• No results found

Miljöprogram

In document Årsredovisning 2001 (Page 43-48)

’’

Citat ur Castellums miljöpolicy

Castellums verksamhet skall bedrivas med minsta möjliga påverkan på miljön och på ett resurssnålt sätt, för att bidra till en hållbar utveckling. Castellum betraktar samhällets krav enligt lagar och förordningar som minimikrav.

Koncernen skall sträva efter ständiga förbättringar i syfte att minska miljö-belastningen och förebygga föroreningar.

Miljöpolicyn inbegriper alla delar av Castellums verksamhet, såväl förvalt-ning, förädling och förvärv som nypro-duktion av fastigheter. Miljöarbetet skall vara en integrerad och naturlig del av verksamheten.

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE

Detaljerade miljömål och handlingsplaner för respektive dotterbolag

Miljöpolicy

Miljöprogram

Riktlinjer

Miljöområden

Övergripande mål

Aspholmen Briggen Brostaden Corallen Eklandia Harry Sjögren

Miljögrupp funktionella grupper där samtliga

medarbetare engageras. Under 2001 genomfördes en intern attitydunder-sökning som visade att miljöfrågorna har mycket hög prioritet bland med-arbetarna.

Inom Castellum finns en miljö-grupp med en representant från varje bolag. Miljögruppens uppgift är att ge möjlighet till erfarenhetsutbyte

av det miljöarbete som bedrivs inom koncernen. Dessutom utvärderas det miljöarbete och den produkt- och metodutveckling som pågår i om-världen. Förutom utbytet av erfaren-heter inom olika miljöområden har gruppen under 2001 tagit del av information om de nya reglerna på avfallsområdet samt uppdaterat koncernens miljöpolicy.

Miljöutbildning

Medarbetarnas attityder, kunskaper och agerande har en stor betydelse för miljöarbetet och därför läggs stor vikt vid att vidareutbilda samt-liga medarbetare i miljöfrågor.

Alla medarbetare inom Castellum har en grundläggande utbildning inom miljöområdet. Dessutom har flertalet medarbetare genomgått utbildning inom specifika områden såsom energifrågor och materialval.

Under år 2001 har dessutom alla genomgått en interaktiv utbildning inom områdena miljöhot, miljömål, miljöledning, källsortering, hälsa samt Castellums miljöarbete. Utbild-ningen bestod av ca fyra timmars självstudier och avslutades med ett kunskapstest.

Inom Castellum finns fyra utbil-dade miljöinventerare av fastigheter.

Miljöarbetet 2001

• Ett koncerngemensamt avtal om leverans av Bra Miljöval-el teckna-des med Sydkraft. Detta innebär att all el som upphandlas är märkt Bra Miljöval.

• Utbyggnad av källsorterings-anläggningar i fastigheter om 142 000 kvm.

• Fortsatt effektivt arbete med drift-optimering i fastigheterna.

Energi

Värme och fastighetsel Övergripande miljömål Energianvändningen skall minimeras genom effektivare användning och de energikällor som är bra ur miljösynpunkt skall prioriteras.

Bolagen inom Castellum arbetar kontinuerligt med att förbättra den tekniska standarden i alla fastigheter för att minska eller bibehålla en låg förbrukning av värme och fastig-hetsel. Genom regelbunden uppfölj-ning av förbrukuppfölj-ningen kan fastig-heter med hög förbrukning bearbe-tas. Arbetet med energibesparingar är ekonomiskt lönsamt och ger dess-utom bättre kvalitet i förvaltningen.

Exempel på åtgärder är utbygg-nad av datoriserade styr- och regler-system för värme och ventilation, injustering av termostatventiler samt behovsanpassning av kyla. Gamla ventilationssystem med hög energi-användning byts efterhand ut mot nya energisnåla installationer, alter-nativt fjärrkyla. Byte till lågenergi-lampor och rörelsestyrda belysningar är åtgärder som genomförs för att minska förbrukningen av fastighetsel.

I Örebro har Aspholmen Fastig-heter AB under året tagit i drift en fastighet om 3 200 kvm där upp-värmning och kylning sker med

Energi- och vattenförbrukning

2001 2000 1999 1998

Fjärrvärme, MWh 152 444 126 378 140 086 144 090

El, MWh 79 316 77 304 64 501 62 215

Olja, MWh 17 323 18 405 17 725 17 995

Gas, MWh 9 543 7 157 4 889 6 754

Vatten, m3 865 043 932 562 880 616 1 086 129 Uthyrningsbar yta

31 dec, tkvm 2 338 2 309 2 232 2 072

Ekon. uthyrningsgrad

31 dec 93,0% 92,4% 91,3% 89,7%

bergvärme, s k bergkollektor. Berg-värmen är effektiv vid utomhustem-peratur ner till –19 grader och even-tuellt ytterligare uppvärmningsbehov täcks av fjärrvärme. Anläggningen hanterar ca 80 % av värme- och kyl-behovet. Energikostnaderna beräk-nas minska med 77 % jämfört med en konventionell anläggning och merkostnaden för investeringen jäm-fört med traditionell fjärrvärme- och kylinstallation beräknas ha en åter-betalningstid på ca fyra år med rådan-de energiprisläge.

Under 2001 har ett gemensamt avtal med Sydkraft tecknats om leverans av Bra Miljöval-el. Detta innebär att all el som förbrukas i koncernen är märkt Bra Miljöval-el.

Erbjudandet om leverans av Bra Miljöval-el från Sydkraft har även lämnats till alla hyresgäster samt anställda inom Castellum. Ett konti-nuerligt arbete pågår med att kon-vertera fastigheternas uppvärmning till fjärrvärme där så är möjligt i syfte att minska användningen av icke förnyelsebara energikällor.

Under 2001 har uppvärmningen i fastigheter om ca 6 000 kvm (56 000) konverterats från olja och el.

I nedanstående tabell redovisas energianvändningen under perioden 1998–2001. Den totala

energi-Fördelning av energi för uppvärmning

I nybyggnadsprojektet Ekenäs norr om Stockholm har miljö-aspekten vägts in i alla led – planering, projektering, byggproduk-tion och förvaltning.

”Röda rummet”Aspholmen Fastigheter AB har under året tagit i drift en fastighet där uppvärmnings- och kylbehovet täcks till 80 % av bergvärme.

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE

Under 2001 inköpte dotterbolaget Eklandia Fastighets AB två nya miljövänliga, gasdrivna servicebilar till sin fastighets-förvaltning i Göteborg.

Avfallshantering Övergripande miljömål

Den totala avfallsmängden skall minime-ras och möjligheterna till källsortering skall utökas.

Sedan 1996 pågår ett systematiskt arbete vars syfte är att erbjuda hyresgästerna möjligheter till käll-sortering och därigenom minska mängden avfall som deponeras. För att lyckas i detta arbete krävs sam-verkan med hyresgäster och entre-prenörer samt kontinuerlig informa-tion till både hyresgäster och medar-betare.

Fastighets AB Brostaden har till-sammans med Ragnsells tagit fram en ny lösning för kvarteret Ekenäs norr om Stockholm om ca 35 000 kvm. För att underlätta källsorte-ringen hämtas restavfallet direkt hos varje hyresgäst. Hyresgästerna beta-lar själva sina avfallskostnader och får på så sätt ett incitament att minska avfallsmängden samt att källsortera.

Arbetet med källsortering i kom-mersiella lokaler är individuellt för varje fastighet och beroende av hyres-gästernas verksamhet. I de fastig-heter där källsortering är införd, har hyresgästerna och den lokala ren-hållningsentreprenören medverkat i utformningen av lösningarna.

Castellum har under 2001 färdig-ställt källsorteringsanläggningar för kommersiella fastigheter motsva-rande 130 000 kvm vilket innebär att 39 % av hyresgästerna har till-gång till källsortering med minst sex fraktioner.

förbrukningen har ökat från 2000 till 2001, framförallt beroende på att 2001 var betydligt kallare. Förbruk-ningen är i hög grad beroende på fastighetsbeståndets storlek, samman-sättning, uthyrningsgrad, den verk-samhet som bedrivs i lokalen samt väderlek. Fördelningen mellan energianvändningen för uppvärm-ning framgår av tabell på föregående sida.

Vatten och avlopp Övergripande mål

Vattenförbrukningen och utsläppen av miljöstörande ämnen i avloppen skall minimeras.

Bolagen inom Castellum arbetar kontinuerligt med åtgärder för att minska och bibehålla en låg för-brukning av vatten. Exempel på åt-gärder är installation av snålspolande kranar och toaletter. I tabellen på föregående sida redovisas vattenför-brukningen under 1998–2001.

Trafik och transporter Övergripande miljömål

De transporter som sker inom verksam-heten, skall minimeras och utföras med så låg miljöbelastning som möjligt. Inköp av fordon med miljöanpassade drivmedel skall prioriteras.

Eklandia Fastighets AB har under 2001 köpt in två nya bilar som drivs med gas och Fastighets AB Corallen en bil. Båda bolagen har haft utbild-ning i ett effektivare körsätt, s k Eco-driving.

Fastighets AB Briggen har inventerat hela sina respektive fastighetsbe-stånd. Aspholmen Fastigheter AB har hittills inventerat 30 % av sina fastigheter. Eklandia Fastighets AB har inventerat fastigheterna med tanke på PCB och ozonnedbrytande ämnen och arbete pågår med en för-djupad inventering. Tidigare verk-samheter i fastigheterna har också kartlagts med hänsyn till deras even-tuella påverkan på byggnader och mark.

Under 2001 har användandet av ozonnedbrytande köldmedia minskat. Som exempel kan nämnas att Aspholmen Fastigheter AB under 2001 har konverterat 29 anlägg-ningar från ozonnedbrytande ämnen till miljöanpassade kylmedia eller tagit anläggningarna ur bruk. Fjärr-kyla har installerats i fastigheter om ca 18 000 kvm (20 000).

Övriga områden

Inom området administration och kontor anpassas inköp, förbrukning och avfallsrutiner för att uppnå minsta möjliga miljöpåverkan. Av-fall från den egna verksamheten såsom papper samt övrigt kontors-material källsorteras för att bl a åter-vinnas eller återanvändas.

Det övergripande målet är att den verksamhet som hyresgästerna be-driver i Castellums fastigheter skall medföra så liten miljöbelastning som möjligt. Vid tecknande av hyres-kontrakt med nya hyresgäster vägs miljöaspekter in.

Inköp

Övergripande miljömål

Inköp av varor och tjänster skall ske så att minsta möjliga miljöstörning uppstår.

Detta gäller såväl i samband med varans eller tjänstens produktion och användan-de som vid återanvändning, återvinning och deponi. Hänsyn skall även tas till transporter.

Inom Castellum sker ett aktivt arbete med miljöanpassad upphandling.

Vid större inköp och upphandlingar krävs att entreprenören kan uppvisa miljöpolicy samt en miljöplan för materialhantering, produkt- och materialval, arbetsmetodik samt om-händertagande av avfall.

Vid mindre inköp prioriteras miljö-anpassade produkter samt bifogas en bilaga med miljökrav till leveran-tören.

Förvärv, byggnation och underhåll

Övergripande miljömål

All nyproduktion, liksom renovering, om-och tillbyggnad samt underhåll skall ske med minsta möjliga miljöpåverkan. Det gäller såväl planering, projektering och produktion som hänsyn till nyttjande och återbruk eller rivning.

Innan en fastighet förvärvas görs en noggrann teknisk besiktning av såväl fastigheten som nuvarande och tidi-gare verksamheter i fastigheten med avseende på deras miljöpåverkan.

Vid nyproduktion, ombyggnad och underhåll ställs krav på entre-prenören enligt särskild miljöbilaga (se avsnittet Inköp).

Fastighets AB Brostaden uppför en ny fastighet i kvarteret Ekenäs norr om Stockholm och miljöaspek-ter har vägts in i planering, projekte-ring och byggproduktion. I inled-ningsskedet upprättades ett miljö-program som har fungerat som ett styrmedel genom hela byggproces-sen för att på så sätt möjliggöra den långsiktigt bästa miljöanpassningen.

Hela processen har noga dokumen-terats. I projektet valdes företrädes-vis resurssnåla lösningar med avse-ende på underhåll, energi- och vattenförbrukning. Under produktio-nen valdes material för att undvika miljö- och hälsofarliga ämnen samt val av material som är möjliga att återanvända eller återvinna.

Miljöskadliga och hälso-vådliga ämnen

Övergripande miljömål

Användningen av miljöfarliga och miljö-skadliga ämnen skall minimeras.

För att kunna minimera användning-en av miljöskadliga och hälsovåd-liga ämnen har bolagen inventerat vilka ämnen som förekommer och hur dessa används. Ett kontinuerligt arbete pågår med att reducera anta-let kemikalier som används på bola-gen och de kemikalier som används är miljömärkta i den mån det är möjligt.

Fastigheterna besiktigas med av-seende på eventuellt förekommande miljö- och hälsorisker såsom radon, elektromagnetiska fält, asbest, mögel, PCB och kvicksilver. Fastighets AB Brostaden, Harry Sjögren AB och

För skötsel av grönområden använ-der alla dotterbolag mekanisk rens-ning i kombination med ättika för ogräsbekämpning. Som drivmedel till gräsklippare används alkylat-bensin.

Omvärlden

De lokala dotterbolagen samarbetar i miljöfrågor med andra företag och organisationer t ex kommuner, ener-gibolag, renhållningsbolag, universi-tet samt företagsföreningar. Att kommunicera om hur miljöarbetet fortskrider är viktigt för att hålla medarbetare, hyresgäster och andra intressenter uppdaterade. Informa-tionen ges bl a i kundtidningar och på Internet.

Eklandia Fastighets AB, Harry Sjögren AB och Fastighets AB Corallen är miljödiplomerade i sina respektive hemkommuner. Fastig-hets AB Brostaden och FastigFastig-hets AB Briggen har genomgått miljö-revision av externa konsulter med gott resultat.

I Bäckbyområdet, Västerås är Aspholmen Fastigheter AB en stor hyresvärd. Bolaget har under 2001 varit initiativtagare och ledande drivkraft för gruppcertifiering av hyresgäster enligt ISO 14001-stan-darden. Modellen bygger på att små företag samarbetar för att införa ett miljöledningssystem där även Aspholmen ingår. Deltagarna delar på arbete och kostnader för att göra införandet av systemet både enklare och mer ekonomiskt för varje före-tag. Tio företag är anmälda och ge-nomförandet är beräknat till ca ett år.

Hyresgästernas syn på Castellums miljöarbete undersöks genom Fas-tighetsbarometern Nöjd Kund Index (NKI). De tillfrågade hyresgästerna anser att Castellum visar ”god miljö-hänsyn” och placerar Castellum bland de främsta i fastighetsbranschen.

Robur/Föreningssparbankernas Miljöfond har för fjärde året i följd valt Castellum som en lämplig aktie att investera i eftersom man anser att Castellum ”bedriver ett miljöarbete som placerar företaget bland de ledande i branschen”.

Under 2001 klassades Castellum som ett av de 50 miljömässigt mest progressiva börsföretagen av miljö-organisationen Det Naturliga Steget.

Castellum har inga pågående miljötvister.

Mål inför 2002

Castellums verksamhet har störst miljöpåverkan inom områdena ener-gianvändning, avfall och materialan-vändning i fastigheterna. Till följd av detta är miljöarbetets tyngdpunkt framförallt koncentrerat till dessa områden.

Castellums övergripande mål är att betrakta som kontinuerligt pågå-ende processer och är därför samma som föregående år medan varje lokalt dotterbolag har olika kvantifierbara delmål inom respektive miljöområde.

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE

Styrelse, företagsledning

In document Årsredovisning 2001 (Page 43-48)