• No results found

Metodologi

Ett högt hållet ideal inom vetenskap är forskningsresultat med en hög grad av generaliserbarhet. Ett exempel på en sådan generalisering är om man i en väljarbarometer undersöker 1000 individer, alla tillfrågas om sina po- litiska sympatier, och därefter använder resultaten från detta urval för att uttala sig om väljarsympatier i en mycket större, icke undersökt grupp (ex- empelvis hela valmanskåren som i Sverige är närmare 6 miljoner individer). Men denna abrovinsch ställer också höga krav på urvalssammansättning och metoder vid insamlingen av data, eftersom man eftersöker resultat som är representativa och därmed generaliserbara. I andra former av studier kan idealen vara att undersöka en mindre grupp individer och att uttala sig om unika och specifika erfarenheter. Analysen inriktas på texttolkning och att identifiera olika uppfattningar med syftet att etablera beskrivningskatego- rier2 eller utfallsrum. Målet är att ge bidrag till teorier, som i sig har syftet att

vara applicerbara analysinstrument med en hög grad av generalitet. Analy- ser av data i det senare fallet är ofta tolkningar av utsagor. Park et.al (2013)3

har gjort en sammanställning av studier av elitidrottares karriärövergångar mellan 1968 till slutet av 2010 och totalt 126 undersökningar studerades. I dessa undersökningar har mellan 1 och 1617 individer studerats både inom olika idrotter och olika kön.

I föreliggande studie har ett antal elitidrottare (36 st.) intervjuats med målet att beskriva olika utfallsrum av erfarenheter kopplade till avslutningen av en idrottskarriär på hög nivå. Andra metodologiskt användbara ansatser i sammanhanget är Life history- och Life story-approach. Johansson (1999) skriver att Life history-metoden utgår från enskilda individers livsberättel- ser och har som mål att beskriva s.k. livslopp och hur händelser under ett liv hänger samman. Begreppet Life story, skriver Johansson (1999), är ett besläktat begrepp med life history och skiljer sig genom att ett kortare tids- perspektiv beskrivs. Narrativer som metod och analys är en annan ansats som under senare år delvis har fått en pånyttfödelse. Nationalencyklopedin beskriver begreppet narrativ som ”berättande, framför allt om texter som framställer händelserna i ett verkligt eller påhittat förlopp i tidsordning” (NE, 2013). Johansson (1999) menar att ett narrativt forskningsperspektiv påminner om life story, men med djupare fokus på själva dataanalysen. Smith (2010) har diskuterat narrativers och life-history undersökningar och möjligheter att utveckla användningen i exempelvis idrottspsykologisk forskning och han har också försökt att utveckla möjliga användningsom- råden. Två andra exempel på undersökningar där narraiver och life history har använt är bl.a. en studie av Douglas och Carless (2009). Dessa har 2 Exempelvis fenomenografi.

V ä g e n f r å n l a n d s l a g e t

under sex år kartlagt två kvinnliga golfspelares erfarenheter av att leva i och avsluta en professionell golfkarriär. Hussain, Trudel, Patrik och Rossi (2012) har också använt narrativer med målet att etablera ett underlag för att skapa ett utbildningsprogram inom sport coaching.

Studiens bakgrund

Föreliggande undersökningen är en intervjustudie i form av semistruktu- rerade intervjuer. Man kan i vissa avseenden också karaktärisera delar av studien som en Life-history undersökning med inslag av narrativer efter- som intervjuerna är kronologiskt upplagda. En intervjuguide användes där centrala frågeområden diskuterades med respondenten. Dessa områden be- handlade frågor beträffande respondenternas:

• start inom idrotten, start som elitidrottare (barn och ungdomstiden)

• syn på talangutveckling i relation till senare idrottskarriär

• möjligheter att kombinera elitidrott och utbildning

• erfarenheter av elitidrottsavslutningen

• tankar och förhoppningar om framtiden (den civila karriären)

Inom vart och ett av ovanstående frågeområden ställdes följdfrågor som kunde vara skiftande till sin karaktär, beroende av hur samtalet med respon- denten utvecklade sig. Detta förfarande är en av poängerna med samtalsin- tervjuer, att frågor kan följas upp i en dialog mellan intervjuare och respon- dent. Därmed kan intervjuerna dels fokusera mer på vissa frågeställningar, dels variera i längd beroende på samtalets utveckling och respondentens tidigare erfarenheter. Tekniken har tidigare använts av Eriksson, Patriksson och Stråhlman (1992) och Stråhlman (1997). Eftersom frågeställningarna, som nämnts ovan, är uppställda i ett kronologiskt perspektiv så kan studien karaktäriseras som delvis en life-history och en narrativ analys (Svensson, 1999). Tyngdpunkten i analysen ligger dock på att sammanställa respon- denternas utsagor i sammanfattande beskrivningskategorier för att analy- tiskt etablera deskriptiva utfallsrum (Marton & Booth, 2000).

Undersökningsgrupp

Undersökningsgruppen består till största delen av före detta elitidrottare och som tidigare varit (och är) internationellt framgångsrika, men som av olika anledningar har avslutat sin idrottskarriär.4 Antalet intervjuade perso-

ner är 36, varav 10 stycken är kvinnor (38 %). Fem respondenter var vid intervjutillfället fortfarande aktiva (tre män och två kvinnor).

4 Undersökningsgruppen består i denna rapport av de före detta elitidrottare som Sten Eriksson hunnit intervjua före sin bortgång. Inga ytterligare intervjuer har genomförts utan bearbetning och analyser har byggt på den undersökningsgrupp som förelåg utifrån de befintliga intervjuerna.

Det finns skäl att kommentera könsfördelningen i undersökningsgruppen. Fler intervjuer var planerade inom projektet men hann aldrig genomföras. Det finns dock anledning att vara uppmärksam på detta förhållande när intervjusvaren summeras. Denna könsfördelning minskar inte värdet i de livsberättelser som framkommer i rapporten. De har ett stort värde för att förstå elitidrottares syn på sin karriärs olika skeden och ska förstås var för sig. Vi vill dock bara poängtera att det i större utsträckning är män som kommer till tals i denna rapport.

Män har historiskt sett alltid varit överrepresenterade inom idrotten och ur ett globalt perspektiv är skillnaderna fortfarande stora mellan antalet deltagande kvinnor och deltagande män inom en rad olika länder. I Sverige har en utjämning skett, men fortfarande finns stora skillnader inom vissa idrotter. Detta förhållande gäller även elitidrotten även om där pågår en ut- jämning. Fortfarande är två av tre (33 % kvinnor - 67 % män) av dem som deltar vid större internationella mästerskap män (RF, 2011).

Denna rapport gör inte anspråk på att ge en total bild av svenska landslagsi- drottares erfarenheter från olika skeden i sina karriärer utan den bygger på ett antal intervjuade landslagsutövarens berättelser om sina egna erfarenhe- ter. Och där ska inte heller några generaliseringar göras utifrån utsagorna från de intervjuade.

Omkring hälften av respondenterna avslutade sin elitkarriär någon gång un- der 1990-talet medan karriäravslut för den andra halvan skett efter är 2000. Idrottsgrenar som är representerade och som ingår i studien är badmin- ton, bandy, basket, brottning, bågskytte, cykel, fotboll, friidrott, fäktning handboll, ishockey, kanot, konståkning, orientering, rodd, segling, skidor, sportskytte och tennis.

Följande meriter i sammanfattning fanns representerade i undersöknings- gruppen. Fyra av de intervjuade respondenterna har vunnit OS-guld, yt- terligare fyra har vunnit OS-silver och en respondent har vunnit OS-brons. Huvuddelen av de individuella förre detta idrottarna har vunnit minst ett VM-guld i respektive gren (plus VM-silver och VM-brons) och i det närmas- te samtliga (alla utom en) har deltagit på VM (här räknas också ex. Davis Cup och motsvarande). Bland lagbollspelarna inom handboll och ishockey har flertalet haft s.k. professionella anställningar både i nordamerikanska och europeiska ligor. Även om respondenterna nått stora framgångar i sin specialidrott, så har de av olika skäl uppmärksammats mer eller mindre i media. De har också haft olika möjligheter att förtjäna sitt uppehälle inom sin idrottskarriär och också i varierande grad kunnat utbilda sig till en annan yrkeskompetens inom en parallell karriär. Tabellen ovan och de uppräknade meriterna har inte på något sätt avsikten att legitimera en statistisk repre- sentativitet, därvidlag är undersökningsgruppen alldeles för liten. Dessutom är sannolikt mycket framgångsrika idrottare överrepresenterade och beträf- fande åldersspridningen finns också en del att önska i detta sammanhang. Men genom att koncentrera analysen på olika individers berättelser, där

V ä g e n f r å n l a n d s l a g e t

dessa återger både egna och även andras erfarenheter, kan ett eller flera utfallsrum etableras, och upplevelser samt erfarenheter kan systematiskt återges i övergripande beskrivningskategorier, som i sin tur kan relateras till valda teoretiska utgångspunkter.

Genomförande

Intervjuerna genomfördes i tidsperioden augusti - oktober 2012. Respon- denterna söktes upp och intervjuerna genomfördes i respondentens hem el- lers på deras arbetsplatser. Alla intervjuer har spelats in på diktafon och därefter transkriberats på papper för att underlätta analysarbetet (även Eriksson et.al 1992; Stråhlman, 2006). Längden på intervjuerna varierade mellan 45 till 60 minuter. I resultatredovisningen kommer intervjuresultaten att presenteras som sammanfattningar av respondentens berättelser, dels i löpande text, dels om citat. Resultatredovisningen följer i stort huvudfrågor- nas struktur. De forskningsetisk aspekter som vidtagits följer Vetenskapsrå- dets rekommendationer som finns publicerade i skriften God forskningsed (www.vr.se).

Analys

I närmast all form av dataanalys bör lämpligheten av de olika analystek- niker som valts och relationen mellan de slutsatser som dragits diskuteras.

Tabell 1. Respondenternas fördelning på idrott, ålder och kön.

Idrott

Född

Summa Före 1960 1960–1969 1970–1979 1980–1989 1990–

Man Kvinna Man Kvinna Man Kvinna Man Kvinna Man Kvinna

Badminton 1 1 2 Bandy 1 1 Basket 1 1 1 3 Brottning 1 1 Bågskytte 1 1 Cykel 1 1 Fotboll 2 1 1 4 Friidrott 4 1 5 Fäktning 1 1 Handboll 1 4 5 Ishockey 1 1 1 3 Kanot 1 1 Konståkning 1 1 Orientering 1 1 Rodd 1 1 Segling 1 1 Skidor 1 1 2 Sportskytte 1 1 Tennis 1 1 Summa 4 0 16 7 4 1 2 1 1 36

I föreliggande studie gäller det framför allt och som tidigare nämnts ge- neraliseringsfrågan, d.v.s. i vilken utsträckning resultaten från genomförda intervjuer är representativa för svenska elitidrottare som helhet och om resultaten kan bringa ytterligare teoretiskt ljus över området. Områdena barn- och ungdomsidrott, talangutveckling, elitidrott och utbildning och elitidrottsavslutning har i varierande grad beforskats tidigare både i Sverige och internationellt. Intervjuaren i denna studie är en och samma person i samtliga intervjuer, en person som också var en meriterad forskare med god inblick och kunnighet i nämnda områden. Han hade dessutom egna erfaren- heter av områdena som idrottsman.

Med avseende på de åtgärder och förberedelser som vidtagits (frågornas giltighet och relevans, urvalets storlek, respondenternas egna erfarenheter och att huvudfrågor testats i tidigare undersökningar), så finns mycket goda möjligheter att utifrån ett begreppsvaliderat perspektiv erhålla en hög grad av generaliserbarhet. Genom att koppla resultat från intervjuerna till tidiga- re forskning inom området, blir resultaten i högre generaliserbara (Denzin, 1975). I intervjuundersökningarna är det just individerna5 uppfattningar

som står i fokus (begrepps- och innehållsvaliditet, Yin, 1994) och resultaten kommer att behandlas därefter. I relation till studiens syften och mål (Mer- riam, 1994) blir forskarens kritiska medvetenhet om de datainsamlande teknikernas och analysinstrumentens förtjänster och brister det som formar studien resultat. Genom analysen skall studiens konsensus och generaliser- barhet fastställas (dess konsistent) och det gäller också om relationen mellan data och resultatanalys är övertygande (Stråhlman, 1997). De åtgärder som vidtagits på metodplanet, vad gäller datainsamlingen, stärker forskningsre- sultatens överensstämmelse med verkligheten och också generaliserbarheten (Merriam, 1994).

V ä g e n f r å n l a n d s l a g e t

Related documents