• No results found

Innehållsförteckning

1 Inledning ... 2 2 Påverkan på bevarandevärden ... 2 2.1 Riksintressen ... 2 2.2 Områdesskydd ... 3 2.3 Landskap ... 4 2.4 Kulturvärden ... 4 2.5 Naturvärden ... 4 2.5.1 Påverkan på vattenområden ... 5 2.5.2 Påverkan på djurlivet ... 5 2.6 Rekreation och friluftsliv ... 6 3 Naturresurser ... 6 3.1 Masshantering ... 6 3.2 Jakt och fiske ... 6 3.3 Jord- och skogsbruk ... 7 4 Förorenade områden ... 7 5 Buller och vibrationer ... 7 5.1 Buller ... 7 5.2 Vibrationer ... 8 6 Klimatpåverkan ... 9

1 Inledning

Föreslagna åtgärder på Värmlandsbanan i form av breddning av befintligt järnvägsområde,

kurvrätningar med delvis nya spårdragningar samt tunnlar påverkar omgivningen samt olika värden utmed järnvägen. Utbyggnad av nya spår kan även innebära kompletterande åtgärder som till exempel anläggande av servicevägar, nya kontaktledningar och teknikbyggnader som också kan medföra konsekvenser för olika intressen. I denna bilaga redovisas potentiella effekter och konsekvenser på olika miljö- och bevarandevärden av åtgärderna samt bedömning av åtgärdernas omgivningspåverkan. Beskrivningar av befintliga bevarandevärden längs Värmlandsbanan finns i Bilaga 8 - Landskap, miljö

och skyddade områden. Bakomliggande nulägesbeskrivningar av förorenade områden, buller och

vibrationer beskrivs i Bilaga 10 - Säkerhet, hälsa och klimat.

2 Påverkan på bevarandevärden

2.1 Riksintressen

Områden av riksintressen ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada deras värden eller möjligheterna att använda områdena för avsett ändamål. Riksintressen som bedöms påverkas av åtgärderna på Värmlandsbanan redovisas i rubrikerna nedan. Följande riksintressen bedöms inte påverkas av föreslagna åtgärder:

‐ Vänern (riksintresse för yrkesfiske)

‐ Karlstads stadskärna (riksintresse för kulturmiljövård) ‐ Lågflygsområde (riksintresse för totalförsvaret) ‐ Klarälvens nedre lopp (riksintresse för naturvård) ‐ Fryksdalen (riksintresse för rörligt friluftsliv)

Samråd under fortsatt arbete bör ske för att säkerställa bedömningen av att ovanstående riksintressen inte påverkas av åtgärder på Värmlandsbanan.

Naturvård

Riksintresset för naturvård avseende Panken, Varnumsviken Ölmeviken kan påverkas negativt av de planerade åtgärderna på Värmlandsbanan. Detta då riksintresset är känsligt mot nedlagt eller minskat brukande av jordbruksmark, bebyggelseexploatering, nydikningar, luftledningar och invallningar.

Kulturmiljövård

Värmlandsbanan passerar genom södra delen av Alsterdalen som är ett riksintresse för

kulturmiljövård. En utbyggnad av järnvägen kan påverka riksintresset negativt och det behövs vidare utredningar så att åtgärderna inte påverkar värdebärande element inom riksintresset, vilka utgörs av:

- Herrgårdar i dalgångsbygden - Odlingslandskapet

Rörligt friluftsliv

Vissa större sammanhängande områden i landet är riksintressen i sin helhet med hänsyn till de samlade natur- och kulturvärdena i området. Ett sådant område är Vänern med öar och

strandområden. Inom detta område ska enligt miljöbalken turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av

exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön. I kommande projektering är det viktigt att studera var, hur många och vilken kvalitet planskilda passager ska ha för att mildra barriärverkan för människor, både i tätorterna och på landsbygden.

Åtgärdsförslagen innebär att Värmlandsbanan blir en större barriär jämfört med nuläget. Upplevelsevärdet av området ur friluftslivs- och rekreationssynpunkt kan även minska närmast järnvägen i och med att järnvägsanläggningen kan byggas ut och att oexploaterad mark tas i anspråk. Detta bedöms som en lokal negativ påverkan och bedöms inte påverka riksintresset i stort.

Kommunikationer

Riksintresset Värmlandsbanan bedöms påverkas positivt av åtgärdsförslagen då järnvägens kapacitet kommer att förbättras.

2.2 Områdesskydd

Områdesskydd som bedöms påverkas av åtgärderna på Värmlandsbanan redovisas under rubrikerna nedan. Följande områdesskydd bedöms inte påverkas av föreslagna åtgärder:

‐ Kilsravinerna (naturreservat), bedömningen utgår från att en spårbreddning sker i befintlig linje. Vid en lokalisering söder om Kil med linjeval B, bedöms områdesskyddet påverkas. Samråd under fortsatt arbete bör ske för att säkerställa denna bedömning.

Biotopskydd

Det saknas heltäckande information om hur många biotopskyddsområden som förekommer längs Värmlandsbanan. Fältinventeringar kan bli aktuellt i ett senare skede om markanspråk görs utanför befintligt spårområde vid ombyggnation/åtgärder på Värmlandsbanan.

Natura 2000

En eventuell utbyggnad av järnvägen kan komma att påverka Ölmeviken. Det främsta bevarandesyftet med detta område är att bevara områdets livsmiljöer för våtmarksanknutna häckande fågelarter och rastande svanar, gäss och änder under vår- och höstflyttning. Då området ligger nära järnvägen i nuläget kommer detta område påverkas av åtgärdsförlagen på Värmlandsbanan.

Det krävs tillstånd för åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område. Tillstånd krävs även om åtgärden sker utanför Natura 2000-området om det ändå kan tänkas påverka själva Natura 2000-området.

Strandskydd

I strandskyddade områden krävs dispens från strandskyddet för att genomföra åtgärder. För att en dispens ska beviljas krävs att det finns särskilda skäl för undantaget från förbudet och att syftet med strandskyddet inte påverkas. Som särskilda skäl får man endast använda något av de sex särskilda skäl som anges i miljöbalken 7 kapitlet 18 c §. Dispens söks vanligtvis hos kommunen, i vissa fall hos Länsstyrelsen.

Då Värmlandsbanan passerar och går längs med ett antal sjöar och vattendrag som omfattas av strandskydd kommer det krävas dispenser. Åtgärdsförslagen kommer att påverka strandskyddet, men i vilken utsträckning behöver utredas vidare.

Vattenskyddsområde

Värmlandsbanan passerar genom tre vattenskyddsområden, Hynboholm, Edane och Åmotsfors. Föreslaget vattenskyddsområdet i Högboda ligger cirka 100 meter från Värmlandsbanan och bör beaktas vid fortsatt utredningsarbete. Tillstånd krävs om åtgärder inom vattenskyddsområden strider mot skyddsföreskrifterna för vattenskyddsområden. Tillstånd söks hos Länsstyrelsen eller kommunen.

Landskapsbildsskydd

En bedömning behöver göras om hur stor påverkan på de utpekade landskapsbildsskydden Bråtsjön, Alsterdalen och Ölme blir av föreslagna åtgärder på Värmlandsbanan. Det är av vikt att de värden som ligger till grund för skydden inte skadas och att påverkan blir så liten som möjligt.

2.3 Landskap

I de föreslagna åtgärderna för Värmlandsbanan ingår breddning av befintligt järnvägsområde, kurvrätningar med delvis nya spårdragningar samt tunnlar, vilka samtliga ökar järnvägsområdets markanspråk och intrång i landskapet, både visuellt och som fysisk barriär.

Breddning av järnvägen medför en ökad barriäreffekt i landskapet. Effekten kommer variera längs med sträckan och är beroende av vilka natur- och kulturvärden som finns utmed järnvägen.

Barriäreffekten är också beroende av vilka topografiska variationer som finns i landskapet, om det är i tätortsnära struktur eller på landsbygden. Genom att planera över- och undergångar för både

människor och djur minskar barriäreffektens konsekvenser.

Vid kurvrätningar och nya sträckningar kommer ny mark tas i anspråk och bidrar till en förändring i landskapet. En tillfällig fragmentering av landskapet skapas med fler barriärer som i ett långsiktigt perspektiv försvinner när befintligt spår tas bort.

Nya kontaktledningar och teknikbyggnader kan komma att störa siktlinjerna och bli mer framträdande mot horisonten. På långt avstånd från spåren bedöms effekten bli liten på de ställen där landskapet är mer öppet. Ökade hastigheter och trafik på järnvägen kan skapa en upplevelse av att järnvägen blir mer dominerande i landskapet och barriäreffekten bedöms då öka.

Tunnlar innebär stora ingrepp i miljön, och risk för negativa konsekvenser bedöms främst vara kopplade till själva byggtiden då det krävs mycket omfattande arbete som till exempel schakt, bergsprängning, krossning, och ökade transporter. För landskapsbilden innebär tunnlar istället positiva konsekvenser för upplevelsen då järnvägen försvinner i landskapet.

Breddning av järnvägen bedöms inte medföra påtaglig förändring av stadsbilden för tätorterna inom utredningsområdet längs Värmlandsbanan. Bedömningen utgår från att det redan idag är påverkat av befintlig järnväg som en visuell barriär och den nya spårlinjen följer den befintliga stadsstrukturen.

2.4 Kulturvärden

Innan ett arbete startar som riskerar att påverka en fornlämning krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Tillstånd behövs för att få gräva vid fornlämningar och bygga något som kan hindra allmänheten från att ha tillträde till fornlämningen eller skymmer platsen i landskapet. Till varje fornlämning hör ett skyddsområde som är olika stort för olika lämningar. Vid åtgärder inom 50 meter från fornlämningen behövs ett samråd med Länsstyrelsen. Därefter kan Länsstyrelsen bedöma att inget tillstånd behövs, men samråd måste alltid ske. Detta beror på att vissa fornlämningar inte syns ovan mark och därför kan vara svåra att avgränsa.

Kompletterande fältbesiktningar eller stickprovsmässiga inventeringar bör genomföras, vilka kan bidra till att ytterligare klarlägga ej kända lämningarnas omfattning.

2.5 Naturvärden

Åtgärderna på Värmlandsbanan har lokaliserats så att merparten av de områden som har högsta naturvärden har undvikits. Dock finns som tidigare nämnts Natura 2000, naturreservat,

fornlämningar och ett antal sjöar och vattendrag som omfattas av strandskydd som måste beaktas i fortsatt utredning och planering av åtgärder på järnvägen.

En breddning av järnvägen kommer huvudsakligen att utföras intill befintligt spårområde respektive redan planlagda områden, varav effekter av dessa inte bedöms som lika omfattande. En spårbreddning innebär dock att gränsen för trädsäkring ökar och fler träd kommer avverkas.

2.5.1 Påverkan på vattenområden

Exploatering nära sjöar, vattendrag och våtmarker innebär risk för negativ påverkan på naturmiljön. Ölman, Välingesundet, Alsterälven, Kroppkärrssjön, Klarälven Östra älvgrenen och Klarälven Västra älvgrenen bedöms alla påverkas av en spårbreddning och det kommer krävas utförligare utredning och bedömning av vilka konsekvenser olika åtgärder kommer innebära på dessa vattenområden.

Byggande, underhåll och trafik vid järnvägen kan orsaka grumling och risk för utsläpp av miljöfarliga ämnen i diken och vattendrag. Genom att vidta förebyggande skyddsåtgärder i samband med

anläggande vid vattenmiljöer kan det på sikt bidra till en minskad påverkan på sjöar, vattendrag och våtmarksmiljöer i jämförelse med nuläget.

Om åtgärder inom vattenområden inte går att undvika kan det behöva anmälas till Länsstyrelsen. Ingrepp i vattenområden kopplat till anläggningsarbetet kan vara anmälningspliktig

vattenverksamhet, exempelvis muddring/grävning för framförande av maskinredskap. För vattenverksamhet av större omfattning krävs en tillståndsansökan hos Mark- och miljödomstolen. Även vattenverksamhet av mindre omfattning kan kräva tillstånd. Det gäller till exempel om åtgärderna kan påverka värdefull natur eller om någon enskild påverkas och inte samtycker.

Förändringar i hydrologin som till exempel åtgärder som har en markavvattnande effekt kan påverka naturtyper negativt, framförallt våtmarksmiljöer som vid Ölmeviken och dess strandängar som har en hög fuktighetsgrad. Välbevarad grundvattenstatus är en viktig förutsättning för att naturtyperna ska ha fortsatt höga bevarandevärden.

2.5.2 Påverkan på djurlivet

Ett utökat spårområde medför större barriäreffekter för djurlivet. Nya spårdragningar bidrar till en ökad fragmentering i landskapet, det vill säga isolering av olika delområden, vilket negativt kan påverka arters utbredning samt hota arters överlevnad.

I underlaget Övergripande planering av faunaåtgärder längs E18 och E45 i Västra Götalands län (2015) framgår att åtgärder för att minska viltolyckor och öka spridningen för vilt är av stor vikt för både säkerheten för bilister och för att vilt ska kunna röra sig obehindrat i landskapet. Åtgärder för att förbättra viltets rörelsemöjligheter vid E18 och järnvägen i Ölme lyfts fram som viktiga då mycket vilt rör sig mot Vänern för födosök.

I multikriterieanalysen har olika terrängtyper identifierats och en bedömning kring hur dessa typer attraherar vilt/älg har utförts liksom kartläggning av migrationsstråk för älgvandringar.

Om järnvägen skyddas med viltstängsel med endast ett begränsat antal passagemöjligheter får det konsekvenser för viltets rörelsemönster. Det är därför viktigt att i fortsatt planering se över behov av passager längs Värmlandsbanan för att stärka de ekologiska sambanden och minska barriäreffekten. Viss påverkan på allmänt förekommande skyddade arter kan inte uteslutas till följd av

utbyggnadsförslagen. Naturvärdesinventeringar kommer bli aktuellt för att vidare bedöma konsekvenserna av föreslagna åtgärder längs Värmlandsbanan.

2.6 Rekreation och friluftsliv

En utbyggnad av järnvägen kan ge barriäreffekter som negativt påverkar upplevelsevärdet samt tillgängligheten och rörligheten för närboende och besökare. Den framtida tågtrafiken kan i sin tur ge upphov till bullerstörningar, vilket även det påverkar de rekreativa värdena. Bullret kan dock mildras av den varierade topografin längs Värmlandsbanan med höjder som begränsar bullrets utbredning. Vid Råtorp har två alternativa linjeval studerats, Linjeval A följer befintlig sträckning genom Råtorp medan linjeval B går i en ny sträckning väster om Råtorp fram till söder om Skåre (ca 5 km). Linjeval B innebär en tunnel genom I2 området. Området nyttjas som frilufts- och rekreationsområde och bedömningen i detta utredningsskede är att åtgärden blir positiv för det rörliga friluftslivet. Att spåret föreslås gå i tunnel gör att det inte bedöms medföra några påtagliga barriäreffekter eller minska möjligheten att nyttja området för friluftsliv och rekreation efter byggnationen.

Merparten av sträckan som byggs ut till dubbelspår förläggs i markläge i skärningar vilket medför en större barriäreffekt. För att bibehålla rörligheten för friluftslivet och minska barriäreffekten är det viktigt att säkerhetsställa passager för människor och djur.

En ny järnvägssträckning kan på sikt ge upphov till följdetableringar längs sträckan. Tillkommande bebyggelse och infrastruktur skulle långsiktigt kunna skapa ytterligare barriärer och minska

tillgängligheten för friluftslivet. Detta kan innebära en målkonflikt och det är därför viktigt att insikter om kumulativa effekter tas med i den fortsatta planeringen.

3 Naturresurser

3.1 Masshantering

Byggnation av järnväg medför att stora schakter och områden för etablering och upplag behövs. Passage av vattendrag innebär speciella skyddsbehov. Tunneldrivning innebär omfattande masshantering främst inom järnvägsområdet.

Vid utbyggnad av järnvägen ska en massbalans eftersträvas, men både över- och underskott av olika typer av massor kan uppstå både inom hela projektet men också i olika delar av projektet. Massor behöver då transporteras bort från området alternativt att en viss mängd massor behöver köpas in till projektet.

Från genomförd Geokalkyl har massor genererats utifrån jordartskartan, jorddjupskartan samt egentolkade jorddjup och geoteknisk terrängklass. Data som genererats är andel Ej byggbar jord, Byggbar jord, Ej byggbart berg (satt som 5% av all bergschakt inom uppdraget) och byggbart berg. Vidare har Geokalkylen genererat Fall A och Fall B massor, även dessa uppdelade i samma kategorier ’Ej byggbar jord’, ’Byggbar jord’, samt hur massorna fördelar sig längs sträckan i sektioner om 20 meter.

Återanvändning av jord- och bergmassor ska i första hand användas i anläggningen. Detta gäller jordmassor som återanvänds för återställning, bullerskydd och annan markmodellering inom projektet förutsatt att de konstateras vara fria från miljöfarliga ämnen.

3.2 Jakt och fiske

Om järnvägen skyddas med viltstängsel med endast ett begränsat antal passagemöjligheter får det konsekvenser för viltets rörelsemönster. Det är därför viktigt i fortsatt arbete att se över behov av passager för att stärka de ekologiska sambanden och minska barriäreffekten. Sannolikheten att järnvägen påverkar sjöar och vattendrag så att förekomst av fisk minskar är liten. Dock kan tillgängligheten till sjöar och vattendrag påverkas.

3.3 Jord- och skogsbruk

Utbyggnad av Värmlandsbanan kommer innebära att jord- och skogsbruksområden tas i anspråk. En spårutbyggnad ökar markintrånget och minskar arealen brukbar mark. Vid nya spårlinjer bedöms markintrånget öka och arealer som brukas kan skäras av, vilket försvårar brukandet av dessa ytor då tillgängligheten kan försämras och/eller att kvarvarande areal bli för liten för att ett rationellt brukande ska vara möjligt. De servicevägar som följer med järnvägsanläggningen kan dock förenkla för skogsbruket och bidra till positiva konsekvenser av en järnvägsutbyggnad.

4 Förorenade områden

Enligt miljöbalken får anläggningsarbete inte orsaka spridning eller utspädning av föroreningar som finns i området. Förorenade massor behöver vanligen saneras helt eller delvis i samband med byggnation. Ska en järnväg anläggas genom förorenade områden leder det till ökade

anläggningskostnader. Ur ett samhällsperspektiv är det dock positivt att dessa områden saneras och att befintliga ytor utnyttjas istället för att ny mark tas i anspråk. Detta kan bidra till ökade kostnader för projektet men en positiv konsekvens för miljön.

Föroreningar, befintliga och nya, kan röra sig horisontellt. Vissa föroreningar utgörs av ämnen som binds hårt till jordmaterialet medan andra är mer lättrörliga ämnen, alltså föroreningar som är mer eller mindre vattenlösliga och därmed kan transporteras med grundvattnet.

Eftersom grundvattnets flödesmönster över olika områden inte alltid är enhetligt saknas det underlag för att i detalj bedöma inom vilka delar av projektområdet som risk för horisontell

föroreningsspridning behöver beaktas. En rekommendation blir därför att risken för horisontell föroreningsspridning bedöms löpande inför och under kommande entreprenadetapper. Detta bör särskilt beaktas vid länspumpning av djupa schakter som förändrar grundvattnets flödesmönster. Längs hela Vänerkusten finns risk för översvämningar. Planerade åtgärder med dubbelspårsutbyggnad nära vänervikarna kan öka risken för urlakning av farliga ämnen vid översvämning.

5 Buller och vibrationer

5.1 Buller

Med kapacitetsförstärkande åtgärder och utbyggnad av dubbelspår förväntas trafiken på

Värmlandsbanan öka till år 2040. Åtgärderna kan ge en förändrad buller- och vibrationsnivå vid närliggande fastigheter. Högre hastigheter, ökad trafik och längre och tyngre godståg innebär ökade bullernivåer och vibrationsstörningar.

Mellan Kristinehamn och Arvika planeras ett flertal åtgärder på Värmlandsbanan vid olika platser i syfte att öka kapaciteten och möjliggöra högre hastigheter. Längs befintlig järnväg på sträckan Kristinehamn-Arvika ligger det idag cirka 2700 fastigheter inom ett avstånd på 200 meter från Värmlandsbanan som riskerar att redan idag utsättas för bullernivåer över 55 dBA ekvivalent ljudnivå vid fasad. För att bedöma hur dessa kan komma att påverkas vid ombyggnad av Värmlandsbanan bör utförligare bullerutredningar utföras.

Om linjeval B väljs vid Råtorp (se huvudrapport), som innefattar ny linjedragning väster om Råtorp samt tunnel vid I2 området, minskar antalet bullerberörda fastigheter med cirka 230. Ingen skattning av antalet boende har gjorts i detta skede. Osäkerheten i denna uppskattning är stor, ingen hänsyn har tagits till markförutsättningarna, befintliga bullerskydd längs Värmlandsbanan eller i vilket skick husen är i. Utförligare beräkningar och inventeringar krävs för att bedöma åtgärdsbehoven. Som en del i Trafikverkets åtgärdsprogram enligt förordningen om omgivningsbuller utförde Trafikverket 2018 bullerinventeringar längs Värmlandsbanan för bandelarna 383, 382 och 631. Banavsnitt som har eller kommer att genomgå väsentlig ombyggnad, och där bullerskyddsåtgärder

genomförs inom ramen för investeringsprojekt, omfattades dock inte. För åtgärder som föreslås i denna utredning kommer det krävas kompletterande bullerutredningar för att bedöma hur många fastigheter som omfattas av åtgärdsbehov. Järnvägar indelas i två åtgärdskategorier, nybyggnad respektive väsentlig ombyggnad.

Ombyggnation av Värmlandsbanan kommer innebära både väsentliga förändringar av anläggningen, men också sträckor och partier som inte väsentligt kommer förändra anläggningen. Detta innebär ur buller- och vibrationssynpunkt att det kommer bedömas olika beroende på vilken åtgärd som ska utföras och vilka åtgärdsnivåer som ska tas i beaktande.

Längs Värmlandsbanan ligger bostadshus som kommer bli berörda av föreslagna åtgärder. När åtgärderna är mer preciserade behöver bullerberäkningar vid närliggande bostadshus utföras som tar hänsyn till nuläge, nollalternativ samt utbyggnadsalternativ. Sedan kan bullerskyddsåtgärder tas fram baserat på resultaten från beräkningarna för att gällande riktvärden uppfylls.

Utgångspunkten är att arbeta fram förslag till bullerskyddsåtgärder som innebär att ljudnivåer från

Related documents