• No results found

Resultat

In document Innebandyarenans utformning (Page 25-40)

3.1 Enkätundersökning

Resultat för en god funktionalitet och den nya arenans utformning i Oskarshamn framgår av enkätundersökningen. Enkäten för undersökningen bifogas i Bilaga II. Resultaten presenteras i diagram utifrån nominalskalenivå och intervallskalenivå. Utöver dessa presenteras tre av enkätens resultat genom en gruppering. Fråga 1, 2, 3, 4, 7 och 8 sammanställs i diagram, Figur 7 till 11. Fråga 5, 6 och 9 redovisas i grupper utifrån den deskriptiva analysen.

Resultatet för undersökningen utifrån enkätundersökningen visar att majoriteten av respondenterna har samma uppfattning gällande dagens sporthall. Att dagens sporthall inte är tillgänglig för personer med funktionsnedsättningen eller ålder samt svåråtkomlig för ambulans och räddningstjänsten. Enkätundersökningen visar att utseendet i sporthallen är undermålig men även vilka önskemål som ställs vid planering av en ny arena.

Figur 7. Fråga 1 och 2, N=38. 0 5 10 15 20 25 30 35 40 Fråga 1 Fråga 2 Y-axel X-axel JA NEJ

Fråga 1 - Anser du den nutida sporthallen tillgänlig för personer som sitter i rullstol eller har en synnedsättning?

Figur 8. Fråga 3, N=38. Medianen är 11, max är 6 och min är 1.

Figur 9. Fråga 4, N=110, medianen är 29,5. 0 2 4 6 8 10 12 14 16 Fråga 3 Y-axel Antal personer X-axel Antal poäng Sporthallen är förskräcklig - 1 2 3 4 5 Sporthallen är snygg - 6

Fråga 3 - Tycker du att sporthallen har ett

0 5 10 15 20 25 30 35 40 Fråga 4 Y-axel Antal personer X-axel Typ av verksamhet Gym Restaurang Caféteria Konferensrum

Fråga 4 - Vad skulle kunna finnas i den framtida arenan utöver tränings-/matchanläggning?

Figur 10. Fråga 7, N=38, medianen är 5, max är 4 och min är 1.

Figur 11. Fråga 8, N=38, medianen är 14, max är 3 och min är 1.

Nedan följer gruppering för fråga 5, 6 och 9 där antal svar har identifierats för respektive grupp samt exempel på svar som mottagits.

Planering och har fått 17 svar, exempel på svar är:

”Omklädningsrummets uppbyggnad är viktigt, det måste vara stort nog för ett helt lag där alla ska kunna sitta på bänkar. man kan väll utgå från 20 spelare som är max på uppställningen. Plus några extra krokar vid sidan om där tränare kan hänga sina jackor.

Toalett och minst fyra duschar i varje omklädningsrum. En klocka där man kan se kvarvarande tid på pausen är inte helt fel i omklädningsrummet

.

0 5 10 15 20 25 30 Fråga 7 Y-axel Antal personer X-axel Antal läktare 1 2 3 4

Fråga 7 - På hur många sidor om innebandyplanen bör det

0 5 10 15 20 25 Fråga 8 Y-axel Antal personer X-axel Antal hallar 1 2 3

”Stora omklädningsrum och bra plats mellan sarg och bänk för oss som spelare.”

”Väl tilltagna förråd och omklädningsrum. En separat mindre sportgolvsyta utanför spelplan för individuell träning av klubbteknik, skott, rehab m.m.”

Funktionalitet har fått 8 svar, exempel på svar är:

”En samlingslokal för lagen där man kan umgås innan/efter match”

”Ett center för flera sporter! Slå ihop flera sporter”

”Anser att det ska vara en multiarena för flera sporter/idrottsutövare”

”Undersökningsrum där till exempel en sjukgymnast kan göra undersökningar på spelarna. Något mindre rum där man kan ha möten när man inte är så många. En ingång

som ansluter till planen med lite större plats utanför dörren för bland annat räddningstjänsten.”.

Arenor och dess utformning har fått 24 svar, exempel på svar är: ”KIFAB Arena”

”Fortnox Arena i Växjö”

3.2 Jämförelseanalys

Utifrån det som tas upp i introduktionskapitlet presenteras likheter och skillnader som kan konstateras efter genomförda jämförelser. Resultaten nedan presenteras enligt följande rubriker: Fortnox Arena kontra KIFAB Arena, Arenors utseende och Oskarshamns sporthall kontra Fortnox Arena och KIFAB Arena.

3.2.1 Fortnox Arena kontra KIFAB Arena

Resultatet från jämförelser mellan Fortnox Arena i Växjö, se Bilaga III, och KIFAB Arena i Kalmar, se Figurerna 12, 13, 14 och 15.

Figur 12. Illustration av KIFAB Arena i Kalmar (Dahlström 2020)

Figur 14. Plan 1 - KIFAB Arena i Kalmar (Dahlström 2020)

Figur 15. Plan 2 - KIFAB Arena Kalmar (Dahlström 2020)

Utifrån det som tas upp i introduktionen resulterade jämförelseanalysen för Fortnox Arena och KIFAB Arena att det finns både likheter och skillnader i arenorna. Här nedan redovisas skillnader och likheter utifrån rubrikerna tillgänglighet, innebandy, funktionalitet och utformning.

Tillgänglighet

Arenorna tillgodoser tillgängligheten och det finns hiss så personer i rullstol kan t sig till våningsplanen. Placeringen av hissarna gör att de är lättillgängliga från arenornas entréer. De är försedda med handikapptoaletter. Kommunikationsutrymmen i arenorna är rymliga för möte mellan rullatorer och rullstolar samt att det finns utrymme för att vända med rullstol. Gångstråken i arenorna är raka och ger en logisk planlösning, riktningsändringar ser i max 90°. Utrymning av arenorna sker från båda våningsplanen, antingen till det fria eller en säker plats.

Dessvärre saknas en handikapptoalett för våningsplanet i KIFAB Arena samt att det enbart finns en sådan toalett i innebandy anläggningen. I Fortnox Arena finns handikapptoaletter tillgängliga i varje våningsplan samt att omklädningsrummen är försedda med dessa. Finns enbart vanliga toaletter i KIFAB Arenas omklädningsrum med en handikapptoalett i nära anslutning.

Innebandy

Genomförda mätningar visar att arenorna uppfyller måtten för en innebandyplan och det finns tillräckligt med utrymme mellan sarg och vägg eller övrig fast inredning för sittbänkar för spelare och ett sekretariat. Minimimåttet på sju meter uppfylls i båda arenorna. Omklädningsrum för 25 personer.

Inga skillnader kunde utgöras här.

Funktionalitet

Sen har båda arenorna tillgång till VIP-avdelning och möjlighet till mat i deras servering eller restaurang. Utöver detta är de försedda med grupprum eller konferensrum och ytor för butik eller föreningsshop. Varken spelare eller domare behöver passera läktaren eller spelplanen för att ta sig till omklädningsrummen vid ankomst till arenan. Sen här båda arenorna stora anläggningar med vardera två hallar.

Skillnad är att Fortnox Arena har tillgång till en cafeteria och ett gym.

Utformning

Likhet här är att arenorna är försedda med driftrum, förråd och städ.

Sett till arenornas planering och användningsområde så skiljer de sig åt både storleksmässigt och vilka ingående verksamheter och rum som finns i anläggningarna.

3.2.2 Arenors utseende

Efter jämförelse mellan Gavlehovshallen, Salming Arena, KIFAB Arena och Fortnox Arena konstaterades att deras utseende har olika karaktär. Varje arena tilltalar på sitt sätt mer eller mindre, se Figur 16, 17, 18 och 19.

Figur 16. Bild på KIFAB Arena i Kalmar utvändigt och invändigt på innebandyhallen. Fotograf: Wilson Creative. (Friberg 2020)

Figur 17. Fortnox Arena från entrésidan (VAXJO 2020).

Figur 18. Gavlehovshallen, illustration och bild från entrésidan (Skoogark 2020).

Figur 19. Salming Arena från entrésidan (Svenskalag 2020).

Den ena arenan är inte den andra lik. Anläggningar skiljer sig från varandra utifrån form, storlek och vilket eller vilka material fasaderna är utförda i samt val av detaljer som fönster och dörrar och hur de är placerade. Även entréerna för de olika arenorna skiljer dem åt beroende på hur de är utförda. Fortnox Arena, KIFAB Arena och Gavlehovshallen har större och en mer tydlig entré jämfört med Salming Arena. Arenorna skiljer sig åt i fasaderna utifrån vilka material de är utförda i. Salming och KIFAB Arena liknar mer varandra i deras val av material medan Gavlehovshallen och Fortnox Arena skiljer sig åt.

3.2.3 Oskarshamns sporthall kontra Fortnox Arena och KIFAB Arena

Efter jämförelserna mellan Oskarshamns sporthall kontra Fortnox Arena och KIFAB Arena konstaterades fler skillnader än likheter. Resultaten redovisas som tidigare,

skillnader och likheter utifrån rubrikerna tillgänglighet, innebandy, funktionalitet och utformning.

Tillgänglighet

Likheter i arenorna är att de har tillgång till hiss för att öka tillgängligheten. I KIFAB Arenas och Sporthallens omklädningsrum finns det toaletter som inte är anpassade för en rullstolsburen person, se Figur 14 och 20. Sen har både sporthallen, KIFAB Arena och Fortnox Arena kommunikationsutrymmena som är väl tilltagna, uppfyller måtten enligt BBR.

Till skillnaderna så har Fortnox Arena och KIFAB Arena bättre möjligheter för funktionsnedsatta människor utifrån mått och tekniska hjälpmedel, som hiss. Sporthallen ligger inne i Oskarshamns gymnasieskola och har därmed ett längre avstånd från entrén in till själva sporthallen med spelplanen, läktare och

omklädningsrum, se Figur 21, jämfört med KIFAB Arena och Fortnox Arena. I

Fortnox Arena och KIFAB Arena ligger bland annat spelplanen, omklädningsrum och läktare innanför entrédörrarna. Ytterligare en skillnad mellan sporthallen, Fortnox Arena och KIFAB Arena är att trappor måste passeras, oberoende av väg, för att beträda spelplanen i Oskarshamns sporthall, se Figur 22. Tillgängligheten för

räddningstjänst och ambulans är bättre i Fortnox Arena och KIFAB Arena där de kan ta sig fram till byggnaden och in till spelplanen enklare, jämfört med sporthallen. Sett till placeringen av hissarna i Fortnox Arena och KIFAB Arena så har hissen i

sporthallen en sämre placering samt att det är enklare att ta sig till hissarna i KIFAB Arena och Fortnox Arena än ta sig hissen i sporthallen, se Figur 14, 15, 23 och Figur 2 och 3 i Bilaga III. Sen är även läktaren för sporthallen betydligt mindre och för personer i rullstol finns inga avsedda rullstolsplatser. Utan dessa får sitta i

kommunikationsutrymmet ovanför läktaren, bakom glaspartier, se Figur 24. I Fortnox Arenas planlösning finns det 21 platser för rullstolsburna personer dessvärre framgår inga sådana platser i skisserna för KIFAB Arena. Tillbaka till toaletterna så finns det även skillnader sett till handikapptoaletter. KIFAB Arena har en handikapptoalett i anslutning till omklädningsrummen vilket inte sporthallen har och den

handikapptoalett som finns i sporthallen ligger ett par hundra meter bort i sporthallen, se Figur 20. Jämfört med Fortnox Arena har varje omklädningsrum handikapptoalett, se Figur 2 i Bilaga III.

Figur 21. Entré och transportsträcka till Oskarshamns sporthall.

Figur 22. Trappor från omklädningsrum och läktare.

Figur 23. Hissens placering i anslutning till spelplanen.

Figur 24. Cafeteria med kommunikationsutrymme och även plats för rullstolsburna personer.

Innebandy

Innebandymässigt är likheten hos sporthallen och arenorna att spelplanen har samma mått.

Sen skiljer sig sporthallen från de andra två arenorna då omklädningsrummen är mindre i sporthallen, se Figur 25, för att inrymma 20-25 spelare som det gör i KIFAB Arena och Fortnox Arena, se Figur 14 för KIFAB Arena och Figur 2 i Bilaga III för Fortnox Arena. Efter uppmätning av hela golvytan är utrymmet trångt mellan sarg och bänk och även på spelplanens kortsidor då måtten på golvytan är 21,3x42,7 meter och sargen tar upp 20x40 meter.

Figur 25. Sporthallens omklädningsrum.

Funktionalitet

Vid en jämförelse för en god funktionalitet och den sociala biten så skiljer sig

sporthallen från de båda arenorna. Sporthallen har enbart en liten kiosk medan KIFAB Arena och Fortnox Arena har bättre möjligheter med större cafeteria, restauranger, gym, bar, lounge, butikplats och försäljningsplats.

Utformning

Sett till deras utformning är en likhet att det finns längre korridorer inne i arenorna, så det finns längre transportsträckor i alla tre anläggningarna.

Utseendemässigt inne i sporthallen så är det en markant skillnad jämfört med KIFAB Arena, se Figur 16 och 26. KIFAB Arena har en ren och fräsch interiör med ljusa kulörer medan sporthallen har en äldre interiör i furu.

3.3 Arenaförslag

Ett ritningsförslag togs fram för en arena i Oskarshamn efter jämförelserna och enkätundersökningen.

I Figur 27 ses planlösningen för plan 1 för en ny arena i Oskarshamn. Där ligger omklädningsrum i nära anslutning till spelplanen vilket möjliggör att spelare, ledare och funktionärer har tillgång till en egen entré. Spelplanen beträds från

omklädningsrummen vilka är belägna på samma plan. Detta medför att inga trappor behöver passeras. Det finns fyra omklädningsrummen som består med 25 platser vardera och är utrustade med en toalett som uppfyller tillgänglighetsmåttet på 2,2 x 2,2 meter. Det saknas några bänkar då det inte fanns rätt mått för dessa i Archicad. Duschrummen är försedda med duschbås för duschplatserna. Duschbås för

rullstolsburna personer görs större genom ett större bås och omsluter två duschplatser. För domare finns två omklädningsrum och dessa ligger också i nära anslutning till spelplanen. Spelare och funktionärer har tillgång till en egen entré. Spelplanen har måtten 20 x 40 meter och mellan sarg och vägg finns ett utrymme på minst 2,5 meter för spelare och funktionärer. Plan 1 har en stor cafeteria med anslutande bord och stolar. Det finns utrymme för företag och föreningar avsedd för både reklam och försäljning. Toaletter finns avsedda för dam och herr samt handikappanpassade toaletter enligt måtten 2,2 x 2,2 meter. Sen finns det tillgång till två rum för

föreningarnas kanslister och ett konferensrum. I anslutning till omklädningsrummen finns ett gym med ett undersökningsrum för exempelvis fysioterapeuter. Det finns även separata rum för städ, tvätt och torkning av kläder samt fem förråd. För

innebandyföreningen finns tillgång till två rum som kan användas som materialrum. Sen finns det rum avsedda för el-central och teknikrum men även ett rum för

förvaring av sarg och innebandymål.

I Figur 28 ses planlösningen för plan 2. På detta plan finns tillgång till ytterligare ett konferensrum, ett fikarum för huserande lag i arenan samt ett samlingsrum där spelare kan umgås före och efter träningar eller matcher. Det finns ett mötesrum för matchgenomgång som även kan användas som konferensrum. Ytterligare ett rum för kanslister finns tillgängligt i detta plan. Sen finns det en läktare för rullstolsburna personer. Denna har plats för 21 rullstolar. Utöver detta finns ett bås för

kommentatorer och eventuell möjlighet till att filma matcher. Ett rum för ventilation är placerat i detta våningsplan.

Figur 28. Planlösning för plan 2 för den tilltänkta arena i Oskarshamn. Pilen visar utrymning till en säker plats.

Generellt för den nya arenans planlösning är korridorer i arenan väl tilltagna så personer i rullstol ska kunna orientera sig samt möta en annan person i rullstol utan att det blir för trångt, se Figur 27 och 28. Arenan har enbart planerats med en hall men kan kompletteras med en tillbyggnad om behovet skulle uppstå. Läktaren för

åskådare placeras på två sidor och inrymmer 1000platser räknat på 0,5 meter per plats. Två hissar har planerats in för att ta sig till våningsplanen. Utrymning finns från varje plan antingen ut till det fria eller till en säker plats, se pilen i Figur 28, och har försetts med totalt 13 utrymningsvägar. För att få en tilltalande arena utseendemässigt har anläggningen gjorts i olika sidobyggnader och fasaden är i två olika material och fönsterpartier i olika storlekar, se Figur 29. Sidobyggnader utformas i olika storlekar, höjd- och breddmått. Dessa placeras i olika förhållanden till varandra och kopplas sedan till den stora arenabyggnaden. Takfotens höjder för arenan och invändig rumshöjd ses i Figur 30.

Jämfört med ritningarna på Fortnox Arena, skisserna på KIFAB Arena och med sporthallen i Oskarshamn ges bättre möjligheter med en ny arena sett till

tillgänglighet, utrymning och integration. Läktarna för de tre arenorna uppfyller publikkapaciteten med 1000 platser för spel i SSL. Den nya arenan får ett snyggare utseende där förslaget på fasaden och de olika sidobyggnaderna kom från

jämförelserna mellan arenorna. Jämfört med planlösningarna för Fortnox Arena och KIFAB Arena blev den nya arena för Oskarshamn inte lika stor då den enbart har en hall. Nu finns det mer likheter mellan Fortnox Arena, KIFAB Arena och den nya arenan i Oskarshamn utifrån tillgänglighet, utrymning, regelmått för innebandyn, en bättre funktionalitet och ett snyggare utseende både utvändigt och invändigt. Ytterligare en likhet med den nya arenan i Oskarshamn och Fortnox Arena är tillgången till många rullstolsplatser.

4. Diskussion

In document Innebandyarenans utformning (Page 25-40)

Related documents