• No results found

Miljöaspekter - Indirekt miljöpåverkande verksamhet

4.1 Upphandling

Swedac har de senaste åren genomfört ett fåtal upphandlingar. Nedan följer en sammanställning på antal upphandlingar som genomförts och värdet på dessa. Uppdelning har skett på om miljökrav ställts eller inte. I antal upphandlingar ingår alla upphandlingar som genomförts enligt förenklat och öppet förfarande. Direktupphandlingar ingår inte.

Tabell 4.1 Antal upphandlingar

Antal upphandlingar

2018 2017 2016

Upphandlingar och avrop med miljökrav 0 3 1

Upphandlingar och avrop totalt 1 4 2

Andel upphandlingar och avrop med miljökrav 0% 75% 50%

Tabell 4.2 Värdet av upphandlingar

Värde, kr

2018 2017 2016

Upphandlingar och avrop med miljökrav 0 3 800 000

Upphandlingar och avrop totalt 48 000 000 5 800 000 1 750 000 Andel upphandlingar och avrop med miljökrav 0% 66% 0%

Av de upphandlingar som gjorts ansågs ingen vara relevant eller rimlig att ställa miljökrav på. De tjänster som upphandlades under 2018 var bedömartjänster.

Eftersom Swedac alltid ställer miljökrav då det är relevant har målet gällande upphandling tagits bort. I den rapportering som sker till Naturvårdverket (och som redovisas i tabellerna ovan) ingår samtliga upphandlingar som Swedac genomfört.

4.2 Inköp

4.2.1 Kemikalier

Städning sker nästan enbart vattenbaserat med produkter av mikrofiber vilket minimerar bruket av kemikalier. De kemikalier som används för närvarande är miljömärka.

4.2.2 Möbler och textilier

Under våren 2018 stängde Swedac kontoret i Stockholm. I och med stängningen hyrdes kontoret ut med befintliga möbler. Inköp av möbler görs annars kontinuerligt vid behov. En ombyggnation av kontoret i Borås är planerad vilket kan innebära inköp av nya möbler. Dock har Swedac som ambition att återanvända möbler i möjligaste mån.

4.2.3 Hotell och konferens

Som myndighet är Swedac begränsad till utbudet av hotell som har statliga ramavtal där det är kammarkollegiet som ställer miljökrav. Vid bokning av konferenser och större möten efterfrågas som regel huruvida leverantören har ett pågående miljöarbete eller miljöpolicy. Enligt Swedacs

miljöpolicy bör förläggning av möten och konferenser ske så att valet av ort minimerar transporter och främjar tågresandet.

4.2.4 Tryckeritjänster

Swedac avropar tryckeritjänster med leverantörer som har statligt ramavtal där miljökrav ställs av Kammarkollegiet. Sett till kr per årsanställd har inköp tryckeritjänster de senaste två åren legat på en

9 jämn nivå men sett över en längre period inköpen minskat med 69 procent sedan 2012, från 3 418 kr till 1 060 kr per årsanställd.

4.2.5 Övrigt

KRAV-märkt kaffe, te, mjölk och nästan all frukt som köps in till personalen är miljömärkt.

4.3 Tekniska kontrollordningar

I Swedacs uppdrag ligger att främja svenska intressen internationellt, främst inom EU, i frågor som berör tekniska kontrollordningar. Vidare skall Swedac tillse att de tekniska kontrollordningarna i Sverige upprätthålls i kostnadseffektiva och öppna system som följer de principer som fastlagts av riksdagen och inom EU. I uppdraget ingår också att ge information och råd till myndigheter,

organisationer och enskilda i frågor om nationella och internationella ordningar för teknisk kontroll.

Syftet med uppdraget är att främja handel och säkerhet. Vissa kontrollordningar har som syfte att reglera miljöpåverkan.

4.4 Ackreditering

I Swedacs uppdrag ligger att driva och administrera ett nationellt system för ackreditering. En del av denna ackrediteringsverksamhet är helt frivillig men för en del områden är ackreditering en

förutsättning för att, enligt sektorsmyndigheters föreskrifter, få driva viss verksamhet. Inte sällan är sådan föreskrifts huvudsakliga syfte att säkra miljöintressen. I de fall miljöaspekter är en viktig drivkraft inom ett ackrediteringsområde torde det utgöra en positiv miljöpåverkan att Swedac gör ett gott jobb. Betydande ansträngningar görs för att säkerställa detta. Tillsyn och bedömning sker i betydande omfattning av verksamheter som är ackrediterade som följd av ett system som existerar för att åstadkomma positiva miljöeffekter. Det kan exempelvis vara ackreditering av;

Certifieringsorgan

 för miljöledningssystem,

 för energiledningssystem,

 för verifiering av växthusgaser,

 för verifiering av koldioxidutsläpp från sjötransporter

 för ekologisk produktion av livsmedel,

 för skogsbruk enligt PEFC och CoC Kontrollorgan

 för fordon (avgasmätning),

 för rörledningar och öppna cisterner,

 för oförstörande provning (t.ex. av kärnkraftsanläggningar),

 för oljeavskiljare Laboratorier

 för analys av avloppsvatten,

 för analys av dricksvatten och livsmedel,

 för analys av luftemissioner och jordprover,

 för provning av energiförbrukning av elapparater,

 som utför bullermätningar,

För mer information om verksamhetens positiva miljöpåverkan hänvisas till foldern Våra

Miljöuppdrag2. Där listas 21 områden med utgångspunkt i Sveriges miljömål där Swedac har positiv inverkan på miljön.

2 Våra Miljöuppdrag, Swedac info 10:13

10

4.5 Reglerad mätteknik

Swedac ansvarar för regler om olika typer av mätinstrument, såsom mätare, vågar och bensinpumpar. Reglerna är till för att kvalitetssäkra mätvärden och skapa fungerande samhällsfunktioner. Korrekta mätvärden skyddar konsumenten och ger förutsättningar för

näringslivet att konkurrera på lika villkor. Det finns även regler för att säkerställa att färdigförpackade varor innehåller den deklarerade mängden.

Det är främst på mätinstrumentområdet som verksamheten kan ha en inverkan på miljön.

Exempelvis blir en slutkund för el medveten om sin förbrukning via elmätare vilket kan bidra till minskad energiförbrukning. Ett annat område där mätaren är en viktig förutsättning är arbetet med smarta elnät. Smarta elnät innebär ett intelligent elnätssystem som kan balansera utbud och efterfrågan på el utifrån ett miljömässigt hållbart och kostnadseffektivt perspektiv. Det kan ske med teknik som ser till att tvättmaskinen körs just när det finns god tillgång på billig förnybar el. På så sätt kan vindkraft utnyttjas bättre under de timmar när det blåser mycket.

4.6 Samordning av marknadskontroll

I Sverige har ett stort antal statliga och kommunala myndigheter ett marknadskontrollansvar och Swedac ansvarar för samordningen. Marknadskontroll syftar till att säkerställa hälsa, säkerhet, konsumentskydd och att motverka snedvriden konkurrens mellan företag. Ansvarig myndighet ska vidta åtgärder mot de aktörer vars produkter inte uppfyller de legala krav som ställs. Åtgärder som kan bli aktuella är till exempel försäljningsförbud, tillbakadragande av produkter från marknaden, återkallelse eller böter.

I de krav som ställs av ansvariga myndigheter finns ofta en miljöanknytning. Exempelvis ställer Kemikalieinspektionen krav med anknytning till Sveriges miljömål om giftfri miljö och

Naturvårdsverket har krav på avfall av produkter. I övrigt finns även krav på energieffektivitet på tekniska produkter och återvinning av batterier.

4.7 Internationella projekt

I Swedacs uppdrag ingår att delta i och genomföra internationella utvecklings- och

utbildningsprojekt. Swedacs internationella projekt bidrar till att bygga upp infrastruktur för ackreditering i andra länder, som därmed lättare kan delta i världshandeln. Ofta handlar det om att bygga upp ett fungerande ackrediteringssystem och tillhörande lagstiftning för provning, kalibrering, certifiering och kontroll. Tack vare internationellt erkända ackrediteringssystem undviker man upprepad kontroll av samma produkt i flera länder.

Verksamheten vid ackrediteringsorgan och ackrediterade laboratorier inom olika områden kan därför komma miljön till gagn. Samarbete och utbyte av erfarenheter sker ständigt inom en rad

internationella samarbetsorgan som har miljöfrågor på agendan.

11

Related documents