• No results found

MeToo-kampanjerna fortsätter

I Sverige har MeToo-kampanjen lugnat ned sig efter den medialt uppmärksam-made Hovrättsdomen mot Kulturpro-filen. Det är i Sverige ett lindrigare brott att berusad, utan körkort med en bil med körförbud köra ihjäl en män-niska och smita från olycksplatsen än att ha vaginalt och oralt sex med sam-tycke. Emellertid har kvinnan senare blivit missnöjd med det oralsex som Kulturprofilen erbjudit på grund av obehagliga kväljningar. Eftersom Kon-sumentverket eller Allmänna reklama-tionsnämnden inte behandlar dylika ärenden blev en våldtäktsdom en möj-lighet till ett skadestånd för kräkningen och lidandet, som blev större än att köra ihjäl en människa. Till skillnad från misshandelsmål utdöms i våldtäktsmål strängare påföljd trots en bristande stödbevisning. Domstolarna tillämpar ett lägre beviskrav i våldtäktsmål och således kan man dömas för våldtäkt utan substantiell bevisning. (Se SVJT 2018 s. 327.)

I USA däremot fortsätter häxjakten på offentliga personer. De senaste off-ren för de mediala förtalskampanjerna är Bernie Sanders, astrofysikern Neil deGrasse Tyson, Woody Allen och gu-vernörerna i Virginia samt Donald J Trump.

I början på januari månad anklagade New York Times senatorn Bernie San-ders för sexuella övergrepp, sexism och diskriminering under hans valkampanj 2016. Det är en högst anmärkningsvärd artikel då anklagelserna är minst sagt vaga (”diffusa” som Tage Danielsson

skulle ha sagt) och substanslösa. Ingen av handlingarna torde vara kriminella.

Alla utpekade i artikeln förnekar ankla-gelserna och som läsare är det omöjligt att avgöra sanningshalten i påståen-dena. Den enda konkreta anklagelsen i artikeln är att Giulianna Di Lauro, ”a Latino outreach strategist” under San-ders kampanj, hävdar att han rörde hennes hår: ”She consented, but she said he ran his hand through her hair in a

‘sexual way’ and continued to grab, touch and ‘push my boundaries’ for the rest of the day.” En av de tre kvinnor som ut-satts för kränkningar är en som blev tillsagd att sova i ett rum med tre an-dra okända män. Det tydligen att NYT kommer att fortsätta att driva #MeToo kampanjerna även under 2020 års pre-sidentval mot de kandidater som inte godkänns av Wall Street och familjen Sulzberger.

Astrofysikern Neil deGrasse Tyson, som är bland känd för TV-serien ”Cos-mos: A Spacetime Odyssey” (2014), har anklagats av Tchiya Amet El Maat, ti-digare Staci Hambric, för våldtäkt 1984.

Han hade under tiden som doktorand vid University of Texas i 1984 en kort relation med henne. Hon polisanmälde honom 2014, men ärendet avskrevs på grund av den tioåriga preskriptionsti-den. Därefter har hon på sociala medi-er anklagat Tyson för våldtäkt, trots att hon inte ens kommer ihåg vilken dag våldtäkten begicks. Genom en David G.

McAfee som driver en religiös websajt Patheos efterlystes 2017 fler anklagel-ser mot Tyson. Två kvinnor trädde då

fram. En Ashley Watson, 28 år, hävdade att Tyson hade gjort “inappropriate”

sexuella närmanden sommaren 2018.

Men hans försök att förföra henne misslyckades. (Är detta verkligen ett kriminellt beteende?) Även professorn Katelyn N. Allers utsattes för hans min-dre lyckade förföringskonster 2009.

Tidigare i år har Amazon Studios vägrat att distribuera Woody Allens se-naste film, till följd av de obevisade på-ståendena om hans sexuella övergrepp på sin adoptivdotter, som han numera är gift med. Polisens undersökningar har heller inte funnit dessa anklagelser från Ronan Farrow styrkta.

I Virginia började skandalerna med att den demokratiske guvernören Ralph Northam avslöjades med att på en bild i 1984 års medicinska skolårsbok 25 år gammal ha ett svartmålat ansikte,

”blackface”, tillsammans med en person i Ku Klux Klan-dräkt och huva. Först erkände han detta, för att sedan de-mentera påståendena. Därefter avslöja-des delstatsåklagaren Mark Herring att han som student vid Virginia Military Institute 1980 också varit svartmålad på ett fotografi. Han hade ironiskt nog dessförinnan krävt Northams avgång.

Det kan tilläggas att republikanen i Flo-rida Michael Ertel tvingades avgå i år då hans svartmålade ansikte i ett skol-fotografi från 2005 blev känt.

Afroamerikanen, demokraten och delstatens vice guvernör Justin Fairfax, 39 år, valdes i november 2017 och är den som efterträder Northam om han avgår, anklagas för två sexuella kränk-ningar för 15 respektive 19 år sedan.

Först anklagade Kalifornia professorn Vanessa Tyson, 43, honom för oralsex på hans hotellrum under 2004 års

de-mokratiska konvention i Boston. Redan efter han valdes 2017 vände hon sig till Washington Post med dessa anklagel-ser, som dock inte kunde bekräfta san-ningshalten i historien och valde då att inte publicera uppgifterna. Hon är as-socierad professor i politik, ”racial and gender studies” vid Scripps College i Kalifornia och är sedan tonåren varit aktiv i demokraterna. Under senare år har hon skiftat forskningsfokus till frågor om sexuella övergrepp och femi-nism. En forskning som hon bedriver på Stanford University. Hon har talat öppet om sin fars övergrepp mot henne.

Sedan framträdde Meredith Watson med påståendet att Fairfax våldtog henne år 2000 när de var studenter på Duke University. Ingen av kvin-norna har polisanmält händelserna och några bevis har inte presenterats. De som kräver Farifax avgång bygger på att en kvinna aldrig kan ljuga om så-dana övergrepp och måste därför hållas för trovärdiga. Trots att det inte finns någon legitim grund för riksrätt, im-peachment, ty det finns inga åtal eller någon rättslig process, kräver ledande demokrater detta då de två kvinnorna är beredda att vittna vid sådana riks-rätts utfrågningar. Vid en sådan pseu-do-rättslig process kommer politikerna att vara livrädda inför de professionella häxjägarna i medierna. Redan för 15 månader sedan började det Demo-kratiska partiet använda sexanklagel-ser och identitetspolitik för att få bort misshagliga politiker, som exempelvis Minnesota senatorn Al Franken.

Läkaren Ralph Northam var tidigare republikan, men lämnade partiet på grund av den kristna högerns abort-motstånd. Senator Ted Cruz, president

Trump och vice president Pence har tidigare attackerat Northam som en anhängare av ”barnamord”. Farifax är en liberal abortanhängare precis som Ralph Northam. Abortfrågan är nu en av Trumps stora valfråga inför nästa presidentval, vilket framgick inte minst av hans State of Union tal i år.

Det är tydligt att Demokraterna prio-riterar frågor om ras, kön och sexuell läggning än att försvara demokratiska rättigheter, inklusive rätten till abort, och väsentliga ekonomiska spörsmål för folkflertalet

Det kan noteras att kampanjen mot de tre Virgina demokraterna började genom artiklar publicerade av webbsaj-ten Big League Politics.com, som drivs av en tidigare skribent på Breitbart News.

Skandaljournalisten Ronan Farrow på The New Yorker, som låg bakom av-slöjandet av Harvey Weinstein – start-skottet för häxjakten #MeToo – har nu ”avslöjat” att Alva Johnson lämnat in en stämningsansökan till en dom-stol i Florida med anklagelser om att presidenten Trump gjort sig skyldig till ras- och könsdiskriminering. I augusti månad 2016 ska Trump ha tagit hennes hand och försökt kyssa henne på mun-nen, vilket inte helt lyckades då hon vände bort huvudet. Något vittne finns inte till detta grova sexuella övergrepp och återigen lär väl denna ansökan

avskrivas. Dessa anklagelser kan jäm-föras med presidenterna JFK och Bill Clintons sexaffärer.

I USA finns en förfärande historia av anklagelser om sexuella övergrepp som har visat sig vara falska. En stor del av de svarta män som lynchades i Amerika mördades under förevändning

att de gjorde sig skyldiga till sexuella övergrepp. Nu är Farifax hotad med of-fentlig lynchning via hearings. FBI:s J.

Edgar Hoover använde sexuella ankla-gelser systematiskt som ett verktyg för utpressning, provokation och undanrö-jande av politiska motståndare. Martin Luther King Jr, som FBI misskredite-rade genom avslöjanden om hans pri-vatliv, skulle aldrig ha överlevt dagens reaktionära #MeToo-häxjakter.

Till skillnad från dessa reaktionära mediakampanjer pågår det omfattande och systematiska sexuella övergrepp på förvarstagna invandrarbarn i USA. Det finns ungefär 15.000 förvarstagna mig-rantbarn idag. Enligt en rapport från US Department of Health and Human Services (HHS) har det inkommit 4.556 anmälningar om övergrepp mellan ok-tober 2014 till juli 2018. Men eftersom det handlar om fattiga icke-vita barn i förvar får det ingen offentlig uppmärk-samhet i NYT eller WAPO till skillnad från när vita överklasskvinnor i Holly-wood och i karriären fått skamliga för-slag från några snuskhumrar.

BSS-kartellen, dvs. Bonnier, Stenbeck, Schibsted och Stampen, ökar nu sitt inflytande över svensk media genom Bonniers köp av Mittmedias 28 tid-ningar. Alternativet var konkurs. Schib-sted försökte köpa upp koncernen 2016, men affären gick i stöpet. Nu blir det Bonnier som kommer att få inflytande över ett stort antal lokala tidningar.

Den politiska agenda som präglar DN och Expressen kommer nu att spridas genom de nya införskaffade propagan-da plattformarna. Budskap som exem-pelvis om svenskt Nato-medlemskap,

militär upprustning, ensidig miljö- och klimatpropaganda, kan nu basuners ut i ytterligare 28 tidningar i Sverige. Med köpet medföljer exempelvis Mittme-dias Patrik Oksanen, en av de ökända spionjägarna i svensk media. (Se hans skrift ”Skarpa skärvor” juni 2018.)

Uppköpet minskar pressfriheten och ökar de fåtaliga ägarfamiljernas, media oligarkin, makt över media. Ytt-randefriheten begränsas och likrikt-ningen ökar. Dagens flockbeteende och grupptänkande kommer att förstärkas med uppköpet.

Related documents