• No results found

Mirsad Mujanovic är född i B&H men uppvuxen i Sverige. Mujanovic var tidigare ägare till importföretaget Dadim men just nu är han delägare till företaget Gold Coin som importerar litteratur från B&H till Sverige. Mujanovic har minst 6 års erfarenhet av den bosniska marknaden och han har även några års erfarenhet från den schweiziska och österrikiska marknaden. Intervjun med Mujanovic genomfördes den 9 maj 2011.

55 4.7.1 Bygga affärsrelationer

Mujanovic anser att det inte är svårt att finna eventuella partners eller intressenter på den bosniska marknaden. Detta på grund av att han uppfattar det som att alla vill jobba och exportera sina produkter samt att han vet var man hittar dem. Kontakten tar han direkt själv utan hjälp av någon mellanhand, han poängterar dock att alla samarbeten inte är helt problemfria då en bosniskaffärspartner ibland kan vara försenade i sina utlovade leveranser. Därför är det viktigt med personlig relation och att man uppträder seriöst för att de ska följa reglerna därför att ibland har de en tendens att vara lite slarviga. När det kommer till att skapa ett förtroendeförhållande gentemot en bosnisk affärspartner upplever Mujanovic att det inte är så svårt när han kommer från ett land som Sverige och ska göra affärer. Sverige anses ha ett bra rykte som är ett stabilt land med ordnad ekonomi. Dock krävs det mer resurser i form av tid och pengar för att genomföra en affär jämfört med Sverige.

”Det kräver mer tid av mig för att lita på dem och tvärtom…” –Mujanovic

Mujanovic säger att hans förtroende kan svika då det uppkommer mycket förseningar och att tider inte respekteras men om allt följs enligt vad som bestäms flyter allt på. Bästa sättet att underhålla en relation är att följa reglerna, handla i god tid och umgås. Mujanovic anser att man ska vara schysst och ärlig i en affärsrelation.

4.7.2 Affärskultur och faktorer som påverkar ett samarbete

Mujanovic tycker att bosnier och svenskars tidsuppfattning skiljer sig åt ganska mycket. Att hålla tiden i B&H är inte så viktigt för bosnier därför anser man att det inte är något större problem om någonting skulle bli försenat. Däremot anser Mujanovic att de är både pålitliga och håller löften då de själva har ett ekonomiskt intresse av att affären blir genomförd. Lojaliteten är tillräklig för att Mujanovic ska kunna lyckas med sina affärer annars skulle han aldrig starta ett samarbete. Ärligheten hos dem i en affärsrelation är oftast god men det finns alltid en eller några som gärna tar genvägar och försöker lura en. Detta underlättas om man känner affärspartnern i fråga och har någon slags relation och bra kommunikation. Mujanovic säger att det är svårt att generalisera hur han upplever sina bosniska affärskontakter i fråga om pålitlighet, lojalitet och ärlighet då dessa ligger väldigt nära vandra och tillsammans antingen kan

56

vara bra, dåliga eller mittemellan. Mujanovic poängterar att han inte skulle göra affärer om pålitligheten, lojaliteten och ärligheten inte var godkända, det skulle bara vara riskfyllt.

När det kommer till skillnader mellan bosnisk och svensk ledarstil anser Mujanovic att det beror helt på hur stort eller litet företaget är eller om det är framgångsrikt eller inte. I vissa företag finns den kommunistiska stilen kvar med betydande auktoritet och ju större företaget är desto större är auktoriteten samtidigt som distansen mellan chefer och anställda är större. Även gamla företag som finns kvar sedan kriget startade är mer kommunistiska men nystartade företag är mer likt det västerländska och svensk stil. Mujanovic säger också att landet blir mindre och mindre auktoritärt och mer och mer kapitalistiskt och närmar sig det västerländska sättet att styra.

4.7.3 Kommunikation

Mujanovic upplever bosniska affärsmän som ganska informella och det är till en början av en relation viktigt med bra och lätt stämning. Mujanovic säger att man först går ut och äter och dricker för att lära känna varandra och se om detta är någon man vill ingå någon slags affärsrelation med. Den sociala biten och umgänge utanför kontoret är också avgörande för att det i många fall fattas beslut och överrenskommelser under privat tid, säger Mujanovic. Fördelarna med att vara från B&H som Mujanovic upplever är att han behärskar språket och att han idag har ett nätverk där nere. Mujanovic poängterar att han inte hade några som helst erfarenheter av att göra affärer på den bosniska marknaden innan han kom till Sverige och att han känner folk som lyckats utan att varken vara bosnisk, behärska språket eller ha något större nätverk innan. Därför upplever han inte att han förändras som affärsman när han kommer till B&H utan snarare utvecklas hela tiden. Mujanovic anser att han har påverkats av den svenska kulturen och agerar utifrån det sättet att göra affärer mer än det bosniska. Vidare säger Mujanovic att han inte har upplevt några större missförstånd i kommunikationen. Dock har det hänt att en partner skyllt på att de har missuppfattat varandra när saker och ting inte fullföljs enligt vad som bestämts innan som en slags ursäkt, men det är inte något som bara sker i B&H, säger Mujanovic.

57