• No results found

4.3 Genomgång av resultatet från enkäten

5.1.3 Metodologisk medvetenhet

I denna studie finns vissa begräsningar, de begräsningar som vi har identifierat haft den största påverkan är:

• Översättningen av frågor och svarsalternativ från andra studien

• Jämföra tematisk kvalitativ analys mellan två olika språk

• Frivilliga frågor

• Viktade svar i den andra studien

För att uppnå en hög kvalité på frågorna samt att kunna jämföra resultaten lånades

majoriteten av frågorna från en annan studie. Denna studie utfördes i USA och var därför på engelska. Eftersom denna studie utfördes på svenska mot svenska studenter behövdes

frågorna och svarsalternativen översättas. Detta fick följden att liknande svarsalternativ slogs samman för att minska komplexiteten, utöver detta har även texten omformulerats vid

översättningen. Exempel på ord som slogs ihop var ”privacy” och ”integrity” eftersom de båda översätter till integritet på svenska. Detta får dock följden att validiteten minskar. Trots detta har resultaten mellan studier varit överensstämmande vilket ger oss förtroende för att översättningen är bra och att kombinationen av vissa svarsalternativ inte skadade resultatet.

Vissa frågor var i fritextform vilket gjorde att en kvalitativ tematiska analys utfördes i båda studierna. Dock har detta en viss problematik eftersom vi endast hade tillgång till resultatet av den tematiska analysen. Vi kan därför inte utföra vår egen analys på den kvalitativa datan och garantera att resultatet blir detsamma. Dock har detta inte lett till något större problem då resultatet från de tematiska analyserna vid jämförelse matchar med resultatet från

jämförelsestudien.

Det negativa med frivilliga frågor är att det var en större del som av respondenterna som inte svarade på dessa frågor. I enkätsvarsstatistiken identifierade vi ett mönster där antal frågor besvarade hade en korrelation med om respondenten svarade på frågan eller inte.

Svarsfrekvensen minskade ju fler frågor som hade besvarats. I skapandet av enkäten ansåg vi

38 att det var viktigt att säkerställa att respondenten slutförde enkäten. Därför var de endast fritextfrågorna frivilliga. Vår oro var att respondenterna inte skulle slutföra enkäten om för många frågor var obligatoriska.

Vissa frågor i jämförelsestudiens enkäter hade frågor där studenterna kunde ranka sina svarsalternativ, i detta fall hade två frågor viktade svar. På grund av begränsningar i Google Formulär, som var verktyget vi använde oss av, kunde vi inte reproducera detta i vår enkät.

Vi använde Google Formulär för att det är ett kostnadsfritt, snabbt och enkelt verktyg som vi har tidigare erfarenhet av. Vi är medvetna om att eftersom respondenterna inte hade

möjligheten att vikta sina svar finns det en vid begränsning vid analysen mellan de två frågorna. Vi hanterade denna begränsning genom att generalisera resultaten på dessa frågor för att kunna dra en slutsats ändå.

Det positiva vi har identifierat med tillvägagångsättet för studien har varit:

• Validitet och reliabilitet

• Felmarginal och självförtroendenivån

• Svarsfrekvens

• Metod

Validiteten och reliabiliteten i enkäten anser vi har varit stark. Vi har fått relevanta svar utifrån enkätfrågorna som till stor del har varit överensstämmande med jämförelsestudien. På grund av begränsningar nämnda ovan har vissa frågors svar haft en lägre validiteten än andra.

Vi anser att detta inte har påverkar resultatet negativt på ett väsentligt sätt. Alla enkätfrågor har varit relevanta inom studien och forskningsämnet.

Vi betraktar enkätens felmarginal och självförtroendenivå som tillräckligt stark för att kunna peka på trender kring den insamlade information. För att höja självförtroendenivån och sänka felmarginalen hade en större provstorlek behövts.

Vi har uppskattat att enkätens svarsfrekvens ligger på runt 4 procent. Detta estimerade vi genom att göra ett antagande kring hur många enkäten gick ut till, ungefär 2800 studenter, och sedan räkna ut procentsatsen som svarade utifrån det värdet. Utifrån detta anser vi att denna svarsfrekvens är acceptabel för en studie som använder sig av “self-selection sampling”.

Valet av metod har fungerat utmärkt utifrån de tillgängliga resurserna. Vi har varit framgångsrika i arbetet och levererat arbetet inom tidsramen där resultatet har skapat ny kunskap.

39 5.1.4 Etiska konsekvenser

Denna studie anser vi inte berör något känsligt ämne och väcker därför inte några etiska frågor.

5.2 Slutsats

Syftet med studien var att undersöka hur studenter både användningen och upplever VPN-tjänster. Utifrån detta har vi kommit fram till att det huvudsakliga syftet för studenter att använda VPN-tjänster är att komma åt regionsblockerat material. Vid användning av en VPN-tjänst vill studenter skydda sig främst mot hackare, stater och hemsidor som kan samla in data och annan privat information om användaren. Aspekter som studenter prioriterar vid valet av en VPN-tjänst är säkerhet, användarvänligheten och kostnaden. Dessutom är kostnaden den främsta anledningen till att studenter inte använder samt skulle sluta använda en VPN-tjänst. Resultatet i detta stycke stärks av Dutkowska-Zuk, et al. (2020) studie vi jämförde oss mot som hade ett liknande resultat.

Studenternas åsikter om VPN-tjänsten är att studenterna tror att en VPN är ett verktyg som skapar säkerhet och anonymitet för användaren. Dock tror studenter inte att detta är något som garanteras, till skillnad från studenterna i jämförelsestudien. Istället tror studenterna att en VPN-tjänst gömmer IP-adressen samt ger åtkomst till regionsblockerat material, vilket matchar med användningsområdet. Vad studenter gillar med VPN-tjänster är när tjänsten är lätt att använda, ger anonymitet och åtkomst till regionsblockerat material. Vad studenter ogillar med VPN-tjänster är kostnaden är hög eller när tjänsten är opålitlig eller långsam. Vid användning av en VPN-tjänst känner sig majoriteten av studenterna säkrare. Studenter har en relativt neutral syn på reklam från VPN-tjänster. Ungefär en fjärdedel har en negativ syn och tio procent är positiva medan resterande 65 procent är neutrala. Majoriteten av studenterna tror att VPN-tjänster samlar in mer information än vad de hävdar. Av den data som samlas in tror studenter att det är platsdata och onlineaktivitet som vanligtvis samlas in, detta tror också studenter i jämförelsestudien. Majoriteten av studenter som använder en VPN-tjänst känner en oro över att tjänsten de använder kan antingen sälja eller läcka ut deras privata

information. Om VPN-tjänsten var involverad i en skandal skulle runt 40 procent byta tjänst, cirka 30 procent skulle sluta använda en VPN-tjänst helt och resterande skulle reagera beroende på hur seriös skandalen var eller var osäkra på hur de skulle agera.

5.3 Framtida forskning

Utifrån den forskning som vi har läst kring detta ämne finns det stor mängd litteratur som tar upp tekniken kring VPN tjänster och såväl som brister och fördelar kring tekniken som till exempel Ikram, et al. (2016). Brister som vi identifierade i litteraturen inom ämnet var bland annat undersökningar mellan användare och VPN-tjänster, vilket Dutkowska-Zuk, et al.

(2020) också identifierade. Khan, et al. (2018) identifierade att det finns en stor mängd

40 missinformation kring om vad VPN-tjänster gör för användaren, studien identifierade att problemet var att marknadsföringen från VPN företag gör både djärva och vaga påståenden.

Denna studie har bland annat undersökt vad studenter tycker om marknadsföringen. Utifrån detta anser vi att ett intressant fortsatt forskningsområde skulle vara att utföra en djupare undersökning kring relationen mellan marknadsföringen och användare. Förutom detta har vi även identifierat att studenter har en bristande tilltro kring VPN-tjänster. Detta fenomen anser vi är ett hinder för relationen mellan användare och VPN-tjänst, då en VPN används för att bland annat skydda användarens anonymitet och integritet. Studenterna i denna studie,

jämfört med jämförelsestudien, anser att en VPN-tjänst inte garanterar integritet och säkerhet.

Vi anser därför att det borde finnas ett större förtroende mellan användaren och tjänsten.

Varför denna misstro existerar och att användare trots detta fortsätter att använda tjänsten är ett intressant fenomen som kan analyseras djupare i framtida forskning. Detta är ett liknande fenomen som Klasnja, Consolvo, Jung, Greenstein, LeGrand, Powledge & Wetherall (2009) identifierade. Deras studie kom fram till ett intressant fenomen kring IT-säkerhet att de flesta användare inte bryr sig om säkerhetsrisker och brister förrän något händer. Detta fenomen har även vi identifierat till viss del i denna studie och det skulle vara intressant att vidareutveckla med bland annat en fokus på studenter i ett framtida arbete.

Vi har identifierat att svenska studenter i denna studie använder VPN-tjänster i mindre grad för att skydda sin integritet och anonymitet jämförelsevis i mindre utsträckning än de

amerikanska studenterna i Dutkowska-Zuk, et al. (2020). Vi anser att utifrån ovanstående att det är relevant att utföra en djupare undersökning om detta är fallet på grund av att inom den Europeiska unionen finns det hård lagstiftning angående både datalagring och datainsamling, som till exempel dataskyddsförordningen GDPR.

41

Källförteckning

After the breach, Nord is asking people to trust its VPN again (2019). [Elektronisk] CNET, 1 november. Tillgänglig: https://www.cnet.com/news/after-the-breach-nord-is-asking-users-to-trust-it-again/ [2020-04-22]

All spårning får nätet att lagga. (2015). [Elektronisk] Svenska Dagbladet, 09 september.

Tillgänglig: https://www.svd.se/all-sparning-far-natet-att-lagga [2020-03-02]

Appelbaum, J., Ray, M., Koscher, K., & Finder, I. (2012). vpwns: Virtual pwned networks.

In 2nd USENIX Workshop on Free and Open Communications on the Internet. USENIX Association.

Be cautious, free VPNs are selling your data to 3rd parties (2018). [Elektronisk] The Next Web, 27 maj. Tillgänglig: https://thenextweb.com/contributors/2018/05/28/be-cautious-free-vpns-are-selling-your-data-to-3rd-parties/ [2020-04-14]

Big tech firms ramp up remote working orders to prevent coronavirus spread (2020-03-12).

[Elektronisk] CNN, 12 mars. Tillgänglig: https://edition.cnn.com/2020/03/10/tech/google-work-from-home-coronavirus/index.html [2020-04-13]

Blockering av nätet är en farlig väg för Sverige. (2016). [Elektronisk] Svenska Dagbladet, 07 februari. Tillgänglig: https://www.svd.se/blockering-av-natet-ar-en-farlig-vag-for-sverige [2020-03-02]

Blockering av nätet är en farlig väg för Sverige. (2016). [Elektronisk] Svenska Dagbladet, 07 februari. Tillgänglig: https://www.svd.se/blockering-av-natet-ar-en-farlig-vag-for-sverige [2020-03-02]

CactusVPN (2018-09-03). [Elektronisk] VPN History & The Future of VPN Technology Tillgänglig: https://www.cactusvpn.com/beginners-guide-to-vpn/vpn-history/ [2020-04-20]

CISCO (2020). Tunneling Tillgänglig: https://www.cisco.com/c/en/us/products/ios-nx-os-software/tunneling/index.html [2020-04-12]

Dutkowska-Zuk, A., Hounsel, A., Xiong, A., Chetty, M., Feamster, N., Roberts, M., &

Stewart, B. (2020). Practicing Safe Browsing: Understanding How and Why University Students Use Virtual Private Networks. arXiv preprint arXiv:2002.11-834.

Edward Snowden: Leaks that exposed US spy programme. (2014). [Elektronisk] BBC, 17 januari. Tillgänglig: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-23123964. [2020-03-15]

ExpressVPN (2020-04-14). Defeat censorship and enjoy online freedom. Tillgänglig:

https://www.expressvpn.com/offer/best-vpn-for-travel-abroad [2020-04-14]

42 Facebook Removes Data-Security App From Apple Store (2019-08-22). [Elektronisk] The Wall Street Journal, 22 augusti. Tillgänglig: https://www.wsj.com/articles/facebook-to-remove-data-security-app-from-apple-store-1534975340 [2020-04-15]

Facebook will shut down its spyware VPN app Onavo (2019b). [Elektronisk] Tech Crunch, 21 februari. Tillgänlig: https://techcrunch.com/2019/02/21/facebook-removes-onavo/ [2020-04-22]

Forskare: Tiktok del av Kinas auktoritära maktutövning (2019a). [Elektronisk] Sveriges Television, 16 november. Tillgänglig: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forskare-tiktok-del-av-kinas-auktoritara-maktutovning [2020-04-14]

Geosurf, (2020), “VPN-usage-statistics". Tillgänglig: https://www.geosurf.com/blog/vpn-usage-statistics/ [2020-04-14]

Go-Globe. (2018-08-27). The State of VPN Usage – Statistics and Trends. Tillgänglig:

https://www.go-globe.com/vpn-usage-statistics/ [2020-05-20]

Güngörmez, A (u. å). ”Virtual Private Netowrk”. [2020-04-16]

Hide My Ass (2020-04-01). Lulzsec fiasco [Blogg], 1 april. Tillgänglig:

https://blog.hidemyass.com/en/lulzsec-fiasco. [2020-04-28]

How Does A VPN Work? (2019). [Elektronisk] Forbes, 20 juni. Tillgänglig:

https://www.forbes.com/sites/tjmccue/2019/06/20/how-does-a-vpn-work/#776ea34870cd [2020-03-15]

I dag jobbar vi hemifrån. (2015). [Elektronisk] Sveriges television, 5 maj. Tillgänglig:

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/i-dag-jobbar-vi-hemifran [2020-05-18]

Ikram, M., Vallina-Rodriguez, N., Seneviratne, S., Kaafar, M. A., & Paxson, V. (2016, november). An analysis of the privacy and security risks of android vpn permission-enabled apps. In Proceedings of the 2016 Internet Measurement Conference (pp. 349-364).

Khan, M. T., DeBlasio, J., Voelker, G. M., Snoeren, A. C., Kanich, C., & Vallina-Rodriguez, N. (2018, October). An empirical analysis of the commercial vpn ecosystem. In Proceedings of the Internet Measurement Conference 2018 (pp. 443-456).

Klasnja, P., Consolvo, S., Jung, J., Greenstein, B. M., LeGrand, L., Powledge, P., &

Wetherall, D. (2009, April). " When I am on Wi-Fi, I am fearless" privacy concerns &

practices in eeryday Wi-Fi use. In Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems (pp. 1993-2002).

43 LulzSec Hacker Exposed by the Service He Thought Would Hide Him (2011). [Elektronisk]

The Atlantic, 23 september. Tillgänglig:

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2011/09/lulzsec-hacker-exposed-service-he-thought-would-hide-him/337545/ [2020-05-18]

Marotta, V., Zhang, K., & Acquisti, A. (2015). Who Benefits from Targeted Advertising.

FTC Comment, October, 8.

Microsoft (2019-06-13). File sharing over a network in Windows 10. Tillgänglig:

https://support.microsoft.com/en-us/help/4092694/windows-10-file-sharing-over-a-network [2020-05-06]

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), (2009). “Modell för klassificering av information”. Tillgänglig: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25602.pdf [2020-04-12]

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), (2016). “Terminologi och begrepp inom informationssäkerhet”. Tillgänglig: https://rib.msb.se/filer/pdf/28002.pdf [2020-04-12]

Netflix (2020-04-20). Det står ”Titeln kan inte ses där du befinner dig.” Tillgänglig:

https://help.netflix.com/sv/node/54864?ba=SwiftypeResultClick&q=Det%20st%C3%A5r%2 0%E2%80%9DTiteln%20kan%20inte%20ses%20d%C3%A4r%20du%20befinner%20dig.%

E2%80%9D [2020-04-12]

NordVPN (2019-08-25). What is the best VPN for China?. Tillgänglig:

https://nordvpn.com/sv/blog/vpn-for-china [2020-04-14]

NordVPN confirms it was hacked (2019a). [Elektronisk] Tech Crunch, 21 oktober.

Tillgänglig: https://techcrunch.com/2019/10/21/nordvpn-confirms-it-was-hacked/?guccounter=1 [2020-04-22]

Ny Facebook-funktion samlar in användarnas surfvanor (2018-02-14). [Elektronisk] Dagens Nyheter, 2 februari. Tillgänglig: https://www.dn.se/ekonomi/ny-facebook-funktion-samlar-in-anvandarnas-surfvanor/. [2020-04-15]

Ny lag öppnar för isolering av Rysslands internet. (2019b). [Elektronisk] Sveriges television, 26 april. Tillgänglig: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ny-lag-oppnar-for-isolering-av-rysslands-internet [2020-04-20]

Oates, B. J. (2006). Researching information systems and computing. London: Sage OPENVPN (2020-04-20). Work From Home Tools During COVID-19 Tillgänglig:

https://openvpn.net/work-from-home-tools-during-covid-19/ [2020-04-12]

44 Perta, V. C., Barbera, M. V., Tyson, G., Haddadi, H., & Mei, A. (2015). A glance through the VPN looking glass: IPv6 leakage and DNS hijacking in commercial VPN clients.

Proceedings on Privacy Enhancing Technologies, 2015(1), 77-91.

PwC (2019-03). IAB internet advertising revenue report. Tillgänglig:

https://www.iab.com/wp-content/uploads/2019/05/Full-Year-2018-IAB-Internet-Advertising-Revenue-Report.pdf [2020-04-15]

Row erupts over who to blame after NordVPN says: One of our servers was hacked via remote management tool (2019). [Elektronisk] The Register, 21 oktober. Tillgänglig:

https://www.theregister.co.uk/2019/10/21/nordvpn_security_issue/ [2020-04-22]

SecureState (2018-06-26). KONFIDENTIALITET, RIKTIGHET OCH TILLGÄNGLIGHET – TRE GRUNDPELARE INOM INFORMATIONSSÄKERHET Tillgänglig:

https://securestatecyber.com/se/cyberbloggen/konfidentialitet-riktighet-och-tillganglighet [2020-04-12]

Select Statistics, (2020). Population Proportion – Sample Size. Tillgänglig: https://select-statistics.co.uk/calculators/sample-size-calculator-population-proportion/ [2020-05-15]

Statista (2019-10-7). Online privacy - Statistics & Facts Tillgängligt:

https://www.statista.com/topics/2476/online-privacy/ [2020-05-15]

Statista (2020-03-02). Size of the virtual private network (VPN) market worldwide from 2016 to 2022. Tillgänlig: https://www.statista.com/statistics/542817/worldwide-virtual-private-network-market/ [2020-04-20]

Targeted Ads: The Good, the Bad, the Unavoidable (2018). [Elektronisk] Californa Review Management, 28 april. Tillgänglig: https://cmr.berkeley.edu/2018/04/facebook-ads/ [2020-04-15]

The best VPN service for 2020, (2020). CNET, 4 juni. Tillgänglig:

https://www.cnet.com/news/best-vpn-service-in-2020/ [2020-06-04]

The Best VPN Services for 2020, (2020). PC Mag, 28 maj. Tillgänglig:

https://uk.pcmag.com/vpn/138/the-best-vpn-services [2020-06-04]

The Case Against VPNs (2019-03-06). [Elektronisk] Choose To Encrypt, 6 mars.

Tillgänglig: https://choosetoencrypt.com/tech/the-case-against-vpns/ [2020-04-12]

Venkatesh, V., Brown, S. A., & Bala, H. (2013). Bridging the qualitative-quantitative divide:

Guidelines for conducting mixed methods research in information systems. MIS quarterly, 21-54.

45 VPN Review (2020-01-10). VPN Guide: Legality, Jurisdictions & Internet Censorship

Tillgänglig: https://vpn-review.com/are-vpns-legal/ [2020-04-13]

VpnMentor (2020-04-20). The Complete List of Blocked Websites in China & How to Access Them. https://www.vpnmentor.com/blog/the-complete-list-of-blocked-websites-in-china-how-to-access-them/ Tillgänglig: [2020-04-12]

What should I do about all the GDPR pop-ups on websites? (2018). [Elektronisk] The Guardian, 5 maj. Tillgänglig:

https://www.theguardian.com/technology/askjack/2018/jul/05/what-should-i-do-about-all-the-gdpr-pop-ups-on-websites [2020-04-15]

Which is the Best VPN Protocol? PPTP vs. OpenVPN vs. L2TP/IPsec vs. SSTP (2018-04-04). How To Geek, 4 april. Tillänglig: https://www.howtogeek.com/211329/which-is-the-best-vpn-protocol-pptp-vs.-openvpn-vs.-l2tpipsec-vs.-sstp/ [2020-04-14]

World Health Organization (WHO), (2020-03-03). Getting your workplace ready for COVID-19. Tillgänglig: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/getting-workplace-ready-for-covid-19.pdf [2020-04-12]

46

Bilagor

Bilaga 1

Artikel Beskrivning Syfte Författare

A glance through the VPN looking glass:

VPN-tjänster har blivit en populär och bekväm teknik för användare som söker integritet och anonymitet. Detta

dokument undersöker påståenden om integritet och anonymitet i

kommersiella VPN-tjänster. Artikeln analyserar 14 av de mest populära tjänsterna och inspekterar deras interna tjänster och deras infrastrukturer.

Användes för

Kommersiella VPN-tjänster verkar som helhet mindre benägna att fånga upp eller manipulera med användartrafik än andra, tidigare studerade former av trafikproxy enligt artikeln. Många VPN läcker användartrafik - kanske

oavsiktligt - på olika sätt. Artikeln upptäckte också att en icke-trivial bråkdel av VPN-leverantörer är transparent proxy-trafik, och många felaktigt representerar den fysiska platsen för deras utsiktspunkter och verkar vara värd på servrar i andra länder än de som annonseras till användare. Detta anser vi är relevant i aspekt till IT-säkerhet.

Studie gjord om användning av kommersiella VPN’er hos studenter i USA, de har använt sig av enkäter, intervjuer och en kontrollerad

laboratoriestudie för att samla in data.

Detta är en An Analysis of the

Privacy and Security Risks of Android VPN

Undersökning om VPN marknaden för Andriod app store och riskerna med att använda VPN-tjänster.

47

Denna artikel utvärderar VPN-tjänsters funktionalitet gällande anonymitet, säkerhets- och integritetsfunktioner.

Inklusive identitet, geografisk plats och kommunikationssekretess såväl som generaliserade säkerhetsfrågor som nåbarhet och förebyggande av nätverk manipulation.

Författare Vilken typ av studie

Perta, Barbera, Tyson, Haddadi & Mei (2015)

Experiment där säkerheten kring VPN-tjänster testades.

Khan,

DeBlasio, Voelker, Snoeren, Kanich &

Vallina-Rodriguez (2018)

Experiment där säkerheten kring VPN-tjänster testades.

Dutkowska-Zuk, Hounsel, Xiong, Chetty, Feamster, Roberts &

Stewart (2020)

Enkät-, intervjustudie och kontrollerad laboratoriestudie mot studenter om hur de använder och uppfattar VPN-tjänster.

Ikram, Vallina-Rodriguez, Seneviratne Kaafar, &

Paxson (2016)

Experiment där säkerheten kring VPN-tjänster testades.

Appelbaum, Ray, Koscher,

& Finder (2012)

Experiment där säkerheten kring VPN-tjänster testades.

Related documents