• No results found

5.3 Resultat - Observationerna

5.3.2 Misstag & Delsteg

För att förtydliga och förklara hur vissa personer upplevde de olika gränssnitten, fram-förallt misstag men även delstegen, definieras dessa i följande sektion. Vad som menas med misstag i användadet av SAP GUI (CRM) och SAP Fiori är felsteg kopplade till navigering och informationssökande. Detta innebar att flera av personerna under deras observationer noterade i tabellen nedan, upplevde främst navigering och möjligheten att söka efter rätt typ av information tidsvis frusterande. Ser man tillbaka på figur 8 i jämförelse med figur 9 ser man hur sökandet av information i respektive affärssystem med data listat framför sig är och ser väldigt annorlunda ut. För att förstå frustationen bakom bland annat navigeringen till det sökta resultatet så jämförs bägge gränssnit-ten mot varandra vilket ger en tydlig koppling påverkad av hur resultagränssnit-ten presenteras i respektive gränssnitt. Andra faktorer som ledde till misstag av respondenterna i obser-vationsdelarna är också noterade baserat på deras erfarenhetsnivå, kunskap generellt om IT-system och teknik i övrigt samt användande över tid (regelbundet, sällan, ofta, etc). Det som kan argumenteras gällandes totalt antal fel som uppstod i respektive gränssnitt under intervju- och observationsessionerna, var att SAP GUI (CRM) hade tendens att ge upphov till fler felsteg inom gränssnittet jämfört med SAP Fiori. Antalet exakta fel var inget som under observationssessionerna antecknades utan helhetsperspektivet av att se användarna utföra denna "typiska uppgift" gav bra intryck i jämförelsen av gränssnitten SAP GUI mot SAP Fiori. Med dessa exempel är mycket av de "misstag" och "delsteg" därmed definierade för observationerna och svaren i tabell 3 nedan.

Tabell 3 presenterar resultat från observationerna som utfördes. Respondent för

Observation

Författarens reflektion över observationerna Person från

Före-tag A (Handläg-gare ett)

Personen utförde en "typiskt uppgift" som innefattade att hämta in-formation om en klient, utnyttja sig av data i olika parameterfält samt exekvera en händelse. Det som tydligt lades märke till under obser-vationen var att erfarenheten i SAP CRM är betydligt större än SAP Fiori. Noterat i observationen är att personen är äldre, någorlunda teknikvan och har inget större intresse av teknik och hur systemet egentligen fungerar. Personens attityd är mer att hitta det den behöver i systemet och gå vidare med arbetsuppgifterna. Personen använder och har möjlighet att utnyttja båda gränssnitten i företaget. Det vill säga både SAP GUI (CRM) och SAP Fiori.

Då respondenten tydligt har mer "trygghet" och bekvämlighet i SAP CRM utnyttjas detta system och gränssnitt. Detta poängteras under observationen då personen i sig påstår sig vara från en äldre generation och därmed är van vid ett mer klassiskt utseende som i första anblick kan vara påfrestande för en yngre och mer teknikvan generation som dagligen brukar mer moderna gränssnitt i sin vardag. Att hämta, använda och slutligen exekvera datat extraherat från gränssnittet sker snabbt och löpande utan större hinder. Det tar en stund att gå igenom ett antal klick, fönster och flikar för att hitta all information, men mycket görs med stor självsäkerhet. När personen därefter övergår till SAP Fiori och utför samma uppgift märks dock direkt en stor förändring i hur självsäkert gränssnittet används i jämförelse med SAP GUI (CRM). Personen lyckades utföra uppgiften i SAP Fiori men i och med att personen inte var helt inlärd, ej vant sig eller utnyttjat systemet i lika stor utsträckning som SAP GUI (CRM) så tar alla steg i processen en längre tid och därmed känner personen sig inte lika trygg i systemet längre. Fler misstag vad gäller träffbarhet, sökning och överlag navigering i SAP Fiori kontra SAP GUI anmärks och mer frustation noteras fram tills slutförandet.

Person från Före-tag A (Handläg-gare två)

Respondenten utför samma "typiska uppgift" som tidigare person ifrån Företag A. Skillnaderna mellan denna och tidigare person är dels att denna respondent är yngre, mer teknikvan, har större intresse i nya system och hur dessa fungerar samt har en uppfattning av hur bägge system fungerar antingen ihop eller separat. Denna individ har använt sig av SAP Fiori betydligt mer i sitt dagliga arbete än tidigare person som utnyttjar SAP GUI (CRM) mer. Denna person började med SAP Fiori för att utföra uppgiften. Att hämta in data, gå igenom system och slutligen exekvera görs flytande och med stor självsäkerhet. Det märks tydligt att respondenten är bekväm, detta kopplat starkt till dess tidigare intresse och erfarenheter inom teknik- och system. Det visas därmed tydligt att användaren finner SAP Fiori intuitivt att använda. Arbetet görs med få antal klick, få misstag vad gäller nav-igering, sökning av information samt stor träffbarhet i termer av data funnen på första sökningarna. Det som dock begränsade personen i sin lösning var att en del data fortfarande inte var riktigt implementerade i SAP Fiori-gränssnittet vilket krävde att man utnyttjade sig av även SAP GUI (CRM) mot slutet. En tillfredställelse av SAP Fiori kontra det gamla systemet är något som yttras under observationen. Samt att om funktionalitet som personen behöver implementeras, överväger denna att helt och hållet släppa SAP GUI för att sedan använda sig utav SAP Fiori i dess dagliga arbetsuppgifter. Respondenten såg Fiori-gränssnittet som tilltalande och hade därmed en bra uppfattning om hur den skulle gå tillväga för att lösa uppgiften.

Person från Före-tag B (Kampanj-planerare)

Denna respondent ifrån Företag B skiljer sig ifrån de tidigare person-erna både i användadet av SAP GUI (CRM), SAP Fiori samt arbet-suppgifter personen behöver utföra i sitt dagliga arbete. Personen är medelålders, med en analytisk personlighet och stor teknikvana som är självsäker mot ny teknik och dess användande i arbetet. Under utförandet av dess arbetsuppgift läggs märke till att SAP Fiori har förenklat, effektiviserat och påverkat användadet för denna respondent drastiskt. Dessa förbättringar visas övergripligt i figur 7 i jämförelse med figur 8, där bland annat hela interaktionen vad gäller hur informa-tion är struktuerad i gränssnittet samt hur navigering blivit mer intu-itivt till följd av förbättringarna. Vad som även menas med effektivitet och märkbar förändring för personen i SAP Fiori är antalet uppgifter som kan utföras kontra SAP GUI (CRM) gränssnittet, samma arbete som tidigare i snitt tog ungefär två veckor för denna kampanjplaner-are att utföra, har nu halverats. Detta var dock inget som konkret visades under observationen utan berättdes tydligt i uttalandet i in-tervjudelarna. Personen har förståelse över uppbyggnad av SAP Fiori gränsnittet, arbetar smidigt utan större noterade problem eller hinder. Mycket av arbetet görs enkelt och smidigt. Personen noterar och berät-tar mycket om hur SAP Fiori ökat effektivitetet inom verksamheten och deras division samt hur pass enkel deras SAP Fiori lösning är gen-temot föreagets tidigare SAP Fiori lösning för deras typiska uppgift. En större möjlighet och satsning för utveckling och förenkling av vissa arbetsprocesser visas tydligt inom respondentens företag.

6 Analys

I resultatet som har samlats från de intervjuer och observationer som har gjorts med samtliga respondenter har jag upptäckt en del intressanta mönster och teman. In-tervjuerna och observationerna som har utförts är konstruerade med Jonas Löwgrens modell för användarvänlighet i åtanke [5]. Detta betydde att de frågor som ställdes till respondenterna under observationer var formade efter följande kategorier: Relevans, Effektivitet, Attityd och Lärbarhet [5]. Många av svaren som gavs av respondenterna enligt dessa kategorier liknande varandra och det var därför möjligt att göra kopplingar mellan olika teman och särskilda ord som beskrev respondenternas svar.

Reflekterar man kring jämförelsen av det äldre SAP GUI gentemot SAP Fiori så är en stor fördel för Fiori att detta gränssnitt faktiskt tillåter användarspecifikt utseende och inmatning av data. Man har alltså större frihet, respons samt lättare att se och hantera datat i jämförelse med tidigare gränssnitt. Tidsvinsterna och hur mycket arbete som normalt kan utföras av en ny användare eller erfaren användare i Fiori är också en märkbar skillnad vid jämförelse med det gamla SAP GUI gränsnittet.

Utvärdering, reflektion kring och bearbetning av den data som samlades in från inter-vjuer och observationer som har utförts ger mycket insikt och kontext till resultaten. Detta ledde därför till att man enklare kunde koppla ihop det som har sagts av re-spondenterna till meningsfulla ord kopplade till just Jonas Löwgrens modell och vad som faktiskt menas. Subjektiva uttryck som t.ex. trygghet, självsäkerhet och känsla av tidsvinst vad gäller total tid för att slutföra sina respektive uppgifter förekom ofta vilka enkelt kan kopplas till de teman som finns för att beskriva användbarhet enligt Jonas Löwgrens modell.

6.1 Bearbetning av Data

Efter att både intervjuer och observationer genomförts med de respondenter som finns angivna i denna rapport gällde det att analysera och bearbeta datat [16]. Detta är en process som tar mycket tid och kräver en del engagemang för att få en större förståelse för hur svaren har framställs i förhållande till frågorna som har ställts. Följande avsnitt demonstrerar en överblick kring hur denna data via intervjuer och observationerna har bearbetats, hanterats och sedan framställts för denna rapport.

Related documents