• No results found

5. FÖRUTSÄTTNINGARNA I UTREDNINGS- OCH INFLUENSOMRÅDET . 14

5.3.2. Naturmiljö

Vägsträckningen, mellan ca km 41/400 och km 41/600, över Viksberget kommer att beröra 3 naturvärdesobjekt som identifierades vid naturvärdesinventeringen (

Figur 16

).

Jord- och bergskärning kommer att ske från ca km 41/700 till km 42/300 vilket betyder att jord- och bergsskärningen (med tillhörande avsänkning av grundvattnet) kommer att ske efter att vägen har passerat de 3 naturvärdesobjekten.

Figur 16. Karta med objekt som registrerats på Viksberget vid Naturvärdesinventeringen. Ny vägsträckning markerad med röd heldragen linje. Objekt 36-Nordlig ädellövskog, objekt 39-Nordlig ädellövskog samt objekt 40-Lövblandskog berörs av den planerade vägsträckningen. Kulturmiljöobjekt angivna med lila färg.

Objekt 36-Nordlig ädellövskog har bedömts ha ett högt naturvärde eftersom den består av

• en naturlig skogstruktur med lång trädkontinuitet och naturliga störningar,

• en långvarig hasselkontinuitet med en relativt naturlig hassellundstruktur (kontinuerligt förekommande döda stammar),

• naturvärdesträd i form av grova och uppvuxna ädellövträd,

• hålträd,

• riklig förekomst av substrat som grov död ved och stenblock samt

• förekomst av olika naturvårdsarter.

De naturvårdsarter som hittades var skogsalm (akut hotad9), ask (starkt hotad10), hasselticka (signalart11), almrostöra (sårbar), rosa skärelav (signalart), blåsippa (fridlyst).

Vägdragningen kommer ett beröra den östra delen av naturvärdesobjektet.

Objekt 39--Nordlig ädellövskog har bedömts ha ett visst naturvärde eftersom den utgörs av uppvuxen ek samt mossbevuxna stenblock. Blåsippa (fridlyst) förekommer inom området. Naturvårdsobjektets artrikedom bedöms inte vara påtagligt större än det omgivande landskapet eller andra områden av samma biotop i regionen eller i Sverige.

Vägdragningen berör endast en begränsad del av den västra delen av området.

Objekt 40-Lövblandskog har bedömts ha ett visst naturvärde eftersom den består av uppvuxna lövträd, hassel och mossbevuxna stenar. Artvärdet bedöms som obetydligt då varken naturvårdsarter noterades eller objektets artrikedom är påtagligt större än det omgivande landskapet eller andra områden av samma biotop i regionen eller i Sverige.

Vägdragningen berör endast en begränsad del av den västra delen av området.

5.3.3. Kulturmiljö

På Viksberget finns flera fornlämningar registrerade (

Figur 16

). Det finns även några övriga kulturhistoriska lämningar i form av kolbotten samt hägnad/stenmur. Den nya vägsträckningen kommer att beröra beröra flera av dessa objekt.

5.3.4. Förorenad mark

Inga potentiellt förorenade områden finns registrerade på Viksberget i närheten av den planerade bergsskärningen.

9 Enligt Artdatabanken

10 Enligt Artdatabanken

11 Enligt Artdatabanken

Utrivning bro samt ny bro – getebodabäcken

5.4.1. Miljökvalitetsnormer

Getebodabäcken (SE656207-152160), som också kallas för Forsån, är ett 13 km långt vattendrag (

Figur 17

) som tillhör huvudavrinningsområde Norrström -SE61000 och norra Östersjöns vattendistrikt.

Figur 17. Ytvattenförekomsten Getebodabäcken/Forsån, markerad med blå heldragen linje.

Grundvattenförekomsten Köpingsåsen-Äsköping markerad med lila yta.

Tabell 7. Gällande miljökvalitetsnorm Getebodabäcken.

Vattenförekomst Gällande miljökvalitetsnorm Getebodabäcken/Forsån

(SE656207-152160)

God ekologisk status 2027 God kemisk ytvattenstatus

Den ekologiska statusen för Getebodabäcken är klassad som måttlig 2019, baserat på övergödning och fysisk påverkan på vattendraget. Kvalitetsfaktorn konnektivitet är klassad som måttlig i vattendraget eftersom definitiva vandringshinder förekommer, framförallt längre ner i Aspån. Vandringshinder påverkar faunan i vattenförekomsten.

En sammanställning av de biologiska-, fysikalisk-kemiska och hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna, som bedömningen för ekologisk status grundar sig på, framgår av Tabell 8,

Tabell 9 och Tabell 10.

Tabell 8. Sammanställning av biologiska kvalitetsfaktorer för bedömning av Getebodabäckens ekologiska status 2019.

Faktor Klassificering Anmärkning

Påväxt-kiselalger Måttlig Näringsämnen och kiselalger är klassificerade till måttlig status till följd av höga närsaltshalter.

Bottenfauna Ej klassad

Fisk Måttlig Den morfologiska påverkan (t ex

grävningar eller rätningar) i

vattendraget påverkar fiskbeståndet så mycket att förutsättningarna för ett varierat och långsiktigt hållbart fisksamhälle inte finns.

Bedömningen har god säkerhet.

Tabell 9. Sammanställning av fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer för bedömning av Getebodabäckens ekologiska status 2019.

Faktor Klassificering Anmärkning

Näringsämnen Måttlig Bedömningen avser halt av totalfosfor i ytvatten.

Försurning Ej klassad

Särskilda förorenande ämnen (SFÄ)

Ej klassad

Tabell 10. Sammanställning av hydromorfologiska kvalitetsfaktorer för bedömning av Getebodabäckens ekologiska status 2019.

Faktor Klassificering Anmärkning

Konnektivitet i vattendrag Måttlig Det finns definitiva vandringshinder i vattenförekomsten som bedöms påverka vandringsbenägna akvatiska och landlevande organismer i förekomsten. Det finns en damm i vattendraget

Hydrologisk regim i

Det morfologiska tillståndet är en sammanvägning av parametrarna

Den kemiska statusen uppnår ej god pga. kvicksilver och polybromerade difenyletrar (PBDE) som är överallt överskridande ämnen, se Tabell 11. Den kemiska statusen utan överallt överskridande ämnen är ej klassad för vattendraget12.

Tabell 11. Sammanställning av klassade parametrar (förorenande ämnen) som ligger till grund för bedömningen: Uppnår ej god kemisk status, i Getebodabäcken 2019.

Parameter Klassificering Kommentar

Prioriterade ämnen Uppnår ej god Kvicksilverhalten i fisk bedöms överstiga gränsvärdet i biota på 0,020 mg/kg våtvikt. Gränsvärdet för Hg överskrids i alla Sveriges undersökta

ytvattenförekomster; sjöar, vattendrag och kustvatten. Bedömningstyp extrapolering.

Bromerad difenyleter (PBDE)

Uppnår ej god Gränsvärdena för PBDE överskrids i alla Sveriges undersökta ytvattenförekomster;

sjöar, vattendrag och kustvatten.

Bedömningstyp extrapolering.

Vattenverksamheterna kommer att vidtas inom en grundvattenförekomst, Köpingsåsen-Äsköping (SE656024-151782).

Tabell 12. Gällande miljökvalitetsnorm Köpingsåsen-Äsköping.

Vattenförekomst Gällande miljökvalitetsnorm Köpingsåsen-Äsköping

(SE656024-151782)

God kemisk grundvattenstatus

God kvantitativ status

I den senaste statusklassningen, 2019, har både kemisk och kvantitativ status klassats till god.

5.4.2. Naturmiljö

Getebodabäcken är på den berörda sträckan påverkat av rätning och rensning (Figur 18).

Enligt Artportalen har fisken grönling hittats strax uppströms området för de planerade åtgärderna. Grönling är en bottenlevande fisk som förekommer i både rinnande och lugna vatten, helst på steniga bottnar rika på gömställen. Fiskarten är inte hotad men förkommer inte allmänt i vattendrag i Sverige.

Figur 18. Getebodabäcken. Foto Sweco.

Getebodabäcken omfattas av det generella biotopskyddet i 7 kap. miljöbalken eftersom den omfattas av defintitionen av ett småvatten och våtmark i jordbruksmark13. Inga andra särskilda naturvärdesobjekt hittades vid Naturvärdesinventeringen.

13 Förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken, bilaga 1.

5.4.3. Kulturmiljö

Det finns 5 registrerade fornlämningar, på land ca 150 m väster om den befintliga vägbron i Getebodabäcken. Dessa bedöms inte påverkas av rivning av bro samt anläggande av trummor.

5.4.4. Förorenad mark

I Äs, ca 150 m väster om den befintliga vägbron, finns en plantskola som bedöms vara ett potentiellt förorenat område, dock är det inte riskklassat .

Detta område bedöms inte påverkas av rivning av bro samt anläggande av trummor.

Sedimentprovtagning utfördes under 2015, öster om Äs, i anslutning till planerade vattenverksamheter omkring längdmätning 42/500 (Figur 19). Provtagningspunkt S4 är belägen i Getebodabäcken, där trummor ska anläggas för att möjliggöra ny

vägsträckning. Provtagningspunkterna S5 och S6 ligger också i Getebodabäcken, väster om S4, där vattenverksamheten innebär rivning av befintlig bro, där väg 56 går idag.

Analysresultaten visar att det finns alifater C16-C35 i princip i samtliga sedimentprover.

Det finns inga riktvärden med avseende alifater C16-C35 för sediment. Vid en jämförelse med riktvärden för jord där riktvärdet för KM14 och MKM15 är 100 mg/kg TS respektive 1000 mg/kg TS så överstiger inte punkterna vid planerad vattenverksamhet riktvärdet för KM.

Utifrån uppmätta halter av analyserade ämnen i sedimenten bedöms inga åtgärder (sanering) behövas vidtas på grund av föroreningsinnehåll. Schaktning av sediment i vattendraget bedöms kunna ske utan att sedimentet behöver omhändertas.

14 Känslig markanvändning

Figur 19. Provtagninspunkter för sedminentprovtagning. Getebodabäcken: punkt S4 där trummor ska anläggas, punkt S5-S6 där rivning av befintlig bro planeras. Karta: Sweco

Related documents