• No results found

Utfyllnad och ny bro – Aspån

Påverkan på vattendrag och sumpskog förväntas medföra måttliga konsekvenser då inga skyddade områden eller rödlistade arter berörs. Vattendraget kommer att grävas om och placeras under bron och kommer även fortsättningsvis ha en liknande funktion för växt- och djurlivet som i dag. En strandpassage kommer att ordnas för att vilt skakunna passera under bron. Den omgivande sumpskogen som är ca 3000 m2 kommer att minskas med ca 1200 m2 på grund av den nya vägbanken (Figur 14).

Vid genomförandet av väg- och brobygget ska åtgärder vidtas för att begränsa spridningen av uppgrumlat material. Den nya bäcksträckningen ska så långt möjligt utformas med naturligt bottenmaterial.

Ny förbifart

Getebodabäcken

Uppsamlingsdike

Den negativa miljöpåverkan, framför allt grumling, som kan uppstå i samband med vattenverksamheterna bedöms inte innebära någon långsiktig försämring av

vattenkvaliteten eller försämring av statusen i berörd vattenförekomst, Aspån-övre del.

Anläggande av vägbank i anslutning till Aspån samt bro och omgrävning av Aspån innebär en permanent förändring av hydromorfologin i en del av vattenförekomsten. I dagsläget är den morfologiska statusen ej klassad (förvaltningscykel 3, 2017-2021). I förvaltningscykel 2 (2010-2016) var den morfologiska statusen klassad som god utifrån klassningen av parametern Vattendragets närområde. I VISS anges att 8 % (9600 m2) av vattenförekomstens närområde är påverkad av aktivt brukad mark eller anlagda ytor.

Klassgränserna för god är mellan 5 och 15 % vilket betyder att upp till 18 000 m2 kan vara påverkat innan statusen sänks till måttlig. Anläggandet av vägbanken och bron innebär att ytterligare ca 2 400 m2 kommer att bedömas som ”anlagd yta”. Denna ökning innebär inte att statusen för kvalitetsfaktorn riskerar att försämras. Inte heller den sammanvägda ekologiska statusen bedöms försämras från dagens klassning.

Åtgärden innebär ingen risk för att beslutade miljökvalitetsnormer inte ska kunna uppnås.

Vattenverksamheterna bedöms inte långsiktigt påverka den kemiska eller kvantitativa statusen för berörd grundvattenförekomst, Köpingsåsen-Äsköping (SE656024-151782).

Under byggskedet kan det bli aktuellt med tillfällig grundvattenbortledning, men detta bedöms inte försämra statusen i grundvattenförekomsten.

Vid de åtgärder som kommer att ske inom en del av vattenskyddsområdet kommer det att krävas särskilda skyddsåtgärder för att undvika att det sker förorening av

vattentäkten. Åtgärderna vidtas ”nedströms” grundvattendelaren (Bilaga 1). Ett PM hydrogeologi ska tas fram inför arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen, vilket kommer utreda påverkan på vattenskyddsområdet närmare.

De potentiellt förorenade områdena som finns flera hundra meter nedströms den planerade vattenverksamheten och bedöms inte påverkas.

Ingen av kulturmiljöobjekten berörs av den planerade vattenverksamheten (Figur 14).

Vissa av objekten kan beröras av den nya vägsträckningen men detta hanteras i beslutet om godkännande av vägplanen. De planerade vattenverksamheterna bedöms inte påverka de värden som legat till grund för utpekandet av riksintresset för kulturmiljö.

Jord- och bergsskärning – Viksberget

Maximal grundvattensänkning i berg kan förväntas i läget ca km 42/000 där bergskärningen är som störst (Figur 6). Grundvattensänkningen i berget längs

bergsskärningen beräknas som mest bli mellan 5 m och 10 m, med en bästa bedömning på omkring 7 m.

Maximal grundvattensänkning i jord kan förväntas i läget omkring km 42/150 (Figur 6) där skärningen i jord är som störst och där grundvattennivån bedöms kunna ligga närmast markytan. Grundvattensänkningen kan bli upp till 5 m.

Påverkan kommer att bli störst närmast väglinjen för att sedan avta till opåverkade förhållanden vid influensområdets ytterkant.

• Influensområde i jord: 2 – 50 m

• Influensområde i berg: 1 – 30 m

Det teoretiska beräkningsresultatet antyder att influensområdet kring

grundvattensänkningen längs väglinjen kommer att bli begränsat. En rimlig bedömning att influensområdet inte kommer att bli större än i storleksordningen 100 m.

Denna typ av bergskärningar är vanligt förekommande och erfarenhetsmässigt uppstår sällan negativ inverkan på växtligheten i närområdet. Tänkbar påverkan skulle kunna vara nivåförändringar i bergborrade brunnar för energi- eller vattentäktsändamål.

Några sådana brunnar finns inte enligt SGU:s brunnsarkiv i direkt anslutning till tänkta jord- och bergskärningen (20). Närmaste bergborrade brunnarna är belägna ca 300 till 400 m väster om den nya vägsträckningen. Därför görs bedömningen att det inte kommer att ske någon påverkan på dessa.

Figur 20. Karta över SGU:s brunnsarkiv där energibrunnar markeras som fyrkanter och dricksvattenbrunnar som droppar. Cirklar motsvarar okänd användning. Grönt = fel i läge <100, Blå = fel i läge < 250 m, Rosa = osäkert läge. Närmsta brunn, till jord- och bergskärningen, finns vid Åtorp (330 m) och Hagstugan (360 m).

De naturvärdesobjekt som identifierats längs den nya vägsträckningen (Figur 16) finns innan km 41/700 vilket är där jordskärning beräknas påbörjas. Inledningsvis är jord- och bergskärningen inte omfattande. De naturvärden som registrerats är inte knutna till yt- eller grundvatten. Bedömningen är därför att dessa naturvärdesobjekt inte påverkas

negativt av den grundvattensänkning som blir en följd av vägsträckningen över Viksberget.

Däremot kommer dessa naturvärdesobjekt att påverkas av själva vägdragningen på grund av att delar av områdena måste tas i anspråk.

I avsitt 5.3.1 framgår att Viksberget inte är klassad som en vattenförekomst (Figur 15).

Som angetts ovan är influensområdet bedömt till ca 100 m och därför görs bedömningen att grundvattenförekomsten, ca 400 till 500 m, väster om jord- och bergskärningen inte påverkas på sådant sätt att det finns risk att statusen försämras. Bedömningen är att det inte heller finns någon risk för att de beslutade miljökvalitetsnormerna inte kan uppnås.

Avledningen av grundvatten, från jord- och bergskärningen, till ytvattenförekomsterna Aspån-övre del samt Getebodabäcken innebär att flödesmönstret till dessa kommer att förändras. Bedömningen är att detta inte innebär en sådan förändring av hydrologin att det finns risk att statusen för kvalitetsfaktorerna i dessa vattenförekomster försämras.

Den nya vägsträckningen kommer att beröra kulturmiljöobjekt på Viksberget (Figur 16).

Inget av kulturmiljöobjekten har någon koppling till yt- eller grundvatten, exempelvis källor, brunnar. Därför bedöms förändringar i grundvattennivåer eller avledning av grundvatten inte innebära en påverkan på något kulturmiljöobjekt. Den planerade vattenverksamheten bedöms inte påverka de värden som legat till grund för utpekandet av riksintresset för kulturmiljö.

Däremot kommer själva vägdragningen innebära en påverkan på kulturmiljöobjekten vilket hanteras i beslutet om vägplan.

Utrivning bro samt ny bro - Getebodabäcken (Aspån)

Trumman i Getebodabäcken har dimensionerats för att avvattningen inom markavvattningsföretaget inte ska försämras. Trumman anläggs så att inget

vandringshinder för vattenlevande organismer uppstår. Möjlighet för utter och annat småvilt att passera kommer också att anordnas i anslutning till trumman. Åtgärder ska vidtas för att begränsa spridningen av uppgrumlat material i samband med åtgärderna.

Getebodabäckens nuvarande funktion för naturmiljön bedöms inte försämras.

Anläggande av trumman i markavvattningsföretagets avledningsdike bedöms kunna ske utan att det finns risk för spridning av uppgrumlat material ut i Getebodabäcken, eftersom vattnet från diket pumpas ut i Getebodabäcken.

När befintlig bro rivs kommer åtgärder att vidtas för att se till att inte betongrester tillförs vattendraget. Åtgärder ska vidtas för att begränsa spridningen av uppgrumlat material i samband med åtgärden.

I Äs, väster om de planerade åtgärderna, finns en plantskola som bedöms vara ett potentiellt förorenat område, dock inte riskklassat. Bedömningen är de planerade vattenverksamheterna inte innebär någon risk för spridning av föroreningar från området för plantskolan

Planerad vattenverksamhet bedöms inte innebära någon försämring av vattenkvaliteten eller försämring av statusen i Getebodabäcken. Åtgärderna försämrar inte statusen för de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna. Det morfologiska tillståndet i

vattenförekomsten är klassat som otillfredsställande eftersom 58 % av närområdet utgörs av aktivt brukad mark samt anlagda ytor. Klassgränsen för otillfredsställande är 35 % respektive 75 % vilket betyder att ytterligare 13 % skulle kunna påverkas innan statusen riskerar att försämras. Då befintlig bro och sannolikt delar av befintlig väg tas bort när det nya förbifarten har byggts kommer påverkan endast öka marginellt beroende på att den nya vägen är något bredare än dagens. Sammantaget bedöms den nya bron samt vägbanken inom närområdet inte innebära en försämring av statusen för denna parameter eller för den sammanvägda ekologiska statusen. Åtgärden innebär inte ett försvårande för att uppnå de beslutade miljökvalitetsnormerna.

Vattenverksamheterna innebär ingen permanent bortledning av grundvatten eller utsläpp till grundvatten och bedöms därför inte påverka den kemiska eller kvantitativa statusen för berörd grundvattenförekomst, Köpingsåsen-Äsköping (SE656024-151782).

Åtgärderna bedöms inte innebära någon risk för att de beslutade miljökvalitetsnormerna inte kan uppnås.

De planerade vattenverksamheterna bedöms inte påverka de värden som legat till grund för utpekandet av riksintresset för kulturmiljö.

Related documents