• No results found

Metoddiskussion

In document Innebandyarenans utformning (Page 45-48)

4. Diskussion

4.1 Metoddiskussion

Enkätundersökningen har både styrkor och svagheter. De frågor som tagits fram för enkäten bidrar till hur utformningen av en framtida arena kan utformas. Däremot kunde enkäten gjorts mer kvantitativ. Svagheten med enkäten var att tre frågor formulerades så respondenter kunde ge ett eget svar. Detta resulterade i att respondenter hoppade över just dessa frågor, vilket gav ett internt bortfall. Hade dessa varit frågor med alternativ att kryssa i hade chansen varit större att fler

responderat och kanske till och med att det interna bortfallet inte hade uppstått. Hade enkäten enbart haft valbara svar att kryssa i hade sammanställningen av svaren gjorts mycket enklare. Eller så kunde det gjorts både en kvantitativ och en kvalitativ

undersökning för att få uttömmande svar. Dock hade en kvalitativ undersökning krävt mer arbete för att få till möte med personer för att kunna genomföra en intervju.

Fler personer har tid att svara på några frågor än att ställa upp på en intervju. Styrkan med enkäten är att den kan nå ut till fler personer och dessa kan svara på frågorna när tiden finns. En enkätundersökning är tidseffektiv samt att risken för att misstolka frågor minskar i jämförelse med en intervju. Korta och konkreta frågor formuleras i en enkät. Tanken med frågorna som togs fram var att de skulle vara enkla att svara på och inte tidskrävande för de som gavs möjligheten att respondera på frågorna. Dock hade en intervju underlättat om frågor eller funderingar uppstod vid genomförandet av enkäten samt att en djupare diskussion utifrån de frågor som ställts.

Till urvalet och populationen för undersökningen anser jag att dessa både har styrkor och svagheter. Att undersökningen riktade sig mot just invånare i staden och med ett intresse för idrotten är en styrka då personerna är kunniga inom sporten, har besökt ett flertal areor och sporthallar. Då urvalet inkluderade innebandyspelare i Oskarshamns innebandyförening kunde det konstateras vad dessa personer är i behov av i en ny arena och vilka önskemål som finns för att höja

innebandyupplevelsen. Däremot hade undersökningen även kunnat rikta sig till personer i närliggande kommuner för att ta del av fler aspekter samt att få en bättre täckning för undersökningen.

En annan styrka med metoden var att arenor för innebandysporten analyserades för att få indikatorer på hur arenor planerats. Här kan litteraturen kopplas ihop med hur det är i verkligheten för att konstatera hur arenor har utformats sett till

tillgänglighet, funktionalitet och hur konstruktionen ser ut. Genom att jämföra Oskarshamns sporthall med andra arenor gavs inblick de förbättringspotentialer en ny arena i staden kan ge. Den bidrar även till idéer för hur den tilltänkta arenan kan planeras och utformas med en fasad som tilltalar personer som passerar eller besöker den. Svagheter med att göra en jämförelseanalys av arenor var att det var svårt att få fram ritningar för arenor. En ännu bättre jämförelseanalys kunde genomförts om arenor besökts och på så sätt jämfört dessa utifrån anteckningar och fotografering. På grund av covid-19 fick det räcka med att göra analyser via bilder, ritningar och skisser.

Genom att ta fram ritningar i Archicad gavs en mer tydlig visualisering av hur en arena i Oskarshamn kan tänkas se ut efter insamlad litteratur, datainsamling, enkätundersökning och jämförelseanalys. Det är inte alltid enkelt att förmedla allt i text så med en ritning till arbetet presenterades en tydligare bild över hur de olika ingående aspekterna utifrån tillgänglighet, brand och innebandykrav har tagits med i arbetet.

Tidplanen för arbetet har underlättat enormt för genomförandet. Genom att stämma av kontinuerligt hur man ligger till i arbetet utifrån tidplanen får man en bättre bild av hur man ligger till tidsmässigt i arbetet. Har man blivit klar tidigare än förväntat så har man kunnat sätta igång med nästa punkt i arbetet utan att uppleva en stress. Däremot var det till en början svårt att uppskatta hur mycket tid olika

aktiviteter i tidplanen krävde för att inte lägga för mkt tid på något annat som resulterar i en försening. Tidplanen har bidragit till ett mer effektivt arbete.

Valet att använda en loggbok ser jag enbart styrkor med. Detta hjälpmedel bidrog med en bättre struktur eftersom det är ett stort arbete och mycket att hålla koll på.

4.1.1 Reliabilitet

Mätningar som är gjorda anses som stabila utfall. Hade enkätundersökningen genomförts igen hos samma personer hade samma svar utifrån kryssfrågorna givits. Däremot anser jag att de frågor som krävde ett eget formulerat svar hade eventuellt fått fler svar då samma personer fick respondera igen och då kanske kommit på fler saker som var av vikt. Generellt anser jag att enkäten hade fått samma utfall om den genomförts igen.

Ett stabilt utfall hade även fåtts om jämförelseanalysen genomförts på nytt. Samma procedur hade använts för att analysera arenorna och då gett samma utfall.

4.1.2 Validitet

Studien avser att undersöka och beskriva hur en arena kan utformas och göras tillgänglig för funktionsnedsatta och äldre personer även att uppfylla en god

funktionalitet. Vi jämförelseanalyser och enkäter görs mätningar kring hur arenor har utformats för att uppfylla tillgänglighetskrav, krav vid utrymning, innebandyarenors krav utifrån svenska innebandyförbundet och vilka vad det finns för åsikter om den befintliga sporthallen samt vad som skulle kunna finnas i en ny. Forskningsfrågan är kopplad till dessa parametrar och därmed ligger fokus på det systematiska problemet, att komma fram till en arena för staden Oskarshamn då staden är i behov av en ny arena.

4.1.3 Generaliserbarhet

Oberoende av vilken typ av arena som upprättas ska den göras tillgänglig för äldre och funktionsnedsatta personer samt att utrymning kan ske på ett betryggande sätt. Dock har arenor inte samma utformning. Detta varierar beroende på vad arenan ska vara anpassad efter och vilka krav som ställts. Generellt bör en arena ha en god funktionalitet och en social aspekt för att verkligen ge nytta för invånare i kommunen och de lag som brukar anläggningen. Hur funktionaliteten uppfylls varierar beroende på kommun och vilka som är involverade i processen. Även dess utseende varierar men generellt vill alla att en arena ska ha ett snyggt utseende men detta varierar såklart från person till person som det nämndes här ovan i rapporten.

In document Innebandyarenans utformning (Page 45-48)

Related documents