondenten beskriver att i den thailändska kulturen pratar många människor om varandra, vilket påverkar att det inte bara är mannen som är sexarbetare som upplever skam utan hela dennes familj.

I en intervju beskriver respondenten att uppfattningen om sexarbete i den thailändska kulturen är antingen svart eller vit och att det inte finns någon gråzon. Med det menar respondenten att om en person involverar sig i sexarbete är denne i den svarta zonen och blir därmed dömd, de som inte involverar sig är således i den vita zonen. Vidare förklarar respondenten att det inte finns någon gråzon vilket hen menar innebär att det inte finns förståelse för varför männen har hamnat i den situation de är i, utan de bli enbart dömda utifrån att de är sexarbetare. Respondenten uttrycker:

Based on Thai perception towards sex workers, it´s only black and white. Like if you don't do it, it's white. If you do it, it's completely black. There is no grey zone in the middle. So, once

37

they found out that a person is a sex worker, he will be immediately judged. He will automatically be put in the black zone. While others that don't do it, they stay in the white zone.

Vidare förklarar flera respondenter att anledningen till den negativa attityden gentemot sexarbetare beror på att manliga sexarbetare avviker från normer i samhället. En respondent beskriver att i den thailändska kulturen anses sexuellt umgänge vara privat. Respondenten betonar även att sexuellt umgänge mellan män anses vara oacceptabelt i det thailändska samhället. Respondenten förklarar att de manliga sexarbetarna inte lyckas leva upp till de sociala förväntningar som existerar i samhället, dels för att sexuellt umgänge anses vara privat och dels för att sexuellt umgänge inte förväntas ske mellan män. Detta beskriver respondenten gör det svårare för manliga sexarbetare att återintegreras i samhället. Många respondenter förklarar att den negativa attityden mot de manliga sexarbetarna dels beror på en brist på medvetenhet och brist på kunskap kring männens situation.

I samtliga intervjuer framkommer det att samhällets negativa attityd gentemot manliga sexarbetare även påverkar deras möjligheter till arbete. En respondent berättar att en manlig sexarbetare som inte klär sig ordentligt och har smutsiga kläder kommer få det mycket svårare att erhålla ett arbete på exempelvis en restaurang. Detta på grund av att mannen inte kommer kunna representera restaurangen och ge en god service till kunderna på ett korrekt sätt. Vidare beskriver ytterligare en respondent att de manliga sexarbetare som har HIV har svårare att få arbete, speciellt om sjukdomen har utvecklat sår på kroppen eftersom arbetsgivaren då ser att mannen har hälsoproblem. Flera respondenter beskriver att de unga männens begränsade arbetsmöjligheter gör det svårare för männen att återintegreras i samhället. En respondent uppger att det inte finns plats för dem i samhället och att det inte heller finns någon plats där de blir accepterade.

I en intervju framkommer att samhällets normer och förväntningar på män påverkar hur de unga männen ser på sig själva. Respondenter förklarar att i det thailändska samhället förväntas män vara ledare för familjen, vara starka och offra sig för familjen. Dessa förväntningar har samhället gentemot män och de unga männen själva har också denna uppfattning om hur en man ska vara. En respondent förklarar att på grund av detta så upplever de manliga sexarbetarna att de måste vara starka och uthålliga, vilket i sin tur också gör att männen upplever sig vara svaga om de ber om hjälp. Respondenten menar att de unga männen upplever att de måste ta hand om sig själva och att andra personer inte får se dem som svaga eftersom de då avviker från de könsförväntningar som finns i samhället:

People in the society expect the men to be the leaders of their families, men are expected to be really strong, a leader and they need to sacrifice for the families. And men are being taught this, and that will affect their perception toward themselves. This is why they are like: You need to be strong, you need to be tough. This is probably why men feel like: I can’t receive help from others because that means I'm weak.

En respondent uppger att de manliga sexarbetarna är medvetna om att samhället dömer och stigmatiserar. Respondenten beskriver vidare att detta leder till att de unga männen får en sämre självbild och en sämre psykisk hälsa. Respondenten ger ett exempel från när de unga männen som organisationen arbetar med fick kuponger på KFC, vilket respondenten uppger anses vara en fin restaurang i Thailand. Respondenten beskriver att istället för att äta maten på restaurangen valde männen att äta på organisationen. Detta uppges enligt respondenten bero på att männen var medvetna om att de blev dömda av andra på restaurangen, vilket gjorde att de inte kände sig trygga att vara i den miljön. Därför valde männen att äta på organisationen där

Related documents