• No results found

Metoder för att motivera elever

Metoder som ekonomilärarna har för att motivera elever på Ekonomiprogrammet är att arbeta med mål, målbilder, konstruktiv feedback, lärstilar och variation av undervisning. Om lärstilar som motivationsfaktor säger läraren att hen försöker variera undervisning så långt som möjligt. Men de vanliga lärstilarna är auditiv och visuell lärstil.

Jag tycker att det är viktigt att variera lektionerna och inte bara innehållet utan även variera utifrån lärstilarna. […] Det vanliga är auditiv och visuell lärstil dvs. röst och bild. […]För mig gäller det att jag känner att det bara är uppgifter som jag varierar. Man kan hävda att göra uppgiften i sig är lite taktil i alla fall men inte riktigt taktil för att man skulle vilja helst bygga små grejer som man sitter och gör. […]Men här är då problemet med de ämnena som jag har att det inte är så lätt att hitta uppgifter som är taktila (Lärare Fredrik, personlig kommunikation, 2 december 2015).

Resultatet visar på att ekonomilärarna arbetar med mål och målbilder. Detta för att eleven kan sätta sig in i situationen och se sig själva lyckas samt ha vinning av det kunskapsmålet de går igenom. De tycker att det är viktigt med mål som skall vara möjliga att uppnå. Här kommer några exempel som illustrerar lärarnas arbete.

Jag tycker också att det är mycket viktigt att arbeta med målen att de är på rätt nivå och exempelvis är inte för lågt uppsatta. (Lärare Anna, personlig kommunikation, 1 december 2015).

Men man förutsätter att när de går detta program så har de som mål att de skall klara av det här. Läraren skall hjälpa dem med deras mål (Lärare Sofia, personlig kommunikation, 3 december 2015).

29

Om eleverna kan se sig själva i framtida situationer t.ex. att leda framgångsrikt ett företag så skapar det motivation hos dem.[…]Idag skrev jag till dem: ”Syftet med detta avsnitt är att du[…] och i framtiden som anställd eller företagare skall kunna styra ditt företag till framgång och vinst (Lärare Kristian, personlig kommunikation, 30 november 2015).

30

5. Analys av resultatet

I detta avsnitt beskriver jag likheter och skillnader i ekonomilärarnas svar. Jag analyserar fallstudiens resultat i förhållande till kunskapsbakgrunden.

En av likheterna är att samtliga ekonomilärare i min fallstudie har blivit motiverade till läraryrket genom att vilja hjälpa andra att utvecklas. Ekonomilärarna utvecklar eleverna genom bland annat ett aktivt motivationsarbete. De är medvetna om inre och yttre motivation och arbetar med dessa drivkrafter. Enligt lärarna styrs många elever numera av yttre motivation dvs. piskan, tvånget och kraven. En av ekonomilärarna säger att det är väldigt mycket morot och piska för elever idag och att de går till lektioner för att inte få frånvaro och i längden för att få ett betyg. Detta överensstämmer även med den presenterade kunskapsbakgrunden där Skolverket (2015) skriver att elever styrs generellt mindre av inre motivation än t.ex. lärare. Både lärarna och författarna i kunskapsbakgrunden menar att den inre motivationen är bestående och effektivare. Inre motivation för med sig positiva aspekter som glädje, ökad kreativitet och bättre hälsa (Frey, 1997; Ehdin, 2010). Därför lyder ett av huvudresultaten att elever på Ekonomiprogrammet styrs i en hög grad av yttre motivation.

En annan likhet är de faktorer som lärarna uppfattar som motivationsskapande hos elever på Ekonomiprogrammet. Förutom betyg som samtliga ekonomilärare tycker är starkt motivationsskapande har de lyft fram följande faktorer: behov, förståelse, intresse. Ett av huvudresultaten är att ekonomilärarna tycker att det är viktigt att hitta vägar till elevernas värld och tilltala deras behov, förståelse och intresse. När det gäller behov vet vi följande:” Grundläggande för motivationsteorin är uppfattningen att hela vårt beteende är vårt ständiga försök att tillfredsställa ett eller flera av fem basbehov som finns inskrivna i vår genetiska struktur” (Glasser, 1996, s.23). Maslows behovstrappa illustrerar vilka behov som kan göra sig gällande hos elever på Ekonomiprogrammet. En av de intervjuade ekonomilärarna poängterade tydligt att för en del elever handlar det om att nå en viss nivå i utvecklingen dvs. självförverkligande.

För att tillgodose ovannämnda motivationsskapande faktorer hos elever på Ekonomiprogrammet arbetar alla ekonomilärare noggrant med att förklara ämnets syfte.

31

Alla ekonomilärare har påpekat att det är viktigt att förklara syftet med undervisningen samt sambandet mellan centralt kursinnehåll och verkligheten. De har gett beskrivande exempel på detta i det presenterade resultatet och sagt att det var motiverande för eleverna att förstå helheten. ”Ledning och stöd” (2015) skriver att när det gäller förståelse och informationsbearbetning är ca 55 procent holistiska elever dvs. de som lär sig bäst genom att förstå helheten först och sedan koncentrerar de sig på detaljer. Ca 28 procent elever lär sig lättast när de får förståelse via steg för steg metoden som så småningom bygger upp en helhetsmässig förståelse. Dessa elever är mer analytiska. Resterande grupp som man kallar integrerarna kan bearbeta informationen på båda sätt. För de sist nämnda spelar inte introduktionen eller hur lärare lägger upp lektionen någon roll. Studiens resultat visar att när ekonomiläraren förklarar för elever att det finns ett samband mellan skoluppgiften och välden utanför skolan skapas förståelse och intresse att lära hos elever. Resultatet visar även att intresse hos elever skapas också om en lärare brinner för sitt ämne.

Det har också framkommit i undersökningen att arbeta med motivation genom interaktivt lärande i form av datasystem, spel och lek kan vara en motivationsskapande faktor hos elever på Ekonomiprogrammet.

I min analys av resultatet ser jag att ekonomilärarna har svarat likadant på min intervjufråga om motivationsskapande faktorer hos elever på Ekonomiprogrammet. De motivationsskapande faktorerna hos elever på Ekonomiprogrammet är: betyg, behov, förståelse och intresse. Dessa faktorer (behov, förståelse och intresse) som ekonomilärarna under intervjuerna poängterade samstämmer med vad bland annat Linde (2012) och Dahlkwist (2012) beskriver som inre motivation. Ett resultat är därmed att ekonomielever på Ekonomiprogrammet är motiverade av yttre motivation såsom betyg och belöning men även av den inre motivationen. Resultatdelen visar att ekonomilärare arbetar med behov, förståelse och intresse hos elever.

Ett annat resultat i studien är att förväntningar och relationer påverkar elevens motivation positivt. Lärarens förväntningar på eleven har en omedelbar effekt på måluppfyllelse. Det blir en kedjereaktion som hänger ihop dvs. relation, förväntning, mål och måluppfyllelse (Wery & Thomsen, 2013).

32

Det finns skillnader mellan ekonomilärarnas metoder att motivera elever. Huvudresultatet visar att för att motivera elever arbetar ekonomilärarna med diverse metoder såsom mål och målbilder, lärstilar, variation av undervisning utifrån innehåll samt konstruktiv feedback.

En av ekonomilärarna har framhållit lärstilar som metod att motivera elever. Enligt ekonomiläraren är den auditiva lärstilen samt den visuella lärstilen de mest vanliga. I kunskapsbakgrunden framgår det att inlärning sker oftast visuellt och auditivt, sällan taktilt och kinestetiskt (Hajer & Meestringa, 2014). Delresultatet visar att det är svårt att hitta taktila eller kinestetiska uppgifter till elever på Ekonomiprogrammet. Hajer och Meestringa (2014) påpekar vikten av att variera undervisning för att tillfredsställa varje lärstil och härmed motivera elever. Flera ekonomilärare har betonat vikten av att variera undervisning utan att nämna uttryckligen lärstilar som motivationsfaktor.

Några av ekonomilärarna har talat om att de arbetar med mål som metod för att motivera sina elever. Ett annat delresultat i studien är att om eleverna skall uppnå önskade resultat är det av stor vikt att lärare arbetar med uppsatta mål på rätt nivå. Flera författare i kunskapsbakgrunden poängterar detta (Werry & Thomsen, 2013; Hugo, 2011; Dahlkwist, 2012; Ekstrand & Lelinge, 2013). Att även arbeta med målbild är en fungerande metod för att öka motivation enligt empirin. Dahlkwist (2012) skriver att visualisera en målbild i sina tankar för hur man önskar sig att resultatet utfaller, är en viktig motivationshöjande faktor. Det kan handla om olika situationer t.ex. ett föräldramöte eller ett mentorsamtal.

Sist men inte mist arbetar ekonomilärarna med konstruktiv feedback som metod att motivera elever på Ekonomiprogrammet. En av lärarna poängterar att det är viktigt att ha dialog med eleverna och att tala med dem en och en samt skapa förtroende och föregå med gott exempel.

Avslutningsvis sammanfattar jag analyskapitlet enligt följande:

– Ekonomilärarna arbetar med både inre motivation som elevernas behov, förståelse och intresse och yttre motivation som betyg och beröm.

– Ekonomilärarna arbetar med mål, målbilder, lärstilar, variation av undervisning utifrån innehåll och feedback som motivationsfaktorer.

33

Related documents